Keresőoptimalizálás árak: Mennyibe kerül a SEO 2021-ben?


Érdekelnek a 2021-es keresőoptimalizálás árak? Kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül a keresőoptimalizálás magyarországon? Tudni szeretnéd milyen SEO költségekkel számolhatsz?

Keresőoptimalizálás
SEO
Google
Keresőoptimalizálás árak: Mennyibe kerül a SEO 2021-ben?
Author: Bakos Szabolcs

Ebben a blog bejegyzésemben segítek eligazodni a keresőoptimalizálás világában. Rámutatok hogyan és miként alakulnak a keresőoptimalizálás költségei, milyen keresőoptimalizálás árakra számíthatsz és milyen buktatókra érdemes odafigyelned. Csapjunk bele!

Mennyibe kerül a keresőoptimalizálás?

A SEO árakat minden esetben az adott projekt határozza meg és a céljaid. Óriási harc zajlik a kulcsszavakért a Google keresőjében, hiszen vannak olyan piaci szegmensek, ahol már az első oldalon egy pozíció emelkedése vagy csökkenése is lényeges forgalmi változásokat hozhat egy weboldal vagy webshop számára. Azok a cégek, akik sikeresen az első oldalon tudnak elhelyezkedni rengeteg időt, energiát, pénzt fektettek a pozícióik elérésébe és nagyon nem örülnének annak, ha ezeket a pozícióikat fel kéne adniuk.

Természetesen nincs lehetetlen csak tehetetlen, de nyugodtan ki merem jelenteni, vannak olyan kulcsszavak a Google keresőjében, amikhez a kulcspozíciók elérése már szinte lehetetlen feladat, vagy évek és rengeteg pénz szükséges az elérésükhöz.Természetesen kisebb büdzséből is lehet komoly sikereket elérni, de nem a legerősebb kulcsszavakra.

Milyen lehetőséged van, hogy kulcspozíciókat érj el a Google keresőjében?

Három lehetőséged van. Vagy fizetsz hirdetésekért, hogy felül jelenj meg, vagy fizetsz az optimalizálásért, vagy saját magad csinálod a tartalomgyártást és az optimalizálást. Sőt, akár kombinálhatod is a hármat. A lényeg: fizetned kell valakinek. Ha te gyártod a tartalmat és te optimalizálsz, akkor is fizetsz, csak az időddel.

Keresőoptimalizálás árak

Keresőoptimalizálás árak, költségek

Magyarországon és főleg Budapesten rendkívül változatos SEO árakkal fogsz találkozni. Brutális a szórás nem igaz? Segítek eligazodni, hogy könnyebben tudj dönteni, kire égy hogyan bízzad a weboldalad vagy webshopod optimalizálását. Alapvetően a SEO árakat, leginkább a szolgáltatás típusa határozza meg. Az öt leggyakoribb SEO szolgáltatás jelenleg a piacon:

  • SEO tanácsadás (egyszeri, vagy időszakos árazás)
  • SEO audit (egyszeri árazás)
  • Havidíjas SEO (havi fix, vagy óradíj alapú árazás)
  • Sikerdíjas SEO (sikerdíj alapú árazás)
  • Projekt alapú SEO (fix díjas, vagy óradíj alapú árazás)
Keresőoptimalizálás árak

SEO tanácsadás, konzultáció

A SEO tanácsadás során a szakértő megpróbál válaszolni a keresőoptimalizálással kapcsolatos kérdéseidre és az esetek nagy százalékában ránéz a weboldaladra, vagy webshopodra. Fontos megjegyeznem, hogy a legtöbb esetben ennyi idő alatt egyetlen SEO szakértő sem fogja tudni pontosan megmondani, hogy milyen problémákkal küzd a weboldalad vagy webshopod. Erre találták ki a weboldal auditot, más néven a weboldal elemzést. A SEO tanácsadás leginkább az első orvosi vizithez hasonlítható, ahol elmondod a webhelyed problémáit a szakértőnek, aki ezután javaslatokat tesz, hogy merre érdemes tovább haladnod a problémák orvoslásához. A SEO tanácsadást akkor is érdemes lehet igénybe venned, ha már van valamennyi SEO tudásod, de elakadtál és szakértői ötletekre van szükséged. Viszont, azt ne várd el, hogy egy óra alatt bárki rendbe fogja rakni a weblapod vagy webshopod, ugyanis a megfelelő diagnózishoz szinte minden esetben további elemzések szükségesek.

SEO tanácsadás árak, költségek

Egy általános SEO konzultáció ára általában fél óra és egy óra között mozog. A SEO tanácsadás árai nagyon eltérőek lehetnek, sőt találkozhatsz olyan “szakemberrel” is, aki teljesen ingyen ad tanácsot, de általánosságban itt is elmondható, hogy a profi szakemberek borsos árat kérnek az általános egy órás konzultációért. A magyar keresőoptimalizálás árakat figyelembe véve, nagyjából 15.000 Ft és 50.000 Ft közötti óradíjakkal kalkulálhatsz.

Keresőoptimalizálás árak

SEO audit

A weboldal és webshop elemzés árai elég változatosak és becsapósak lehetnek. Nyilván szeretné mindenki minél olcsóbban megúszni a dolgot. A helyzet az, hogy az 50.000 forintos árkategóriában az esetek nagy százalékában egy szoftveres gyorstesztet fogsz kapni, bármiféle komolyabb kutatás nélkül. Természetesen már ez a rapid elemzés is segíthet a problémáidon, de komoly változásokat ne várj el tőle. Sajnos a gyorstesztek egyáltalán nem pontosak, sőt igen gyakran hibás információkat is tartalmazhatnak.

Tovább megyek. Rengeteg SEO-s használja az olcsó rapid elemzéseket a tudatlan ügyfelek átverésére. Ez különösen akkor kellemetlen történet, amikor egy technikailag szinte hibátlan weboldalra érkezik a “SEO szakértői” rapid elemzés, hogy tele van nem létező hibákkal. Ilyenkor a kliens teljesen összezavarodik. A pontos és mindenre kiterjedő audit időigényes feladat, mivel az adott webhelyet többféleképpen, többfajta módszerrel kell megvizsgálni. Borítékolhatod, hogy a profi és részletes elemzést 150.000 Ft alatt ritkán fogod megkapni.

SEO Audit árak, költségek

Egy weboldal vagy webshop audit induló költségei a magyar keresőoptimalizálás árakat figyelembe véve: 50.000 Ft és 250.000 Ft között mozognak. Az 50.000 Ft vagy olcsóbb kategóriában borítékolhatod, hogy szoftveres gyorstesztet fogsz kapni, olykor még a drágább SEO áraknál is előfordulhat a gyorsteszt. Légy résen és végeztess szakemberrel SEO Auditot.

Keresőoptimalizálás árak

Havidíjas keresőoptimalizálás

Egy weboldal vagy webshop optimalizálását folyamatosan csinálni kell, amit ha jól végeznek rendkívül időigényes feladat. A kkv-k számára elérhető havídíjas csomagok 50.000 Ft-ról indulnak. Ha végzünk egy egyszerű számítást a legalacsonyabb SEO szakértői óradíjat figyelembe véve (10.000 Ft), akkor gyorsan ki jön a matek, hogy ezért az összegért havi szinten a legjobb esetben is maximum 5 óra lesz foglalkozva a weblapoddal vagy webshopoddal. Nem megyek bele, hogy ebben a kategóriában mire számíthatsz, de ha a büdzséd nem bír el magasabb havi összeget, érdemesebb lehet, ha magad kezdesz el foglalkozni az optimalizálással.

Optimális esetben egy havidíjas csomag 150.000 forint körül indul, ebben az estben borítékolhatod, hogy nagyjából 10 órát fog a szakértő a webhelyeddel foglalkozni.

Havidíjas keresőoptimalizálás árak, költségek

A havidíjas SEO szolgáltatások kezdő árai Magyarországon havi 50.000 Ft és 250.000 Ft mozognak, általában óradíj alapon. A SEO árak, óradíjak hosszú távú szerződés esetén jelentősen csökkenhetnek.

Keresőoptimalizálás árak

Sikerdíjas keresőoptimalizálás

A sikerdíjas szolgáltatás a bizalmatlanságon alapul és a véleményem szerint egy elhibázott konstrukció, ugyanis sem a kivitelező sem a megbízó nem bízik a másikban félben. A keresőoptimalizálás viszont egy hosszú távú folyamat, amiben nagyfokú bizalom szükséges a partnerek között. Ha ez nincs meg nincs mire építkezni. Ebben az esetben a kiválasztott SEO szakértő, vagy ügynökség csak akkor kér tőled pénzt, ha a közösen megbeszélt kulcsszavakra megfelelő pozíciókba hozta fel a weblapod vagy webshopod. A kifizetés általában egyszeri költséggel jár (amint meg van az eredmény = siker), vagy ritkább esetben folyamatosan, amíg tartja magát a kulcsszó.

Nézzük a tényeket. A szakértőnek az a célja, hogy minél kisebb munkával minél gyorsabban elérje a kiválasztott kulcsszavakra a megfelelő helyezést a Google találati listáiban. Ezért mindent meg is fog tenni. Nem megyek bele a történetbe, de a helyzet az, hogy rövidtávon, gyors sikereket teljesen tiszta módszerekkel nagyon ritkán lehet elérni. Az hogy hosszútávon mi lesz a weboldaladdal a szakértőt már nem fogja érdekelni, a siker után rendezitek a számlát, aztán legfeljebb majd keresel mást, miután dőlnek befelé a statisztikák.

Sikerdíjas keresőoptimalizálás árak, költségek

A sikerdíjas SEO szolgáltatások induló árai Magyarországon 0 Ft, fizetned szerződéstől függően, az elért pozíciók után kell egy előre lefixált összeget, vagy organikus forgalom alapján havi elszámolásban.

Keresőoptimalizálás árak

Projekt alapú keresőoptimalizálás

A helyzet az, hogy projekt alapon nem lehet hatékonyan keresőoptimalizálni. Ez a típusú szolgáltatás arra lehet jó, hogy a webhelyed jelenlegi állapotát egyszeri alkalommal feljavítsák. A projekt alapú optimalizálás során a SEO szakértő a szerződésben foglaltak alapján átnézi a webhelyed hibás pontjait, javaslatokat tesz a hibás pontok javítására, amit tud manuálisan kijavít, aztán várjátok az eredményeket. Ennek a konstrukciónak a legnagyobb hibája, hogy nem lehet megbecsülni, mikor és milyen mértékű javulás várható és ha nem jönnek az eredmények mindenki frusztrált lesz. Kezdetét veszi a kapkodás és az egymásra mutogatás. A fentiek miatt nagyon fontos a megbízó és megbízott közötti bizalom, de legfőképpen a megbízó megfelelő tájékoztatása a várható eredményekről.

A projekt alapú keresőoptimalizálás árak, költségek

A projekt alapú optimalizálás minden esetben teljesen egyedi árkonstrukciót jelent, hiszen nincs két egyforma méretű projekt. Általánosságban elmondható, hogy fizetned a feladatok előtt (előleg) valamint a projekt teljesítése és validálása után kell.

Keresőoptimalizálás árak

Linképítés

Bár a Google évről évre próbálja csökkenteni (kommunikációs szinten) a weboldalakra mutató linkek jelentőségét, a helyzet az, hogy a minőségi linkek továbbra is nagyon fontosak a SEO szempontjából. A mesterséges linképítés szembe megy a Google keresőoptimalizálási irányelveivel, ettől függetlenül szinte az összes SEO-val foglalkozó cég, vagy SEO szakember foglalkozik vele. Az indok pofon egyszerű, linkek nélkül nincs kiemelkedő pozíció a Google találati listáiban. Sajnos a legtöbb csalás, “ügyeskedés” a linképítés piacán figyelhető meg. Ha nem körültekintően választod meg a partnered, akkor szélsőséges esetben a weboldalad vagy webshopod teljes kizárását is megkockáztathatod a Google találati listáiból.

Liképítés árak és költségek

Linkeket többféleképpen is lehet szerezni. A legértékesebb és leghatékonyabb linkek belépő árai 50-100.000 Ft-os árkategóriában indulnak, a kimagaslóan értékes oldalakról érkező linkekért több százezer forintot is fizetned kell. A magas áraknak köszönhetően virágzik az alsó kategóriás linkek piaca, itt már akár 5000 Ft / link áron is szerezhetsz linkeket. Trükkös SEO oldalak, link farmok, blog farmok, mesterséges bot network-ök segítségével bármilyen weboldalt az első oldalra lehet varázsolni, egészen addig amíg a Google észre nem veszi a turpisságot.

Keresőoptimalizálás árak

Tartalomépítés, tartalom optimalizálás

Hatékony, minőségi és jól megtervezett tartalom nélkül nem létezik eredményes keresőoptimalizálás. A hatékony tartalomírásnak viszont ára van. A jó és hatékony tartalmat meg kell tervezni, ki kell kutatni a megfelelő kulcsszavait, szépen érthetően meg kell fogalmazni és a legfontosabb, folyamatosan optimalizálni kell, amíg el nem éri a megfelelő pozícióját a Google-ben. Ez rengeteg idő és energia, főleg mióta a Google algoritmusai egyre hatékonyabban képesek megállapítani a tartalmak minőségét.

Tartalomépítés, tartalom optimalizálás árak, költségek

Egyszerű szövegírót már találhatsz 4000 Ft / óradíjon, aki képes viszonylag elfogadható mennyiségű és minőségű szöveget gyártani a számodra, viszont az igazán hatékony tartalmakhoz SEO szakértőt kell fogadnod, amitől látványosan megugorhat egy cikk, vagy blog bejegyzés költsége, főleg ha komoly kulcsszavakért indultok versenybe.

Mennyibe kerül a SEO 2021-ben?

Általánosságban elmondható, hogy a SEO árak alakulását nem lehet precízen és pontosan definiálni, hiszen ahány cég van a piacon annyiféle árral találkozhatsz. Rendkívül sokat árt a szakmának, hogy boldog, boldogtalan SEO szakértőnek kiáltja ki magát és az árak leverésével, felelőtlen ígérgetéssel próbál ügyfeleket szerezni magának. Minden weboldal és minden webshop egyedi, tehát nincs értelme fix csomag árakkal kalkulálnod. Ebben a szakmában az óradíj alapú elszámolás lehet az egyik leghatékonyabb választás.

Nézzük szigorúan a száraz tényeket:

  • Kevés a profi szakember a piacon, aki tényleg profi, annak egyre több munkája van és egyre kevesebb ideje
  • A SEO-t nem lehet iskolában megtanulni, nem osztanak belőle diplomát, fizetős tanfolyamokon kell komoly összegeket leszurkolni a tudásért
  • A leghatékonyabb SEO szoftverek havi díjazásúak és drágák, tehát folyamatosan fizetni kell a használatukért
  • A SEO szolgáltatásokra az igény évről évre egyre nagyobb, hiszen aki nem látszik a Google találati listáiban, olyan mintha nem is létezne, aki pedig elől van szeretné megtartani a pozíciót, ami állandó felügyeletet és optimalizálást igényel

Ha összesíted és átgondolod a fenti tényeket, akkor magadtól is rá fogsz jönni, hogy a SEO árak évről évre emelkedni fognak.

Gyakori kérdések


Mennyibe kerül a SEO?

A SEO árakat minden esetben a választott SEO szolgáltatás típusa határolja be. A legismertebb konstrukciók: Egyszeri, havidíjas, sikerdíjas, projektalapú, óradíjas

Kinek éri meg SEO-ba invesztálnia?

Gyakorlatilag mindenkinek aki weblapot, vagy webshopot üzemeltet. A megfelelően keresőoptimalizált oldalak folyamatosan hozzák az organikus látogatókat, míg egy fizetett hirdetés csak az adott kampány idejéig.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat. Imádom a versengést, ezért a második hobbim a keresőoptimalizálás.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre. Tel: +36 (20) 994-7767

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
Webdesign Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
UX design Budapest