Weboldal SEO és UX optimalizálás hatékonyan

A hatékony weboldal keresőoptimalizálás és a UX alapú honlap optimalizálás minden sikeres üzleti weboldal alapvető feltétele. Ismerd meg a weboldal optimalizálás folyamatait.

Weboldal elemzés
Keresőoptimalizálás
SEO
Frissítve: 2023.08.21 - Szerző: Bakos Szabolcs

Ebben a cikkben tömören leírom, hogy hogyan lehet és érdemes optimalizálni egy weboldalt. A legismertebb optimalizálási folyamatok a weboldal keresőoptimalizálás, azaz más néven weboldal SEO. Ezt követi a weboldal UX optimalizálás (felhasználói élmény optimalizálás), illetve az előző kettő kombinációja amit a weboldal sebesség optimalizálásának is neveznek. Gyorsan nézzük át ezeket a folyamatokat.

Weboldal keresőoptimalizálás

Weboldal keresőoptimalizálás

A weboldal keresőoptimalizálás célja, hogy a webhelyed minél jobb pozíciókat érjen el a Google találati listáiban. Gondolom egyértelmű, ha a webhelyed nincs az első oldalon a Google keresőjében, gyakorlatilag olyan mintha nem is létezne a célközönséged számára. A weboldal keresőoptimalizálás során egy SEO szakértő nézi végig a weboldalad technikai és tartalmi hiányosságait, beállítási hibáit, fejlesztésre szoruló részeit, majd javaslatokat tesz ezek javítására.

Sajnos általánosságban elmondható, hogy gyakorlatilag nincs olyan weboldal, ahol ne lehetne hibákat találni. Minél nagyobb, komplexebb egy honlap, annál nagyobb számú lesz a megtalált hibák száma. A weboldal keresőoptimalizálás egy hosszútávú folyamat amit folyamatosan végeznie kell valakinek, egyébként nem lesz eredményes.

Miket szoktak vizsgálni a weboldal keresőoptimalizálás során?

  • Indexelés, oldal duplikációk
  • 404 törött linkek, nem létező oldalak, 301, 302 átirányítások
  • Title címek, meta címek, meta leírások, meta adatok
  • Tartalom, linkek, képek használata, tartalom minőség
     
  • Forráskód, HTML, CSS optimalizáltsága, javascriptek használata
  • Rivális weboldalak minősége, pozíciói
  • Kulcsszavak erőssége, oldalra mutató linkek erőssége
  • Sebesség
     

Miért fontos a weboldal keresőoptimalizálás?

Azt hiszem ezt a választ nem kell túlragoznom.

Hirdetéssel és közösségi médiával gyorsabban tudsz látogatókat szerezni, de vedd figyelembe azt tényt, hogy az ügyfeleim és a saját tapasztalataim alapján, a keresőoptimalizálással behozott organikus látogatók jóval magasabb arányban konvertálnak, mint a hirdetésekkel behozott látogatók.

A harc napról napra nagyobb az értékes kulcsszavakért a Google találati listáiban, hiszen az első oldal felső egyharmada hozza a legtöbb látogatót. Amennyiben ezeket a pozíciókat nem tudod elérni, gyakorlatilag a weboldalad nem létezik a legtöbb Google-ben kereső felhasználó számára. A stratégia mentén megtervezett, hosszútávú weboldal SEO, komoly bevételeket hozhat a céged számára.

A megfelelően keresőoptimalizált weboldal stabilan és folyamatosan hoz látogatókat a keresőkből, míg a hirdetési kampányokból érkező vendégek megszűnnek, amint lezártad a kampányt.

Weboldal keresőoptimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

UX alapú weboldal optimalizálás

A Google magyar keresőjében megtalálható optimalizálással foglalkozó cégek 99%-a csak weboldal keresőoptimalizálási szolgáltatást nyújt, pedig a felhasználói élmény javítása (UX alapú weboldal optimalizálás) ugyanolyan jelentőséggel bír. A felhasználói élmény (UX) alapú optimalizálás során egy UX szakértő nézi végig a weboldalad, használhatósági problémák után kutatva.

Miket szoktak vizsgálni a UX alapú weboldal optimalizálás során?

  • Design, online arculat, tipográfia
     
  • Navigáció (Mobil, desktop)
  • Tartalom (Mobil, desktop)
  • Sitemap, információs architektúra
  • Gombok, linkek, képek szövegek használata
  • Sebesség

Miért fontos a UX alapú weboldal optimalizálás?

A válasz egyszerű, a konverziók miatt. A weboldal keresőoptimalizálás abban segít, hogy a honlapod a megfelelő helyeken jelenjen meg a Google találati listáiban, gyakorlatilag látogatót hoz a honlapodra. A weboldal UX optimalizálása pedig abban segít, hogy a beérkezett látogató minél tovább maradjon, a honlapodat könnyen tudja kezelni és minél egyszerűbben megtalálja azt, amiért érkezett.

Hiába jelenik meg a weboldalad a Google keresőjében jó találati helyeken, ha a weboldalad használhatatlan. A friss látogatód megérkezik, aztán szélsebesen távozni is fog.

Gondold végig a helyzetet, biztosan te is napi szinten találkozol olyan weboldallal, ami használhatatlan, nem esztétikus, nem találod rajta amit keresel. Próbálkozol egy rövid ideig, aztán keresel máshol. Remélem már érted miért fontos a weboldal optimalizáláson belül a felhasználói élmény (UX) javítása.

Weboldal UX optimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Sebesség alapú weboldal optimalizálás

Köztudott tény, hogy a Google évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználói élmény (UX) javítására a keresőoptimalizálás (SEO) területén. A technikai SEO és a UX találkozása esetében a legtöbb szakember számára a weboldal sebesség optimalizálás ugrik be első számú prioritásként. Rengeteg a lassú weboldal az interneten. Pedig az optimalizált gyors weboldal sebesség a Google szerint is növeli a felhasználói élményt (UX), a konverziót és a találati pozíciókat is erősítheti a keresőkben. A Google már 2010-ben bejelentette, hogy a weboldal sebesség, rangsorolási tényezőnek számít a Google keresésekben. Ennek ellenére a weboldal sebesség optimalizálás fontosságáról folyamatos viták zajlanak évek óta a SEO szakemberek között.

A legtöbb weboldal lassú

Igen, a legtöbb weboldal sebessége általában nagyon, vagy közepesen lassú. Ha kíváncsi vagy a weboldalad sebességére, a Google hivatalos weboldal sebességmérő eszközével (PageSpeed Insights) megnézheted. Egyszerűen pötyögd be a weboldalad címét az input mezőbe. Ha a weboldalad sebesség értéke 0-49 (vörös) tartományba esik, akkor komoly sebesség alapú problémáid vannak, ha az 50-89 (narancs) tartományba esik akkor elfogadható a weboldalad sebessége, ha a 90-100 (zöld) tartományba vannak az értékek, akkor megfelelően gyors és optimalizált a weboldalad.

Hivatalos adatok nem találhatóak a Google-től, hogy a számok hogyan és milyen mértékben erősítik vagy rontják egy weboldal keresőoptimalizálási értékeit (SEO), de a tapasztalatok azt mutatják a vörös tartomány ronthat a helyezéseken, a zöld pedig javíthat.

Honlap optimalizálás

A honlap optimalizálás nehézségei

A honlap optimalizálás, legyen az SEO, vagy UX alapú, szinte 100%-ban technológia jellegű optimalizálást (fejlesztést) jelent, főleg front-end téren (kódok, scriptek, CSS, képek optimalizálása), ami bizonyos esetekben igen komoly költséggel járhat. A PageSpeed Insights külön méri a weboldalak mobilos és desktopos nézetét, tehát egy adott weboldalnál külön kell optimalizáltatnod mobilra és desktopra is. Mobilra ráadásul jóval nehezebb optimalizálni, főleg, ha content-heavy weboldallal rendelkezel.

Nézzük a weboldalak optimalizálására negatívan ható tényezőket:

A front-end fejlesztő nem SEO szempontok alapján fejlesztett

Bénák voltak a fejlesztők! Szinte mindig ez az első gondolatod, amikor szembesülsz a weboldalad gyenge értékeivel. Lehet, de nem feltétlenül. A fejlesztők nem SEO szakemberek és a legtöbb esetben halvány lila gőzük nincs, hogy mire kéne figyelniük a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából, egy weboldal fejlesztésekor. A probléma ott kezdődik, ha a fejlesztő elhiszi magáról, hogy ért a weboldal SEO-hoz. A rosszabb eset pedig az, ha egyszerűen lusta és emiatt összehányta a kódot. Tegyük hozzá, a legtöbb webes projekt fejlesztésekor egyszerűen kihagyják a SEO szakembereket a folyamatokból, mert nem férnek bele a büdzsébe.

A designer nem SEO szempontok alapján tervezett

Miután szembesíted a fejlesztőket, jön a válasz: Mi csak leprogramoztuk a designer tervezte ilyenre. A designerek szerepe elhanyagolható a technológiai problémák esetében, viszont annyiban nem, hogy a tervezéskor, ha fontos a keresőoptimalizálás, akkor célszerűbb minél egyszerűbbre, letisztultabbra tervezni egy weboldal felületeit. Nyilván a legtöbb designer nem ért a SEO-hoz és olyat tervez, ami az ügyfélnek is tetszik.

Weboldal SEO optimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legtöbb webhely motor lassú

Ennél a pontnál bonyolódik a történet, ugyanis a legmodernebb weboldal rendszerek, weboldal motorok (CMS) elég gyenge weboldal sebességgel rendelkeznek. Direkt nem írok neveket, mivel szinte az összes közkedvelt weboldal motorra érvényes ez az állítás. A probléma ott kezdődik, hogy ezeken a gyenge weboldal sebesség értékeken csak minimálisan, vagy egyáltalán nem lehet javítani bizonyos rendszerek esetében.

A Google egyre szigorúbb

A sebesség alapú honlap optimalizálás területén a Google is folyamatosan szigorít. A Google célja, hogy fizess a találatokért, nem pedig az, hogy a fejlesztőknek SEO-soknak pakold a pénzt a zsebébe. Ezért egyre magasabbra teszi az elvárásokat. Aki figyelemmel kíséri a PageSpeed Insights fejlődését, az tisztában van vele, hogy egyre több követelménynek kell megfelelni a magas weboldal sebesség pontok eléréséhez.

Weboldal SEO

Lassú a szerver, tárhelyszolgáltató

A gyors szerver a gyors weboldal alapköve. Sokan esnek abba a hibába, hogy a tárhelyszolgáltatón, a hosting-on, vagy a szerveren próbálnak meg spórolni. Az olcsó húsnak híg a leve. Gyors szerver nélkül nincs gyors honlap, csak lassú.

A képek nem lettek optimalizálva

A megfelelő méretű és tömörítésű reszponzív képek használata elengedhetetlen a megfelelő weboldal sebesség pontok eléréséhez. Ha weboldaladon szereplő képek nem megfelelően vannak méretezve és optimalizálva, bizony drasztikusan eshet a weboldalad sebessége.

A scriptek, HTML és CSS fájlok optimalizálatlanok

Jelentős sebesség csökkenést nem csak a nagy méretű képek, hanem a sok optimalizálatlan script betöltése is képes okozni. Nem mindegy, hogy hol és milyen formában töltöd a scripteket a weboldalad forrásába. A hatékony weboldal SEO egyik alapköve a HTML fájlok rendberakása, ugyanis a legtöbb esetben ezen a területen található meg a legtöbb SEO probléma.

Weboldal UX optimalizálás

A CMS és a weboldal sablon lassú

Bizonyos típusú honlap motorokat (pl. bérelhető honlapok, sablon alapú weboldalak) egyszerűen nem lehet értelmesen optimalizálni. A bérelhető weboldalaknál általában védelmi okok miatt nincs elérhetőség biztosítva a kritikus fájlokhoz. A sablon alapú weboldalaknál a rengeteg gyenge minőségű weboldal sablon az alacsony sebesség legfőbb okozója.

Nyilván itt vetődik fel a kérdés számodra, hogy érdemes-e sebesség alapú weboldal optimalizálásba invesztálnod. A válasz egyértelműen igen, de nem minden áron.

Melyik a fontosabb? A weboldal SEO, vagy a UX alapú honlap optimalizálás?

A helyezet az, hogy mindkettő honlap optimalizálási folyamat kiemelten fontos. A jó weboldal SEO behozza a látogatókat a honlapodra, a jó felhasználói élmény (UX) pedig ösztönzi őket, hogy vásároljanak nálad terméket, vagy szolgáltatást.

Ha gyenge a weboldalad SEO-ja, akkor nem fogják megtalálni a honlapodat, ha pedig gyenge a felhasználói élménye (UX), akkor nem fognak vásárolni nálad. Ennyire egyszerű.

Weboldal optimalizálásba érdemes minden weboldal tulajdonosnak pénzt és energiát fektetnie. Amennyiben komoly harcok folynak a vállalkozásod kulcsszavaidért és a felhasználók megszerzéséért, akkor érdemes a fent megnevezett mindhárom tipusú optimalizálással foglalkoznod hosszútávon és komolyan.
 

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Miben segít a weboldal keresőoptimalizálás?

A weboldal keresőoptimalizálás abban segít, hogy a honlapod a megfelelő helyeken jelenjen meg a Google találati listáiban.

Miben segít a UX alapú weboldal optimalizálás?

A UX alapú weboldal optimalizálás abban segít, hogy a látogatóid a honlapodat könnyedén tudják használni és egyből megtalálják azt amit keresnek.

Miért szükséges a sebesség alapú weboldal optimalizálás?

A sebesség alapú weboldal optimalizálás a weboldalad felhasználói élményére (UX) és a keresőoptimalizálására is hatással van. Ha lassú a weboldalad, akkor folyamatosan látogatókat veszítesz.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST