Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2019-ben

A webdesign egy összetett komplex folyamat, mely évről évre változik és fejlődik. Ma már alap elvárás (jobb helyeken), hogy egy modern weblap vagy webes applikáció legyen könnyen kezelhető, nézzen ki jól és közvetítsen érzelmeket a célközönsége számára.

Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Frissítve: 2023.01.20 - Szerző: Bakos Szabolcs

Érdekel a webdesign, esetleg digitális design-al foglalkozol? Jó helyen jársz, idén is összeírtam mire számíthatsz az aktuális (2019-es) webdesign trendek terén. Csapjunk is bele!

Webdesign trend 2019

Minimalizmus

A minimalista webdesign talán az egyik legklasszikusabb design trend, amely folyamatosan jelen van a porondon. 2019-ben a minimalista webdesign továbbra is dominálni fog a minőségi weblapok között. Minél kevesebb zavaró elem van egy weblapon, a látogatói annál könnyebben és gyorsabban tudják azonosítani annak tartalmát.

Webdesign trend 2019

Élénk színek

Az élénk színek nagyon jól passzolnak a minimalizmussal és továbbra is jelen lesznek a friss 2019-es trendek között, viszont nem annyira agresszíven mint azt sokan jósolják. A túlszaturált nagyon színes webdesign koncepciók nagy része meg marad koncepciónak és néhányból lesz csak “éles” weblap.

Webdesign trend 2019

Gradiens 2.0

A gradiensek agresszív használata a 2018-as évben érte el a csúcsot. Véleményem szerint 2019-ben még több finom gradiensre számíthatunk. A megjelenésük terén az élénk színek mellet a monokróm paletták is egyre nagyobb szerepet fognak kapni.

Webdesign trend 2019

Vastag Serif, Sans-Serif betűtípusok

Tavaly megjósoltam, hogy mindenki az Apple-t fogja másolni, miután kidobta a hairline betűket és bevezette a San Francisco betűcsaládot. Gyakorlatilag ez így is lett, ne számítsunk nagy változásokra. A vastag Serif és Sans-Serif betűcsaládok továbbra is dominálni fogják a weblapok fejléceit 2019-ben is. Ha fejléc akkor legyen vastag!

Webdesign trend 2019

Kézzel rajzolt illusztrációk

A kézzel rajzolt vektor illusztrációk gyakorlatilag a reneszánszukat élik. A megfelelő illusztráció keverése a megfelelő márka elemekkel erős benyomást kelthet a weblap látogatóiban. Talán az egyik legjobb példa erre a Shopify weboldala, ahol mesterien vannak integrálva az arculatba a friss minimalista vektor illusztrációk.

Webdesign trend 2019

Mikro animációk, mikro interakciók

A mikro interakciók, animációk segítségével relatív kis energiával és egy jó ötlettel, életet és kreativitást vihetünk a csupasz digitális felületekbe. A 2019-es évben a mikro animációk és mikro interakciók töretlenül fejlődni fognak és egyre nagyobb számban lesznek jelen a weblapok, webes alkalmazások felületein.

Webdesign trend 2019

A geometria formák tudatos használata a modern webdesign-ban abszolút trendi dolog. Segítségükkel és a megfelelő színek használatával, könnyen modern megjelenést varázsolhatunk egy weboldalnak. Alkalmazásuk során használhatunk ismétlődő, vagy random formákat is, megfelelően kivitelezve mindkét verzió trendi megjelenést fog biztosítani. Véleményem szerint 2019-ben a geometria formák népszerűsége egészen biztosan tovább fog nőni.

Webdesign trend 2019

Parallax

A parallax átalakul, a klasszikus parallax effekt felhasználásának gyakorlatilag vége. A microsite-ok, brand site-ok, weblapsablonok egykori sztár effektje sajnos még jó pár weblapon megtalálható a maga old school formájában, de a modern 2019-es webdesing-ban már csak kiegészítő effektként, apróbb design elemek a térben való elhelyezésére fogják használni a professzionális weboldalak tervezői.

Webdesign trend 2019

Asszimetrikus Grid

A CSS Grid és a Flexbox terjedésével egyre inkább sikerül kilépnie a webdesignereknek a megszokott webes gridből, amit az elemek eltolásával, asszimetrikus pozícionálásával érnek el. Sokan a Bootstrap halálát jósolták, de az igazság az, hogy még mindig gyorsabb Bootstrap-ben összerakni egy layoutot és ott pozícionálni az elemeket, mint CSS Grid-ben és Flexbox-ban a nulláról megírni 😊.

Webdesign trend 2019

Mobile first reszponzív webdesign

A mobil eszközök folyamatosan törnek előre és ez a trend már nem is fog változni. Lassan de biztosan cserélődnek a tervezési metodikák, hiszen a mobile first metódus segítségével először a weboldalak mobil felületei készülnek el és csak utána a monitoron megjelenő felületek. A mobile first metódus 2019-ben is egyre jobban fog terjedni.

Webdesign trend 2019

Designer applikációk

2019-ben továbbra is a Sketch, a Figma és az Adobe XD harcol a designerek kegyeiért. Az Invison Studio nagy reményekkel és hype-al indult, de gyorsan elvérzett. A Sketch gyengül, a 2018-ban kapott új kezelői felület határozottan gyenge lett és ez a szoftver kezelhetőségének rovására ment. A Figma viszont egyre népszerűbb.

Webdesign trend 2019

A jó öreg CSS tovább fejlődik. A CSS változók támogatottságának növekedésével végre drasztikusan egyszerűsíthetjük a jövőbeni CSS kódjainkat mindenféle CSS preprocesszorok a SASS és társaik nélkül. Ha értesz a CSS-hez, akkor itt az ideje updatelni magad!

A fentiekből is látszik, hogy a 2019 nagyszerű év lesz a webdesign szempontjából. Nem számítok drasztikus változásokra, inkább a meglévő trendek fognak tovább finomodni. Tavaly (bár megígértem) nem jutott időm a CSS Gridek megtanulására, idén ezt pótolom és a Figmát is tüzetesebben fogom tanulmányozni.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST