Shopify webshop készítés - Előnyök és hátrányok (magyar)

A Shopify magyar viszonylatban egy rendkívül népszerű webshop rendszernek számít. Ismerd meg az előnyeit és a hátrányait ebben a magyar nyelvű cikkben.

Ecommerce
Webáruház készítés
Frissítve: 2023.01.30 - Szerző: Bakos Szabolcs

Webáruház készítés előtt az ember első dolga, hogy felméri milyen webáruház rendszerek, platformok vannak jelenleg az ecommerce piacon. Van, aki egyedi fejlesztésű webáruház rendszer mellett dönt és van aki a piacon található webáruház platformok közül választ. Én az egyik legjobb választási lehetőséget fogom bemutatni neked, a Shopify webáruház rendszert.

Mi az a Shopify webáruház?

A Shopify a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb webáruház platformja. A Shopify nem csak egy webshop platform, hanem egy POS rendszer is egyben, ami képes összekötni az online boltodat az offline üzleteddel. A kanadai fejlesztésű Shopify több mint 1.000.000 online webáruház kiszolgálását látja el, több mint 175 országban.

Miért ilyen népszerű a Shopify webáruház rendszer?

A Shopify hatalmas népszerűsége annak köszönhető, hogy a rendszere rendkívül fejlett és felhasználóbarát. A Shopify magyar viszonylatban is az egyik legjobb választás lehet webáruház készítés szempontjából, hiszen alacsony belépési küszöbbel rendelkezik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy Shopify webshop alapszintű kezeléséhez nem kell átolvasnod 300 oldalas könyveket, a tudás viszonylag gyorsan megtanulható a minimális szakértelemmel rendelkező felhasználók számára is. Sőt, a Shopify rengeteg tanagyagot, cikket, videót, segédletet ad azért, hogy minél magasabb szakértelemmel rendelkezzen az, akit érdekel az ecommerce és a webáruház készítés világa. Megjegyezném, hogy a Shopify magyar nyelvű tananyagokat sajnos még nem tett elérhetővé, ezért angolul kell tudnod, ha fejlődni szeretnél.

Shopify webáruház készítés

Hogyan működik a Shopify webáruház?

A Shopify webáruház az egyik legjobb e-kereskedelmi (ecommerce) termék a piacon. Egy Shopify webshop elindításához és menedzseléséhez egy böngészőn kívül szinte semmi másra sincs szükséged. A Shopify nem egy dobozos megvásárolható termék, hanem egy teljesen online webáruház platform, ami havidíjas előfizetéssel működik. Neked nem kell foglalkoznod a hosting-al, szerver telepítgetéssel, tárhely bérléssel, csak magára a webáruházra kell fókuszálnod, ami egy rendkívül pozitív dolog.

Mennyibe kerül a Shopify webáruház?

A Shopify webshop készítés alapja a megfelelő előfizetési csomag kiválasztása. Ha csak szeretnéd kipróbálni a Shopify rendszerét, teljesen ingyen megteheted, ugyanis a Shopify magyar felhasználók számára is teljes mértékben, hátrányok nélkül elérhető. Miután regisztráltad magad a Shopify weboldalán, 14 napos ingyenes teszt időszak fog a rendelkezésedre állni. A csomagok árai általában mindig változnak egy kicsit, de elmondható, hogy nagyjából egységes árakról beszélhetünk. A Shopify csomagjai előfizetés-alapúak plusz egy minimális %-ot levonnak az értékesítéseidből (tranzakciós díj). Ez általánosságban az összes előfizetői csomagra érvényes. Cserébe a Shopify rendszere folyamatosan fejlesztve van, a hostinggal és a tárhellyel sem kell foglalkoznod és kapsz egy teljes értékű webáruház rendszert. A Shopify előfizetési csomagjai nagyon jól vannak skálázva, egy kisebb webáruház futtatásához elég egy alap csomagra előfizetned és ha a webáruházad története kezd komollyá válni, akkor van lehetőséged magasabb csomagba lépned még több lehetőséggel, extra szolgáltatással, alacsonyabb tranzakciós díjakkal.

Nézzük a Shopify webáruház előfizetési csomagokat. Direkt nem írtam árakat, mert szoktak módosulni, ezért inkább a hivatalos Shopify csomag oldalakat linkelem, ahol megtalálható mindenki számára az aktuális ár és a tranzakciós díjak.

Shopify webáruház készítés

Shopify Lite webshop előfizetői csomag

A Shopify webáruház rendszer legkisebb és legolcsóbb előfizetési csomagja a Shopify Lite. Ez a csomag a mobilos felhasználókat és a Facebook-ot támogatja a leginkább. Shopify Lite hagyományos Shopify webshop készítésre nem alkalmas, ugyanis nem tartalmaz Shopify webshop indítási lehetőségét. A Shopify lite azok számára lehet hasznos szolgáltatás, akik a Facebookon szeretnék árulni a termékeiket, vagy meglévő weboldalukat szeretnék kibővíteni e-kereskedelmi funkciókkal. A Shopify Lite csomag leginkább a Facebookon történő értékesítésre hajt rá, segítségével összetudod kötni a termékeidet a Facebook Store-al és mivel folyamatosan szinkronizálja a termékkészletet az eladásokat követően, nem kell mindig egyesével a termékeid menedzselésével foglalkoznod.

Shopify Lite-ot felhasználhatod a mezei weblapodhoz is, ha például pár terméket akarsz csak eladni, (tipikusan digitális termékek, vagy kézzel készült termékek) akkor felesleges egy teljes értékű webshopot készíttetned, a Shopify Lite-al be tudsz rakni vásárlás gombot a weblapod felületeire a termékeid mellé.

A Shopify Lite-ot használhatod pop-up fizetési és leltárvezetési platformként is offline üzletedhez Itt megtudod nézni, hogy mennyibe kerül és mire tudod konkrétan felhasználni a Shopify Lite csomagot.

Shopify webáruház keresőoptimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Basic Shopify webshop előfizetői csomag

A Basic Shopify webshop csomag ahogy a nevében is benne van, a Shopify hivatalos alap csomagja. Gyakorlatilag a Shopify webáruház készítés ettől a csomagtól indul, hiszen itt már indítható egy saját Shopify webáruház saját domain alatt. A Basic Shopify csomag mindent tud, amit a Shopify Lite, viszont itt már létrehozható egy webáruház és egy blog is a Shopify rendszerében. A Basic Shopify webshop csomag lehetővé teszi végtelen mennyiségű termék feltöltését, két felhasználói fiók regisztrációját, 24 órás angol nyelvű supportot, ingyenes SSL regisztrációt, elhagyott kosár azonosítást és még sok egyéb nyalánkságot.

Itt megtudod nézni, hogy mennyibe kerül és mire tudod konkrétan felhasználni a Shopify Basic csomagot.

Shopify webáruház készítés

Shopify webshop előfizetői csomag

A fantáziátlan Shopify nevü csomag neve zavaró lehet, gyakorlatilag ez következő csomag a Basic után és egyben a legnépszerűbb is. Mindent tud, amit a kisebb Shopify webáruház csomagok, viszont itt már 5 felhasználói fiók nyitható a rendszerbe, alacsonyabb tranzakciós díjakat kapsz és hozzá jutsz a webáruház részletes adatait tartalmazó rendszer elemzésekhez is. A legfontosabb különbség a Shopify Basic és a Shopify csomag között a részletes statisztikák elérése, ami egy nagyon fontos és hasznos feature lehet bárki számára.

Advanced Shopify webshop előfizetői csomag

A következő Shopify előfizetési csomag az Advanced Shopify névre hallgat. Azon felül, hogy az Advanced Shopify havi előfizetési díja is jóval magasabb a kisebb csomagokénál, itt már 15 felhasználói fiók regisztrációja engedélyezett a Shopify webáruházba, tovább csökkennek a tranzakciós díjak és megjelennek a személyre szabott riportok, valamint a külsős szállítási díj kalkulátor opciók is. Ez az előfizetői csomag azoknak a webáruházaknak lehet jó választás, akik sok terméket mozgatnak és harmadik félnek adják ki ezt a folyamatot, illetve minél több adatra van szükségük a terméktípusok elemzéséhez, riportok készítéséhez.

Itt megtudod nézni, hogy mennyibe kerül és mire tudod konkrétan felhasználni a Shopify Advanced webáruház csomagot.

Shopify webáruház készítés

Shopify Plus webshop előfizetői csomag

Enterprise ecommerce. A csúcsragadozók játszótere. A Shopify Plus a nagypályások előfizetési csomagja. A közel 1.000.000 Shopify webáruházból mindössze 5.300 áruház rendelkezik Shopify Plus előfizetéssel. A Shopify Plus előfizetők mindenből a legjobbat kapják. Exkluzív tréningek, friss a normál előfizetők számára el nem érhető webáruház technológiák, dedikált menedzserek és a legjobb szakemberek várják a Shopify Plus előfizetőket. Ennek az előfizetői csomagnak nincs fix ára, egyéni megbeszélés alapján működik a történet.

Itt találhatsz bővebb információt a Shopify Plussal kapcsolatban.

Shopify webshop keresőoptimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Shopify design, Shopify sablonok, Shopify templatek

Most, hogy kiveséztük a Shopify webáruház előfizetési csomagokat, rátérek az egyik legfontosabb részre a designra, hiszen a jó design a webáruház készítés alapja. A Shopify egy külön dedikált weblapot biztosít a felhasználói számára https://themes.shopify.com néven. Itt több mint száz Shopify sablont találhatsz meg, nagy részük fizetős, de van közöttük ingyenes Shopify sablon is. Fontos megjegyeznem, hogy a Shopify magas követelményszintet követel meg a hivatalos sablonkészítőktől, ennek ellenére hullámzó a hivatalos Shopify sablonok minősége.

Ingyenes Shopify sablonok

A Shopify legnagyobb erőssége a skálázhatóság és ez megjelenik Shopify design sablonok szintjén is. Akár teljesen ingyen is választhatsz Shopify webshop sablont, egy forintodba nem fog kerülni. A gyakorlatban viszont nyilván az ingyenes Shopify webshop sablonok minősége nem a legmagasabb szinten van és ahhoz, hogy elfogadható szintre kerüljenek, nem árt, ha rendelkezel a Shopify webáruház sablonok módosításához szükséges technikai és grafikai tudással. Ha ezekkel nem rendelkezel a legegyszerűbb, ha szakembert bízol meg webáruház készítéssel.

Shopify webáruház készítés

Fizetős Shopify sablonok

Nézzük a fizetős Shopify webáruház sablonokat. A webshop készítés alapja a profi webáruház design, ehhez a Shopify fizetős sablonokat kínál a hivatalos weboldalán, de külsős weboldalakról is vásárolhatsz Shopify sablonokat, mint például a Themeforest. Fontos megjegyeznem, hogy hivatalos supportot a Shopify csak a saját maga által gyártott sablonokhoz tud adni. Ez azért fontos a Shopify webshop készítés szempontjából, mert ha rossz supporttal rendelkező sablont választasz, akkor bizony a fejlesztési idők jócskán megnőhetnek, sőt akár egy teljesen új sablon választásához is vezethet, ha nem kapod meg a segítséget, vagy nem megfelelő segítséget kapsz a supporttól.

Shopify Applikációk

A Shopify webáruházad tudásának bővítéséhez töménytelen mennyiségű Shopify applikáció áll a rendelkezésedre. A Shopify applikációkat a Shopify sablonokhoz hasonlóan külön dedikált weblabon tudod megvásárolni a https://apps.shopify.com linken. A Shopify applikációk minősége a sablonokéhoz hasonlóan szintén hullámzó, az applikációk nagy részét havi előfizetés alapon tudod megvásárolni, ezért nem árt, ha óvatosan vásárolgatsz, ugyanis az applikációk használatával gyorsan az egekbe röpítheted a havi webáruház büdzsédet.

Shopify webáruház készítés

Most, hogy átnéztük az alapokat nézzük át az előnyöket és hátrányokat.

Skálázott ökoszisztéma

A Shopify webáruház legnagyobb előnye, hogy minden téren skálázott, így mindenki megtalálhatja a rendszerben a számítását. Az abszolút kezdők és a professzionális ecommerce szakemberek is. Ha akarod elindulhatsz szinte teljesen ingyen, de ha akarod kérheted szakember segítségét is, a döntés teljesen a Tiéd.

Könnyen kezelhető adminisztrációs felület

A Shopify webshop mögött a legjobb szakemberek és a legmodernebb ecommerce technológiák állnak. A Shopify egy rendkívül jól megtervezett e-kereskedelmi (ecommerce) platform, egy eszköz, amely az online kereskedők számára egy jól átgondolt és kialakított online felületet biztosít.

Minden a felhőben (Cloud) van

A szerver alapú webáruház rendszerekkel szemben a Shopify webáruház a felhőben (Cloud) helyezkedik. Hogy ez miért jó neked? Azért, mert egy szerver megvásárlása, fenntartása nem kis költség. Figyelned kell a biztonságra, a terhelhetőségre, a patchelésekre, hadd ne folytassam mi van akkor, ha egy Black Friday közepén leáll a szervered és kezdheted hívni a rendszergazdát. A Shopifynál a végtelen mennyiségű terméked lehet a rendszerben és a leállásra is kisebb az esély. Mindez bele van építve a havi választott Shopify előfizetésedbe.

Mielőtt azt hinnéd kolbászból van a kerítés, nézzünk rá a Shopify hátrányaira is.

Az árak kalkulálása

Minél kisebb előfizetési csomagban vagy, annál nagyobb %-ban kell fizetned tranzakciós díjat a vásárlások után. Ha külsős fizetési szolgáltatást is választasz a fizetési lehetőségek közé, pl. Simple by OTP, akkor a tranzakciós összeg tovább fog emelkedni, hiszen a külső szolgáltató is le fogja venni a saját jutalékát. Ha olyan piacon mozogsz, ahol nagyon alacsonyak a haszonkulcsok, akkor nem biztos, hogy a Shopify webshop a Te választásod.

Tanulási görbe

Bár az alapszintű Shopify webáruház kezelését viszonylag gyorsan megtanulhatod, ha bejönnek az extra igények a képbe, akkor bizony szakembert kell fogadnod, vagy be kell ásnod magad a Shopify mélyebb bugyraiba, ahová már webfejlesztői képességek szükségesek (HTML, CSS, Javascript és társai)

Shopify webáruház készítés

A Shopify webáruház nem garancia a sikerre

Egy Shopify webáruház rengeteg lehetőséget ad neked, hogy egy sikeres ecommerce bizniszt hozz létre, de önmagában nem tudja garantálni a tuti sikert. Ne várj csodákat! Ha nincs meg a megfelelő tudásod, tapasztalatod, piackutatásod, felmérésed, terved a webáruházaddal kapcsolatban, akkor elég nagy gondban leszel. A legtöbb leendő webáruház tulajdonos azt hiszi, ha kifizet egy valag pénzt egy webáruházért, akkor ömleni fog a bevétel magától. Ez nem így működik.

Összegzés

A Shopify magyar és világ viszonylatban is az egyik legnépszerűbb webáruház rendszer. Ha saját webáruházban gondolkozol, a vélemény szerint mindenképpen érdemes ránézned a Shopify rendszerére. Remélem a cikkem a segítségedre lesz, a döntésed meghozatalában.

Gyakori kérdések


Mennyibe kerül egy átlagos Shopify webshop?

Egy átlagos Shopify webshop induló ára 450.000.-Ft körül mozog a piacon.

A Shopify magyar nyelven is elérhető?

Sajnos a Shopify magyar nyelven nem érhető el. Angolul kell tudnod, ha szeretnéd megtanulni a rendszer kezelését.

Mennyi idő alatt készül el egy átlagos Shopify webshop?

Egy kellően átgondolt és megtervezett Shopify webshop átlagosan 1-3 hónap között készül el.

Programozói tudás nélkül is tudom szerkeszteni a Shopify webshopomat?

Igen. A Shopify adminisztrációs felülete rendkívül felhasználóbarát módon lett megtervezve.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Roland Horvath
Roland Horvath
2020.11.08

Szia Szabolcs

Roland vagyok es lenne par kerdesem meglevo es uj webes dolgokkal kapcsolatban ideertve esetleges arajanlat is .
Udvozlettel
Horvath Roland
+44 7415799672


Bakos Szabolcs
Bakos Szabolcs
2020.11.11

Szia Roland,
Szívesen válaszolok Shopify webshop készítés témakörben, de emailben keress légyszives! Ezt a kommentet is csak teljesen véletlenül vettem észre.
Köszi!


Teamsport&Lifestyle; Kft Puma BOLT
Teamsport&Lifestyle; Kft Puma BOLT
2023.01.18

Tisztelt Szabolcs,

Shopify alapú webshopunk van, amelyell vannak problémáink és aki nekünk szerkeztette már nem dolgozink velünk, szeretnénk egy kicsit fejleszteni jobban megismerni, tudnál nekünk ebben segiteni?
Üdv.
Ágoston Csilla


Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött. Vedd fel velem a kapcsolatotTovábbi bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST