Reszponzív webdesign, Mobile-first design

A Mobile First reszponzív webdesign előnyei


A legtöbb webdesigner vagy UI/UX designer még napjainkban is úgy tervez weblapot az ügyfélnek, hogy az elkészülendő weboldal megjelenését a monitorok felületére szabja először.

A Mobile First reszponzív webdesign előnyei
Reszponzív webdesign
Mobile-first design
Author: Szabolcs Bakos

Sajnos a mobilos megjelenés a webdesign projektek végére eléggé elhanyagolódik és az ügyfeleket általában nem érdekli a felületek részletessége. Nézzen ki monitoron jól a weblap, a mobilon pedig ne legyen szétcsúszva, aztán viszlát. Ha összehasonlítjuk több cég reszponzív weblapjának megjelenését monitoron és mobilon, minőségbeli különbségeket fogunk észrevenni. Sok helyen össze van zsúfolva a tartalom mobilon, a felületek nem optimalizáltak.

Mobile First metódus

Van egy pár éve megjelent egyre növekvő trend a piacon, ami megfordítja az előbb leírt design hozzáállást és a mobil felületeket helyezi előtérbe, ezt hívják Mobil First metódusnak.

A mobile first metódus lényege, hogy mobil felületeken kezdődik meg először a weblap, webes applikáció tervezése és csak ezután kerülnek tervezésre a tablet és a monitoros felületek.

Miért Mobile First?

  • A mobilos internetezők száma évről évre növekszik
  • A mobil és tablet felhasználók közel 25%-a nem használ számítógépet, kizárólag a mobiljáról, tabletjéről netezik
  • A világ 77%-a rendelkezik mobiltelefonnal
  • A 2011 óta eladott telefonok 85%-a tartalmaz webes böngészőt
  • A nyugati országokban már többen neteznek mobilról mint számítógépről
  • A mobil nem egy trend, nem a jövő, hanem a színtiszta jelen

A magyarországi internethasználók közül sokan napi szinten használják ki mobiltelefonjuk internetes képességeit, például a mobiltelefonjukon is látogatják a közösségi média oldalakat (41%), böngésznek a neten (41%), intézik elektronikus levelezésüket (36%), nézik az időjárás-előrejelzést (34%), vagy éppen információt keresnek (34%). Elmondható tehát, hogy a mobiltelefont használók több mint négytizedénél napi rutinná vált a mobiltelefonon elérhető internetes szolgáltatások használata.

Magyarország éves 15%-os növekedést tudott elkönyvelni a mobilos internetezők körében (2015-ös adatok). Ez gyorsan számolva 3 évente több mint 50%-os növekedést jelenthet.

Content first

Ha mobilra tervezünk felületeket akkor nagyon minimális lehetőségünk van szárnyalni, csak a lényeges tartalomra fókuszálhatunk, hiszen minimális helyünk van a tartalom megjelenítésére. Nem tartalmakat dugdosunk, hanem szimplán a lényeget jelenítjük meg, így szépen fokozatosan tudunk haladni az egyre nagyobb képernyőméretek felé. Ez egy nagy előnye a mobile first metódusnak.

Mobile first weblapok Magyarországon

Nem várok hatalmas ugrást ezen a téren Magyarországon. Főleg az egyedi tervezésű weblapoknál, webes applikációknál lehet változás, nagyobb büdzséjű projekteknél, ahol szánnak pénzt a felületek rendes megtervezésére. A low budget template alapú siteok nagy része alkalmatlan ehhez a metódushoz, hiszen egy előre vásárolt designba kell beraknunk a tartalmat. A mobile first lényege pedig pont az, hogy a tartalomra szabjuk a designt.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign