SEO tanácsadás: Keresőoptimalizálás tanácsadó segítségével

A SEO tanácsadás egy olyan konzultációs folyamat, ahol átbeszélheted a webhelyed keresőoptimalizálással kapcsolatos problémáit egy SEO tanácsadóval, szakértővel.

Keresőoptimalizálás
SEO
Google
Frissítve: 2023.01.30 - Szerző: Bakos Szabolcs

A SEO, azaz a keresőoptimalizálás jelenleg az egyik legbonyolultabb és legnagyobb kihívást jelentő online marketing terület az interneten. A Google folyamatos algoritmus változásai kihívások elé állítják még a legtapasztaltabb szakembereket is. A folyamatosan változó Google szabályok és algoritmusok, a friss trendek és a fejlődő gyakorlatok miatt előfordulhat, hogy a pár éve még jól működő SEO stratégiák, ma már nem hozzák az elvárt eredményeket

Professzionális SEO tanácsadás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Amikor a SEO szempontjából fontos kulcsszavak kiválasztásáról, az első oldali pozíciók eléréséről vagy a konverziók javításáról van szó, még a házon belüli komolyabb SEO csapattal rendelkező nagy cégek is néha téglafalba ütköznek. Legyen az kicsi, vagy nagy projekt, a kézenfekvő SEO megoldás sokszor ott fekszik a földön és csak le kellene hajolni érte. Ezekben az esetekben nagy segítség lehet egy friss látásmód, egy külsős szakember bevonása a SEO projektekbe.

Mi az a SEO tanácsadás?

A SEO tanácsadás egy olyan konzultációs folyamat, ahol bemutathatod, átbeszélheted a webhelyed keresőoptimalizálással kapcsolatos problémáit egy SEO tanácsadóval, szakértővel. Egy általános SEO tanácsadás nagyjából egy, másfél óra hosszúságú folyamat és napjainkban már elmondható, hogy a legtöbb esetben online, videóhíváson keresztül történik.

Természetesen léteznek ügyfelek, cégek, ahol kizárólag a személyes konzultációt jöhet szóba. A legtöbb tanácsadó esetében ez nem szokott problémákba ütközni, viszont ezekben az esetekben a személyes tanácsadás legtöbbször emelt óradíjon történik.

A SEO tanácsadás lehet alkalmi, vagy hosszútávú folyamat is, ez a legtöbb esetben az adott SEO probléma, vagy SEO problémák komplexitásától függ.

SEO tanácsadás

A SEO tanácsadás típusai

Kétfajta SEO tanácsadás létezik. Alkalmi és hosszútávú. Mindkét tanácsadási folyamatnak más a szerepe és a célja. Nézzük át gyorsan ezeket:

Alkalmi SEO tanácsadás

Az alkalmi SEO tanácsadás egy rövidtávú tanácsadási folyamat, az időtartama általában 1-1.5 óra. Ezt a típusú szolgáltatást abban az esetben érdemes igénybe venned, ha konkrét SEO kérdéseid vannak és ezekre konkrét válaszokat vársz. Az általános jellegű kérdéseidet, mint például: “Miért nincs az első helyen a weboldalam a Google-ben?” az alkalmi SEO tanácsadás nem fogja megoldani, viszont támpontokat kaphatsz ahhoz, hogy hol és milyen SEO szempontok alapján érdemes elkezdeni a webhelyed átvizsgálását.

Hosszútávú SEO tanácsadás

A magyar cégek komoly pénzeket veszítenek éves szinten azzal, hogy nem invesztálnak a keresőoptimalizálásba. A harc ráadásul egyre nagyobb a értékés kulcsszavakért, hiszen akár már egy pozíció emelkedés vagy csökkenés is komoly anyagi bevétellel, vagy veszteséggel járhat. A komoly lemaradások behozása akár évekbe is telhet. Itt jön képbe a hosszútávú SEO tanácsadás, ahol egy külsős SEO tanácsadó segítségével egyenesbe rakhatod a céged oldalait a Google találati listáiban. A hosszútávú SEO tanácsadás során a kiválasztott szakértő folyamatosan elemzi és méri a webhelyed eredményeit és tanácsokkal látja el a céged fejlesztőit, hogy, hol és mit érdemes módosítaniuk, valamint tanácsot ad, hogy milyen kulcsszavakra érdemes versenyeznetek. Röviden, ebben az esetben egy SEO szakértő menedzseli a céged keresőoptimalizálással kapcsolatos feladatait.

Mikor ajánlott SEO tanácsadóhoz fordulnod?

A SEO tanácsadó segítségét érdemes lehet igénybe venned, ha a céged teljesen elakadt a keresőoptimalizálásban és segítségre van szükséged, szükségetek. De akkor is hasznos lehet, ha már rendelkezel, rendelkeztek valamilyen tudással a keresőoptimalizálás területén, és konkrét kérdésed, kérdéseitek vannak, amikre szakértői javaslatokat, ötleteket vártok.

Érdemes lehet a SEO tanácsadást választanod:

  • ha a webhelyed organikus forgalma folyamatosan stagnál, vagy csökken
  • ha a webhelyed folyamatosan veszíti a pozíciókat a Google találati listáiban
  • ha nem bírod tartani a ritmust a Google riválisaiddal szemben
  • ha eltűnt a webhelyed a Google találati listáiból
  • ha a cégeden belül senki sem foglalkozik keresőoptimalizálással

A SEO tanácsadás a legtöbb esetben egy hosszútávú SEO folyamat kindulópontja, ugyanis egy rövid, általános konzultáció ritkán elég arra, hogy egy óra alatt megfejtsék a weboldalad vagy webshopod SEO problémáit. Leginkább arra elég, hogy átbeszéljétek, merre érdemes elindulni a probléma felkutatásában.

Milyen témákkal érdemes SEO tanácsadóhoz fordulnod?

Rengeteg előnye van annak, ha egy keresőoptimalizálással foglalkozó szakember támogatja a tanácsaival a céged előrehaladását. Egy általános SEO tanácsadás alkalmával, az alábbi témakörökben érdemes tanácsadóhoz fordulnod:

  • Google pozícióromlás
  • Kulcsszókutatás
  • Szövegírás problémák (Tartalommarketing)
  • On-page és Technikai SEO problémák
  • Weboldal sebesség problémák
  • Linképítés problémák
  • Linkelemzés problémák
  • Google büntetések
  • Egyedi SEO problémák
  • SEO stratégia kialakítása
SEO tanácsadó

Google pozícióromlás

A SEO kulcsfontosságú szolgáltatás a megfelelő Google pozíciók eléréséhez. A Google egyre növekvő hirdetési felületei miatt, napjainkban már csak az első oldal felső találatai értékesek, az első három találat után pedig szignifikánsan csökken a kattintások száma. Láthatatlan vagy a vásárlóid számára? Folyamatosan romlanak a weboldalad vagy webshopod pozíciói a Google találati listáiban? Valószínűleg elérkezett az idő, hogy szakemberhez fordulj.

Kulcsszókutatás

Napjainkban a vírus következtében egyre nagyobb harc zajlik a Google listáiban a kulcsszavakért, hiszen ma már mindenki az interneten keres, árul és vásárol. Legyen az szolgáltatás vagy termék, egyre több a cég és egyre nagyobb a verseny a kulcsszavak megszerzéséért. A kulcsszavak száma viszont limitált és minél nagyobb a harc annál nehezebb a megszerzésük. Jobb ha tudod, egyre több a megszerezhetetlen kulcsszavak száma a Google-ben. Egy SEO tanácsadó segíthet felderíteni a még elérhető kulcsszavakat a céged számára.

Szövegírás problémák (Tartalommarketing)

A szövegírás egy igen elhanyagolt terület a céges weboldalak tekintetében. Felmérések alapján a cégek nem szeretnek fizetni a professzionális SEO szövegírásért, hanem a legtöbbször megoldják házon belül ezeket a feladatokat. Ennek meg is van az eredménye, ugyanis a gyenge minőségű optimalizálatlan tartalom, az egyik legnagyobb akadálya a magasabb Google pozíciók elérésének. A SEO tanácsadás segítségével, egy SEO szakértő segíthet rámutatni a tartalmaid SEO hiányosságaira, valamit arra is, hogy konkrétan hol és mit érdemes javítani a tartalmakban, szövegekben.

SEO tanácsadót keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

On-page és Technikai SEO problémák

Nincs hibátlan weboldal az interneten. A fejlesztők a legtöbb esetben szeretik elhanyagolni a kódokat, vagy csak egyszerűen nem értenek a SEO-hoz. Pedig a technikai problémák nem megfelelő kezelése, elhanyagolása gyakran rangsorolási problémákhoz vezethet. Az egy alkalmas SEO tanácsadás önmagában nem biztosít elég időt a technikai hibák felderítésére, de egy hosszú távú együttműködés esetén a SEO tanácsadó segíthet a gátló SEO hibák felgöngyölítésében és megoldásokat javasolhat a fejlesztők számára.

Weboldal sebesség problémák

A Google folyamatosan fejlődik és változik. Napjainkban már egyre nagyobb hangsúly terelődik minőségre és a sebességre, ami a Google page experience frissítésben teljesedett ki. A jó felhasználói élmény egyre fontosabb a Google számára, ezért a webhelyek sebessége kiemelten fontos tényezővé vált az elmúlt évek során. Röviden és egyszerűen leírva, ha lassan töltődnek be a webhelyed oldalai akkor minden egyes másodpercel látogatók veszítesz és a Google szemében is egyre értéktelenebbé válik a céged webhelye. Létezhet olyan eset is, hogy szemmel láthatóan nem lassú egy webhely betöltődése, de a Google mégis lassúnak értékeli. Ennek kiderítésére érdemes SEO tanácsadót fogadnod, ugyanis a jól optimalizált gyors weboldalak jobb pozíciókban jelenhetnek meg a Google találati listáiban.

Linképítés, linkelemzési problémák

Bár a Google próbálja csökkenteni a jelentőségét, de a linképítésnek a mai napig nagyon fontos szerepe van a keresőoptimalizálásban. Ha a céged webhelye gyengén szerepel a Google találati listáiban, akkor érdemes átnézetned a webhelyedre mutató linkek számát és azok minőségét egy SEO tanácsadóval. Amennyiben alacsony a linkek száma, akkor minél előbb el kell kezdeni az új linkek építését, ha rosszak, gyenge minőségűek, vagy toxikusak a webhelyedre mutató linkek, akkor ezeket sürgőssen ki kell vezetni, ugyanis folyamatosan nőhet az esélye annak, hogy végleg eltűnnek az oldalaid a Google-ből. Egy SEO tanácsadás kíváló alapja lehet a linképítési feladatok feltérképezésének, valamint egy SEO tanácsadó segíthet a rövid, vagy hosszútávú SEO stratégia kialakításában.

Google büntetések

Ha a webhelyed eltűnt a Google találati listáiból akkor általában már nagy a baj. Ez az állítás szerencsére nem minden esetben igaz. Néha, egy az oldalak forrásaiban hagyott rossz kódsor is képes óriási galibát okozni. Legyen az apró hiba, vagy komoly büntetés, célszerű minél előbb megtalálni a problémák forrását. Ennek a folyamatnak a megkezdésében kíváló kezdőpont lehet egy SEO tanácsadás, ahol pontosan felvázolhatod és átbeszélheted a SEO problémákat egy SEO tanácsadóval.

SEO stratégia kialakítása

A keresőoptimalizálás egy hosszútávú folyamat, gyakorlatilag soha sincs vége. Az optimalizálási folyamatokon állandóan dolgoznia kell valakinek, ugyanis a komoly riválisok soha sem pihennek. A SEO stratégia kialakítása éppen ezért kulcsfontosságú tevékenység. A hosszútávú SEO tanácsadás kíváló megoldást nyújt a SEO stratégia kidolgozására, ugyanis ebben az esetben a kiválasztott SEO tanácsadó folyamatosan tud dolgozni a SEO folyamatok kialakításán, az analitikán és az elemzéseken.

Keresőoptimalizálás tanácsadás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Milyen eredményekkel járhat a SEO tanácsadás?

A megfelelően optimalizált oldalak értékei már pár hónapon belül kiértékelhetőek. Amennyiben növekednek a grafikonok, akkor a SEO stratégia jól lett megválasztva. Amennyiben továbbra is csökkenek az értékek, változtatni kell a stratégián. A keresőoptimalizálás egy hosszútávú folyamat, ezért komoly eredményeket kizárólag hosszútávon lehet elérni benne. Amennyiben a webhelyed SEO stratégiája megfelelően lett kiválasztva és folyamatosan növekednek az értékek, az alábbi előnyökkel kalkulálhatsz:

  • Magasabb helyezések
  • Növekvő forgalom
  • Növekvő konverzió
  • Csökkenő visszafordulási arány
  • Bővülő ügyfélkör
  • Növekvő bevételek

Hogyan válassz SEO tanácsadót?

A megfelelő SEO tanácsadó megválasztása kulcsfontosságú feladat lehet a céged számára, amennyiben hosszútávban gondolkozol. Sajnos a piac telített a csalókkal, mivel jelenleg bárki SEO szakértőnek vallhatja magát, nincs rá jelenleg semmilyen szabályozás. Általános szabály sajnos nincs a szűrésre, egy dolog viszont segíthet. A professzionális keresőoptimalizálás drága. Az igazán jó szakemberek tele vannak munkával, ezért magas óradíjakon dolgoznak. Ha valaki alacsony árakkal ígérget fűt-fát, az már egy komoly előjele lehet annak, hogy egy kóklerbe botlottál.

Mennyibe kerül a SEO tanácsadás?

Egy professzionális alkalmi SEO tanácsadás, SEO konzultáció ára 25-50.000 Ft között mozog a magyar piacon. A tanácsadás ideje általában egy óra hosszúságú. A konzultáció ára magában foglalja tanácsadás előtti felkészülést, valamint a webhelyed átnézésére töltött időt is. A hosszútávú SEO tanácsadás árai 15-25.000 Ft / óradíj között mozognak.

Amennyiben SEO tanácsadót keresel, vagy további kérdéseid lennének, vedd fel velem a kapcsolatot.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a SEO tanácsadás?

A SEO tanácsadás általában egy 1 órás konzultáció amely alatt egy SEO tanácsadó próbál meg válaszokat találni a keresőoptimalizálással kapcsolatos problémáidra.

Kinek éri meg SEO tanácsadásba invesztálnia?

Mindenkinek aki szeretne előrébb jutni a Google találati listáiban és ezért hajlandó is pénzt áldozni.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST