SEO elemzés: Ismerd meg a weboldalad SEO hibáit

Az alapos SEO elemzés minden esetben a hatékony és hosszútávú keresőoptimalizálás első és legfontosabb lépése kell hogy legyen. Ismerd meg az elemzés folyamatait.

Keresőoptimalizálás
SEO
Google
SEO audit
Frissítve: 2023.01.30 - Szerző: Bakos Szabolcs

Mi az a SEO elemzés?

A SEO elemzés segít feltérképezni a weboldalad vagy webshopod aktuális állapotát, a keresőoptimalizálás szempontjából. A SEO elemzés kifejezetten hasznos eljárás abban az esetben, amennyiben a weboldalad vagy webshopod nem az elvárt eredményeket hozza a Google keresőjében. Egy alapos elemzés segítségével hatékonyan szűrhetőek az egyszerű és komplex SEO hibák és napvilágra kerülhetnek azok a gyenge pontok vagy egyéb tényezők, amik hátráltathatják az oldalaid előre jutását a Google találati listáiban. Egy alapos elemzés, nem csak a SEO hibák feltárására alkalmas, de jövőbeni SEO stratégiát és az elvégzendő SEO feladatokat is alapjaiban határozhatja meg a számodra.

SEO elemzés

Mikor ajánlott a SEO elemzés elvégzése?

A SEO elemzés elvégzése abban az esetben ajánlott, ha:

  • Ha kevés az organikus látogató a webhelyeden
  • Ha a webhelyed gyengén szerepel a Google keresőjében
  • Ha tisztában szeretnél lenni a webhelyed jelenlegi SEO állapotával
  • Ha nem vagy biztos benne, hogy megfelelően keresőoptimalizálták a weboldalad, vagy webshopodat
  • Ha hosszútávú keresőoptimalizálásban gondolkozol
  • Ha szeretnéd megismerni a riválisaid SEO erősségeit és gyengeségeit

Mikor nem ajánlott a SEO elemzés elvégzése?

A SEO elemzés elvégzése nem ajánlott, ha:

  • Ha csak kizárólag az azonnali SEO eredményekben hiszel
  • Ha nincs forrásod hosszútávú SEO-ban gondolkozni
  • Ha nincs forrásod a webhelyed folyamatos optimalizálásra
  • Ha nincs forrásod a hibák kijavíttatására

Rövidtávú gondolkodás

A SEO elemzés segít rávilágítani a webhelyed SEO problémáira, de az elemzés önmagában nem fogja megoldani ezeket a problémákat. Sajnos gyakori tévhit, hogy a keresőoptimalizálás gyors eredményekkel jár. A hiedelemnek van alapja, ugyanis jó pár éve, igenis lehetett gyors eredményeket elérni “trükközéssel”. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor még ma is lehet, de ez csak rövidtávon tud működni, ugyanis amint kiderülnek a turpisságok, vége a dalnak és el is felejtheted a weblapodat.

Nincs forrás fejlesztésre

A SEO elemzés által kimutatott problémákat meg kell oldania valakinek, ami egészen biztosan fejlesztéssel fog járni, ami akár havi szintű költségekkel is járhat. A SEO tanácsadónak nem kell értenie a fejlesztéshez, ez a feladat ugyanis a fejlesztők dolga. Vannak a piacon olyan SEO szakértők akik fejlesztést is vállalnak, de aki fejleszt is és keresőoptimalizálással is foglalkozik egyszerre, az egyik szakágban sem lesz kiemelkedően jó.

Nincs forrás a SEO-ra

A keresőoptimalizálás egyre drágább mulatság, ami folyamatos finanszírozással, költségekkel jár. A SEO elemzés után kijavított hibák nem minden esetben fogják azonnal javítani a helyezéseidet, könnyen lehet, hogy további SEO optimalizálásokra lesz szükség. Amennyiben ezt nem tudod elfogadni, vagy nem tudod megfizetni, sokkal jobban jársz, ha magad próbálsz foglalkozni a SEO-val. A legrosszabb választás az olcsó SEO szakik megkeresése lehet, mert nagy az esély, hogy nem legális dolgokat fognak művelni a webhelyeddel.

Összegezve tehát, ha tisztában szeretnél lenni weboldalad vagy webshopod aktuális SEO állapotával és stratégiát szeretnél felépíteni a jövőt illetően, akkor hosszútávban kell gondolkoznod.

Professzionális SEO elemzés szakértő által

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A SEO elemzés szakaszai

A SEO elemzés általában szoftverekkel és manuálisan és vagy szakértő közreműködésével történik. Egy egyszerű szoftveres SEO elemzést te is bármikor lefuttathatsz, akár díjmentesen is, hiszen tömve van az internet ingyenes SEO elemzőkkel. A szoftveres SEO elemzés lényege, hogy előre definiált paraméterek alapján crawler botok végig futnak a webhelyed oldalain és a begyűjtött adatok alapján megjelenítik a weboldalad lehetséges SEO hibáit. A szoftveres elemzés sajnos önmagában nem minden esetben megbízható és ennek köszönhetően igen sok esetben hamis, megtévesztő, vagy elavult adatokat kaphatsz a kiértékelések során.

Szakértő által végzett elemzés

A teljeskörű SEO elemzés során egy keresőoptimalizálással foglalkozó szakember a webhelyed oldalait és forráskódjait különböző SEO kritériumok alapján manuálisan és SEO szoftverek segítségével nézi át. Ez jóval drágább és időigényesebb feladat, az egyszer szoftveres elemzéssel szemben, viszont szakértő bevonása nélkül, jóval kisebb lesz az esélyed arra, hogy minden a webhelyedet érintő SEO probléma a felszínre kerüljön.

Egy szakértő által végzett SEO elemzés végösszegét, szinte minden esetben az elvégzendő SEO feladatok befolyásolják. Ha érdekel, hogy milyen lehetőségek közül válogathatsz, olvasd tovább a cikket.

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás lényeges szakasza a SEO elemzésnek, hiszen fontos megállapítani, hogy mely kulcsszavak generálják a weboldalad forgalmának a legnagyobb részét, és melyek azok a kulcsszavak, amelyek gyengén szerepelnek a Google keresőjében. Ezek megállapításához szükséges a kulcsszó elemzés, amely segít rávilágítani a weboldalad vagy webshopod kulcsszavainak aktuális helyzetére. A kulcsszókutatás során a SEO szakértő nem csak a kulcsszavak erősségét vizsgálja, hanem azt is, hogy az adott büdzséből egyáltalán érdemes-e versenyezned értük, vagy alternatív megoldásokat kell keresned.

Gyakran előforduló jelenség, hogy egy adott weboldal olyan kulcsszavakra próbál optimalizálni, amelyekre megszerzésére gyakorlatilag esélytelen. A kulcsszó kutatás a tartalmak optimalizálás szempontjából kulcsfontosságú tevékenység, hiszen nem mindegy, hogy mennyi és milyen sűrűségű kulcsszó található meg egy adott cikkben. A túl sok és a túl kevés kulcsszó sem optimális az előrehaladás szempontjából.

SEO versenytárs elemzés

A SEO versenytárs elemzés segítségével fény derülhet arra, hogy a versenytársaid milyen kulcsszavakkal versenyeznek a Google keresőjében, mennyire erősek, kitől kapnak hivatkozásokat és hogyan győzhetőek le. A versenytársak elemzése kulcsfontosságú folyamat a SEO-ban. Segíthet abban, hogy megtudd, mely kulcsszavakért érdemes versenyezned és melyek elérhetetlenek a jelenlegi büdzsédből. A SEO versenytárs elemzésnek van még egy hasznos pontja, a segítségével megtudhatod, hogy honnan szereznek a riválisaid linkeket és egy kis szerencsével, vagy pénzzel, te is megszerezheted ezeket a linkeket.

SEO elemzés

Technikai SEO elemzés

A technikai SEO elemzés rendkívül fontos folyamat, mert egy, az oldalak forrásában felejtett kódsor is hatalmas károkat okozhat a Google rangsorolásának szempontjából. A legelső és legfontosabb lépés a technikai SEO elemzés során, az oldalak indexálásának ellenőrzése, tehát, hogy minden oldal megtalálható-e a Google adatbázisában. Ezt követi a meta adatok (title, description, stb.) ellenőrzése, hiszen ezek alapján jeleníti meg a Google az oldalakat a keresőjében. Ezeket követi a mobilbarát megjelenítés ellenőrzése, a megfelelően bekötött SSL, a weboldal betöltési sebességének ellenőrzése (2 másodperc alatt kell lennie), az átirányítási problémák ellenőrzése, a duplikált tartalmak keresése és megannyi teendő, amit technikai SEO elemzés alatt ellenőrizni kell. Nézzünk egy általános listát:

A technikai SEO elemzés legfontosabb szakaszai:

  • Google indexálás ellenőrzése
  • Meta adatok ellenőrzése
  • Kép optimalizálás ellenőrzése
  • Weboldal sebességének ellenőrzése
  • Oldalak címeinek (URL) ellenőrzése
  • Átirányítások ellenőrzése
  • Mobil kompatibilitás ellenőrzése
  • SSL ellenőrzése
  • Duplikált tartalmak ellenőrzése
  • Strukturált adatok ellenőrzése
  • Sitemap ellenőrzése

Tartalom elemzés

A weboldalad tartalmainak eredetinek, valamint hasznosnak és informatívnak kell lenniük. Nehéz kitalálni, hogy mitől alacsony, vagy magas egy tartalom minősége és ha te nem vagy professzionális szövegíró, akkor érdemes lehet megfontolnod, hogy profi SEO szakértő vegye kézbe ezt az ügyet. A SEO tartalom elemzés során a SEO szakértő átnézi a tartalmaid minőségét, hosszát, erejét és javaslatokat tesz azok átírására vagy kibővítésére, a keresőoptimalizálási szempontok figyelembevételével. A megfelelően megírt és optimalizált tartalom, azaz a SEO szövegírás kulcs fontosságú, ha harcba indulsz a pozíciókért a Google keresőjében.

A felhasználói élmény elemzése

A felhasználói élmény (UX) egyre fontosabb szerepet tölt be a keresőoptimalizálásban. Három fontos érték, amit érdemes figyelembe venni a SEO-ban, a visszafordulási arány, az átlagos webhelyen töltött idő és a sebesség. Értelemszerűen, ha a weboldalad lassan töltődik be, akkor csökken a felhasználói élmény, hiszen az emberek nem szeretnek várakozni. Olyan eset is létezik, ahol a weboldal szemmel láthatóan nem lassú, ennek ellenére mégis alacsony sebesség értékekkel rendelkezik a Google szemében. A visszafordulási arány (bounce rate) és az átlagos webhelyen töltött idő általában a tartalom minőségére utal. Az elkötelezett látogatók nyilvánvalóan tovább maradnak az oldalakon, de összeségében elmondható, hogy minél jobb a felhasználói élmény, annál jobb a weboldal általános helyzete a SEO terén.

Linkprofil elemzés

Kétségtelen, hogy a linkek kiemelten fontos tényezők a keresőoptimalizálás során. A linkprofil elemzés során a SEO szakértő ellenőrzi a webhelyedre mutató hivatkozások típusát, a hivatkozások számát, azok relevanciáját, valamint minőségét. A más weboldalakról származó visszamutató hivatkozások fontosak, de tagadhatatlan, hogy nem minden link értékes, sőt kifejezetten káros hivatkozásokat is kaphat a webhelyed, amiket érdemes kivezetni, mert ronthatják az oldalaid rangsorolását. Ezeknek a problémáknak a kiszűrésére alkalmas a linkprofil elemzés.

Webanalitikai elemzés

Analitika nélkül nem létezik hatékony keresőoptimalizálás. A webhelyeden történő adatok kielemzéséhez a két legfontosabb analitikai szoftver a piacon a Google Analytics és a Google Search Console. Ezek bekötése erősen ajánlott minden weboldal tulajdonos számára, ugyanis a megnevezett két analitikai szoftver segítségével rendkívül fontos adatok nyerhetőek ki egy SEO elemzés során. Az analitikai szoftverek görbéi egy átlagos felhasználó számára nem biztos, hogy túl sokat mondanak, de egy profi SEO szakértő számára rengeteg információval szolgálhatnak a webhelyed teljesítményével kapcsolatban.

Mennyibe kerül egy SEO elemzés?

A SEO elemzések árai, költségei igen változatosak, hiszen maga az elemzés folyamata több szakaszból tevődik össze. A piacon találhatsz egyszerű szoftveres SEO elemzéseket akár ingyen is, de komoly, részletes több szakaszból álló SEO elemzés árak 100-150.000 Ft-tól indul. Szinte minden esetben célszerű SEO szakértővel konzultálnod, hogy megtudd állapítani, hogy mire van szükséged, ami szintén költségekkel fog járni.

Összeségében tehát azt javaslom, ha fontos számodra a kulcspozíciók elérése és a látogatók megszerzése a Goolge-ből, akkor ne sajnáld a költségeket egy alapos SEO elemzés kivitelezésére, mert időt és pénzt nyerhetsz vele hosszútávon a vállalkozásodnak.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a SEO elemzés?

A SEO elemzése segít felderíteni azokat az apró vagy nagyobb hibákat, amelyek megakadályozhatják, hogy webhelyed magasabb pozíciókat érjen el a Google találati listáiban.

Milyen szakaszokból áll a SEO elemzés?

Egy SEO elemzésnek több szakasza is lehet, beleértve az olyan folyamatokat, mint a webhelyek feltérképezése és indexálása, a robotok használatának ellenőrzése, az átirányítások kiküszöbölése, a duplikált tartalmak ellenőrzése, a forráskód megtisztítása a fölösleges vagy gátló elemektől, valamint a rivális weboldalak elemzése.

Miért fontos a SEO elemzés?

Alapos SEO elemzés nélkül nehéz megállapítani, hogy webhelyeden vannak-e olyan SEO problémák, amelyek hátráltathatják az optimális keresési helyezés elérését. Egy optimalizált és technikai hibáktól mentes weboldal nagyobb eséllyel javíthatja organikus találati pozícióit a Google találati listáiban.

Mennyi ideig tart egy SEO elemzés elvégzése?

Egy SEO elemzés ideje az elemezni kívánt webhely nagyságától és az igényelt extra elemzési szolgáltatásoktól függ. Egy egyszerű automatizált SEO elemzés pár óra alatt is elkészülhet, egy komplex elemzés ideje viszont hetek és hónapok között is mozoghat.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST