UX design

Felhasználói élmény tervezés (UX design)


Az interneten több cikk is foglalkozik azzal, hogy mi is valójában a user experience design (UX) és témát globálisan több szemszögből is meg lehet közelíteni, ezért a cikkben a lehető legegyszerűbben próbáltam fogalmazni.

Felhasználói élmény tervezés (UX design)
Author: Szabolcs Bakos

Sokan úgy gondolják a UX design a kutatásról, a drótvázakról, a prototípus készítésről szól, arról hogy az emberek hogyan gondolkoznak, vagy mit gondolhatnak amikor használnak egy weblapot, vagy egy terméket. Pedig nem. A UX arról szól, hogy az emberek mit éreznek. Ha a céged weblapja, vagy a céged digitális szolgáltatásának használata nem elégíti ki az emberek igényeit, és úgy mennek tovább hogy nem érzik a WOW faktort - vagy rosszabb esetbe szitkozódnak, akkor sürgősen javítanod kell a felhasználói élményen.

A User Experience (UX) gyakorlatilag magyarul a felhasználói élményt jelenti. Felhasználói élménynek nevezzük azokat a benyomásokat (élményeket), amik a felhasználót egy felület (UI) vagy termék használata közben érik. A UX design pedig a felhasználói élmény tervezését jelenti.

A fentiekből gondolom nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a user experience design (UX design) pedig nem más mint egy olyan folyamat ami javítja a felhasználói elégedettséget a felhasználó és a termék között, a használhatóság, a hozzáférhetőség és az élmény növelésével.

A lehető legprimitívebben fogalmazva tehát, ha böngészel egy weblapot és minden a helyén van, szép, könnyen kezelhető, informatív, pozitív élményeid vannak a használata során, akkor jó a weblap felhasználói élménye.

Végezetül nézzünk pár tipikus ux design folyamatot.

  • UX design, felhasználói élmény folyamatok
  • Használhatósági audit készítése (usability tanulmány)
  • Folyamatok, navigációs térképek készítése
  • Felhasználói történetek, forgatókönyvek készítése
  • Interjú, perszónák létrehozása, felhasználói szegmentáció, célcsoport
  • Hálóterv, drótvázkészítés
  • Prototípusok létrehozása
  • Specifikációk írása, tartalom stratégia
  • Grafikai tervek készítése
  • Mérés, analitika

A fenti felsoroláshoz még rengeteg dolgot lehetne írni, amiből jól látszik, hogy erősen multidiszciplináris szakmáról beszélünk, egy ux designernek sok mindenhez kell értenie.

UX Design azaz felhasználói élmény tervezés

Természetesen az összes tudományágból nem lehet mindenki szamuráj, ennek köszönhetően ahány ux designer annyiféle megközelítés létezik. Van aki az interjúkban hisz, van aki a mérés, analitikára helyezi a fókuszt, van aki a folyamatok, drótvázak minél részletesebb kidolgozására esküszik, igazából mindegy is, a cél ugyanaz, ami nem más mint hogy javuljon a felhasználói élmény.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign