A minimalista webdesign


A Google-t gyakran nevezik a minimalista webdesign és a minimalista weboldal tervezés úttörőjének, hozzátenném nem véletlenül. A keresőóriás sikerét pontosan a minimalizmusnak köszönheti.

Reszponzív webdesign
A minimalista webdesign
Reszponzív webdesign
Author: Bakos Szabolcs

A minimalista design kivitelezése bár egyszerűnek tűnhet, a “kevesebb több” szlogennél természetesen jóval több dolog rejtőzik a felszín alatt. Az 1990-es években megalkotott kereső kezdőképernyőjének minimalista koncepciója semmit sem változott az évek során. A Google összes terméke a minimalizmust követi és ehhez egy saját design nyelv is készült, a Material design-t. A minimalista webes felületek másik nagyágyúja egyértelműen az Apple. Johny Ive vezető designer és csapata a mai napig a legjobb munkát nyújtja a letisztult design területén.

Minimalista webdesign határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Miről szól a minimalista webdesign?

A minimalista design kivitelezése bár egyszerűnek tűnhet, a “kevesebb több” szlogennél természetesen jóval több dolog rejtőzik a felszín alatt. A minimalista webdesign alapkövei a következők:

  • Tudatosan felépített tipográfia
  • Minimális színhasználat
  • Negatív tér és térközök használata
  • Minimalista mono ikonok használata
  • Tűéles minőségi fotók megfelelő használata
  • Kontraszt

nézzük hát ezeket:

Tipográfia

A minimalista webdesign legfontosabb eleme a jól megválasztott tipográfia. A designer a betűkkel és a térközökkel tud a legtöbbet játszani. A megfelelő tipográfiai rendszer megválasztása, definiálása kulcsfontosságú a minimalista webdesign során.

Minimalista tipográfia

Minimalista színhasználat

A nevéből adódóan a minimalista webdesign színhasználata eléggé limitált. A legelterjedtebb kombináció a fehér és fekete plusz egy mono szín használata, de ez természetesen nem örökérvényű szabály.

Minimalista webdesign

Negatív tér

A negatív tér  vagy más nevén whitespace  az egyik legfontosabb eleme a minimalizmusnak. A feladata, hogy vezesse a felhasználó tekintetét. Minél több negatív tér van egy vizuális elem (objektum) körül, annál jobban kiemelődik, annál jobban vezeti a felhasználók figyelmét.

Minimalista logo

Letisztult, minimalista webdesign határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Térközök

A modern minimalista webdesign-ban a térközöknek és a megfelelő méretű eltartásoknak kiemelt szerepe van. Minél nagyobbak a térközök, annál szellősebb lesz a design. A minimalista webdesign pedig szereti a szellőséget.

Mikro térközök

A negatív tér jelen van a weblapokon található legkisebb elemek szintjén is, mint például a betűk. A betűk közti sortávolság gyakorlatilag egy mikro negatív tér. Minél nagyobb a betűk közti sortáv, annál olvashatóbb lesz a szöveg.

Minimalista térközök

Minimalista ikonok

Az ikonok rendkívül népszerűek a mondern webdesign-ban, viszont vigyázni kell a használatukkal, ugyanis zsúfolttá, zavarossá tehetik a layoutot. A minimalista webdesign leginkább az egyszínű mono ikonokkal tud működni, a mono ikonokon belül is a hairline ikonok mutatnak a legszebben.

Minimalista ikonok

Tűéles, minőségi fotók

A legjobb példa a profi fotók használatára az Apple. A vállalat méltán híresült el a brutálisan jó minőségű termékfotóiról, melyek annyira jól néznek ki, hogy akár önmagukban is megállják a helyüket bármilyen felületen. Nyilván ezt a minőséget szinte lehetetlen produkálni, de a rossz minőségű, gagyi fotók abszolút kerülendőek a minimalista weblapokon, hiszen egy rosszul megválasztott kép, gyakorlatilag teljesen tönkreteheti az összképet.

Hatékony, minimalista webdesign határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A minimalizmus népszerűsége szerencsére a mai napig töretlen, ennek köszönhetően a minimalista webdesign népszerűsége napról napra növekszik. Egyre több designer és vállalat fedezi fel a minimalizmus előnyeit, mely a legtöbb esetben letisztult weblapokat, átlátható felületeket eredményez.

Minimalista webdesign

Mire ügyelj, ha a minimalista webdesign-ban gondolkozol:

A minimalista webdesign rengeteg előnnyel jár, hiszen a minimalizmus a szükségtelen elemek törlésével kezdődik, ennek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a felületek, csökken a töltési idő és növekszik a reszponzív kompatibilitás. Adok pár tippet, mire ügyelj a tervezés során:

Töröld a funkció nélküli elemeket

Weboldalak tervezésekor állandóan felmerülő probléma, hogy mennyi tartalom kerüljön ki az oldalakra. A megbízó általában szeretne kipakolni mindent. Ha egy weboldalon sok a kattintható elem, link, gomb, kép, vagy szöveg, az rendkívül zavaró tud lenni a felhasználók számára. Ez egy különösen komoly dilemma, főleg az olyan weblapoknál, ahol rengeteg a tartalom. A minimalista webdesign egyik alap szabálya, hogy a legjobb felhasználói élmény elérésének érdekében minden elemnek valamilyen célt kell szolgálnia. A felesleges elemek elhagyása, tisztább és átláthatóbb elrendezést eredményez, tehát a funkció nélküli elemeknek távozniuk kell.

Minimalista felhasználói felület

Próbálj kevés színt használni

A minimalista webdesign használata során fontos a kevés szín használata. Ez elsőre egyszerű történetnek tűnik, de hidd el, nem az. Különösen akkor nem ha például többféle linket kell tervezned egy mono környezetben. Ha túl sok szín van a weboldalon, az óhatatlanul is elviheti a felhasználók fókuszát a lényegről, ha viszont túl kevés, akkor nehezen lesz szkennelhető a tartalom. Törekedj a kevés színre!

Minimalista webdesign

Használd ki a negatív tér (whitespace) előnyeit

A whitespace (negatív tér) a tartalmak, elemek közötti teret jelenti. A tanácsom, hogy érdemes annyi negatív teret használni a minimalista webdesign-ban, amennyit csak lehet. A jól kihasznált negatív tér segít a felhasználóknak, hogy a weblapon található lényeges tartalmakra fókuszáljanak. A megfelelően használt white space pedig drasztikusan javítja a weboldalak olvashatóságát és szkennelhetőségét. Használj annyi white space-t amennyit csak tudsz, de okosan.

Minimalista webdesign

Letisztult, prémium webdesign határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Törekedj a harmóniára

A minimalista webdesign alapja, a jól megválasztott Grid rendszerre épül. Megfelelően beállított grid nélkül a weboldal felületei kaotikussá válhatnak. A megfelelően beállított grid rendszer segít az elemek szisztematikus elrendezésében és segíti a jó vizuális hierarchia kialakítását is. Ha egy weboldal felületei következetesek és harmonikusak, azt szeretni fogják a felhasználóid.

Minimalista webdesign

Összegzés

Habár a minimalista webdesign egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőnek tűnik, a valóságban nem az. Sokan esnek abba a csapdába, hogy túl egyszerű felületeket terveznek, túl sok elemet vesznek ki, vagy dugnak el a felületekről, ami a használhatóság rovására megy. A minimalizmusnál mindig az egyensúlyon van a lényeg. A minimalista design ne csak szép legyen, hanem kellemes élményt is nyújtson a felhasználók számára. Ne felejtsd, a jól megalapozott minimalista felületek mindig gondos döntések és tervezések eredményei.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UX Design Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
Webdesign Budapest