Reszponzív webdesign

A minimalista webdesign alapjai


A Google-t gyakran nevezik a minimalista webes felületek úttörőjének, hozzátenném nem véletlenül. A keresőóriás sikerét pontosan a minimalizmusnak köszönheti.

A minimalista webdesign alapjai
Author: Szabolcs Bakos

Az 1990-es években megalkotott kereső kezdőképernyőjének minimalista koncepciója semmit sem változott az évek során. A Google összes terméke a minimalizmust követi és ehhez egy saját design nyelv is készült, a Material design-t. A minimalista webes felületek másik nagyágyúja egyértelműen az Apple. Johny Ive vezető designer és csapata a mai napig a legjobb munkát nyújtja a letisztult design területén.

Miről szól a minimalista webdesign?

A minimalista design kivitelezése bár egyszerűnek tűnhet, a "kevesebb több" szlogennél természetesen jóval több dolog rejtőzik a felszín alatt. A minimalista webdesign alapkövei a következők:

  • Tudatosan felépített tipográfia
  • Minimális színhasználat
  • Negatív tér és térközök használata
  • Minimalista mono ikonok használata
  • Tűéles minőségi fotók megfelelő használata
  • Kontraszt

nézzük hát ezeket:

Tipográfia

A minimalista webdesign legfontosabb eleme a jól megválasztott tipográfia. A designer a betűkkel és a térközökkel tud a legtöbbet játszani. A megfelelő tipográfiai rendszer megválasztása, definiálása kulcsfontosságú a minimalista webdesign során.

Minimalista tipográfia

Minimalista színhasználat

A nevéből adódóan a minimalista webdesign színhasználata eléggé limitált. A legelterjedtebb kombináció a fehér és fekete plusz egy mono szín használata, de ez természetesen nem örökérvényű szabály.

Dixon and Moe

Negatív tér

A negatív tér  vagy más nevén whitespace  az egyik legfontosabb eleme a minimalizmusnak. A feladata, hogy vezesse a felhasználó tekintetét. Minél több negatív tér van egy vizuális elem (objektum) körül, annál jobban kiemelődik, annál jobban vezeti a felhasználók figyelmét.

Térközök

A modern minimalista webdesign-ban a térközöknek és a megfelelő méretű eltartásoknak kiemelt szerepe van. Minél nagyobbak a térközök, annál szellősebb lesz a design. A minimalista webdesign pedig szereti a szellőséget.

Mikro térközök

A negatív tér jelen van a weblapokon található legkisebb elemek szintjén is, mint például a betűk. A betűk közti sortávolság gyakorlatilag egy mikro negatív tér. Minél nagyobb a betűk közti sortáv, annál olvashatóbb lesz a szöveg.

Minimalista térközök

Minimalista ikonok

Az ikonok rendkívül népszerűek a mondern webdesign-ban, viszont vigyázni kell a használatukkal, ugyanis zsúfolttá, zavarossá tehetik a layoutot. A minimalista webdesign leginkább az egyszínű mono ikonokkal tud működni, a mono ikonokon belül is a hairline ikonok mutatnak a legszebben.

Tűéles, minőségi fotók

A legjobb példa a profi fotók használatára az Apple. A vállalat méltán híresült el a brutálisan jó minőségű termék fotóiról. Ezek a termék képek annyira jól néznek ki, hogy akár önmagukban is megállják a helyüket bármilyen felületen. Nyilván ezt a minőséget szinte lehetetlen produkálni, de a rossz minőségű, gagyi fotók abszolút kerülendőek a minimalista weblapokon, hiszen egy rosszul megválasztott kép, gyakorlatilag teljesen tönkreteheti az összképet.

Form follows function


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign