A UX designer: Mit csinál, mihez kell értenie?

Szeretnéd tudni mi a különbség egy webdesigner és egy UX designer között? Megpróbálom egyszerűen megválaszolni.

UI/UX design
Reszponzív webdesign
Frissítve: 2023.01.30 - Szerző: Bakos Szabolcs

Egyre több designer teszi bele a titulusába és képzettségei közé a misztikus “UX” szót. Ha felmész a LinkedIn-re, egy gyors kereséssel gyorsan ellenőrizheted, szinte teljesen eltűntek az egyszerű designer titulusok. Mindenkiből UX designer, UI/UX designer, vagy Product designer lett. Hogy miért van ez? A válasz egyszerű, ezekre a szakmákra van most igény, ez most a trendi. Egy trendi keresett hiányszakmával jóval több pénzt tudsz keresni, mint egy megszokott hagyományos szakmával.

Akkor most mindenki UX szakember lett?

Elméletben igen, gyakorlatban nyilván nem. Ahhoz, hogy jó UX szakember légy rengeteg tudást kell magadba szívnod és nem árt, ha rendelkezel tehetséggel is. Persze ugyanez vonatkozik a Webdesigner és UI/UX designer titulusokra is. Nézzük hát szép sorjában:

Webdesigner

Webdesigner

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha webdesigner vagy?

 • UI design
 • Webes tipográfia
 • Webergonómia, használhatóság
 • Online arculati elemek tervezése
 • Reszponzív weboldalak felületeinek grafikai tervezése (mobil, tablet, desktop)
 • HTML5 és CSS3 kódolása
 • Jquery programozás (opcionális)
 • Banner készítés (opcionális)

Szabadúszó UX designert keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Egy jó webdesignernek fejből fújnia kell HTML és CSS kódot, hiszen ez a web alapja. Ismernie kell a reszponzív design-t, tudnia kell mobilra, tabletre és monitorra terveznie webes felületeket. Ismernie kell a webes tipográfiát, tudnia kell mi az amit meg lehet valósítani a weben mi az amit nem. Nem árt, ha rendelkezik egy kis javascript tudással is, de ez már részlet kérdése.

Kiből lehet webdesigner?

Akár belőled is, ha érdekelnek a weblapok mögött lévő technológiák, ha érdekel a weblapok felépítése, ha szeretsz rajzolni, tervezni digitálisan és van türelmed a fentieket megtanulni.

UX Designer

UX Designer

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha UX designer vagy?

 • Pszichológia, emberismeret
 • Felhasználó központú gondolkodás
 • Webergonómia, használhatóság ismerete
 • Reszponzív felületek elméleti tervezése (mobil, tablet, desktop)
 • Analitika UX kutatási módszertanok (pl. felhasználói interjú, perszónaalkotás, kérdőíves kutatás)
 • Tesztelés
 • Információs architektúra tervezés
 • Interakciótervezés
 • Drótváz, mockup, prototípus készítés
 • Felhasználói utak tervezése

Kiből lehet UX designer?

Bárkiből lehet UX designer, akár belőled is. Egy a lényeg, érdekeljenek a felhasználók problémái és azokhoz tartozó lehetséges megoldások. Egy UX designer nagyon leegyszerűsítve a felhasználók problémáira próbál megoldást találni, a felhasználók életét próbálja megkönnyíteni.

UI/UX Designer

UI/UX Designer

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha UI/UX designer vagy?
Nagyjából mindenhez ami a felső kettő titulusnál megtalálható.
A legtöbb UI/UX designer tipikusan a webdesignerek közül érkezik, hiszen nekik már vannak alapok a webes oldalról, így jóval kevesebb tanulás szükséges számukra a fejlődéshez. Természetesen ettől függetlenül rengeteg idő és tudás kell a szükséges ismeretek megtanulásához. A UI/UX designerek általában vagy grafikából, vagy a kutatási részből erősebbek, hiszen mindenből egyszerűen lehetetlen jónak lenni. Vagy grafikából húzod magad jobban, vagy kutatásból.

Kiből lehet UI/UX designer?

A fentiekből is jól játszik, hogy főleg grafikusok specializálódnak a UI/UX design irányába. Bármelyik szakma is érdekeljen a fentiek közül, a lényeg a kitartás és a folyamatos tanulás. Ezek nélkül nem leszel sikeres, hiába írsz bármit a titulusodba.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mit csinál a webdesigner?

A webdesigner a weboldalak grafikai tervezésen felül, a weboldalak kódolásához, fejlesztéséhez is ért.

Mit csinál a UX designer?

A UX designer weboldalak és applikációk felületeinek a felhasználói élményét próbálja javítani. A UX designer nagyon ritkán ért a kódoláshoz.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST