Web designer vagy UX designer?


Tapasztalataim alapján az emberek nem minden esetben vannak tisztában a napjaink designer titulusaival. Szeretnéd tudni mi a különbség egy webdesigner és egy UX designer között? Megpróbálom egyszerűen megválaszolni.

UI/UX design
Reszponzív webdesign
Web designer vagy UX designer?
UI/UX design
Reszponzív webdesign
Author: Bakos Szabolcs

Egyre több designer teszi bele a titulusába és képzettségei közé a misztikus “UX” szót. Ha felmész a Linked In-re, egy gyors kereséssel gyorsan ellenőrizheted, szinte teljesen eltűntek az egyszerű designer titulusok. Mindenkiből UX designer, UI/UX designer, vagy Product designer lett. Hogy miért van ez? A válasz egyszerű, ezekre a szakmákra van most igény, ez most a trendi. Egy trendi keresett hiányszakmával jóval több pénzt tudsz keresni, mint egy megszokott hagyományos szakmával.

Akkor most mindenki UX szakember lett?

Elméletben igen, gyakorlatban nyilván nem. Ahhoz, hogy jó UX szakember légy rengeteg tudást kell magadba szívnod és nem árt, ha rendelkezel tehetséggel is. Persze ugyanez vonatkozik a Webdesigner és UI/UX designer titulusokra is. Nézzük hát szép sorjában:

Webdesigner

Webdesigner

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha webdesigner vagy?

 • UI design
 • Webes tipográfia
 • Webergonómia, használhatóság
 • Online arculati elemek tervezése
 • Reszponzív weboldalak felületeinek grafikai tervezése (mobil, tablet, desktop)
 • HTML5 és CSS3 kódolása
 • Jquery programozás (opcionális)
 • Banner készítés (opcionális)

Szabadúszó webdesignert keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Egy jó webdesignernek fejből fújnia kell HTML és CSS kódot, hiszen ez a web alapja. Ismernie kell a reszponzív design-t, tudnia kell mobilra, tabletre és monitorra terveznie webes felületeket. Ismernie kell a webes tipográfiát, tudnia kell mi az amit meg lehet valósítani a weben mi az amit nem. Nem árt, ha rendelkezik egy kis javascript tudással is, de ez már részlet kérdése.

Kiből lehet webdesigner?

Akár belőled is, ha érdekelnek a weblapok mögött lévő technológiák, ha érdekel a weblapok felépítése, ha szeretsz rajzolni, tervezni digitálisan és van türelmed a fentieket megtanulni.

UX Designer

UX Designer

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha UX designer vagy?

 • Pszichológia, emberismeret
 • Felhasználó központú gondolkodás
 • Webergonómia, használhatóság ismerete
 • Reszponzív felületek elméleti tervezése (mobil, tablet, desktop)
 • Analitika UX kutatási módszertanok (pl. felhasználói interjú, perszónaalkotás, kérdőíves kutatás)
 • Tesztelés
 • Információs architektúra tervezés
 • Interakciótervezés
 • Drótváz, mockup, prototípus készítés
 • Felhasználói utak tervezése

Kiből lehet UX designer?

Bárkiből lehet UX designer, akár belőled is. Egy a lényeg, érdekeljenek a felhasználók problémái és azokhoz tartozó lehetséges megoldások. Egy UX designer nagyon leegyszerűsítve a felhasználók problémáira próbál megoldást találni, a felhasználók életét próbálja megkönnyíteni.

UI/UX Designer

UI/UX Designer

Mihez kell (kéne) értened nagy vonalakban, ha UI/UX designer vagy?
Nagyjából mindenhez ami a felső kettő titulusnál megtalálható.
A legtöbb UI/UX designer tipikusan a webdesignerek közül érkezik, hiszen nekik már vannak alapok a webes oldalról, így jóval kevesebb tanulás szükséges számukra a fejlődéshez. Természetesen ettől függetlenül rengeteg idő és tudás kell a szükséges ismeretek megtanulásához. A UI/UX designerek általában vagy grafikából, vagy a kutatási részből erősebbek, hiszen mindenből egyszerűen lehetetlen jónak lenni. Vagy grafikából húzod magad jobban, vagy kutatásból.

Szabadúszó UI/UX designert keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Kiből lehet UI/UX designer?

A fentiekből is jól játszik, bármelyik szakma is érdekeljen a fentiek közül, a lényeg a kitartás és a folyamatos tanulás. Ezek nélkül nem leszel sikeres, hiába írsz bármit a titulusodba.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UX Design Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
Webdesign Budapest