Google Űrlapok készítése és szerkesztése egyszerűen

A Google Űrlapok készítésével és szerkesztésével, rendkívül egyszerűen és gyorsan hozhatsz létre űrlapokat, kérdőíveket, felméréseket és teszteket. Ismerd meg a használatát!

Google
Kérdőív
Frissítve: 2023.01.17 - Szerző: Bakos Szabolcs

A Google Űrlapok (Google Forms) a Google egyik legismertebb és legnépszerűbb űrlapkészítő, adatgyűjtő szolgáltatása. A segítségével rendkívül egyszerűen és gyorsan hozhatsz létre űrlapokat, amiket felhasználhatsz többféle módon, például: kérdőívekhez, tesztekhez, felmérésekhez, de akár kapcsolati űrlap létrehozásához is.

A Google Űrlapok legnépszerűbb felhasználási területei

 • Online közvélemény kutatások
 • Online felmérések
 • Online regisztrációs űrlapok
 • Kapcsolatfelvételi adatok gyűjtése

A Google Űrlapok előnyei

 • Magyar nyelven is elérheted a szolgáltatást
 • Nagyon egyszerűen és könnyen használhatod. Ha össze kell dobnod gyorsan egy kérdőívet, nem fogsz a Google Űrlapok-nál jobb választást találni
 • Mint a legtöbb népszerű Google szolgáltatást, az űrlapokat is ingyen használhatod magánszemélyként
 • Az űrlapjaidat könnyen és egyszerűen integrálhatod weblapokba, vagy más Google szolgáltatásokba
 • Nem csak adatgyűjtésre, hanem vizuális kiértékelésre is tökéletesen használhatod
 • Egyszerűen megoszthatod az űrlapjaidat közvetlenül linkkel, emailben és a közösségi médiában

Összeségében tehát, ha egyszerűen és gyorsan szeretnél adatokat gyűjteni felhasználókról, a Google Űrlapok az egyik legjobb választás lehet a számodra. Nézzük át gyorsan, hogy hogyan tudsz elkészíteni egy Google kérdőívet a Google Űrlapok segítségével.

Új Google Űrlap készítése

Első körben lépj be a Google fiókodba a https://accounts.google.com/ oldalon. Ha még nem rendelkezel Google fiókkal, akkor ezen az oldalon a “Fiók létrehozása” https://accounts.google.com/signup linken, létre tudsz hozni egy új fiókot magadnak. Ha meg vagy a kötelező lépésekkel, már indulhat is a móka, a https://docs.google.com/forms oldalra kattintva. A Google Űrlapok alapesetben angol nyelven érhetőek el. Amennyiben magyar nyelven szeretnéd az űrlapokat szerkeszteni, akkor nagyon fontos, hogy a Google fiókodban kell módosítanod a nyelvi beállításaidat.

Új űrlap létrehozása

Sajnos a magyar nyelv választása után, nem tudsz sablonokat választani és az új űrlap létrehozását is szerencsétlenül oldották meg. Magyar nyelv esetén a képernyő jobb oldalán alul keress egy színes (+) ikont. Angol nyelv esetén viszont egyből a képernyő bal felső sarkában fogod találni ezt a (+) ikont az űrlap sablonok előtt.

Google űrlapok

Amennyiben sikeresen megtörtént az új űrlap létrehozása, egyből az űrlap szerkesztési oldalon fogod magad találni. Kattints az űrlapod címére: “Cím nélküli űrlap” és nevezd el a kérdőíved. Legyen a neve például: Az első űrlapom. Opcionálisan megadhatod az űrlapod leírását is, ahol megfogalmazhatod tömören, hogy miről fog szólni ez az űrlap. Készen is vagy az alapokkal!

Google űrlapok létrehozása

A Google Űrlapok kérdéstípusai

Nagyon egyszerűen adhatsz meg kérdéseket az új űrlapodban. Kattints ehhez a “Névtelen kérdés” mezőbe és már szerkesztheted is a kérdésed. Ennyire egyszerű! A kérdésed típusát a “Feleletválasztós” legördülő elemre kattintva szabhatod meg.

Google Űrlapok kérdéstípusai
 • Rövid válasz: 
  egysoros rövid válasz lehetősége
 • Bekezdés: 
  hosszú szöveges válasz lehetősége
 • Feleletválasztós
  többfajta válaszadási lehetőség, melyből egyet válaszhat a kitöltő
 • Jelölőnégyzetek: 
  többfajta válaszadási lehetőség, melyből többet is válaszhat a kitöltő
 • Legördülő lista: 
  ahogy a neve is mutatja többfajta válaszadási lehetőség legördülő listából
 • Fájl feltöltés: 
  lehetőséget adsz az űrlap kitöltőjének fájlok feltöltésére
 • Lineáris skála: 
  skálázott válaszadási lehetőség, például 1-5 skálán: Mennyire elégedett Ön az űrlap minőségével?
 • Feleletválasztós rács: 
  komplexebb rácsszerkezetű válaszadási lehetőség rádiógombokkal, melyben oszlopokat és sorokat is létrehozhatsz
 • Jelölőnégyzet rács: 
  komplexebb rácsszerkezetű válaszadási lehetőség jelölőnégyzetekkel, melyben oszlopokat és sorokat is létrehozhatsz
 • Dátum: 
  egyszerű dátum választó
 • Idő: 
  óra alapú időpont megadási lehetőség

A Google Űrlapok szerkesztése

Új kérdések, címsorok hozzáadását, egyszerűen az űrlap mellett található jobb oldali vékony sávban lévő ikonok segítségével tudod megoldani. Itt van lehetőséged még képek és videók beszúrására is. Szerkeszteni egyszerűen és könnyen tudod az űrlapodat, elég csak rákattintani kérdéseidre és a hozzájuk kapcsolódó válaszokra. A kérdések sorrendjét egyszerű drag-n drop módszerrel tudod variálni, a kérdések tetején lévő hat szürke pont megragadásával.

A Google Űrlapok automatikusan menti az összes szerkesztésedet, ezért nem kell attól tartanod, hogy elveszik valamelyik szerkesztésed, kivéve, ha megszakad az internet kapcsolatod.

Google űrlapok szerkesztése

A Google Űrlapok témaopciói

A képernyő jobb felső sarkában található festék paletta ikon segítségével testre szabhatod a Google kérőíved megjelenését. Az ikonra kattintva a témaopciók panel fog megjelenni. Itt feltölthetted az űrlapod fejlécképét, kiválaszthatod a témaszínt, valamit megadhatod a háttérszínt és a felhasznált betűtípust is.

A Google Űrlapok beállításai

A kérdőíveddel kapcsolatos beállításokat a jobb felső sarok fogaskerék ikonjával éred el. Itt a kérdőíved működése szempontjából fontos beállításokat fogod megtalálni.

 • E-mail-címek begyűjtése: ezt pipálva, gyűjteni fogja az űrlapod, a kitöltők email címeit
 • Korlátozás egy válaszra: ha ezt pipálod, a válaszadóknak be kell jelentkezniük a Google-ba
 • Szerkesztés az elküldés után: ha ezt pipálod, a kitöltés és elküldés után is variálhatóak lesznek a válaszok
 • Az összefoglaló diagramok és szöveges válaszok megtekintése: ezt pipálva, a kitöltők is látni fogják a kérdőív eredményeit

A beállítások alatt még beállíthatod a folyamatjelző megjelenítését, összekeverheted véletlenszerűen az űrlap kérdéseit, pontértékeket rendelhetsz hozzá a kérdésekhez.

Google űrlapok beállítások

Google Űrlapok előnézet

Amennyiben szeretnéd látni, hogyan fog kinézi az űrlapod publikus verziója, szerkesztés közben az űrlapod előnézetét bármikor megtekintheted, a képernyő jobb felső sarkában található szem ikon segítségével.

Google Űrlapok elküldése, megosztása

Elérkeztünk az élesítéshez. Amennyiben elkészültél az űrlapoddal, nincs más hátra. mint az űrlapod kiküldése, megosztása a felhasználókkal. A képernyő jobb felső sarkában található “Küldés” gombbal kezdődhet a móka. A “Küldés” gombra kattintva, az Űrlap elküldése panellal fogsz találkozni. Itt több fajta lehetőség közül választhatsz. Az űrlapodat elküldheted email segítségével, linkként, vagy beágyazhatod egy weboldalba, az embed kód segítségével. Ezen felül gyorsan és egyszerűen megoszthatod a Facebook és a Twitter felületein is.

Google űrlapok küldése

Google Űrlapok válaszok megtekintése, exportálás

Az űrlapod sikeres megosztása után, a felhasználóktól beérkező válaszokat, a “Válaszok” fülre kattintva fogod elérni. Itt egyszerűen le is zárhatod a kérdőíved, ha már nem szeretnél több választ kapni, illetve exportálhatod is táblázat formátumban. Fontos megjegyeznem, hogy az űrlapodat, bármikor vissza aktiválhatod lezárás után is!

Google űrlapok válaszok

Összegzés

Ezzel meg is vagyunk! A Google Űrlapok egy rendkívül egyszerűen és könnyen kezelhető alkalmazás. Egészen biztos vagyok benne, hogy te is gyorsan meg fogod kedvelni a használatát. Remélem a fenti sorok a segítségedre voltak, de amennyiben mégis elakadnál, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és megpróbálok segíteni a témában.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a Google Űrlapok?

A Google Űrlapok (Google Forms) a Google egyik legismertebb és legnépszerűbb űrlapkészítő szolgáltatása.

Mire jó a Google Űrlapok?

A Google Űrlapok segítségével rendkívül egyszerűen és gyorsan hozhatsz létre űrlapokat, amiket felhasználhatsz többféle módon, például: kérdőívekhez, tesztekhez, felmérésekhez, de akár kapcsolati űrlap létrehozásához is.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST