Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei

Nézzük meg mik azok a webergonómiai, használhatósági alapkövetelmények, amiket figyelembe kell vennünk, egy weblap készítésekor.

Hogyan javítsunk a weboldalunk felhasználói élményén?
Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei II. rész
Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei
Szerző: Bakos Szabolcs
Ahhoz hogy a felhasználók és a célcsoportunk számára vonzó és kívánatos legyen a weboldalunk, tisztában kell lennünk a felhasználók alapvető igényeivel, elvárásaival.

Fontos és kiemelendő, hogy egy weblapot nem önmagunknak, vagy a megrendelő örömére készítünk, hanem a leendő látogatók számára. Ha a látogatók elégedettek a weblapunkkal, akkor értelemszerűen gyakrabban fognak visszatérni és nagyobb eséllyel lesznek vásárlóink, megrendelőink.

Nézzük meg mik azok a webergonómiai, használhatósági alapkövetelmények, amiket figyelembe kell vennünk, egy weblap készítésekor.

Értékes tartalom

Fontos, hogy weboldalunk a célcsoportunk számára érdekes és figyelemfelkeltő tartalmakat közöljön. Ne mástól nyúlt, hanem új egyedi tartalmakat állítsunk elő. Szöveges tartalom esetében mindig tömören és objektíven fogalmazzunk.

Könnyen és gyorsan megszerezhető információ

A weben böngésző felhasználók elsősorban információszerzés céljából keresnek. Számukra az információ gyors és hatékony megszerzése az elsődleges cél. Érdemes tehát az érdemi és lényeges tartalmainkat kiemelni és jól láthatóvá tenni. Fontos hogy kiemelt tartalmainkat könnyen és gyorsan el lehessen érni, ezért kiemelten ügyeljünk az oldalaink sebességére.

Jól megfogalmazott szövegek

A kutatások szerint a felhasználók nagy része csak a cikkek elejét olvassa el. A felhasználók türelmetlenek és azonnal információhoz akarnak jutni. Szövegeinket tömören, egyszerűen és világosan fogalmazzuk meg. Mindig a legfontosabb információval kezdjünk és csak aztán fejtsük ki a lényeget.

Könnyű olvashatóság

Ahhoz, hogy a látogatóink könnyen el tudják olvasni a weboldalunk szöveges részét, igen körültekintően kell bánnunk a betűtípusokkal, a betűk méretével, a betűk színével és háttérszínével. Fontos hogy a szövegek kontrasztosak, jól olvashatóak legyenek. Világos háttérre sötét betűszínt, sötét háttérre pedig világos betűszínt használjunk.

Médiaelemek következetes használata

Fontos, hogy a weboldalunkon elhelyezett képek, animációk, videók számával bánjunk csínján. Ne a dizájn határozza meg a tartalmat, hanem pont fordítva, a tartalom a dizájnt. Kövessük „a kevesebb több” elvet, képek, dizájnelemek használatakor.

Könnyen áttekinthető tartalom

A tartalmainkat mindig szervezetten kínáljuk a weboldalunkon. Fontos, hogy már a menüpontok átolvasásakor körvonalazódjon a látogatóban, hogy milyen tartalommal találkozhat. A felhasználók azokat az oldalakat szeretik melyek tartalmi struktúrája könnyen átlátható.

Átlátható és logikus oldalak

Weboldalunkat érdemes funkcionális részekre osztani, hiszen az egy jó dolog ha a látogatóink egy vizuálisan jól átlátható, megfelelően strukturált oldal képével találkoznak először. A részekre osztás azt jelenti, hogy a weboldalunk egyes részein jól körülhatárolható funkciók helyezkedjenek el, és azok lehetőleg a szájt összes oldalán ugyanazon a helyen maradjanak.

Kapcsolódó linkek:
Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!