A Google képek használata - Keresés kép alapján

A Google képek szolgáltatás segítségével a már jól ismert kulcsszó alapú keresés mellett, fotó és kép alapú keresést is végezhetsz a Google keresőjében. Tippek trükkök, hogyan használd!

Google
Frissítve: 2023.05.12 - Szerző: Bakos Szabolcs

A Google napjainkban már a hagyományos szöveges kulcsszó alapú keresésen felül, hangalapú és kép alapú keresést is biztosít a felhasználóik számára. Érdekes módon ezeket a megszokottól eltérő alternatív keresési formákat kevesebben ismerik és használják, de minden előrejelzés és statisztika arra mutat, hogy hang és kép alapú keresés évről évre egyre népszerűbb lesz.

Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik a Google keresés kép alapján? Ebben a blog bejegyzésben a Google képek használatát fogom bemutatni neked.

Mi az a Google képek?

A Google képek (Google Images) a Google kép alapú kereső szolgáltatása. A segítségével a jól megszokott szöveges kulcsszó alapú keresés mellett, képi és fotó alapú kereséseket is végrehajthatsz.

Amíg egy egyszerű szövegalapú keresésnél a Google az adott kulcsszó alapján jeleníti meg a releváns szöveges tartalmakat a számodra, addig a képi alapú keresésnél többfajta dolgot is figyelembe vesz különböző algoritmusok és a gépi tanulás segítségével. A kép alapú keresés esetében a Google figyeli és próbálja megérteni a képeken, fotók található tárgyak, személyek, történések lényegét és ezt összeveti a képek elnevezéseivel. Ezért fordulhat elő, hogy a képkeresési találatok között nem mindig az kapod amire számítasz. Szerencsére a technológia folyamatosan fejlődik, a Google pedig a magas minőségű termékeiről ismert, ezért a Google kép alapú keresés találatai egyre pontosabbak lesznek

Google képek

Hogyan éred el a Google képeket?

A korábban Google Image Search néven futó szolgáltatást többfajta módon is elérheted:

 • Érd el a Google keresőjéből. Menj a google.hu weboldalra, indíts el egy keresést, és találati oldalakon a keresési mező alatt válaszd ki a “Képek” opciót
 • Érd el a Google képek weboldalról. Egyszerűen nyisd meg a Google Képek webhelyet
   
 • Érd el böngészőből. Ha a böngésződ támogatja (pl: Chrome), akkor egyszerűen vidd egy kiválasztott kép fölé az egered mutatóját, nyomj egy jobb klikket és válaszd a “Search Google for Image” opciót
Google képalapú keresés

A Google kép alapú keresés használata

A fenti módszerek valamelyikével indíts egy Google kép alapú keresést, egy vagy több kulcsszó megadásával. Én most az első módszert mutatom be.
Indíts egy keresést “Mountains” kulcsszóra a google.hu oldalon, majd kattints találati lista tetején található “képek” linkre. Ha sikerrel jártál, megszámlálhatatlan mennyiségű “hegyet” ábrázoló képet fogsz látni a találati listáidban. Ha ráklikkelsz a számodra legszimpatikusabb képre vagy fotóra, azonnal információt fogsz kapni, hogy miről szól a kiválasztott kép, melyik weboldalon érheted el, illetve azt is látni fogod, hogy jogvédett-e a kép vagy fotó, vagy sem.

További lehetőségként a kapcsolódó képek között tovább kereshetsz a kiválasztott képedhez hasonló képek és fotók között.

Google képek képalapú keresés

Google kép alapú szűrés, filterek, tag-ek használata

A Google Képekben a keresési találataidat tovább tudod szűkíteni a beépített tag-ek és szűrők használatával. A tag-ek általi kép szűrést automatikusan felkínálja a Google a képek találati listájának a tetején. Viszont, ha ez a szűkítés nem lenne elég, az “Eszközök” gombra kattintva további szűrési lehetőségekkel fogod szemben találni magad.

Google képek szűrés

Google képek képszűrési feltételek használata

A Google képekben több lehetőség is a rendelkezésedre áll, amennyiben szűrni szeretnél az általad keresett kép alapú keresésedre. Nézzük gyorsan át ezeket.

 • Méret
  Képszűrés méret alapján. Ha fontos számodra a keresett kép mérete, például kizárólag nagy méretű képeket keresel, akkor ez a szűrő a te választásod lesz.
 • Szín
  Képszűrés szín alapján. Nagyon hasznos szűrő lesz a számodra, ha például átlátszó hátterű vagy specifikus színtónusú képeket, fotókat keresel.
 • Típus
  Képszűrés kép típusok alapján például GIF, Clipart, vonalrajz alapján tudsz itt szűrni a képekre.
 • Idő
  Képszűrés megjelenési ideje alapján. Abban az esetben, ha fontos számodra, az általad keresett képek megjelenési dátuma, akkor azt ebben a szűrési opcióban állíthatod
 • Felhasználási jogok
  Képszűrés licencek alapján (Creative Commons, egyéb licencek)

A fordított kép alapú keresés használata

A hagyományos képi alapú kereséssel szemben a fordított fotó vagy kép alapú keresésnél, nem egy kulcsszóra keresel, hanem egy képet vagy fotót adsz meg keresési kifejezésként. A fordított kép alapú keresést a Google képek főoldalán a fényképezőgép ikonra kattintva éred el. Az fényképezőgép ikonra kattintva, megadhatod a kép internetes elérhetőségét (amennyiben ismered), vagy fel is töltheted a keresett képet, amennyiben nem tudod hol érhető el.

Mire jó a fordított képkeresés? Több dologra is:

Képek fotók forrásának megtalálása

A fordított kép alapú keresés megmutatja neked, hogy az általad keresett fotó vagy kép mely indexelt weboldalakon érhető el az interneten, valamint megmutatja azt is, hogy az elérhető variánsokhoz milyen szöveges tartalmakat kapcsoltak. Ez az opció például akkor jöhet jól a számodra, ha tudni akarod egy képről, hogy hol található meg az interneten, mi lehet a forrása. De használhatod arra is, hogy megkeresd egy gyenge minőségű kép jobb minőségű verzióját. Nyilván ebben az esetben nem árt tisztában lenned, a keresett fotó vagy kép jogi felhasználási feltételeivel is.

Google keresés kép alapján

A fordított kép alapú keresés esetén a Google képek különböző képfelismerő algoritmusok segítségével nem csak az eredeti kép forrásait próbálja megmutatni neked, de keresési ajánlatokat fog adni hasonló kinézetű és témájú képek és fotók felkínálásával is.

Remélem ez a cikk hasznos volt a számodra, hiszen a fentiekből is láthatod, hogy a Google Képek rengeteg lehetőséget biztosít a számodra, csak ismerned kell a megfelelő használatát.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mire jó a Google képek?

A Google képek segítségével a jól megszokott szöveges kulcsszó alapú keresés mellett, kép alapú kereséseket is végrehajthatsz.

Miért hasznos a Google képek?

A kép alapú keresés fejlődésének köszönhetően, a hagyományos szöveges kereséssel szemben, jóval interaktívabb formában kereshetsz a Google keresőjével.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST