Sketch: A digitális (UI/UX) tervező szoftver

Digitális (UI/UX) tervezéssel foglalkozol? Akkor valószínűleg már te is Sketch-el dolgozol. Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd!

UI/UX design
Frissítve: 2023.01.19 - Szerző: Bakos Szabolcs

Ha UI/UX tervezéssel foglalkozol, akkor szerencsésnek mondhatod magad, ugyanis napjainkban a szoftverpiacon dúskálni lehet digitális tervezői szoftverekben. Sketch, Figma, Adobe XD, Invision Studio, mind páratlan alkotás a maga nemében, csak hogy az ismertebbeket említsem.

Nem volt ez mindig így. A kezdetekben kivétel nélkül, szinte az összes designer az Adobe Photoshop-ban bűvölte a weboldalak, applikációk felületeit. Voltak páran akik Adobe Fireworks, vagy Adobe Illustrator-ban is terveztek, de szerencsére mára ennek a történetnek vége lett, ugyanis volt egy közös dolog ezekben a szoftverekben. Gyakorlatilag egyik sem volt alkalmas digitális (UI/UX) tervezésre. A Photoshop egy fotómanipuláló szoftver, az Illustrator egy vektoros rajzoló program, a Fireworks pedig valahol a kettő között lebegett.

Sketch digitális (UI/UX) tervező szoftver

A Photoshop mögött álló Adobe is elbízta magát, egyre nagyobb összegeket kért a szoftvereiért, mamuttá változott, és ennek köszönhetően be is lassult. Természetesen erre minden lehetősége meg is volt, hiszen gyakorlatilag rivális nélkül kaszált a piacon.

A digitális (UI/UX) design fejlődésével párhuzamosan, egyre nagyobb igény lett a designerek részéről, egy értelmes szoftverre. Egy olyan tervezői szoftvert szeretett volna mindenki, ami nem tartalmazza a Photoshop rengeteg felesleges opcióját, megfizethető áron van és kizárólag a digitális felülettervezésre fókuszál.

Mi az a Sketch?

Jól látta meg ezt a piaci rést, a Bohemian Coding, a Sketch mögött álló fejlesztői csapat. A 2010-ben megjelenő Sketch lett az első ilyen digitális tervezői szoftver, ami kizárólag a webdesignerek, UI/UX designerek, product designerek (digitális designerek) számára készült.

A Sketch a megjelenése után szinte azonnal népszerűvé vált, hiszen végre megérkezett az a tervezői szoftver amire a designerek vártak már évek óta. Az Adobe mire magához tért, már rengetegen hagyták ott a Photoshopot, a Sketch miatt. Jól mutatja az Adobe lassúságát, hogy közel 9 évükbe tellett mire ki tudtak jönni a saját szoftver alternatívájukkal a Sketch ellen. Az Adobe XD hivatalos, stabil verziója 2019 januárjában jelent csak meg.

A Sketch teljesen vektor alapú tervezői szoftver, tehát a pixelekkel való szöszmötölést alapból elfelejtheted. A népszerűségének egyik alapja, hogy rendkívül egyszerű és letisztult sallangmentes szerkesztői felülettel rendelkezik. A kezelése is viszonylag gyorsan megtanulható azok számára, akiknek már van minimális tudásuk a tervezői szoftverek használatában.

Sketch digitális (UI/UX) tervező szoftver

A Sketch előnyei

Nézzük mik azok a tulajdonságok, amik miatt a Sketch ennyire népszerű designer szoftver lett.

Komponensek

A Sketch legerősebb képessége vitathatatlanul a komponensek és a layerek kezelésében van. A Sketch által létrehozott felületeken belül, létre tudsz hozni olyan egyedi komponenseket, amiket bármennyiszer fel tudsz újra használni a tervezésed során. Ez az opció korábban a Photoshop-ban elképzelhetetlen volt. A Sketch komponensek legnagyobb előnye abban rejlik, ha van több layoutod amikhez komponens másolatokat használsz, akkor változás, vagy módosítás esetén, elég a főkomponenst variálnod, az összes másolata átveszi a módosításokat és nem neked kell egyesével minden layouton lejavítanod a változásokat.

Pluginok, külsős alkalmazások

A Sketch-hez rengeteg plugin és külsős alkalmazás készült és készül a mai napig. Installálásuk, könnyű és egyszerű, ha tudod melyik mire jó, akkor sok időt és energiát spórolhatsz meg magadnak. A hivatalos Sketch plugin oldalon, rengeteg plugint találhatsz leírással, a legnépszerűbb külsős alkalmazásokat pedig itt tudod átböngészni. Az én kedvenc pluginom a Zeplin.io-hoz készült, ami egy rendkívül népszerű alkalmazás (több milliós felhasználói bázissal). A Zeplin.io segítségével könnyen fogyaszthatóvá tudod varázsolni a design terveidet a fejlesztők számára, a Sketch plugin pedig segít meggyorsítani ezt a folyamatot azzal, hogy az exportálást már szoftveren belül tudod menedzselni.

Sketch digitális (UI/UX) tervező szoftver

Forrásfájlok

A Sketch hihetetlen népszerűségnek örvend, ennek köszönhetően, rengeteg ingyenes és fizetős forrásfájl érhető el hozzá, minden féle UI/UX témában. Ha ingyenes fájlokat keresel, akkor javaslom nézz szét a https://sketchrepo.com vagy a https://www.sketchappsources.com siteokon. Itt több ezer ingyenes forrásfájlt fogsz találni, melyből rengeteg ötletet meríthetsz, másolhatsz, vagy akár felhasználhatod őket gyakorláshoz, saját projektekhez is.

Közösség

A Sketch-et nagyon szeretik, ezért elég komoly közösség is épült a szoftver köré. Legyen bármilyen kérdésed a Sketch-el kapcsolatban, a Sketch hivatalos közösségi oldalán biztosan meg fogod találni rá a választ.

Cloud támogatás, kollaboráció

Ha rendelkezel érvényes licensz díjjal, a Sketch fájljaidat a Sketch Cloud-ban is tudod tárolni. A Sketch Cloud legnagyobb előnye, hogy külsős felhasználóknak is prezentálhatod egyszerűen és nagyszerűen az elkészült layoutjaidat. A meginvitált felhasználóknak lehetőségük van a layoutjaid megkommentelésére, szakértésére. A Sketch Cloud egy fejlődésben lévő szolgáltatás, melyhez folyamatos kollaborációs kiegészítők (Cloud Inspector) várhatóak a jövőben.

A Sketch hátrányai

Nézzük a Sketch hátrányait, hiszen azért itt sem minden tökéletes.

Sketch digitális (UI/UX) tervező szoftver

Mac only

A Sketch legnagyobb hátránya, hogy kizárólag csak MacOS X-en érhető el a szoftver. Tehát, ha Windows-os felhasználó vagy, akkor alapból ki vagy lőve a történetből. Ha szeretnéd a Sketch-et használni, akkor sajnos nincs más választásod, mint egy Mac beszerezése, ami sajnos nem lesz olcsó mulatság.

Árazás

A Sketch egyáltalán nem drága a 99 dolláros árával. Vedd viszont figyelembe, hogy ha szeretnéd kapni a folyamatos frissítéseket a szoftverhez, akkor a licensz díjat éves szinten meg kell majd újítanod. Amennyiben nem újítod meg a licenszet, akkor sem kell megijedned, csak a frissítésekről maradsz le, a Sketchet használhatod tovább.

Kollaboráció

A kollaboráció nem a Sketch legnagyobb erőssége. Bár pluginok segítségével kibővítheted a Sketch kollaborációs képességeit is, de ha egyszerre kell dolgoznod több designerrel egy projekten, akkor erre a célra a leghatékonyabb kollaborációs tervezői szoftver a Figma lesz. a Figmát jelenleg a Sketch legnagyobb vetélytársának tartják, sőt egyesek szerint jobb szoftver mint a Sketch.

Én továbbra is Sketch párti vagyok, de természetesen egy következő bejegyzésemben, a Figma digitális tervező szoftvert előnyeit és hátrányait is be fogom majd mutatni.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a Sketch?

A Sketch az első tervezői szoftver, ami kizárólag digitális designerek számára készült.

Mennyibe kerül a Sketch?

A Sketch-et megvásárolhatod fix áron (1 év frissítéssel), vagy havidíjas konstrukcióban is.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST