21 hasznos tanács designerek számára

Összegyűjtöttem több mint 20 hasznos tanácsot, mely rengeteg hasznos tippel szolgálhat számodra, ha a design szakmában mozogsz.

UI/UX design
Reszponzív webdesign
Frissítve: 2019.09.07 - Szerző: Bakos Szabolcs

UPDATE: A bejegyzést 2019 végén kibővítettem és módosítottam, hogy up-to-date legyen.

Az ötlet onnan jött, hogy rendszeresen kapok e-maileket designerektől, melyben segítséget, szakmai tippeket kérnek tőlem, tanácsokat, hogy hogyan mozogjanak a pályájukon. Ezekre az e-mailekre mindig próbálok, próbáltam válaszolni amint időm engedte, viszont egy idő után elég fárasztóvá vált ez az időigényes procedúra. Gondoltam tehát egyet és összegyűjtöttem a leghasznosabb tanácsaimat, melyek minden a design szakmában mozgó arc számára jól jöhetnek. Remélem, számodra is lesznek benne hasznos tippek, amiket bölcsen tudsz majd hasznosítani a későbbiek folyamán.

Lássuk hát:

1. Árazd be a munkád és saját magad

A design egy rendkívül fontos szolgáltatás a mai világban. Mutasd meg az ügyfeleidnek, hogy mit tudsz és mennyiért teszed azt.

2. A tudásod és az általad képviselt érték alapján árazd a szolgáltatásaidat

A tudásod próbáld megbecsülni és az értéket amit a munkáddal az ügyfélnek nyújthatsz, ne pedig a teljes időt amit a munkára költesz.

3. Ne hagyd, hogy az ügyfél mondja meg az áraidat

Ha kényszerből az áraid alatt dolgozol, hosszútávon sem Te sem az ügyfél nem fog jól járni, mert előbb-utóbb frusztrálttá fogsz válni és nem a megfelelő minőséget fogod nyújtani. Ha nem akarják megadni az árat amit kérsz, engedd el az ügyfelet. Majd más megadja.

4. Készíts magadnak egy profi portfólió oldalt

A legfontosabb dolog ha designer vagy, hogy legyen egy saját portfólió oldalad. Ha van időd, energiád, tudásod, akkor készíts egy sajátot. Ha nem értesz a HTML-hez, akkor használj portfólió site-ot (dunked.com vagy behance.net), ahol gyorsan és egyszerűen tudod prezentálni a munkáidat.

4. Ne vállalj sok munkát egyszerre

A designerek hajlamosak abba a hibába esni, hogy sok munkát bevállalnak egyszerre, így elvesztik a fókuszt és nem tudják betartani a határidőket. Vállalj kevesebb munkát egyszerre.

5. A designal a problémákat próbáld megoldani

Fókuszálj a kliens problémáira és arra, hogy ezeket hogyan tudod megoldani a design segítségével. Ne az aktuális trendet próbáld eladni, mert az gyorsan átlökhető az ügyfélen.

6. Nyújtsd mindig a maximumot

Mindegy, kicsi vagy nagy projekten dolgozol. Próbáld mindig a legjobbat kihozni magadból.

7. Mindig prezentáld az ötleteidet

A design amit készítesz nem fogja eladni saját magát. Mindig indokold meg mit miért csináltál. Ne küldj az ügyfélnek csupasz designterveket ha jót akarsz magadnak.

8. Legyen egy jól bevált munkafolyamatod

Találj ki magadnak egy hatékony munkafolyamatot, amihez tartod magad a munkáid során. Próbáld tartani magad ehhez.

9. Ne ígérj olyat amit nem tudsz betartani

Soha ne ígérj olyat az ügyfélnek, amiről biztosan tudod, hogy nem fogod tudni betartani. Sőt, lepd meg az ügyfeled és készülj el a megbeszélt határidő előtt.

10. Győződj meg róla, hogy az ügyfeled felkészült a veled való munkára

Mindig ellenőrizd, hogy az ügyfél tisztában van-e az általad elvárt igényekkel, időpontokkal, szükséges anyagok átadásával. Ha nincs, beszéljétek át konkrétan mire van szükséged.

11. Ne dolgozz szerződés nélkül

A szerződés mindenkit véd. Téged és az ügyfeledet is. Mindig írj szerződést.

12. Felejtsd el az elance, kreanod és társai típusú oldalakat

Ha sikeres designer karriert akarsz befutni, akkor felejtsd el a crowd-sourcing oldalakat. Nem részletezném miért. Egyszerűen felejtsd el ezeket az oldalakat.

13. Indíts blogot

Amint teheted indíts blogot és írd le mi az amit tudsz. A blog jelenleg az egyik leghatékonyabb online marketingeszköz az internet világában.

14. Legyél mindig kedves az ügyfeleiddel 😊

Tudom, ez sajnos nem minden esetben kivitelezhető, sok esetben nekem sem sikerül, de törekedj a konfliktusmentes kapcsolatokra. Az ügyfél az isten (egy pontig).

15. Tanulj meg nemet mondani

Tanuld meg szűrni a potenciális ügyfeleidet és válaszd meg, kivel szeretnél dolgozni. Ha valami miatt nem tetszik a projekt amit kínálnak (ár, feladat, idő), mondj nemet.

16. Gyakorolj minél többet

Rengeteg szuper blog, cikk, videó, segédlet van az interneten, melyekből rengeteg jó ötletet lehet tanulni. A legtöbbet viszont akkor fogod tanulni, ha alkotsz és próbálkozol az olvasás helyett.

17. Ne hasonlítgasd magad más designerekhez

Mindig lesznek nálad jobb designerek. Ne hasonlítgasd magad másokhoz, inkább próbáld a maximumot kihozni magadból és törekedj a fejlődésre a saját mércéddel.

18. Tanulmányozd mások design munkáit

Mindennap szánj rá egy kis időt, hogy tanulmányozni tudd mások munkáit, hiszen rengeteget tanulhatsz ezekből.

19. Tanulj marketinget

Lehetsz a világ legjobb designere is, de a legcsóróbb leszel ha nem értesz a marketinghez. A jó marketingstratégia segíthet a megfelelő pozícionálásban és abban, hogy el tudd magad adni az ügyfeleknek.

20. Magad add el, ne a portfóliód

Mesélj az ügyfeleidnek magadról, ki vagy, mi a történeted, miben vagy a legjobb. Pár jól megszerkesztett portfóliókép nem fog segíteni az új ügyfelek szerzésénél.

21. A tapasztalat számít, nem a tehetség

Minél tapasztaltabb vagy, annál jobb leszel a szakmádban.

Ha van egy jó ötleted, javaslatod ami hiányzik a listából? Írj nekem üzenetet vagy commentet és ha jó az ötleted bővíteni fogom a bejegyzést.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST