Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

A Mobile First reszponzív webdesign előnyei

Egy jó UI/UX designer időt és pénzt spórol
A reszponzív mobil felületek felhasználói élményének (UX) javítása
A Mobile First reszponzív webdesign előnyei
Szerző: Bakos Szabolcs
A legtöbb webdesigner vagy UI/UX designer még napjainkban is úgy tervez weblapot az ügyfélnek, hogy az elkészülendő weboldal megjelenését a monitorok felületére szabja először.

Sajnos a mobilos megjelenés a webdesign projektek végére eléggé elhanyagolódik és az ügyfeleket általában nem érdekli a felületek részletessége. Nézzen ki monitoron jól a weblap, a mobilon pedig ne legyen szétcsúszva, aztán viszlát. Ha összehasonlítjuk több cég reszponzív weblapjának megjelenését monitoron és mobilon, minőségbeli különbségeket fogunk észrevenni. Sok helyen össze van zsúfolva a tartalom mobilon, a felületek nem optimalizáltak.

Mobile First metódus

Van egy pár éve megjelent egyre növekvő trend a piacon, ami megfordítja az előbb leírt design hozzáállást és a mobil felületeket helyezi előtérbe, ezt hívják Mobil First metódusnak.

A mobile first metódus lényege, hogy mobil felületeken kezdődik meg először a weblap, webes applikáció tervezése és csak ezután kerülnek tervezésre a tablet és a monitoros felületek.

Miért Mobile First?

  • A mobilos internetezők száma évről évre növekszik
  • A mobil és tablet felhasználók közel 25%-a nem használ számítógépet, kizárólag a mobiljáról, tabletjéről netezik
  • A világ 77%-a rendelkezik mobiltelefonnal
  • A 2011 óta eladott telefonok 85%-a tartalmaz webes böngészőt
  • A nyugati országokban már többen neteznek mobilról mint számítógépről
  • A mobil nem egy trend, nem a jövő, hanem a színtiszta jelen

A magyarországi internethasználók közül sokan napi szinten használják ki mobiltelefonjuk internetes képességeit, például a mobiltelefonjukon is látogatják a közösségi média oldalakat (41%), böngésznek a neten (41%), intézik elektronikus levelezésüket (36%), nézik az időjárás-előrejelzést (34%), vagy éppen információt keresnek (34%). Elmondható tehát, hogy a mobiltelefont használók több mint négytizedénél napi rutinná vált a mobiltelefonon elérhető internetes szolgáltatások használata.

Magyarország éves 15%-os növekedést tudott elkönyvelni a mobilos internetezők körében (2015-ös adatok). Ez gyorsan számolva 3 évente több mint 50%-os növekedést jelenthet.

Content first

Ha mobilra tervezünk felületeket akkor nagyon minimális lehetőségünk van szárnyalni, csak a lényeges tartalomra fókuszálhatunk, hiszen minimális helyünk van a tartalom megjelenítésére. Nem tartalmakat dugdosunk, hanem szimplán a lényeget jelenítjük meg, így szépen fokozatosan tudunk haladni az egyre nagyobb képernyőméretek felé. Ez egy nagy előnye a mobile first metódusnak.

Mobile first weblapok Magyarországon

Nem várok hatalmas ugrást ezen a téren Magyarországon. Főleg az egyedi tervezésű weblapoknál, webes applikációknál lehet változás, nagyobb büdzséjű projekteknél, ahol szánnak pénzt a felületek rendes megtervezésére. A low budget template alapú siteok nagy része alkalmatlan ehhez a metódushoz, hiszen egy előre vásárolt designba kell beraknunk a tartalmat. A mobile first lényege pedig pont az, hogy a tartalomra szabjuk a designt.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!