Webáruház készítés - Árak és költségek 2024-ben

Kíváncsi vagy a 2024-ws webshop készítés árakra? Érdekel, hogy mennyibe kerül egy webshop? Milyen költségekre számíthatsz, ha egy webáruházat szeretnél indítani?

Ecommerce
Webáruház készítés
Frissítve: 2024.01.16 - Szerző: Bakos Szabolcs

Ebben a blog bejegyzésemben segítek eligazodni a webshop készítés világában. Rámutatok hogyan és miként alakulnak egy webshop elkészítésének költségei, milyen webshop készítés árakra számíthatsz, milyen rejtett buktatókra érdemes figyelned. Vágjunk is bele!

Webshop készítés árak: Webshop típusok

Egy friss webáruház indításának a legelső és legfontosabb fázisa minden esetben a webshop típusának megválasztása. Nem mindegy, hogy milyen típusú webáruházat választasz, hiszen hosszútávon és rövid távon is az általad választott webshop típusa határozza majd meg az elkészítési és fenntartási költségeidet

A webáruházakat három fajta csoportba lehet sorolni:

  • Bérelhető webshopok (SaaS, software-as-a-service)
  • Nyílt forráskódú webshopok (Open-Source)
  • Egyedi fejlesztésű webshopok

Nézzük végig ezeket:

Webshop készítés a legjobb bérelhetős webshopok

Bérelhető webáruház rendszerek

A bérelhető webáruházak kiváló lehetőséget nyújtanak az üzleti vállalkozások számára, hiszen az ilyen tipusú rendszerek esetében az előfizetést követően nem kell a háttérmunkával foglalkoznod, mindent kulcsra készen kapsz. Ez az egyik legnagyobb előnye a bérelhető webáruház rendszereknek, hiszen nem kell jelentős költségeket fordítanod szoftverek licenszdíjára, testreszabási és fejlesztési munkákra. A szükséges funkciók és sablonok már rendelkezésedre állnak, így gyorsan és könnyedén indíthatod online áruházadat. A bérelhető webáruház rendszerek hihetetlen fejlődésen estek keresztül az elmúlt években. A legmodernebb bérelhető webshop rendszerek gyakorlatilag napjainkban már mindent tudnak, amit egy teljes értékű webshop motortól elvárhatsz. Az aktuális e-commerce, e-kereskedelmi trendeket és a számokat figyelembe véve, a bérelhető webshop szolgáltatások szépen lassan ki fogják szorítani a klasszikus telepítős webshop motorokat a piacról. Hogy mitől ilyen népszerűek? Gyakorlatilag a rendkívül alacsony belépési és fenntartási költségek miatt. Tegyük hozzá az alacsony költségek itt is akkor érvényesek, ha te csinálsz mindent (DIY: Do It Yourself), Egy bérelhető rendszer kezelését jóval könnyebben megtanulhatod, mivel itt egy bizonyos szintig egyáltalán nem kell értened a fejlesztéshez.

Mik a bérelhető webáruház rendszerek előnyei?

A bérelhető webáruház rendszereknek számos előnnyük van, amelyek vonzóvá teszik őket az online vállalkozások számára. Nézzük át a legfontosabb előnyöket:

Könnyű kezelhetőség

A bérelhető webshop rendszerek egyik legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség. Ezek a rendszerek olyan adminisztrációs felületekkel rendelkeznek, amelyek intuitívak és felhasználóbarátak. Ez azt jelenti, hogy akár kezdő vállalkozóként is könnyedén kezelheted és frissítheted webáruházadat anélkül, hogy kiterjedt programozói ismeretekre lenne szükséged. A bérelhető webshop rendszerek adminisztrációs felületei általában egyszerűen kezelhetőek, és a legfontosabb funkciókat is könnyedén elérhetd. Például, könnyedén feltölthetsz egy terméket, frissítheted az adatait, kezelheted a rendeléseket és a vevői adatokat, valamint módosíthatod a webáruház megjelenését és beállításait fejlesztői tudás nélkül.

A könnyű kezelhetőségnek köszönhetően nincs szükséged kiterjedt technikai ismeretekre vagy programozói háttérre ahhoz, hogy hatékonyan működtethesd a webáruházadat. A bérelhető webáruház rendszerek általában egyszerűen kezelhető funkciókat és sablonokat biztosítanak, amelyeket könnyedén testre szabhatsz az egyedi igényeid szerint. 

A fentiek eredményeként a bérelhető webshop rendszerek lehetővé teszik számodra, hogy jelentős időt és energiát spórolj meg, így több időd maradhat más üzleti tevékenységekre, például a termékek fejlesztésére vagy az ügyfélkapcsolatok építésére. Ezenkívül, ha bővítésre vagy változtatásokra van szükség, könnyen és gyorsan elvégezheted ezeket az adminisztrációs felületen keresztül, minimális technikai segítség igénybevétele nélkül.

Skálázhatóság

A bérelhető webshop rendszerek másik előnye a rugalmasság és skálázhatóság. Ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy könnyedén és rugalmasan alakítsd webáruházadat az üzleti igényeid szerint. Egy bérelhető webshop rendszer általában különböző sablonokat és dizájnelemeket kínál, amelyek közül választhatsz a webáruházad megjelenésének testreszabásához. Ez lehetővé teszi, hogy a márka arculatához és stílusához igazodó egyedi kinézetet hozz létre, és megkülönböztesd magad a versenytársaktól.

A bérelhető webshop rendszerek általában kiterjedt applikációs piaccal rendelkeznek, ahol számos kiegészítő funkciót és szolgáltatást találhatsz. Ezek az applikációk lehetővé teszik, hogy bővítsd webáruházad funkcionalitását, például hozzáadhatsz fizetési lehetőségeket, e-mail marketing eszközöket, termékfelülvizsgálati rendszereket vagy akár chatbotokat az ügyfélszolgálathoz. A legtöbb esetben a webáruházad mérete és teljesítménye rugalmasan növelhető, hogy megfeleljen a növekvő üzleti igényeknek. Például, ha egyre több terméket szeretnél értékesíteni, vagy nagyobb forgalmat szeretnél kezelni, a legtöbb rendszer lehetővé teszi a termékek és rendelések hatékony kezelését, és biztosítja a szükséges erőforrásokat a webáruházad sima működéséhez. 

Összességében a bérelhető webshop rendszerek rugalmasságot és skálázhatóságot nyújtanak, ami lehetővé teszi, hogy a webáruházadat a vállalkozásod fejlődésének és igényeinek megfelelően alakítsd. Ez segít abban, hogy rugalmasan reagálj a piaci változásokra és a vevői igényekre, valamint javítsd az ügyfélelégedettséget és növeld az eladásokat.

Webshop készítés árak

Alacsony kezdőköltség

Az alacsony kezdőköltség az egyik fő előnye a bérelhető webshop rendszereknek. Az ilyen rendszerek általában előre meghatározott csomagokat kínálnak, amelyek közül választhatsz az üzleti igényeidnek megfelelően. Ezek a csomagok általában különböző funkciókat és szolgáltatásokat tartalmaznak, és általában havi vagy éves díj ellenében vehetők igénybe. Az alacsony kezdőköltség lehetővé teszi, hogy viszonylag kis költségvetéssel elindítsd webáruházadat. Nem kell hatalmas összegeket befektetned a webáruház kifejlesztésébe, mivel a bérelhető rendszerek már tartalmazzák az alapvető funkciókat és sablonokat. Ez különösen előnyös lehet a kezdő vállalkozások vagy azok számára, akik korlátozott költségvetéssel rendelkeznek.

Az alacsony kezdőköltség mellett a bérelhető webshop rendszerek általában rugalmas díjszabást kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a díjak a webáruház méretével és forgalmával arányosan növekedhetnek. Tehát, amikor a vállalkozásod növekszik, és növekszik a bevételed, a rendszer általában lehetővé teszi a díjak felülvizsgálatát és az igényeidhez igazítását. Ez a rugalmasság segít abban, hogy a kezdőköltségek alacsonyan maradjanak, mivel csak azokért a funkciókért és szolgáltatásokért fizetsz, amelyeket valóban használsz és amelyek a vállalkozásod számára fontosak. Ezáltal csökkentheted a felesleges kiadásokat, és jobban irányíthatod a költségeket az üzleti növekedéshez. 

Összességében az alacsony kezdőköltség lehetővé teszi, hogy viszonylag kis befektetéssel elindítsd és működtesd webáruházadat. Ez különösen előnyös lehet a kezdő vállalkozások és azok számára, akik szeretnék minimalizálni az indulási költségeket, de mégis hatékony és professzionális online értékesítési platformot szeretnének létrehozni.

Biztonság és karbantartás

A bérelhető webshop rendszerek biztosítják a biztonságot és karbantartást, ami további előnyöket jelenthet a vállalkozásod számára.

  • Biztonság: A bérelhető webshop rendszerek általában magas szintű biztonságot nyújtanak. A szolgáltatók felelősek az adatvédelemért és a biztonsági intézkedésekért, beleértve a vásárlói adatok védelmét, a fizetési folyamat biztonságát és az általános adatvédelmi irányelvek betartását. Ez magában foglalhatja a SSL tanúsítványok használatát, tűzfalakat, rendszeres biztonsági frissítéseket és ellenőrzéseket is. A biztonsági intézkedések révén minimalizálhatók a kiberbiztonsági fenyegetések és a potenciális adatvesztések kockázata, ami fontos a vállalkozásod és a vásárlóid bizalmának megőrzése szempontjából.
  • Karbantartás: A bérelhető webshop rendszerek általában magukban foglalják a karbantartást és az eseti frissítéseket. A szolgáltatók folyamatosan figyelik és fejlesztik a rendszert, hogy biztosítsák a zavartalan működést és a felhasználói élmény javítását. Ez magában foglalhatja a rendszeres frissítéseket, hibajavításokat és új funkciók bevezetését. A karbantartási tevékenységeket általában a szolgáltató végzi, így nem kell aggódnod az infrastruktúra fenntartásával és az esetleges technikai problémák kezelésével kapcsolatban. Ez időt és erőforrásokat takaríthat meg számodra, hogy inkább a vállalkozásod növekedésére és a fontos üzleti tevékenységekre koncentrálhass.

Az adatok biztonsága és a karbantartás jelentősége nemcsak a vállalkozásod és a vásárlóid számára fontos, hanem a hosszú távú siker és fenntarthatóság szempontjából is. A bérelhető webshop rendszerek biztosítják, hogy a webáruházad a legfrissebb biztonsági intézkedésekkel és a rendszeres karbantartással rendelkezzen, így minimalizálva a lehetséges problémák és kockázatok előfordulását.

Összegezve a bérelhető webáruház rendszerek legnagyobb előnye az alacsony belépési küszöb, a skálázhatóság és az alacsony fenntarthatóság. Mezei felhasználóként, megfelelő tanulással és tudással össze tudsz kattingatni magadnak egy webshopot pár hónap alatt. Ezt a melót egy telepítős webshop motorral nem tudod megcsinálni programozói tudás nélkül. A bérelhető shoprendszerekben realitve alacsony havidíjért tárolva van a webshopod minden tartalma, nem kell szervert bérelned, rendszergazdát foglalkoztatnod.

Mik a bérelhető webáruház rendszerek hátrányai?

A bérelhető webshop rendszerek hátránya, hogy egy szint után jóval nehezebben módosíthatóak mint a telepítős, vagy egyedi webshop rendszerek. Ha komolyabb, profi webshopot szeretnél, itt is szakembert kell fizetned, az extra igények megvalósítása nyögvenyelősebb, sok esetben magasabb költségekkel járhat.

Bérelhető webáruház árak és költségek

Az előfizetéses (bérelhető) webáruházak esetében a kezdeti költségek elhanyagolhatóak. Az ilyen típusú webáruházak előnye, hogy az előfizetést követően nem kell a háttérmunkával foglalkoznod, mindent kulcsra készen kapsz. Ez az egyik legnagyobb előnye az előfizetéses webáruházaknak, hiszen nem kell kifizetned nagyobb összegeket a szoftverek licenszdíjára, illetve a testreszabással és fejlesztéssel járó költségekre. Minden szükséges funkció és sablon már a rendelkezésedre áll, így gyorsan és egyszerűen indíthatod el az online áruházadat. Nézzük át röviden a legnépszerűbb bérelhető webáruház rendszerek, a hozzájuk tartozó nagyságrendi költségeket és kalkulálható webáruház készítés árakat.

Shopify webáruház készítés

Shopify bérelhető webshop rendszer

A Shopify a bérelhető webáruházak királya. Egy korábbi Shopify bejegyzésemben részletesen leírom a rendszer előnyeit és hátrányait, javaslom olvasd el. A kanadai fejlesztésű Shopify webáruház platform gyakorlatilag letarolta az egész világot, mára már több mint 1.000.000 webshop működik a rendszerük alatt. A Shopify egyik legnagyobb előnye a skálázhatósága. Ez röviden annyit tesz, hogy bármilyen tudással (akár teljesen fogalmatlanul) is elkezdheted a Shopify használatát, előfizetésedet szintén skálázottan bővítheted különböző applikációkkal és az előfizetésed is a webshopoddal kapcsolatos igényeid alapján választhatod meg.

A Shopify webshop rendszer hátránya, hogy a nyugati piacra készült, ezért nem fogsz kapni hivatalos magyar nyelvű supportot hozzá. A sablonjai egy szint után nehezen variálhatóak, az extra igények lefejlesztése komoly fejlesztői tudást igényelhet és az app storeban sincs túl sok magyar applikáció. Ennek ellenére én személy szerint jelenleg a Shopify-t tartom a legjobb webáruház rendszernek a piacon. Próbáld ki Te is!

Shopify webshop készítés árak, költségek
 

Egy Shopify webshopot tanulással, utánjárással magad is összepakolhatsz alap szinten, akár teljesen zéró fejlesztői tudással is. Az más kérdés, hogy sok idődet elfogja vinni. Ha nincs időd, energiád a webáruház készítéssel foglalkozni, a Shopify webshop készítési árak nagyjából 450.000-tól indulnak itthon.

Shopify webshop készítés árak
Shopify webshop ára
450.000 Ft-tól
ShopRenter webáruház készítés

ShopRenter bérelhető webshop rendszer

...vagy más néven a Magyar Shopify. A ShopRentert egy nagyon komoly e-kereskedelmi tudással rendelkező debreceni székhelyű cég fejleszti. A ShopRenter is brutális sebességgel fejlődik a Shopify-hoz hasonlóan és ennek köszönhetően nagyon népszerű Magyarországon. A Shoprenter legnagyobb előnye, hogy magyarok készítik a magyar piacra. Ennek köszönhetően a Shoprenter webshopokat rendkívül egyszerűen össze lehet kötni a legismertebb e-kereskedelemhez kapcsolódó szolgáltatásokkal (fizetés, számlázás, stb.) és a supportot is magyar nyelven tudod elérni. A Shoprenter könnyedén megbírkózik a több tízezer termékből álló készletekkel is és az előfizetés csomagjai a Shopifyhez hasonlóan skálázottak.

A ShopRenter legnagyobb hátránya a Shopify-hoz képest, a bonyolultsága, zártsága és a nehezen tanulható rendszere. Ennek köszönhetően jóval magasabb tudás szükséges a belépési pont eléréséhez. A ShopRenter kifejezetten gyenge sablonokkal rendelkezik a Shopify-hoz képest, amiből az következik, hogy kezdésként keresned kell egyből egy szakértőt, aki értelmes megjelenést tervez a leendő webáruházadnak.

ShopRenter webshop készítés árak, költségek

Ha a ShopRenter csapatára bízod a webáruházad arculatát, bekonfigurálását, feltöltését, akkor kezdésnek milliós nagyságrendben kalkulálhatsz, ha külsős csapatra, akkor nagyjából 400.000 Ft-tól indulnak a komolyabb szakértők webshop készítés árai. Természetesen saját magad is összepakohatod a ShopRenteres webáruházad szakértői segítség nélkül.

ShopRenter webshop készítés árak
ShopRenter webshop ára
400.000 Ft-tól
Webshop készítés UNAS

UNAS bérelhető webshop rendszer

Az UNAS bérelhető webáruház rendszer népszerűsége töretlen évek óta. A 2004 óta fejlesztett UNAS gyakorlatilag a legnépszerűbb bérelhető webshop rendszer Magyarországon. Az UNAS a népszerűségét az egyszerű kezelhetőségének és a korrekt árazásának köszönheti. Az UNAS webshop rendszer kezelhetősége egyszerűbb, mint a legnagyobb riválisáé a ShopRenteré. Jóval könnyebben megszokhatod és beletanulhatsz a rejtelmeibe. Az UNAS design sablonok megjelenése a Shopifyhoz hasonlítva eléggé elmaradottak vizuálisan, szerencsére a megfelelő fejlesztői csapat segítségével ez korrigálható.

UNAS webshop készítés árak, költségek

Egy UNAS webshop kifejezetten jó választás lehet induló, kezdő, kicsi, közepes webshopok esetében, hiszen a megfelelő utánjárással, tanulással saját magad is összepattinthatod a webáruházad. Ha komolyabb szintekben gondolkozol érdemes fejlesztő csapatot keresni hozzá, az UNAS webshop készítés árak nagyjából 250.000 Ft-tól indulnak a piacon.

UNAS webshop készítés árak
UNAS webshop ára 250.000 Ft-tól
Webshop készítés a legjobb open-source webshopok

Nyílt forráskódú webshop rendszerek

Tegyük tisztába. A nyílt forráskódú webshop rendszereket gyakran szokták “ingyenes webáruház”, “ingyenes webshop” jelzőkkel reklámozni. Ebben van némi igazság, hiszen ezeket a webshop rendszereket, szabadon és ingyen letöltheted, telepítheted a saját szerveredre. Ha meg van a megfelelő tudásod, időd, akkor akár saját magad fel tudod konfigurálni és teljesen ingyen el is tudod indítani őket. De legyünk őszinték, ennek az esélye gyakorlatilag nulla, ha csak nem egy profi fejlesztő vagy a megfelelő képességekkel. A nyílt forráskódú (open-source) webáruházakat tárolhatod a saját szervereden, de akár a cloud-ban is. A nyílt forráskódú e-kereskedelmi platformok előnye, hogy a kódjaik és a felületeik a legtöbb esetben módosíthatóak, bővíthetőek a megfelelő szakértelem segítségével. A nyílt forráskódú webshop megoldások szinte az összes árkategóriában elérhetőek, a pár százezer forintos induló ártól kezdődően milliós nagyságrendekig válogathatsz.

A nyílt forráskód egyik legnagyobb előnye, hogy minél népszerűbb egy webshop motor annál nagyobb eséllyel fogsz rá találni szakértőt, szakértőket, kiegészítőket, illetve segítséget a felmerülő problémáid megoldására.

A nyílt forráskódú webáruház rendszereknek egyik legnagyobb hátránya, hogy egy rosszul megválasztott webshop rendszerrel és egy rosszul megválasztott webshop fejlesztő csapattal hatalmasat zakózhatsz anyagilag és idegileg is egyaránt.

Nyílt forráskódú webáruház rendszerek, webshop árak, költségek

Nézzük át röviden a legnépszerűbb nyílt forráskódú webshop motorokat a hozzájuk tartozó költségeket és kalkulálható webshop készítés árakat.

Woocomerce webshop készítés

WooCommerce webáruház bővítmény

A WooCommerce egy Wordpress bővítmény, amely gyakorlatilag e-kereskedelmi képességekkel ruházza fel a Wordpress tartalomkezelő rendszert. A Woocommerce preztizsét gyorsan leverték a low-buget fejlesztők, webshop készítő csapatok, ennek ellenére a mai napig a legnépszerűbb webshop rendszer Magyarországon. A WooCommerce legnagyobb előnye, hogy teljesen ingyenes és viszonylag gyorsan integrálható. Értelemszerűen azok számára a legjobb választás, akik alacsony költségvetésű Wordpress rendszerben gondolkoznak. A WooCommerce legnagyobb hátránya a magas erőforrás igénye és maga a Wordpress. Egy magas szakértelmű fejlesztői csapat komoly dolgokat képes kihozni a WooCommerce-ből, a probléma ott kezdődik, hogy kevés a megfelelő képességekkel rendelkező WooCommerce és Wordpress szakértő a piacon.

WooCommerce webshop készítés árak, költségek

Egy WooCommerce webshopba rendkívül alacsony költséggel be tudsz szállni gyk. pár százezer forintos áron találhatsz rá low-budget webshop készítőt. Ennél a kategóriánál nagyon fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása, aki nem tűnik el pár hónap múlva. Ha semmit sem szeretnél a véletlenre bízni és egy megfelelő tudással rendelkező fejlesztői csapatban gondolkozol, akkor akár több millió forintos költségekkel is kalkulálhatsz. A fenntartási, fejlesztési költségeid sem lesznek olcsóak, viszont a rendszer tenni fogja a dolgát, egy megfelelően erős szerverrel.

Webshop készítés Magento

Magento webáruház motor

A Magento az egyik legtekintélyesebb és legismertebb nyílt forráskódú webshop motor az e-commerce piacon. A Magento alaprendszere open-source, azaz ingyenes elérhető és szabadon fejleszthető. A rendszer mögött iszonyatos szakértelem és tudás áll, gyakorlatilag nincs olyan e-kereskedelmi feature, amit ne lehetne egy Magento webshop-ban megoldani. Ez az óriási előny egyben a hátránya is. A Magento a tőkeerős cégek, vállalatok játékszere, hiszen a rendszer nagyon komoly erőforrást és szakérői tudást igényel, éppen ezért a fejlesztése és a fenntartása is komoly költségekkel jár. Kezdő, kicsi vagy közepes méretű webshopokban fölösleges ebben a webáruház rendszerben gondolkoznia.

Magento webshop készítés árak, költségek

Egy Magento webshop elkészítésnek az ára több millió forint. A fenntartásának, fejlesztésének a költségei is több százezer forintot kóstálnak, de a milliós nagyságrendet is elérhetik havi szinten. Amennyiben nagyon nagyban játszol, komplex rendszerrel, rengeteg termékkel, ez a robusztus és megbízható webshop rendszer tökéletes választás lehet a számodra.

Webshop készítés PrestaShop

PrestaShop webshop motor

A PrestaShop az Open Software License 3.0-s verziója alapján kiadott nyílt forráskódú e-kereskedelmi webáruház motor. Moduláris felépítésének köszönhetően szeretik a Magento-hoz hasonlítani, ami nagyjából olyan mintha egy egeret hasonlítanánk egy elefánthoz, viszont az tény, hogy a PrestaShop jóval gyorsabb mint a Magento. A PrestaShop webshop platform több mint 60 nyelven elérhető és főleg Európán kívüli országokban lett népszerű, ennek ellenére Magyarországon is van egy kicsi, de nagyon aktív közössége. A PrestaShop legnagyobb hátránya a támogatottság hiánya, kevés szakember van hozzá itthon és azok is általában telítettek. Ennek ellenére megfelelő szakértelemmel megtámogatva megbízható webshop motornak tartják.

PrestaShop webshop készítés árak, költségek

Ha a limitált támogatás, a bonyolult adminisztrációs felület nem riaszt el és szeretsz kísérletezgetni, utána olvasni dolgoknak, akkor egy PrestaShop alapú webáruházat akár pár száz ezer forintból pályára tudsz állítani. Ha szakembert fogadsz emelkednek a költségek.

Webshop készítés Opencart

OpenCart webshop rendszer

Az OpenCart egy gazdag funkciókkal rendelkező, könnyen kezelhető, viszonylag letisztult adminisztrációs felülettel ellátott nyílt forráskódú, modul alapú web áruház rendszer. Az OpenCart alaprendszere nem robusztus a Magento-val szemben, egyszerű MVC alapra épült. Adminisztrációs felületeit viszonylag könnyű kezelni, jól kezeli a többnyelvűséget és az árfolyamokat is. Hátránya, hogy a hozzáadott sablonokat nehéz testreszabni, gyenge a menükezelése és sok terméknél a Woocommerce-hez hasonlóan szeret belassulni.

Opencart webshop készítés árak, költségek

Az OpenCart webshop rendszer leginkább induló kis, maximum közepes webáruházak esetében lehet jó választás. Itthon pár százezer forinttól már lehet találni profi fejlesztő csapatot hozzá.

Webshop készítés üzemeltetési költségek, árak

Az üzemeltetési költségek olyan költségek, amelyeket rendszeresen, meghatározott időközönként fizetned kell egy webáruház működéséhez. Ide tartoznak a következő tételek:

  • Domain: Ez a webáruház webcímének regisztrációs és éves fenntartási díja. Általában évente kell fizetni, és az ára általában 1.000-10.000 Ft között mozog
  • Tárhely/szerver: A webáruház tartalmának és adatbázisainak tárolásához szükséges számítási erőforrások. Mérettől függően, ha nem bérelhető webáruház mellett döntöttél, hanem open-source vagy egyedi webshop rendszer mellett, akkor tárhelyet kell bérelned, vagy szervert a webshopod futtatásához. A szükséges tárhelyed paramétereit mindenképpen a választott webáruház motor követelményeihez igazítsd. Vedd azt is figyelembe, hogy minél több terméked van, annál komolyabb tárhelyre, vagy szerverre lesz szükséged. Ezért a tárhelyért éves szinten további költséget kell vállalnod. Általában ez az összeg 20.000-400.000 Ft között mozog éves szinten
  • Webshop modulok, applikációk, havidíjak: A leendő webáruházad képességeit a legolcsóbban a beépített modulok, applikációk telepítésével tudod kibővíteni. A szomorú hír az, hogy a legfontosabb és leghasznosabb modulok, applikációk szinte kivétel nélkül pénzbe kerülnek. Ha bérelhető webshop rendszerben gondolkozol, akkor alacsonyabb költségekkel kalkulálhatsz, mivel itt az applikációk is havidíjas alapon működnek, míg egy telepítős webshop motornál általában meg kell venned egyösszegben a teljes modult. Előfizetős webáruház szolgáltatásokhoz, mint például kiegészítő funkciók, szállítási és fizetési rendszerek, előfizetésekre vagy szoftverfrissítésekre vonatkozó havidíjak. Ez az összeg általában 5.000-50.000 Ft között mozog havonta
  • Informatikai karbantartás: Az egyedi fejlesztésű webáruházak esetén szükség lehet informatikai karbantartásra, amely magában foglalja a rendszerfrissítéseket, biztonsági mentéseket és a hibajavításokat. Az éves díja általában 50.000-500.000 Ft között lehet
  • Tartalmi karbantartás: A termékeidet valakinek fel is kell töltenie az új webshopodba. Ha nincs sok terméked, ezt magad is megteheted, ha viszont több ezer termékkel akarsz indulsz marad az XML, CSV, stb formátum amit ugye valakinek meg kell írnia, hogy kompatibilis legyen a webshop rendszereddel. A termékeken felül a webshopod egyéb oldalaira is kell egyedi tartalmat gyártani, képeket vágni, ami szintén költség lesz, ha nem akarsz ezzel foglalkozni. Ennél a szakasznál sokat spórolhatsz, ha egyedül meg tudod oldani a tartalom írást és a termék feltöltési feladatokat. Mindkét típusú webáruház esetén szükség lehet tartalmi karbantartásra, amely magában foglalja a termékfrissítéseket, új tartalmak feltöltését és egyéb változtatásokat. A tartalmi karbantartás ára teljesen egyedi, attól függően, hogy hányan végzik és napi hány órában

Webshop készítés egyéb költségek

Nézzük gyorsan végig milyen további költségekkel számolhatsz:

Webshop design, vagy webshop sablon testreszabás

Célszerű szakemberrel terveztetned a webshopod felületeit, hogy egyedi arculattal lépj a piacra. Itt két fajta választásod van, vagy egy meglévő fizetős sablont szabatsz át a saját márkád arculatára, vagy teljesen újat terveztetsz az alapoktól. Szinte az összes webshop motor, szolgáltatás rendelkezik ingyenes webshop sablonokkal. Ha nagyon alacsony büdzsével játszol, akkor elindulhatsz egy ingyenes webshop sablonnal is. 

Teljesen egyedi webshop design tervezés esetén több millió forintos költséggel kalkulálhatsz, webshop sablon átterveztetése platform függően pár százezer forinttól a milliós nagyságrendig is kiterjedhet.

Shopify webáruház készítés

Webshop (UX) felhasználói élmény tervezés

A megfelelő felhasználói élmény a sikeres webshopok egyik kulcsfontosságú eleme. Sajnos sokan elhanyagolják, ugyanis a low-budget projektekbe egyszerűen nem fér bele a UX tervezés. Ha sablon alapú bérelhető rendszerben gondolkozol a UX terén hátrányban leszel, ugyanis a sablon alapú webshopok felületeinek mélyebb variálása, komoly fejlesztői tudást igényel. Ennek ellenére érdemes átnézetned a webshopodat egy UX tervezővel, hogy vannak-e kapitális UX hibák a webshopodban, mivel a felhasználóbarát felületek jobb konverziókat képesek generálni. UX tervezés terén a legnagyobb előnyt a telepítős open-source rendszerek és az egyedi webshop rendszerek élvezik, hiszen itt folyamatos lehetőség van felületek a variálásra, míg egy sablonnál azt kapod, amit a sablon tud.

A webshop UX tervezés alap esetben állandó munka, a felületek állandó variálásáról szól, ami komoly költségekkel jár. Ha nem tudod megfizetni, legalább egy webshop UX auditot kérj egy szakértőtől, hogy kiderüljön vannak-e problémák a webáruházad felületein a felhasználói élmény szempontjából.

Webshop keresőoptimalizálás árak

A hatalmas versenynek köszönhetően a webshop keresőoptimalizálás kulcsfontosságú szolgáltatásnak számít az e-kereskedelemben. Ha a webáruházad oldalai, tartalmai nem jelennek meg értékelhető pozíciókban a Google keresőjében gyakorlatilag nem lesz látogatód. A legtöbb webshop motorról, bérelhető rendszerről elmondható, hogy alapból SEO optimalizáltak egy bizonyos szinten, illetve lehetőséget biztosítanak a további kereső optimalizálásra. Megpróbálhatod magad is a keresőoptimalizálást útmutatók alapján, de javaslom keress meg inkább egy szakembert ezzel a feladattal.

Webshop online marketing, közösségi média

Az online marketing talán az a rész, amit a legkönnyebben megtanulhatsz, ha kitartó vagy. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy pár hét alatt guru leszel, de az online marketing egyes részei gyorsan megtanulhatóak, ha jó helyről szerzed az információkat. Az online marketingnek és a közösségi médiának nem csak az új vásárlók megszerzésében van hatalmas szerepe, de a márkád erősítésében is. Megfelelő stratégiával és jó online marketinggel még az elveszettnek hitt felhasználóidból is vásárlót tudsz kovácsolni. Még ha low-budgetben is gondolkozol, egy dolgot mindig szakemberre bíz, ez pedig fizetett hirdetések kezelése és menedzselése.

Ezzel a végére is értünk 😊. Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzésem a webáruház készítés költségeiről. Ha további kérdéseid lennének, vedd fel velem a kapcsolatot.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mennyibe kerül egy átlagos webshop készítés ára?

Egy átlagos költségvetésű sablon alapú webshop 450.000.-Ft-tól indul a magyar piacon.

Mennyi idő alatt készül el egy átlagos webshop?

Egy induló webshop elkészülési idejét a kiválasztott webáruház platform, az igények és a termékek száma határozza meg.

Programozói tudás nélkül is tudok szerkeszteni egy webshopot?

Igen vannak olyan webshop rendszerek amik kezeléséhez nem szükséges programozói tudás. Ilyen például a Shopify.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST