Weboldal keresőoptimalizálás (SEO) és UX optimalizálás hatékonyan

A hatékony weboldal keresőoptimalizálás és a UX alapú weboldal optimalizálás minden sikeres honlap alapvető feltétele. Ismerd meg az optimalizálás folyamatait.

Weboldal elemzés
Keresőoptimalizálás
SEO
Frissítve: 2021.08.13 - Szerző: Bakos Szabolcs

Nézzük gyorsan végig a weboldal optimalizálás típusait:

Alapvetően többféleképpen is lehet optimalizálni egy weboldalt. A legismertebb a weboldal keresőoptimalizálás, ezt követi a weboldal UX optimalizálás (felhasználói élmény javítása), illetve van egy harmadik optimalizálási folyamat is, az előző kettő kombinációja amit a weboldal sebesség optimalizálásának neveznek.

Weboldal keresőoptimalizálás

A weboldal optimalizálásnak ezt a folyamatát TECH SEO-nak, azaz technikai keresőoptimalizálásnak szokták nevezni. A technikai keresőoptimalizálás során egy SEO szakértő nézi végig a weboldalad technikai hiányosságait, beállítási hibáit, fejlesztésre szoruló részeit, majd javaslatokat tesz ezek javítására. Sajnos általánosságban elmondható, hogy gyakorlatilag nincs olyan weboldal, ahol ne lehetne hibákat találni. Minél nagyobb, komplexebb egy weblap, annál magasabb a megtalált hibák száma.

Weboldal optimalizálás

Miket szoktak vizsgálni a technikai weboldal keresőoptimalizálás során?

 • Indexelés
 • Oldal duplikációk
 • 404 törött linkek, nem létező oldalak
 • 301, 302 átirányítások
 • Title címek
 • Meta címek, meta leírások, meta adatok
 • Tartalom, linkek, képek használata
 • Forráskódok
 • HTML, CSS optimalizáltsága
 • Javascriptek használata

Miért fontos a technikai weboldal keresőoptimalizálás?

Azt hiszem ezt a választ nem kell túlragoznom.

Az ügyfeleim és a saját tapasztalataim alapján, a keresőoptimalizálással behozott organikus látogatók jóval magasabb arányban konvertálnak, mint a hirdetésekkel behozott látogatók.

A megfelelően optimalizált weboldal stabilan és folyamatosan hoz látogatókat a keresőkből, míg a hirdetési kampányokból érkező vendégek megszűnnek, amint lezártad a kampányt.

Weboldal (SEO) keresőoptimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

UX alapú weboldal optimalizálás

A Google magyar keresőjében megtalálható honlap optimalizálással foglalkozó cégek 99%-a csak weboldal keresőoptimalizálási szolgáltatást nyújt, pedig a felhasználói élmény javítása (UX alapú weboldal optimalizálás) ugyanolyan jelentőséggel bír. A felhasználói élmény (UX) alapú honlap optimalizálás során egy UX szakértő nézi végig a weboldalad használhatósági problémák után kutatva.

Miket szoktak vizsgálni a UX alapú weboldal optimalizálás során?

 • Design, online arculat, tipográfia
 • Navigáció (Mobil, desktop)
 • Tartalom (Mobil, desktop)
 • Sitemap, információs architektúra
 • Gombok, linkek, képek szövegek használata
 • Sebesség

Miért fontos a UX alapú weboldal optimalizálás?

A válasz egyszerű, a konverziók miatt. A weboldal keresőoptimalizálás abban segít, hogy a weblapod a megfelelő helyeken jelenjen meg a Google találati listáiban, gyakorlatilag látogatót hoz a weblapodra. A weboldal UX optimalizálása pedig abban segít, hogy a beérkezett látogató a weblapodat könnyen tudja kezelni és minél egyszerűbben megtalálja azt, amiért érkezett.

Hiába jelenik meg a weboldalad a Google keresőjében jó találati helyeken, ha a weboldalad használhatatlan. A friss látogatód megérkezik, aztán szélsebesen távozni is fog.

Gondold végig a helyzetet, biztosan te is napi szinten találkozol olyan weboldallal, ami használhatatlan, nem esztétikus, nem találod rajta amit keresel. Próbálkozol egy rövid ideig, aztán keresel máshol.

Remélem már érted miért fontos a weboldal optimalizáláson belül a felhasználói élmény (UX) javítása.

Weboldal (UX) optimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Sebesség alapú weboldal optimalizálás

Köztudott tény, hogy a Google évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználói élmény (UX) javítására a keresőoptimalizálás (SEO) területén. A technikai SEO és a UX találkozása esetében a legtöbb szakember számára a weboldal sebesség optimalizálás ugrik be első számú prioritásként. Rengeteg a lassú weboldal az interneten. Pedig az optimalizált gyors weboldal sebesség a Google szerint is növeli a felhasználói élményt (UX), a konverziót és a találati pozíciókat is erősítheti a keresőkben. A Google már 2010-ben bejelentette, hogy a weboldal sebesség, rangsorolási tényezőnek számít a Google keresésekben. Ennek ellenére a weboldal sebesség optimalizálás fontosságáról folyamatos viták zajlanak évek óta a SEO szakemberek között.

A legtöbb weboldal lassú

Igen, a legtöbb weboldal sebessége általában nagyon, vagy közepesen lassú.
Ha kíváncsi vagy a weboldalad sebességére, a Google hivatalos weboldal sebességmérő eszközével (PageSpeed Insights) megnézheted. Egyszerűen pötyögd be a weboldalad címét az input mezőbe. Ha a weboldalad sebesség értéke 0-49 (vörös) tartományba esik, akkor komoly sebesség alapú problémáid vannak, ha az 50-89 (narancs) tartományba esik akkor elfogadható a weboldalad sebessége, ha a 90-100 (zöld) tartományba vannak az értékek, akkor megfelelően gyors és optimalizált a weboldalad.

Hivatalos adatok nem találhatóak a Google-től, hogy a számok hogyan és milyen mértékben erősítik vagy rontják egy weboldal keresőoptimalizálási értékeit (SEO), de a tapasztalatok azt mutatják a vörös tartomány ronthat a helyezéseken, a zöld pedig javíthat.

Weboldal sebesség optimalizálás

Weboldal sebesség optimalizálás nehézségei

A sebesség alapú weboldal optimalizálás, szinte 100%-ban technológia jellegű optimalizálást (fejlesztést) jelent, főleg front-end téren (kódok, scriptek, CSS, képek optimalizálása), ami bizonyos esetekben igen komoly költséggel járhat. A PageSpeed Insights külön méri a weboldalak mobilos és desktopos nézetét, tehát egy adott weboldalnál külön kell optimalizáltatnod mobilra és desktopra is. Mobilra ráadásul jóval nehezebb optimalizálni, főleg, ha content-heavy weboldallal rendelkezel.

Nézzük a weboldal sebességre negatívan ható tényezőket:

A front-end fejlesztő nem SEO szempontok alapján fejlesztett

Bénák voltak a fejlesztők! Szinte mindig ez az első gondolatod, amikor szembesülsz a weboldalad gyenge értékeivel. Lehet, de nem feltétlenül. A fejlesztők nem SEO szakemberek és a legtöbb esetben halvány lila gőzük nincs, hogy mire kéne figyelniük a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából, egy weboldal fejlesztésekor.

A designer nem SEO szempontok alapján tervezett

Miután szembesíted a fejlesztőket, jön a válasz: Mi csak leprogramoztuk a designer tervezte ilyenre. A designerek szerepe elhanyagolható a technológiai problémák esetében, viszont annyiban nem, hogy a tervezéskor, ha fontos a keresőoptimalizálás, akkor célszerűbb minél egyszerűbbre, letisztultabbra tervezni egy weboldal felületeit. Nyilván a legtöbb designer nem ért a SEO-hoz és olyat tervez, ami az ügyfélnek is tetszik.

Weboldal sebesség optimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legtöbb weblap motor lassú

Ennél a pontnál bonyolódik a történet, ugyanis a legmodernebb weboldal rendszerek, weboldal motorok (CMS) elég gyenge weboldal sebességgel rendelkeznek. Direkt nem írok neveket, mivel szinte az összes közkedvelt weboldal motorra érvényes ez az állítás. A probléma ott kezdődik, hogy ezeken a gyenge weboldal sebesség értékeken csak minimálisan, vagy egyáltalán nem lehet javítani bizonyos rendszerek esetében.

A Google is szigorít

A sebesség alapú honlap optimalizálás területén a Google is folyamatosan szigorít. A Google célja, hogy fizess a találatokért, nem pedig az, hogy a fejlesztőknek SEO-soknak pakold a pénzt a zsebébe. Ezért egyre magasabbra teszi az elvárásokat. Aki figyelemmel kíséri a PageSpeed Insights fejlődését, az tisztában van vele, hogy egyre több követelménynek kell megfelelni a magas weboldal sebesség pontok eléréséhez.

Weboldal sebesség optimalizálás

A weboldal sebesség optimalizálás tényezői

A sebesség alapú weboldal optimalizálásakor több dolgot is figyelembe kell venni, ugyanis rengeteg apróságon múlnak a weboldal sebesség értékek. A PageSpeed Insights-ban a 90 pont feletti értékek elérése komoly kihívás lehet, sőt néha megoldhatatlan feladat még a legprofibb szakemberek számára is.

Gyors szerver, tárhelyszolgáltató

A gyors szerver a gyors weboldal alapköve. Sokan esnek abba a hibába, hogy a tárhelyszolgáltatón, a hosting-on, vagy a szerveren próbálnak meg spórolni. Az olcsó húsnak híg a leve. Gyors szerver nélkül nincs gyors weblap.

Optimalizált képek

A megfelelő méretű és tömörítésű reszponzív képek használata elengedhetetlen a megfelelő weboldal sebesség pontok eléréséhez. Ha weboldaladon szereplő képek nem megfelelően vannak méretezve és optimalizálva, bizony drasztikusan eshet a weboldalad sebessége.

Optimalizált scriptek, HTML és CSS fájlok

Jelentős sebesség csökkenést nem csak a nagy méretű képek, hanem a sok optimalizálatlan script betöltése is képes okozni. Nem mindegy, hogy hol és milyen formában töltöd a scripteket a weboldalad forrásába.

Weboldal sebesség optimalizálás

Megfelelően választott, CMS és weboldal sablon

Bizonyos típusú weblap motorokat (pl. bérelhető weblapok, sablon alapú weblapok) egyszerűen nem lehet értelmesen optimalizálni. A bérelhető weboldalaknál általában védelmi okok miatt nincs elérhetőség biztosítva a kritikus fájlokhoz. A sablon alapú weboldalaknál a rengeteg gyenge minőségű weboldal sablon az alacsony sebesség legfőbb okozója.

Nyilván itt vetődik fel a kérdés számodra, hogy érdemes-e sebesség alapú weboldal optimalizálásba invesztálnod. A válasz egyértelműen igen, de nem minden áron.

Weboldal optimalizálásba érdemes minden weboldal tulajdonosnak pénzt és energiát fektetnie. Amennyiben komoly harcok folynak a vállalkozásod kulcsszavaidért és a felhasználók megszerzéséért, akkor érdemes a fent megnevezett mindhárom tipusú optimalizálással foglalkoznod hosszútávon.

Gyakori kérdések


Miben segít a weboldal keresőoptimalizálás?

A weboldal keresőoptimalizálás abban segít, hogy a weblapod a megfelelő helyeken jelenjen meg a Google találati listáiban.

Miben segít a UX alapú weboldal optimalizálás?

A UX alapú weboldal optimalizálás abban segít, hogy a látogatóid a weblapodat könnyedén tudják használni és egyből megtalálják azt amit keresnek.

Miért szükséges a sebesség alapú weboldal optimalizálás?

A sebesség alapú weboldal optimalizálás a weboldalad felhasználói élményére (UX) és a keresőoptimalizálására is hatással van. Ha lassú a weboldalad, akkor folyamatosan látogatókat veszítesz.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat. Imádom a versengést, ezért a legújabb hobbim a Google keresőoptimalizálás.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)