Weboldal sebesség optimalizálás: a technológiai SEO és a UX találkozása


Köztudott tény, hogy a Google évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználói élmény (UX) támogatására a keresőoptimalizálás (SEO) területén. A technológiai SEO és a UX találkozása esetében a legtöbb szakember számára a weboldal sebesség optimalizálás ugrik be első számú prioritásként.

Weboldal elemzés
Keresőoptimalizálás
SEO
Weboldal sebesség optimalizálás: a technológiai SEO és a UX találkozása
Weboldal elemzés
Keresőoptimalizálás
SEO
Author: Bakos Szabolcs

Rengeteg a lassú weboldal az interneten. Pedig az optimalizált gyors weboldal sebesség a Google szerint is növeli a felhasználói élményt (UX), a konverziót és a találati pozíciókat is erősítheti a keresőkben.

Weboldal sebesség optimalizálás kezdete

A Google már 2010-ben bejelentette, hogy a weboldal sebesség, rangsorolási tényezőnek számít a Google keresésekben. Ennek ellenére a weboldal sebesség optimalizálás fontosságáról folyamatos viták zajlanak évek óta a SEO szakemberek között.

Weboldal sebesség optimalizálás határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legtöbb weboldal lassú

Igen, a legtöbb weboldal sebessége általában nagyon, vagy közepesen lassú.
Ha kíváncsi vagy a weboldalad sebességére, a Google hivatalos weboldal sebességmérő eszközével (PageSpeed Insights) megnézheted. Egyszerűen pötyögd be a weboldalad címét az input mezőbe. Ha a weboldalad sebesség értéke 0-49 (vörös) tartományba esik, akkor komoly sebesség alapú problémáid vannak, ha az 50-89 (narancs) tartományba esik akkor elfogadható a weboldalad sebessége, ha a 90-100 (zöld) tartományba vannak az értékek, akkor megfelelően gyors és optimalizált a weboldalad.

Hivatalos adatok nem találhatóak a Google-től, hogy a számok hogyan és milyen mértékben erősítik vagy rontják egy weboldal keresőoptimalizálási értékeit (SEO), de a tapasztalatok azt mutatják a vörös tartomány ronthat a helyezéseken, a zöld pedig javíthat.

Weboldal sebesség optimalizálás

Weboldal sebesség optimalizálás nehézségei

A weboldal sebesség optimalizálás szinte 100%-ban technológia jellegű optimalizálást (fejlesztést) jelent, főleg front-end téren (kódok, scriptek, CSS, képek optimalizálása), ami bizonyos esetekben igen komoly költséggel járhat. A PageSpeed Insights külön méri a weboldalak mobilos és desktopos nézetét, tehát egy adott weboldalnál külön kell optimalizáltatnod mobilra és desktopra is. Mobilra ráadásul jóval nehezebb optimalizálni, főleg, ha content-heavy weboldallal rendelkezel.

Nézzük a weboldal sebességre negatívan ható tényezőket:

A front-end fejlesztő nem SEO szempontok alapján fejlesztett

Bénák voltak a fejlesztők! Szinte mindig ez az első gondolatod, amikor szembesülsz a weboldalad gyenge értékeivel. Lehet, de nem feltétlenül. A fejlesztők nem SEO szakemberek és a legtöbb esetben halvány lila gőzük nincs, hogy mire kéne figyelniük a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából, egy weboldal fejlesztésekor.

A designer nem SEO szempontok alapján tervezett

Miután szembesíted a fejlesztőket, jön a válasz: Mi csak leprogramoztuk a designer tervezte ilyenre. A designerek szerepe elhanyagolható a technológiai problémák esetében, viszont annyiban nem, hogy a tervezéskor, ha fontos a keresőoptimalizálás, akkor célszerűbb minél egyszerűbbre, letisztultabbra tervezni egy weboldal felületeit. Nyilván a legtöbb designer nem ért a SEO-hoz és olyat tervez, ami az ügyfélnek is tetszik.

Weboldal sebesség optimalizálás

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legtöbb weblap motor lassú

Ennél a pontnál bonyolódik a történet, ugyanis a legmodernebb weboldal rendszerek, weboldal motorok (CMS) elég gyenge weboldal sebességgel rendelkeznek. Direkt nem írok neveket, mivel szinte az összes közkedvelt weboldal motorra érvényes ez az állítás. A probléma ott kezdődik, hogy ezeken a gyenge weboldal sebesség értékeken csak minimálisan, vagy egyáltalán nem lehet javítani bizonyos rendszerek esetében.

A Google is szigorít

A weboldal sebesség optimalizálás területén a Google is folyamatosan szigorít. A Google célja, hogy fizess a találatokért, nem pedig az, hogy a fejlesztőknek SEO-soknak pakold a pénzt a zsebébe. Ezért egyre magasabbra teszi az elvárásokat. Aki figyelemmel kíséri a PageSpeed Insights fejlődését, az tisztában van vele, hogy egyre több követelménynek kell megfelelni a magas weboldal sebesség pontok eléréséhez.

Weboldal sebesség optimalizálás

A weboldal sebesség optimalizálás tényezői

Egy weboldal sebesség optimalizálásakor több dolgot is figyelembe kell venni, ugyanis rengeteg apróságon múlnak a weboldal sebesség értékek. A PageSpeed Insights-ban a 90 pont feletti értékek elérése komoly kihívás lehet, sőt néha megoldhatatlan feladat még a legprofibb szakemberek számára is.

Gyors szerver, tárhelyszolgáltató

A gyors szerver a gyors weboldal alapköve. Sokan esnek abba a hibába, hogy a tárhelyszolgáltatón, a hosting-on, vagy a szerveren próbálnak meg spórolni. Az olcsó húsnak híg a leve. Gyors szerver nélkül nincs gyors weblap.

Optimalizált képek

A megfelelő méretű és tömörítésű reszponzív képek használata elengedhetetlen a megfelelő weboldal sebesség pontok eléréséhez. Ha weboldaladon szereplő képek nem megfelelően vannak méretezve és optimalizálva, bizony drasztikusan eshet a weboldalad sebessége.

Optimalizált scriptek, HTML és CSS fájlok

Jelentős sebesség csökkenést nem csak a nagy méretű képek, hanem a sok optimalizálatlan script betöltése is képes okozni. Nem mindegy, hogy hol és milyen formában töltöd a scripteket a weboldalad forrásába.

Weboldal sebesség optimalizálás

Megfelelően választott, CMS és weboldal sablon

Bizonyos típusú weblap motorokat (pl. bérelhető weblapok, sablon alapú weblapok) egyszerűen nem lehet értelmesen optimalizálni. A bérelhető weboldalaknál általában védelmi okok miatt nincs elérhetőség biztosítva a kritikus fájlokhoz. A sablon alapú weboldalaknál a rengeteg gyenge minőségű weboldal sablon az alacsony sebesség legfőbb okozója.

Nyilván itt vetődik fel a kérdés számodra, hogy érdemes-e weboldal sebesség optimalizálásba invesztálnod. A válasz egyértelműen igen, de nem minden áron.

Weboldal sebesség optimalizálásba érdemes minden weboldal tulajdonosnak pénzt és energiát fektetnie. Ha hosszútávban gondolkozol és komoly harcok folynak a vállalkozásod kulcsszavaidért a Google-ben, akkor érdemes sebesség optimalizálásba invesztálnod és a célod a 90+ pontok elérése legyen.

Amennyiben a 90+ pont nem elérhető számodra, vagy nem akarsz, tudsz weboldal sebesség optimalizálásba időt, pénzt, energiát pakolni, legalább próbálj a weboldaladdal a narancs tartományban maradni 50-89 pont) és próbáld kerülni a 0-49 (vörös) PageSpeed Insights tartományt.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UX Design Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
Webdesign Budapest