Weboldal sablonok: Előnyök és hátrányok

A weboldal sablonok használata körül állandó vita folyik a weboldal készítők köreiben. Vannak szakemberek, akik lenézik a sablonokat, a kreativitás és webdesign szakma megcsúfolásának tartják őket, és van az ellentábor, ahol az egekig magasztalják a sablonokat, mert olcsóak, gyorsan lehet velük dolgozni és nem igényelnek magas szakmai tudást.

Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Frissítve: 2023.06.03 - Szerző: Bakos Szabolcs

Mik azok a weboldal sablonok?

A weboldal sablonok, designerek által előre megtervezett és lekódolt design témák (skinek), amiket pár kattintással akár te is egyszerűen telepíthetsz a kedvenc tartalomkezelő rendszeredbe. Napjainkban már az összes tartalomkezelő rendszerhez kapható megszámlálhatatlan számú sablon fizetős vagy ingyenes formában. Sajnos ahogyan ez lenni szokott a nagy számok törvénye szerint, rengeteg a gyenge kódolású rossz minőségű sablon a piacon, de természetesen elérhetőek jó minőségű prémium weboldal sablonok is, csak keresni kell őket.

Ebben a cikkben segítek tiszta vizet önteni a pohárba a weboldal sablonok területén és bemutatom mik a sablonok előnyei és hátrányai szakmai szempontok alapján.

Weboldal sablonok

Hogyan jöttek létre a weboldal sablonok?

Az 1990-es évek végén a tartalomkezelő rendszerek vagy más néven CMS-ek (Wordpress, Joomla, ExpressionEngine) és a weboldalépítő rendszerek (Squarespace, Wix) megjelenése és robbanásszerű növekedése óriási üzleti lehetőséget kínált a szemfüles webdesignerek számára. Miért is? A tartalomkezelő rendszerek legnagyobb előnye, hogy meggyorsítják a weboldalak elkészítésének folyamatát, hiszen elég megtanulnod az adott rendszert, nem kell folyamatosan egyedi kódokat írogatnod egy új weboldal elkészítésekor. Üzletileg tehát teljesen logikus lépés volt megtámogatni és tovább gyorsítani ezt a folyamatot telepíthetős weboldal sablonok formájában.

A weboldal sablonok előnyei

A weboldal sablonok legnagyobb előnye, hogy gyorsan lehet velük dolgozni és megfizethető áron tudod őket megvásárolni. Kiválasztasz egy számodra szimpatikus és kompatibilis sablont, megvásárolod, átvariálod és már kész is a weblapod. A weboldal sablonok folyamatosan fejlődnek és mára már minimális webfejlesztői tudással is tudod használni őket. Megszámlálhatatlan sablon készítő cég, szabadúszó webdesigner mozog a piacon, akik jobbnál jobb sablonokat gyártanak, szinte az összes létező webes rendszerhez találhatsz prémium, fizetős és akár ingyenes megoldásokat is.

Pozitívumok:

  • Alacsony ár (akár teljesen ingyenes)
  • Gyors elkészülési idő
  • Gyors testreszabhatóság
  • Up to date design
  • A legtöbb esetben már fejlesztői tudás nélkül is kezelhető rendszerek (Squarespace, WIX)
Weboldal sablonok

A weboldal sablonok hátrányai

A weboldal sablonokra az olcsó ár egészen addig a pontig érvényes amíg Te csinálsz mindent (DIY). Attól a ponttól, hogy szakembert kell bevonnod a dologba, a költségeid rohamos léptékkel emelkedni fognak. A legtöbb fizetős weboldal sablon jól néz ki, hiszen profi szakemberek tervezték őket, de ha te nem vagy designer, csak rontani fogsz az összképen, ha hozzájuk nyúlsz. Ez tény és el kell fogadnod.

A weboldal sablonok második legnagyobb hátrányát pont a szakértelem nélküli felhasználók kiszolgálása okozza. A modern sablonok és weboldal készítő szolgáltatások (Squarespace, Wix) úgy vannak elkészítve, hogy szerkesztői felületről tudd őket módosítani, ez pedig óhatatlanul is a lassabb oldalbetöltést hozza magával. A weboldalak sebességén csak szakértelemmel tudsz optimalizálni, vagy javítani, de azt is csak egy bizonyos szintig. Extrém esetekben sajnos a DIVI és hasonló többfunkciós Wordpress sablonok használata esetén, az indokolatlanul lassú weboldal sebesség is felléphet, ami komolyabb szinten is befolyásolhatja a weboldalad SEO értékeit.

Negatívumok:

  • Lassabb weboldal sebesség
  • Szakértelem bevonása esetén meredeken emelkedő költségek
  • Nem tudja felvenni a versenyt az egyedi weblapokkal

A fentiekből is láthatod, hogy a weboldal sablonoknak több pozitív hozadéka van, mint negatív. Ez az állítás természetesen mindaddig igaz, amíg hajlandó vagy kompromisszumokra, ugyanis a profin kivitelezett, teljesen egyedi készítésű prémium weboldalakkal a sablon alapú weblapok sosem fogják tudni felvenni a versenyt.

Tegyük hozzá, hogy a teljesen egyedi készítésű weboldalak és a sablon alapú weboldalak közötti különbség az árakban milliós nagyságban mérhető és ez az árkülönbség évről évre egyre nagyobb. Nézzük végig a webes piacon elérhető weboldal sablonok fajtáit:

Weboldal sablonok

Ingyenes weboldal sablonok

Az ingyenes weboldal sablonok gyakorlatilag hosszú ideig a sablonkészítés legalját képviselték. Ha tényleg nem akartál fizetni semmiért, akkor kaptál valami nagyon gagyit, amivel elszenvedtél egy ideig, aztán lecserélted egy fizetősre. A modern weboldal építő rendszerekkel ez a folyamat mára már megváltozott. A legmenőbb weboldal építők (Squarespace, Wix) rengeteg jó minőségű alap sablont biztosítanak a számodra teljesen ingyen, amiket, ha van kreatív, vagy designer tapasztalatod,akkor teljesen elfogadható minőségűre variálhatsz (DIY). Nyilván ezek a sablonok sosem lesznek egy szinten a prémium weblap sablonokkal, de az előnyük, hogy teljesen ingyen juthatsz hozzájuk.

Prémium weboldal sablonok

Szinte nincs olyan tartalomkezelő rendszer, amihez ne lehetne vásárolni prémium weboldal sablont. Jelenleg a legtöbb fizetős sablon a Wordpress-hez érhető el, hiszen ez a legpopulárisabb tartalomkezelő rendszer a piacon. A helyzet az, hogy a Wordpress open-source sebezhetősége miatt, a megfelelő beállításokhoz, a testreszabáshoz és karbantartáshoz folyamatosan profi szakembert kell alkalmaznod, ami jelentősen növelni fogja a havi költségeidet. Ha a Wordpress szakembered eltűnik, vagy nem akarod, tudod tovább fizetni, akkor gyakorlatilag magadra fogsz maradni. Ezt a problémát próbálják meg orvosolni a modern weboldal építő szolgáltatások (Squarespace, Wix) a bérelhető rendszereikkel, amelyekhez szintén tudsz vásárolni prémium weboldal sablonokat megfizethető árakon.

Weboldal sablonok

Multipurpose weboldal sablonok

A multipurpose weboldal sablonok gyakorlatilag a legnépszerűbb klasszikus tartalomkezelő rendszerekhez kapható fizetős sablonok. A multipurpose jelentés magyarul “többfelhasználású”-t jelent. A multipurpose sablonok erőssége, hogy rengeteg fajta megjelenítésű weboldalt tudsz összekattintgatni a segítségükkel, mivel egy multipurpose weboldal sablon akár közel 100 fajta designt is tartalmazhat. A legnagyobb hátrányuk viszont az extrém lassú sebességük. Ezek a sablonok kiválóan alkalmasak rövidtávú marketing weblapokhoz, landing pagek-hez, ahol reklámokból jön a látogató, hosszútávú weboldalak előállítására nem javaslom a használatukat.

Mit tartogat a jövő a weboldal sablonok terén?

A weboldal sablonok piaca állandóan alakul és fejlődik, de az irány már most is jól látható. A jövőt a sablon alapú bérelhető weboldal szolgáltatások (Squarespace, Wix) jelentik. Ebben a szegmensben még elhanyagolható a fizetős sablonok száma, de már itt is megjelentek az elit kreatív csapatok, akik egyre szebb és jobb minőségű prémium sablonokat készítenek mindenki nagy örömére.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a weboldal sablon?

A weboldal sablon, designerek által megtervezett és lekódolt design téma (skin), amit pár kattintással akár te is egyszerűen telepíthetsz a kedvenc tartalomkezelő rendszeredbe.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST