Reszponzív webdesign, Front-end

Weboldal készítés: Egyedi készítésű weboldal vagy weblap sablon. Segítség, melyiket válaszd!


Weboldal készítés előtt állsz? Már csak egy dolgot kell eldöntened: Egyedi készítésű weboldalt vagy sablon alapút szeretnél. Vajon melyik a tökéletes választás számodra?

Weboldal készítés: Egyedi készítésű weboldal vagy weblap sablon. Segítség, melyiket válaszd!
Author: Szabolcs Bakos

Mindkét opciónak meg vannak az előnyei és hátrányai, de a történet nem bonyolult szerencsére, ha tisztában vagy a lehetőségeiddel. Összegyűjtöttem a sablon alapú weboldal készítés és az egyedi weboldal készítés előnyeit és hátrányait. Ha elolvasod ezt a blog bejegyzésem, valószínűleg könnyebben fogsz tudni majd jól dönteni a leendő weboldalad sorsáról.

Csapjunk is bele:

A sablon alapú weboldal készítés előnyei és hátrányai

Weblap sablonok (template) gyakorlatilag előre gyártott, designerek által megtervezett és lekódolt design témák.  Rengeteg fajtájú és típusú sablon található az interneten, gyakorlatilag a határ a csillagos ég. Szinte már az összes tartalomkezelő rendszer (CMS) rendelkezik saját sablonnal, ebből talán a legnépszerűbbek a Wordpress, Squarespace, Joomla, Drupal és társai.)

Nézzük a sablon alapú weboldal készítés előnyeit:

A weblap sablon pozitívumai:

 • Ingyenes, vagy nagyon alacsony költségű
 • Nagyszerű megoldást nyújthat startupok-nak vagy olyan cégeknek akik kizárólag alacsony költségvetésben tudnak gondolkozni
 • Nagyon gyorsan összepakolható belőle egy weblap
 • Fancy design alapján vannak összerakva
 • Nagyon alacsony HTML és CSS tudás is elegendő a szerkesztéséhez
 • A sablonok bizonyos fokig módosíthatóak mindenféle programozás nélkül

A fentiekből is láthatod, hogy a sablon alapú weblapok legnagyobb előnye a gyors elkészülési idő és az alacsony beszállási költség. Nézzük át egy kicsit részletesebben a sablon alapú weboldal készítés előnyeit:

 

A weblap sablon ingyenes, vagy alacsony költségű

Nem minden cég teheti meg, hogy milliós összegeket fizessen ki egy egyedi weboldal készítésért, ezért azoknak a cégeknek, akik alacsony költségvetésben gondolkoznak, a sablon alapú weblap lehet a legjobb választás. A weblap sablon nagyszerű választást jelenthet a startup-ok számára is, hiszen a sablonok segítségével rendkívül alacsony költséggel jelenhet meg bárki az interneten.

A weblap sablon gyorsan elkészül

A weboldal készítés egy weblap sablon segítségével lényegesen gyorsabb folyamat, mint az egyedi készítésű weboldalak esetében, hiszen az egyedi készítésű weblapoknál az alapoktól egyedileg készülnek el a felületek, nem készen kapod őket. Egy sablon alapú weblap indulásához viszont nem kell más, mint a megfelelő előre elkészített design kiválasztása, beállítása és weboldal készítés végén, annak testreszabása.

A weblap sablon könnyen szerkeszthető

A weblapsablonok tartalmai az esetek nagy százalékában viszonylag könnyen szerkeszthetőek egy átlagos felhasználó által is, tehát nem szükséges semmilyen technikai tudás a tartalmak módosításához.

 

A sablon (template) alapú weboldal hátrányai

Nézzük a sablonok hátrányait, hiszen nem árt ha tisztában vagy ezekkel is, hogy megfelelően tudj mérlegelni.

A weblap sablon negatívumai:

 • A weblap sablonok nem egyediek
 • Akár több ezer hasonló kinézetű weblap is lehet az interneten
 • A rengeteg előre legyártott sablon elem miatt nagy és kaotikus a weblap kódja (lassú sebesség)
 • Komolyabb strukturális módosításokat, átalakításokat szinte lehetetlen eszközölni
 • A sablonok strukturális felépítése nagyon hasonló (klón effekt)
 • Negatívumot válthat ki, alacsonyabbra pozicionálhatja a weblap tulajdonosát, ha a látogató rájön sablon weblapon böngészik
 • Nehézkes SEO optimalizálás
 • Probléma esetén a template készítőjét nehéz elérni, 99%-ban külföldi

A sablon alapú weboldal csak limitáltan, vagy körülményesen módosítható

A design nem minden. Egy weboldal akkor hatékony, ha teljes mértékben a célközönségére van optimalizálva. A dedikált sablonok jó kiindulási alapot nyújtanak, viszont hosszú távon, ha csiszolni kell a struktúrán, módosítani a felületeken,  komoly problémák merülhetnek fel, ugyanis a sablonokat rendkívül körülményes módosítani.

 

A sablon alapú weboldal sebessége és SEO optimalizálása nem minden esetben megfelelő

Ez a lassúság több okra is visszavezethető: A sablon készítők a látványra hajtanak, hiszen a céljuk, hogy a sablonjaik minél kelendőbbek legyenek. A túlzott látvány (animációk, bepörgő, becsúszó dolgok, sliderek, stb.) viszont drasztikusan növelik az oldalak méreteit, ezáltal csökkentik a sebességet. A weblap sablonok úgy vannak kialakítva, hogy több fajta típusú weblaphoz is fel lehessen használni őket. Ez sajnos hátrányt jelent az egyedi weboldalakkal szemben, hiszen olyan más oldalakra vonatkozó kódok is betöltődnek, amik például nincsenek és nem is lesznek felhasználva.

A fenti problémáknak köszönhetően érdemes észben tartani, hogy a weboldal készítés során a legtöbb websablon sebessége és SEO-ja nem növelhető egy bizonyos szint fölé csak komoly erőfeszítésekkel, vagy azokkal sem.

 

Az egyedi weboldal készítés előnyei és hátrányai

Most hogy átvettük a sablon alapú weboldal készítés előnyeit és hátrányait, nézzük az érem másik oldalát az egyedi készítésű weblapokat.

Az egyedi készítésű weboldal pozitívumai:

 • Az egyedi készítésű weboldal teljes körűen az ügyfélre és annak célcsoportjára van szabva
 • A weboldalak a kiválasztott célcsoport által kedvelt multimédiás eszközökre vannak optimalizálva, nem globálisan
 • A design a célcsoport által igényelt vizuális megjelenésben készül, nem választás alapján
 • Az oldalak kódjai nem tartalmaznak felesleges, fel nem használt kódsorokat
 • Az oldalak hosszútávú módosítása, fejlesztése sokkal könnyebb mint a sablonok esetében
 • Support esetén azonnal elérhető segítség

Az egyedi készítésű céges weboldal 100%-ban a megrendelő célcsoportjának szükségletei alapján készül

Az egyedi céges weboldal készítés legnagyobb előnye, hogy minden részlete a célcsoport és a megrendelő igényeire van szabva. Ez azért nagyon fontos momentum, mert egy céges weboldal akkor tud igazán sikeres lenni, ha teljes mértékben az adott cég célcsoportjának az igényeit szolgálja ki. Rengeteg sablon alapú céges weboldal van az interneten ami egyszerűen nem az adott cég célcsoportja számára készült, hanem egyszerűen egy sablon van átalakítva, ami lehet, hogy szép, de nem hatékony.


Miért fontos a célcsoport kiszolgálása a weben?

A web minden szegmensében egyre nagyobb a verseny a fizetős látogatókért, hiszen rengeteg a weboldal az interneten. Aki nem invesztál egyre több pénzt és energiát a leendő ügyfelei elérésére, kiszolgálására, az el fog veszni a tömegben.

 

 

Az egyedi készítésű weboldal, egyedi design tervezéssel készül

Az egyedi céges weboldal vizuális megjelenésének tervezése teljesen az alapoktól indul, hiszen ebben az estben a designer a weboldalak felületeit teljesen az alapoktól tervezi. A sablonoknál a minél nagyobb látvány a lényeg, a jó egyedi weboldalaknál az üzleti szükségletek minél magasabb fokú kiszolgálása van a fókuszban. Ez két teljesen különböző filozófiát jelent, hiszen a sablont választjuk valamihez, az egyedit pedig nulláról építjük. Ez nem azt jelenti, hogy egy sablon alapú weboldal nem lehet hatékony, viszont olyan hatékony sosem lesz mint egy egyedi weblap.


Az egyedi készítésű weboldal, egyedi SEO optimalizálással készül

A tiszta lehetőleg W3C alapú hibamentes weboldal kódolás és a megfelelő sebességű optimalizálás, kulcsfontosságú elemei az egyedi weboldal készítésnek és a modernkori SEO-nak. Az egyedi készítésű weboldal kódja optimális esetben tiszta, nem tartalmaz felesleges sorokat, ennek köszönhetően az oldalak sebessége gyors és skálázható. A sebesség jelenleg az egyik legfontosabb érték egy weboldalnál, hiszen növeli a felhasználói élményt és kulcsfontosságú a modern kereső optimalizálás szempontjából.

A websablonok nem minden esetben vannak megfelelően SEO optimalizálva és az esetek nagy százalékában a sablonok oldalai kifejezetten lassúak.


Az egyedi weboldal készítés hátrányai

Elérkeztünk az egyedi készítésű weboldalak hátrányaihoz. Az egyedi készítésű weboldalak legnagyobb hátránya az ár és az idő, ami sokszorosa lehet a sablon alapú társainak, mivel itt minden az alapoktól épül fel.

Az egyedi weboldal negatívumai:

 • A sablon alapú weboldal készítéshez képest jóval magas ár
 • A sablon alapú weboldal készítéshez képest hosszabb tervezési és elkészülési idő

Összegzés

Remélem a fenti információk hasznosak voltak a számodra. Az én tanácsom a végére: Ha a leendő weblapodon nem szeretnél sokat variálni, variáltatni, akkor tökéletes választás lehet a sablon alap számodra. Ha viszont hosszútávban gondolkozol, a konverzióért, a google helyezésekért akarsz küzdeni, szánsz pénzt a folyamatos optimalizálásra, akkor az egyedi készítésű weblap készítésben érdemes gondolkodnod.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign