Weboldal készítés árak, költségek: Mennyibe kerül egy honlap 2020-ban?


Érdekelnek az aktuális weboldal készítés árak? Kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül egy honlap 2020-ban? Segítek! Több weboldal készítő cégtől, webdesign cégtől kértem be árajánlatot, hogy kiderüljön az igazság.

Weboldal készítés
Weboldal készítés árak, költségek: Mennyibe kerül egy honlap 2020-ban?
Weboldal készítés
Author: Bakos Szabolcs

Nem vagy könnyű helyzetben, hiszen Magyarországon és főleg Budapesten rendkívül változatos webdesign árakkal, weboldal készítés árakkal találkozhatsz. Rengeteg a honlapkészítéssel foglalkozó cég a piacon és rendkívül nehéz dolgod lesz, ha meg akarod találni a megfelelő kivitelezőt és a megfelelő ár-érték arányú szolgáltatást a céged számára.

Prémium üzleti weboldal készítés Budapesten

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legfőbb problémát az okozza, hogy a Magyarországon és főleg Budapesten megtalálható weboldal készítő cégek, a lehető legkülönbözőbb módokon próbálják becsábítani a potencionális ügyfeleiket a hálójukba, ezért fűt-fát fognak ígérgetni, hogy az ügyfelük légy. Természetesen a legtöbb weboldal készítő cég nagyon kreatívnak és profinak pozícionálja magát aki természetesen multinacionális ügyfelekkel dolgozik. Embernek kell lenned a talpadon, hogy meg tudd állapítani ebből a rengeteg önfényezésből mi igaz és mi nem. És ez csak a történet első fele, a második fele az árazás.

Mennyibe kerül egy céges honlap?

A legtöbb webdesignal, vagy weboldal készítéssel foglalkozó cég itthon egyszerűen nem rakja ki a weboldalára az árait. Hogy ez jó, vagy rossz dolog? Nyilván meg vannak az okai. Bevallom őszintén, egy ideig én sem írtam ki a weboldal készítéssel kapcsolatos szolgáltatásaim árait a honlapomra, de mára már szakítottam ezzel a hagyománnyal. Hogy miért? Két indokom is volt a váltásra.

Az első indok egyszerű. Az átlag Magyarországi weboldal készítés árakhoz képest jóval magasabb árakon dolgozom, ugyanis én a tudásommal versenyzem nem az áraimmal. Aki engem választ, az hajlandó megfizetni a költségeimet, mivel tudja, hogy minőséget és precizitást kap cserébe. A második indokom pedig az volt, hogy aki nagyon akarja úgyis meg tudja szerezni az áraimat, ha akarja. Rengeteg egyszerű módszer van erre.

Érdekel mennyiért dolgozom? Nézd meg az üzleti weboldal készítés csomagjaimat. Árakat és bővebb információt itt találsz.

Weboldal készítés

Na de nézzük a többi weboldal készítő céget. Szántam rá időt és felmértem, hogy milyen árakon mennek a céges weblapok 2200-ban a magyar piacon. Ügyes Google keresés segítségével találtam több olyan weboldal készítéssel foglalkozó céget is, melyek weboldalán meg vannak adva árak. Természetesen ezekkel nem elégedtem meg. A teljes kép eléréséhez, álnéven kértem be árajánlatot különböző méretű pesti weboldal készítő cégektől, ügynökségektől és szabadúszó webdesignerektől is. Ahhoz, hogy fel tudjam becsülni hogyan állnak weboldal készítés árak 2020-ban, egy átlagosnak mondható 10 oldalas céges weboldalra kértem be árajánlatokat.

A 2020-as weboldal készítés árak, költségek

Az árajánlatok minőségén és árazásán (óradíjak, költségek összege) még én is meglepődtem. Volt több olyan weboldal készítő cég is, ahonnan egyszerűen emailben pár mondatban kaptam több millió forintos árajánlatot. Ez számomra különösen meglepő volt. Természetesen az árajánlatok legnagyobb százaléka PDF dokumentum alapú volt, ahogy az elvárhatja az ember 2020-ban.

Nézzük az árakat. Összköltségben a legalacsonyabb ár, amit árajánlatban kaptam egy 10 oldalas céges weboldalra, 149.000 Ft volt. A legmagasabb árajánlat összege nagyjából 3.5 millió forintra jött ki. Természetesen a legmagasabb összeget egy nagyobb méretű kreatív ügynökségtől kaptam, a legkisebbet pedig egy pár fős webfejlesztő cégtől.

A felméréseim alapján 2020-ban Magyarországon egy 10 oldalas céges weboldal ára 150.000 Ft és 3.500.000 Ft között mozog.

Elég brutális a szórás! Még én is meglepődtem az árakon. Ahhoz, hogy egy átlagárat tudjak mondani több 100 árajánlatra lenne szükségem, így ezzel meg sem próbálkoztam. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, ha valaki 100.000 forintos összegért vállalja, hogy megcsinál neked egy céges weblapot, akkor miért kér el egy másik honlap készítő cég több millió forintot, vagy attól magasabb árat? A kérdés jogos. A bejegyzésem további részében végig fogom vezetni, hogy mi befolyásolja a weboldal készítés árait.

Weboldal készítés

Weboldal készítés költségek, óradíjak

Nézzük a weboldal készítéssel kapcsolatos óradíjakat. Itt már jóval könnyebb dolgom volt és nagyjából tudtam is átlagolni. A legolcsóbb weboldal készítéshez, webdesignhoz kapcsolódó óradíj 3500 Ft / óra volt, a legmagasabb óradíj pedig 35.000 Ft volt. Nyilván itt sincs szükség komoly találgatásokra, hogy a legmagasabb árat egy nagy ügynökség adta.

A legtöbb árajánlatban a weboldal készítéshez és webdesignhoz kapcsolódó óradíj 5.000 Ft és 35.000 Ft között mozgott.

Mire ügyelj az árak és a költségek kalkulálásakor

Remélem a fenti adatok hasznos információval szolgálhatnak a számodra. Amennyiben további segítségre van szükséged, összeállítottam számodra, hogy milyen tényezőket végy figyelembe az árak kalkulálásakor.

A weboldal készítés árak legfőbb tényezői

Nézzük át sorban, hogy mik azok a tényezők, amik a leginkább befolyásolhatják a weboldal készítés árakat. Részletes le fogom írni, hogy mire ügyelj.

Prémium weboldal készítés árak

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A weboldal készítő cég nagysága

Mindennek az alapja a weboldal készítő cég nagysága és presztízse. Nagy cég, kristály palota, nagy rezsi, nagy ügyfelek. A nagy kreatív ügynökségek brutális óradíjakon dolgoznak és nagyon ritkán nyúlnak le a kis közép cégekért. Egy közepes méretű ügynökségnél már mérsékeltebb árakat fogsz kapni, de a több milliós összeget itt is borítékolhatod. Maradnak a kisebb weboldal készítő cégek, csapatok, szabadúszók designerek. Itt a weboldal készítés árak és az elvégzett munka minőségének brutális szórására kell számítanod.

Weboldal készítés

A weboldal készítő cég referenciái

Sekély vizekre érkeztünk. A referenciákkal szinte minden weboldal készítő cég szeret trükközni, tisztelet a kivételeknek. Könnyedén repkednek a nagy multi nevek, miközben lehet, hogy egy alvállalkozónak az alvállalkozóján keresztül csinált egy hírlevél sablont az adott multinak. Ettől függetlenül, ha valós nagy márkákat látsz, vagy kiemelkedően magas minőséget egy weboldal készítő cég referenciái között, akkor kalkulálhatsz a magasabb költségekkel, árakkal és óradíjakkal.

A személyes igények, funkciók

A legtöbb ügyfél egyáltalán nem kalkulál az extra funkciók költségeivel, pedig nagyban befolyásolja a weboldal készítés árakat, a leendő weboldalad funkcióinak listája. Nem mindegy, hogy milyen funkciókat szeretnél a leendő weboldaladba. Ha egy átlagos tudású üzleti weboldalban gondolkozol, akkor nyilván alacsonyabb fejlesztési költségekkel számolhatsz. Amint bejönnek az extra fejlesztés igénylő feladatok, a weboldalad költsége is gyorsan emelkedni fog.

Weboldal készítés

Oldalak száma

A leendő oldalak száma nagyban befolyásolja a költséget és a weboldal készítés árakat, hiszen nem mindegy hány oldalt kell majd megtervezni, fejleszteni a számodra. Tapasztalataim alapján, a leendő ügyfelek ritkán számolják át pontosan, hogy várhatóan hány oldalból fog állni a weboldaluk. Javaslom, hogy próbáld meghatározni nagyjából hány oldal megtervezésére lesz szükséged, ugyanis, ha alul számolod magad, meglepetések fognak érni az összköltség kalkulálásakor.

Webdesign árak: Sablon alapú, vagy egyedi tervezés

A weboldal készítés nem egyenlő a weboldal tervezéssel. Nem mindegy, hogy egyedi webdesignra, egyedi weboldal tervezésre, vagy sablon alapú weboldal tervezésre van szükséged. A webdesign árak jóval magasabbak az egyedi tervezésnél, hiszen teljesen a nulláról fogják tervezni neked a leendő weboldalad felületeit. A sablon alapú webdesign árai ezzel szemben jóval olcsóbbak lehetnek, hiszen egy meglévő sablont fognak áttervezni a számodra. Értelemszerűen, a sablon alapú weboldal készítés a legköltséghatékonyabb választás.

Többnyelvűség

A többnyelvűség egyszerű történetnek tűnik, de bonyolulttá tud válni, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen metódussal kerül megvalósításra. Érdemes a többnyelvűséggel kapcsolatos igényeidet átgondolnod és részletezned már a weboldalad árajánlatkérési szakaszában, ugyanis könnyen nem várt költségekkel fogod szemben találni magad, a fejlesztési szakaszban.

Prémium üzleti weboldal készítés

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Tartalomkezelő rendszer

Magyarországon a Wordpress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer. Népszerűségét annak köszönheti, hogy ingyenes és kisebb tudással szinte bárki gyorsan összekattinthat benne egy weboldalt. A veszélye pont ebben rejlik, nem fogod tudni megállapítani, hogy milyen minőségben fog elkészülni a weboldalad. A Wordpress másik nagy problémája a sebezhetősége. Folyamatos felügyeletet igényel a frissítése és a biztonsági lyukak tömködése. Ha nem akarsz ezzel foglalkozni, válasz zárt vagy biztonságosabb bérelhető tartalomkezelő rendszert.

Határidő

A határidő nagyon kényes pontja a weboldal készítés folyamatának. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen határidőt szabsz meg a leendő weboldalad kivitelezőjének. Ha rövid határidővel, gyorsan szeretnéd megkapni a leendő weboldalad, akkor kalkulálhatsz a magasabb árakkal és sajnos a legtöbb esetben a minőség romlásával is. Javaslom, ha megteheted, tervezz hosszabb határidőkkel.

Az olcsó weboldalak csapdája

Végezetül pedig a Jolly Joker. Az olcsó weboldal készítés árak megtévesztőek lehetnek. Sokan esnek a költség spórolás és olcsóság csapdájába. Könnyen lehet, hogy ami elsőre olcsó az a végére a triplájába fog kerülni neked, ha kiderül a weboldal készítőd nem rendelkezik a megfelelő kivitelezési képességekkel.

Hogyan kérj be árajánlatot weboldal készítésre vagy webdesign munkára?

Sokszor kapok olyan árajánlatkérést, amiről az első olvasás után tudom, hogy nem fogok foglalkozni vele. Ezekben az esetekben természetesen kulturáltan visszaírok, hogy köszönöm, de nem kívánok élni a lehetőséggel. Nagyon-nagyon ritkán viszont nem veszem a fáradtságot még egy válasz emailre sem. Mik ezek az alkalmak? Például amikor az árajánlatkérés szövegéből látom, hogy az árajánlat kérő, fél percnyi időt sem töltött a weboldalam átnézésével.

Weboldal készítés

Nézz utána, hogy egyáltalán kitől kérsz árajánlatot

Gyakori példa az olyan árajánlatkérő email, amiben olyan szolgáltatásokra kérnek árat tőlem, amit például én nem is nyújtok. Ezt hívják személytelen árajánlatkérésnek. Ha arra sem szánsz időt, hogy átnézd kivel akarsz dolgozni, ne csodálkozz, hogy a személytelen árajánlatkérésedre a legtöbb esetben nem fogsz, még csak válasz levelet sem kapni.

Ne erőltesd a próbamunkás tendereket

Szerencsére ez már kihalóban lévő történet, ennek ellenére a mai napig kapok olyan megkereséseket, melyben ingyenes próbamunkát kérnek tőlem és további weboldal készítő cégektől. A győztest pedig a tender végén a munkák kiértékelés után hirdetik ki. A tenderek a nagy multiknál teljesen elfogadott folyamatok, de kis közép szinten, a komolyabb weboldal készítő cégek nem fognak ingyen weboldal terveket készíteni a számodra, ha csak nincs a márkádnak nagy elismertsége.

Weboldal készítés

Konkrétumok után kérj árajánlatot

Mielőtt árajánlatot kérsz weboldal készítésre, javaslom, hogy írd össze konkrétan hány oldalra, lesz szükséged, milyen funkciókat szeretnél látni a weboldaladon, milyen design stílusban gondolkozol, mik a határidőid. Ezzel nem csak az árajánlat idejét, de a saját idődet is kímélni fogod, hiszen minél több információt adsz meg, annál pontosabb árajánlatot fognak adni a számodra és így rengeteg felesleges kört spórolhatsz meg magadnak.

Remélem ezzel a bejegyzésemmel tudtam hasznos információkkal szolgálni a számodra. Amennyiben további kérdéseid lennének, bátran vedd fel velem a kapcsolatot.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UX Design Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
Webdesign Budapest