Weboldal készítés árak, költségek: Mennyibe kerül egy honlap 2021-ben?


Érdekelnek az aktuális weboldal készítés árak? Kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül egy honlap 2021-ben? Segítek! Több weboldal készítő cégtől, webdesign cégtől kértem be árajánlatot, hogy kiderüljön az igazság.

Weboldal készítés
Weboldal készítés árak, költségek: Mennyibe kerül egy honlap 2021-ben?
Weboldal készítés
Author: Bakos Szabolcs

Napjainkban már egyetlen cég sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne rendelkezzen céges vagy üzleti weboldallal. Beszéljünk bármekkora nagyságú cégről, vállalkozásról gyakorlatilag mindenkinek szüksége van saját jól működő céges honlapra. Az emberek már mindent az interneten keresnek, legyen szó információról, szolgáltatásról vagy termékekről. Statisztikák alapján a magyar lakosság közel 80%-a tartozik az aktív internetfelhasználók csoportjába. Ha vállalkozol, Te sem engedheted meg magadnak, hogy ne üzemeltess egy professzionális és hatékony üzleti weboldalt.

Mennyibe kerül egy új weboldal 2021-ben Magyarországon?

Nem vagy könnyű helyzetben, hiszen Magyarországon és főleg Budapesten rendkívül változatos webdesign árakkal, weboldal készítés árakkal találkozhatsz. Azt, hogy mennyibe kerül egy új weboldal, nehéz megválaszolni, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja az árakat. Rengeteg a honlapkészítéssel foglalkozó cég a piacon és rendkívül nehéz dolgod lesz, ha meg akarod találni a megfelelő kivitelezőt és a megfelelő ár-érték arányú szolgáltatást a céged számára.

Prémium üzleti weboldal készítés Budapesten

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A legfőbb problémát az okozza, hogy a Magyarországon és főleg Budapesten megtalálható weboldal készítő cégek, a lehető legkülönbözőbb módokon próbálják becsábítani a potencionális ügyfeleiket a hálójukba, ezért fűt-fát fognak ígérgetni, hogy az ügyfelük légy. Természetesen a legtöbb weboldal készítő cég nagyon kreatívnak és profinak pozícionálja magát aki természetesen multinacionális ügyfelekkel dolgozik. Embernek kell lenned a talpadon, hogy meg tudd állapítani ebből a rengeteg önfényezésből mi igaz és mi nem. És ez csak a történet első fele, a második fele az árazás. Az üzleti, céges weboldal készítés általában jóval drágább mint egy sima személyes honlap.

Mennyibe kerül egy céges honlap?

A legtöbb webdesignal, vagy weboldal készítéssel foglalkozó cég itthon egyszerűen nem rakja ki a weboldalára az árait. Hogy ez jó, vagy rossz dolog? Nyilván meg vannak az okai. Bevallom őszintén, egy ideig én sem írtam ki a weboldal készítéssel kapcsolatos szolgáltatásaim árait a honlapomra, de mára már szakítottam ezzel a hagyománnyal. Hogy miért? Két indokom is volt a váltásra.

Az első indok egyszerű. Az átlag Magyarországi weboldal készítés árakhoz képest jóval magasabb árakon dolgozom, ugyanis én a tudásommal versenyzem nem az áraimmal. Aki engem választ, az hajlandó megfizetni a költségeimet, mivel tudja, hogy minőséget és precizitást kap cserébe. A második indokom pedig az volt, hogy aki nagyon akarja úgyis meg tudja szerezni az áraimat, ha akarja. Rengeteg egyszerű módszer van erre.

Érdekel mennyiért dolgozom? Nézd meg az üzleti weboldal készítés csomagjaimat. Árakat és bővebb információt itt találsz.

Weboldal készítés

Na de nézzük a többi weboldal készítő céget. Szántam rá időt és felmértem, hogy milyen árakon mennek a céges weblapok 2021-ben a magyar piacon. Ügyes Google keresés segítségével találtam több olyan weboldal készítéssel foglalkozó céget is, melyek weboldalán meg vannak adva árak. Természetesen ezekkel nem elégedtem meg. A teljes kép eléréséhez, álnéven kértem be árajánlatot különböző méretű pesti weboldal készítő cégektől, ügynökségektől és szabadúszó webdesignerektől is. Ahhoz, hogy fel tudjam becsülni hogyan állnak weboldal készítés árak 2021-ben, egy átlagosnak mondható 10 oldalas céges weboldalra kértem be árajánlatokat.

A 2021-es weboldal készítés árak, költségek

Az árajánlatok minőségén és árazásán (óradíjak, költségek összege) még én is meglepődtem. Volt több olyan weboldal készítő cég is, ahonnan egyszerűen emailben pár mondatban kaptam több millió forintos árajánlatot. Ez számomra különösen meglepő volt. Természetesen az árajánlatok legnagyobb százaléka PDF dokumentum alapú volt, ahogy az elvárhatja az ember 2021-ben.

Nézzük az árakat. Összköltségben a legalacsonyabb ár, amit árajánlatban kaptam egy 10 oldalas céges weboldalra, 149.000 Ft volt. A legmagasabb árajánlat összege nagyjából 3.5 millió forintra jött ki. Természetesen a legmagasabb összeget egy nagyobb méretű kreatív ügynökségtől kaptam, a legkisebbet pedig egy pár fős webfejlesztő cégtől.

A felméréseim alapján 2021-ben Magyarországon egy 10 oldalas céges weboldal ára 150.000 Ft és 3.500.000 Ft között mozog.

Elég brutális a szórás! Még én is meglepődtem az árakon. Ahhoz, hogy egy átlagárat tudjak mondani több 100 árajánlatra lenne szükségem, így ezzel meg sem próbálkoztam. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, ha valaki 100.000 forintos összegért vállalja, hogy megcsinál neked egy céges weblapot, akkor miért kér el egy másik honlap készítő cég több millió forintot, vagy attól magasabb árat? A kérdés jogos. A bejegyzésem további részében végig fogom vezetni, hogy mi befolyásolja a weboldal készítés árait.

Weboldal készítés

Weboldal készítés költségek, óradíjak

Nézzük a weboldal készítéssel kapcsolatos óradíjakat. Itt már jóval könnyebb dolgom volt és nagyjából tudtam is átlagolni. A legolcsóbb weboldal készítéshez, webdesignhoz kapcsolódó óradíj 3500 Ft / óra volt, a legmagasabb óradíj pedig 35.000 Ft volt. Nyilván itt sincs szükség komoly találgatásokra, hogy a legmagasabb árat egy nagy ügynökség adta.

A legtöbb árajánlatban a weboldal készítéshez és webdesignhoz kapcsolódó óradíj 5.000 Ft és 35.000 Ft között mozgott.

Mire ügyelj az árak és a költségek kalkulálásakor

Remélem a fenti adatok hasznos információval szolgálhatnak a számodra. Amennyiben további segítségre van szükséged, összeállítottam számodra, hogy milyen tényezőket végy figyelembe az árak kalkulálásakor.

Mik a weboldal készítés árak legfőbb tényezői?

Nézzük át sorban, hogy mik azok a tényezők, amik a leginkább befolyásolhatják a weboldal készítés árakat. Részletes le fogom írni, hogy mire ügyelj.

Prémium weboldal készítés árak

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

A weboldal készítő cég nagysága

Mindennek az alapja a weboldal készítő cég nagysága és presztízse. Nagy cég, kristály palota, nagy rezsi, nagy ügyfelek. A nagy kreatív ügynökségek brutális óradíjakon dolgoznak és nagyon ritkán nyúlnak le a kis közép cégekért. Egy közepes méretű ügynökségnél már mérsékeltebb árakat fogsz kapni, de a több milliós összeget itt is borítékolhatod. Maradnak a kisebb weboldal készítő cégek, csapatok, szabadúszók designerek. Itt a weboldal készítés árak és az elvégzett munka minőségének brutális szórására kell számítanod.

Összeségében tehát, a nagy médiaügynökségek dolgoznak a legmagasabb árakon, a kis-közepes weboldal készítő cégek, a szabadúszók (webdesginerek, UI/UX designerek), pedig alacsonyabb árakon tudnak dolgozni. A szabadúszó weboldal készítők általában kihasználják a KATA vállalkozás forma lehetőségeit is, tehát az alanyi áfamentességgel tudnak játszani a honlapkészítés árak kalkulálásakor. Hogy az árkülönbség a minőségben is megmutatkozik-e, az egyáltalán nem biztos. Sok esetben egyáltalán nem éri meg kifizetni a nagy ügynökségeknek az extra óradíjat, hiszen a legtöbb esetben ők is kiszervezik a legtöbb munkát az egyéni vállalkozóknak, kisebb cégeknek.

Weboldal készítés

A weboldal készítő cég referenciái

Sekély vizekre érkeztünk. A referenciákkal szinte minden weboldal készítő cég szeret trükközni, tisztelet a kivételeknek. Könnyedén repkednek a nagy multi nevek, miközben lehet, hogy egy alvállalkozónak az alvállalkozóján keresztül csinált egy hírlevél sablont az adott multinak. Ettől függetlenül, ha valós nagy márkákat látsz, vagy kiemelkedően magas minőséget egy weboldal készítő cég referenciái között, akkor kalkulálhatsz a magasabb költségekkel, árakkal és óradíjakkal. A másik jól bejáratott trükk, a sablon klónozás. A sablon klónozás lényege, hogy a kreatív cég egyszerűen letölt egy mások által összerakott design sablont átírja magyarra és úgy prezentálja a weboldalán, mintha ez a saját munkája lenne. Ne legyenek kétségeid, rengetegen csinálják ezt a megoldást. Légy résen!

A személyes igények, funkciók

A legtöbb ügyfél egyáltalán nem kalkulál az extra funkciók költségeivel, pedig nagyban befolyásolja a weboldal készítés árakat, a leendő weboldalad funkcióinak listája. Nem mindegy, hogy milyen funkciókat szeretnél a leendő weboldaladba. Ha egy átlagos tudású üzleti weboldalban gondolkozol, akkor nyilván alacsonyabb fejlesztési költségekkel számolhatsz. Amint bejönnek az extra fejlesztés igénylő feladatok, a weboldalad költsége is gyorsan emelkedni fog. Minden esetben készíts egy listát arról, hogy milyen funkciókat szeretnél lát a weboldaladon mielőtt árajánlatot kérsz. Ez segíteni fog neked, hogy jobban át lásd magad is az elvárásaidat, és a weboldal készítő cégektől is pontosabb árajánlatokat fogsz kapni.

Weboldal készítés

Oldalak száma

A leendő oldalak száma nagyban befolyásolja a költséget és a weboldal készítés árakat, hiszen nem mindegy hány oldalt kell majd megtervezni, fejleszteni a számodra. Tapasztalataim alapján, a leendő ügyfelek ritkán számolják át pontosan, hogy várhatóan hány oldalból fog állni a weboldaluk. Javaslom, hogy próbáld meghatározni nagyjából hány oldal megtervezésére lesz szükséged, ugyanis, ha alul számolod magad, meglepetések fognak érni az összköltség kalkulálásakor. Nálam a leggyakoribb probléma szokott lenne az árajánlat adásnál, hogy szinte mindig alul vannak kalkulálva az oldalak számai. Szánj rá időt és gondold át, hiszen így te is pontosabb költségekkel kalkulálhatsz és kevésbé fognak meglepetések érni, amikor meglátod a kalkulált végösszegeket.

Webdesign árak: Sablon alapú, vagy egyedi tervezés

A weboldal készítés nem egyenlő a weboldal tervezéssel. Nem mindegy, hogy egyedi webdesignra, egyedi weboldal tervezésre, vagy sablon alapú weboldal tervezésre van szükséged. A webdesign árak jóval magasabbak az egyedi tervezésnél, hiszen teljesen a nulláról fogják tervezni neked a leendő weboldalad felületeit. A sablon alapú webdesign árai ezzel szemben jóval olcsóbbak lehetnek, hiszen egy meglévő sablont fognak áttervezni a számodra. Értelemszerűen, a sablon alapú weboldal készítés a legköltséghatékonyabb választás. A sablon alapú honlapkészítésnek vannak természetesen hátrányai is. A sablon azt jelenti, hogy előre meg van tervezve és nagyon ritkán térhetsz el az előre megtervezett oldal struktúrától.

Többnyelvűség

A többnyelvűség egyszerű történetnek tűnik, de bonyolulttá tud válni, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen metódussal kerül megvalósításra. Érdemes a többnyelvűséggel kapcsolatos igényeidet átgondolnod és részletezned már a weboldalad árajánlatkérési szakaszában, ugyanis könnyen nem várt költségekkel fogod szemben találni magad, a fejlesztési szakaszban. A Worrdpresben is jól ismert sima php alapú nyelvmódosítás költségbarát megoldás, viszont a keresőoptimalizálás szempontjából szinte semmit sem ér. Ha fontos számodra a többnyelvű oldalaid keresőoptimalizálása hosszútávon, akkor érdemes külön domainre pakolnod az idegennyelvű tartalmakat, aminek a megvalósítása tovább költségekkel járhat.

Határidő

A határidő nagyon kényes pontja a weboldal készítés folyamatának. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen határidőt szabsz meg a leendő weboldalad kivitelezőjének. Ha rövid határidővel, gyorsan szeretnéd megkapni a leendő weboldalad, akkor kalkulálhatsz a magasabb árakkal és sajnos a legtöbb esetben a minőség romlásával is. Javaslom, ha megteheted, tervezz hosszabb határidőkkel, ugyanis a gyorsan összedobált weboldalak hosszútávon magasabb költségekkel fognak járni.

Prémium üzleti weboldal készítés

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Weboldal készítés árak: Szolgáltatások, folyamatok

Egy üzleti vagy céges weboldal több fajta metódussal is elkészülhet. A helyes metódusok és a megfelelő szolgáltatások kiválasztása, kulcsfontosságú lehet a pénztárcád szempontjából. Az alábbi részben, bővebben ki fogom fejteni, hogy, milyen folyamatokkal számolhatsz egy weboldal készítése során. Nézzük milyen folyamatokból épül fel a weboldal készítés:

Konzultáció, tanácsadás költségek, árajánlat

A honlapkészítéssel kapcsolatos konzultáció, tanácsadás általában a projekt elején szokott megvalósulni, még a szerződéskötés előtt. Ebben a fázisban a megbízó és a kiválasztásra esélyes kivitelező egyezteti a projekttel kapcsolatos igényeit és a lehetséges megoldásokat. Ezt követően megtörténik az árajánlatadás. Megbízóként az első meeting, az esetek 90%-ban segíthet eldönteni számodra, hogy a megfelelő kivitelezőt találtad-e meg a weboldalad elkészítéséhez. Az esetek nagy százalékában az első körös weboldal készítéssel kapcsolatos tanácsadás és konzultáció szinte mindig ingyenes szokott lenni, viszont megeshet, hogy ki fogják számlázni neked, ha nem jött össze a deal.

Projektmenedzsment

A weboldal készítéssel kapcsolatos adatok összefésülése, összegyűjtése, telefonálás, levelezés, helyszíni kiszállás, kérdések megválaszolása, egyéb adminisztratív teendők a kivitelező részéről folyamatos időt és pénzt emésztenek fel. Sajnos ezt a megbízói oldalról ritkán akarják tudomásul venni. A közepes és nagyobb médiaügynökségek a projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatokat 100%-ban ki fogják számlázni az irányodba, akár több projektmenedzserre is kivetítve, de természetesen a kisebb cégek, szabadúszók is bele építik a projektmenedzsment díjakat az áraikba, igaz jóval mérsékeltebben. Ezzel jobb, ha kalkulálsz.

UX tervezés, kutatás

Az igazán hatékony weboldalak tervezésénél minden esetben van felhasználói élmény (UX) alapú kutatási és tervezési szakasz. Ebben a szakaszban a designer tipikusan definiálja az új weboldal leendő célcsoportját, átnézi a rivális weboldalak erősségeit, gyengeségeit, jó gyakorlatokat, ötleteket gyűjt a felületekhez, illetve ha a büdzsé engedi felhasználói interjúkat végez. A UX kutatás, tervezés költséges mulatság, de ha jól végzik el, minden egyes befektetett forintod többszörösen hozza vissza az árát.

Drótváz készítés (UI/UX tervezés)

A drótváz készítés (wireframing) szolgáltatás a weboldalak vázlatainak megtervezését jelenti. A drótvázak általában fekete-fehér vázlatok, amelyeken a designer megtervezi a leendő weboldal felületeit vázlatos formában. A drótvázak azért lehetnek hasznosak a számodra, mert megrendelőként már egy korai fázisban látni fogod, hogy strukturálisan hogyan fog kinézni az új weboldalad. A drótváz készítés extra költségekkel jár, de megéri belefektetni, ugyanis sokkal egyszerűbb ebben a fázisban variálni, módosítani a drótvázak felületeit, mint később a kész design terveket mókolni. A drótváz készítés ára teljesen projekt függő, hiszen az ár minden esetben a megtervezendő oldalak számától és a kivitelezési minőségétől függ. A sablon alapú weboldal készítés esetében, a drótváz készítési fázis elmarad, hiszen a sablonok struktúrája adott.

Weboldal tervezési költségek, árak

A weboldal tervezési szakasz, tipikusan az elkészült és jóváhagyott drótvázak alapján veszi kezdetét. Az alacsony költségvetésű projektek esetében sajnos drótvázak nélkül. A weboldal tervezési szakaszban a designer megtervezi a weboldal felületeit úgy, hogy azok a fejlesztési szakaszban lekódolhatóak legyenek. A weboldalak felületei általában mobil és desktop nézetekben készülnek el, hogy lásd, hogyan fog kinézni az új éles weboldalad mobilon és a monitorok képernyőin. A weboldal tervezés ára teljesen projekt függő, hiszen az ár minden esetben a megtervezendő oldalak számától és a kivitelezési minőségétől függ. Sablon alapú tervezés esetében, nem kell számolnod kiemelkedő költségekkel ebben a szakaszban, hiszen a designer a meglévő sablont fogja átszínezni, nem teljesen egyedi tervet készít a számodra.

Weboldal fejlesztés

A weboldal fejlesztési szakaszban a jóváhagyott design tervek alapján elindul az új weboldal leprogramozása és integrálása a kiválasztott tartalomkezelő rendszerbe. Az egyedi rendszerek fejlesztése a legköltségesebb megoldás, hiszen ebben az esetben teljesen egyedi kódokból fog felépülni a weblapod. A sablon alapú, ingyenes tartalomkezelő rendszerekbe való integrálás jóval alacsonyabb költségekkel jár, hiszen itt előre megírt komponensek között válogathat a fejlesztő. Az egyedi és ingyenes tartalomkezelő rendszerek előnyeiről és hátrányairól lentebb olvashatsz.

Support

A megfelelő support kulcsfontosságú szolgáltatás a weboldal készítés után. Sajnos megrendelői oldalon, csak minimálisan számolnak vele. Egy weboldal sosem készül el, mindig lesz rajta mit variálni, ezért nagyon fontos, hogy megbízható kivitelezőt válassz a feladatra. Általánosságban elmondható ebben a szakmában is, hogy az olcsó húsnak híg a leve. Az alacsony költségvetésű projektek kivitelezői hajlamosak eltűnni a ködben a weboldal átadása után, ami akkor jelenthet nagy problémát, ha a későbbiek során, valamit módosítani, vagy javítani kéne a friss weboldaladon, de a kiviteleződ nem lesz elérhető.

Weboldal készítés

A fentiek fényében nézzünk három példát, hogyan néznek ki különböző költségvetésű weboldal készítési projektek az életben.

Alacsony költségvetésű weboldal készítés

 • Konzultáció, tanácsadás
 • Weboldal tervezés (sablon alapú tervezés)
 • Weboldal fejlesztés (ingyenes vagy bérelhető tartalomkezelő rendszer)
 • Support (jobb esetben)

Közepes költségvetésű weboldal készítés

 • Konzultáció, tanácsadás
 • Drótváz készítés (UI/UX tervezés)
 • Weboldal tervezés (egyedi alapú tervezés)
 • Weboldal fejlesztés (ingyenes vagy bérelhető tartalomkezelő rendszer)
 • Support
 • Keresőoptimalizálás (SEO)

Magas költségvetésű weboldal készítés

 • Konzultáció, tanácsadás
 • UX tervezés, kutatás
 • Drótváz készítés (UI/UX tervezés)
 • Weboldal tervezés (egyedi alapú tervezés)
 • Weboldal fejlesztés (egyedi, ingyenes vagy bérelhető tartalomkezelő rendszer)
 • Support Keresőoptimalizálás (SEO), Online marketing

Weboldal készítés határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Tartalomkezelő rendszerek

Egyedi fejlesztésű tartalomkezelő rendszerek

Az egyedi fejlesztésű (saját tervezésű, vagy teljesen az alapoktól írt) tartalomkezelő rendszerrel rendelkező honlapok egészen biztosan jóval drágábbak, mint a jól ismert ingyenes WordPress, Joomla, Drupal stb. rendszerekre épült weboldalak nagy része. Ebben az esetben, gyakorlatilag teljesen az alapoktól fejlesztik le a számodra a weboldalad (optimális esetben) ezáltal jóval gyorsabb és hatékonyabb lesz a kódolás, viszont az egész folyamat jóval tovább tart és jóval magasabb költségekkel fog járni.

Mikor éri meg egyedi fejlesztésű weboldal készítésben gondolkoznod? Abban az esetben, ha megtudod fizetni és hosszútávban gondolkozol. A jól és helyesen lefejlesztett egyedi weboldal készítés legnagyobb előnye a sebesség és a gyorsaság. A gyors weboldal létfontosságú, ha hosszútávú keresőoptimalizálásban gondolkozol, ugyanis egy lassú weboldallal sokkal több pénzedbe és energiádba fog kerülni az oldalaid keresőoptimalizálása.

Ingyenes tartalomkezelő rendszerek

Rengeteg ingyenes tartalomkezelő rendszer mozog a piacon. Magyarországon a Wordpress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer. Népszerűségét annak köszönheti, hogy ingyenes és kisebb tudással szinte bárki gyorsan összekattinthat benne egy weboldalt számodra. A veszélye pont ebben rejlik, nem fogod tudni megállapítani, hogy milyen minőségben fog elkészülni a weboldalad. A Wordpress honlapok másik nagy problémája a sebezhetőség. Folyamatos felügyeletet igényel a frissítése és a biztonsági lyukak tömködése. Ha nem akarsz ezzel foglalkozni, válassz zárt vagy biztonságosabb bérelhető tartalomkezelő rendszert. Az igazsághoz természetesen hozzá tartozik, hogy az ingyenes platformokon is lehet jó és stabil weboldalt készíteni, viszont ehhez a fenti problémák miatt, profi szakembert, vagy szakembereket kell alkalmaznod. A Wordpress veszélye is abban jelentkezik, hogy 100 honlapkészítőből 90 összehányt gagyi weblapot fog legyártani a számodra.

Bérelhető tartalomkezelő rendszerek

Az új generációs bérelhető weboldal készítő platformok (Squarespace, Wix, Webflow) fejlődése rendkívüli ütemben felgyorsult az utóbbi években, köszönhetően a gyors technológiai fejlődésnek. Magyarországon még kevés szakember kezdett ezekre a platformokra specializálódni, ugyanis tudásban ezek a platformok még nem érnek fel például egy Wordpress szintjére. Viszont az elkövetkezendő években ez változni fog. A bérelhető honlapkészítő platformok hatalmas előnye a klasszikus tartalom kezelő rendszerekkel szemben, az, hogy gyakorlatilag minden weboldal készítéssel kapcsolatos dolgot, egy webböngészőből elvégezhetsz. A tartalmakat nagyon egyszerűen szerkesztheted, menedzselheted és nem a fejlesztőt kell noszogatnod, ha valamit át szeretnél írni. A bérelhető weboldal készítő rendszerek szinte kizárólag sablon alapúak, de a legtöbbjük lehetőséget biztosít a teljesen egyedi megjelenés létrehozására is, ami nem elhanyagolható szempont a weboldal készítés árak kalkulálásakor.

Weboldal készítés

A weboldal készítés egyéb költségei

Tapasztalataim alapján az ügyfelek nagy része azt hiszi, ha elkészült az új üzleti honlapja, kifizette és le tudta a projektet, akkor utána nem kell többet a weblaphoz nyúlnia senkinek, ömleni fognak a megkeresések, az új honlap hamarosan az Google első találatai között fog megjelenni és elkezdi visszatermelni a befektetett költségeket. Remélem te nem vagy ebben a hitben.

Weboldal tartalmi és strukturális módosítások

Egy sikeres weboldal sosem készül el, erre jobb, ha felkészülsz. Mindig lesz mit variálni, optimalizálni, javítani és módosítani rajta. Ezt a tényt sokan nem kalkulálják bele a költségeik számításába. Kivételes esetekben természetesen vannak olyan weblapok is, amikhez nem kell évekig hozzányúlni, de ezek nagyon ritka esetek. Tanácsaim alapján jobb, ha opcionálisan előre kalkulálsz a lehetséges weboldallal kapcsolatos frissítésekkel, módosításokkal.

Online marketing, hirdetések

A leggyorsabban látogatókat a weboldaladra fizetett hirdetésekkel tudsz generálni (Google Ads, Facebook Pixel, vásárolt bannerek, PR cikkek) formájában. Javaslom, hogy ezek megtervezését és kivitelezését nagyon körültekintően gondold át, ugyanis, ha nem profi és megbízható szakemberre bízod ezeket a feladatokat, nagyon gyorsan el fog égni a pénzed. Az online hirdetések egyik legnagyobb hátránya, hogy addig hozzák a látogatót a weboldaladra amíg fizeted a kampányokat, az elvárt konverziós ráta pedig egyáltalán nem garantált.

Keresőoptimalizálás (SEO)

A keresőoptimalizálás több összetett folyamatból áll. Nem akarok bele menni a részletekbe, de a lényege, hogy folyamatosan csinálni kell. Ha lemaradsz, kimaradsz, ennyire egyszerű. A legtöbb ügyfél azt hiszi, ha keresőbarát módon van leprogramozva a weboldala, akkor hamarosan minden fontos kulcsszóra az első találatok között fog megjelenni a Google keresőben. Ezt felejtsd el. Nagyon ritka kivételek vannak persze, abban az esetben, ha a weboldalad olyan specifikus kulcsszavakra versenyez, ahol alig vannak riválisok. Ebben az esetben további optimalizálás nélkül is érhetsz el jó helyezéseket. Sajnos azonban ez egy nagyon kicsi szegmens. Az összes populáris kulcsszóra, amikben pénz van, egyre nagyobb a verseny, ami azt jelenti, a riválisaid egyre nagyobb összegeket pakolnak befele, hogy elől lehessenek a találatokban. Hogyan tudsz te is előre kerülni? Gondolom nem kell részleteznem. Ha a keresőkben jó kulcsszó pozíciókat szeretnél elérni hosszútávon, akkor folyamatosan fizetned kell. Vagy neked kell gyártanod tartalmakat és az időddel fogsz fizetni, vagy megbízol egy SEO-s szakembert és neki fogsz fizetni. Így is úgy is, de fizetni fogsz, vagy nem leszel sehol. Máris növekednek a havi költségeid. Hogy miért éri meg mégis SEO-ba fektetni? Azért, mert hosszútávon stabilan és olcsóbban jobb konverziót hozhat a weboldaladra, mint a fizetett kampányok.

Közösségi média

A közösségi médiában kötelező a megjelenés. Egy az, hogy erősíti a SEO-dat és növeli a márkád erejét, de akár megrendelőket is hozhat a cégednek. Sokan azt hiszik, hogy feltolnak pár fotót havonta a Facebookra, akkor le is van tudva a közösségi jelenlétük. Sajnos ez nem így van. A közösségi médiában folyamatosan jelen kell lenned, ami optimális esetben akár napi több post-ot is jelenthet, amiket ugye ki is kell találnod és meg is kell osztogatnod. Ez folyamatosan vinni fogja az időd, vagy a munkatársad idejét, akire kiosztod. Ha nincs kapacitás senkinek a közösségi médiára, akkor ki kell outsource-olnod egy külsős cégnek, tehát tovább növekednek a weboldallal kapcsolatos költségeid.

Honlapkészítés árak garanciával

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Hogyan kérj be árajánlatot weboldal készítésre vagy webdesign munkára?

Sokszor kapok olyan árajánlatkérést, amiről az első olvasás után tudom, hogy nem fogok foglalkozni vele. Ezekben az esetekben természetesen kulturáltan visszaírok, hogy köszönöm, de nem kívánok élni a lehetőséggel. Nagyon-nagyon ritkán viszont nem veszem a fáradtságot még egy válasz emailre sem. Mik ezek az alkalmak? Például amikor az árajánlatkérés szövegéből látom, hogy az árajánlat kérő, fél percnyi időt sem töltött a weboldalam átnézésével.

Nézz utána, hogy egyáltalán kitől kérsz árajánlatot

Gyakori példa az olyan árajánlatkérő email, amiben olyan szolgáltatásokra kérnek árat tőlem, amit például én nem is nyújtok. Ezt hívják személytelen árajánlatkérésnek. Ha arra sem szánsz időt, hogy átnézd kivel akarsz dolgozni, ne csodálkozz, hogy a személytelen árajánlatkérésedre a legtöbb esetben nem fogsz, még csak válasz levelet sem kapni.

Ne erőltesd a próbamunkás tendereket

Szerencsére ez már kihalóban lévő történet, ennek ellenére a mai napig kapok olyan megkereséseket, melyben ingyenes próbamunkát kérnek tőlem és további weboldal készítő cégektől. A győztest pedig a tender végén a munkák kiértékelés után hirdetik ki. A tenderek a nagy multiknál teljesen elfogadott folyamatok, de kis közép szinten, a komolyabb weboldal készítő cégek nem fognak ingyen weboldal terveket készíteni a számodra, ha csak nincs a márkádnak nagy elismertsége.

Konkrétumok után kérj árajánlatot

Mielőtt árajánlatot kérsz weboldal készítésre, javaslom, hogy írd össze konkrétan hány oldalra, lesz szükséged, milyen funkciókat szeretnél látni a weboldaladon, milyen design stílusban gondolkozol, mik a határidőid. Ezzel nem csak az árajánlat idejét, de a saját idődet is kímélni fogod, hiszen minél több információt adsz meg, annál pontosabb árajánlatot fognak adni a számodra és így rengeteg felesleges kört spórolhatsz meg magadnak.

Weboldal készítés

További tényezők, amiket jó, ha nem hagysz figyelmen kívül

Az olcsó weboldal készítés csapdája

Az olcsó weboldal készítés árak megtévesztőek lehetnek. Sokan esnek a költség spórolás és olcsóság csapdájába. Könnyen lehet, hogy ami elsőre olcsó az a végére a triplájába fog kerülni neked, ha kiderül a weboldal készítőd nem rendelkezik a megfelelő kivitelezési képességekkel. A honlapkészítő piac erősen szaturált, ami magyarosan azt jelenti boldog-boldogtalan próbál ebből a szakmából megélni. Sajnos rengeteg az alacsony tudással rendelkező “szakember”, “csapat” a piacon, akik az árak lenyomásával próbálnak ügyfeleket szerezni. Természetesen van lehetőség alacsonyabb költségből kihozni egy weboldalt, de ebben az esetben neked se legyenek irreális elvárásaid, mert csak az időd, energiád és a pénzed fogod az ablakon kidobálni. Ne dőlj be az alacsony áraknak.

A prémium honlapkészítés csapdája

Számomra is hihetetlen, - de jól mutatja a magyar weboldal készítő piac szaturáltságát -, a “prémium” szó megjelenése az alacsony minőséget képviselő játékosok köreiben. A “prémium” ősi marketing szó, ami kiemelkedő minőséget sejtet, egy nagyszerű csali lehet az ügyfelek behúzására. Prémium weboldal készítés, prémium honlapkészítés, prémium honlap milyen jól is hangzik! Sajnos a honlapkészítő piacon a “prémium” szó az alacsony tudással rendelkező kreatív cégek, olcsó marketing eszköze lett, tisztelet a kivételnek. Sajnálom, hogy ezt a szót is kivégezték, de jobb, ha odafigyelsz rá, mert prémium weboldal készítés alacsony áron nem létezik, mivel az olcsó nem lehet prémium. Légy résen!

Weboldal készítés ingyen, az ingyenes honlapkészítés csapdája

Végezetül pedig a Jolly Joker. Tegyük tisztába a dolgokat. Ingyenes honlapkészítés, teljesen ingyenes weboldal készítés nem létezik. Az “ingyen” kulcsszó egy egyszerű marketing csali, amivel a mai napig egyszerűen és könnyedén lehet halászni a zavarosban. Az ingyenes honlapkészítés ajánlatoknál, egészen biztos lehetsz abban, hogy zavaros szerződéssel és rejtett költségekkel fogsz találkozni. A legtöbb esetben az ilyen ajánlatokban a garanciát és az utánkövetést is elfejtheted, vagy a legkisebb módosításokért is felárasan kell majd fizetned. Gyakori példa, hogy az ingyenes honlapkészítő szolgáltatásoknál a jogot sem kapod meg a honlapod hozzáféréséhez, tehát ha tovább szeretnéd vinni máshová az elkészült weblapod, nem lesz rá lehetőséget, csak egy nagyobb méretű összeg kifizetése után. Ha nagyon limitált a büdzséd érdemesebb lehet egy kicsit drágább, de megbízható kivitelező szolgáltatásával próbálkoznod, vagy saját magad összepakolni valamit egy weboldal készítő szolgáltatás segítségével.

Remélem ezzel a bejegyzésemmel tudtam hasznos információkkal szolgálni a számodra. Amennyiben további kérdéseid lennének, bátran vedd fel velem a kapcsolatot.

Véleményed van? Szólj hozzá!


Jelenleg még nem szóltak hozzá ehhez a bejegyzéshez.

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UX Design Budapest
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
Webdesign Budapest