Reszponzív webdesign, Mobile-first design, Webdesigner

Weboldal készítés: 13 dolog amit mindenképpen ellenőrizz egy új weblap indulásakor


Elindítani egy új weblapot örömteli élmény mind a kivitelező, mind a megbízó számára. A friss weblapok nagy százalékánál azonban az alapvető és fontos beállítások ellenőrzésére sajnos nem mindig jut idő. Általában vagy az ügyfél sürgeti az indulást, vagy a kivitelező nincs tisztában vele miket is kéne beállítania, ellenőriznie a weboldal indulása előtt.

Weboldal készítés: 13 dolog amit mindenképpen ellenőrizz egy új weblap indulásakor
Author: Szabolcs Bakos

Hamarosan indul a weblapod, vagy másnak készíted? Összeírtam 13 tippet, hogy mit ellenőrizz, vagy ellenőriztess egy friss weblap indulása előtt, ha hosszútávban gondolkozol.

Böngészők tesztelése

Hiába szép egy weblap, ha az alapvető böngészőkben nem jelenik meg rendesen. Szerencsére a böngészők fejlődésének köszönhetően egyre kevésbé kell már foglalkozni a kompatibilitási problémákkal, ennek ellenére minden fontos böngészőn (Chrome, Firefox, Safari) érdemes átnézni egy friss weblapot. Nincs annál kínosabb kezdés amikor bizonyos funkciók nem működnek megfelelően valamelyik böngészőben, mert a készítő nem ellenőrizte a kompatibilitást a weboldal készítés során.

Kulcsoldalak validálása

Egy friss weblapnál nem mindegy, hogy milyen minőségben készülnek el a HTML kódok. Ennek ellenőrzésére szolgál a https://validator.w3.org című weboldal, ahol egyszerűen ellenőrizheted, hogy egy adott weblap mennyi HTML hibát tartalmaz. Nyilván nem minden esetben megoldható a teljesen hibamentes HTML oldalak kivitelezése, de célszerű a minél kisebb hibaszámra törekedni a weboldal készítés során, ami csökkentheti a kompatibilitási problémákat.

Az oldalak sebességeinek ellenőrzése

Ha egy weblap lassú az bizony komoly problémát jelent. A lassan betöltődő oldalak felhasználó vesztést okozhatnak ráadásul keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából is hátrányt jelentenek, ugyanis a Google nem szereti az optimalizálatlan lassú weblapokat. A weboldal készítés során már az elején komolyan foglalkozni kell a megfelelő sebesség optimalizásával, ha a végére marad az már régen rossz. Itt ellenőrizhető egy weblap sebessége: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/. A cél a legalább 80-as pontok elérése, de a 90+ javasolt.

A helyesírás ellenőrzése

A nyelvtani és helyesírási hibák ellenőrzése általában nem prioritás egy új weboldal indulásakor. A zavaróan sok a helytelenül írott szó, elgépelés viszont negatív élményt okozhat a látogatók bizonyos százalékánál. Érdemes szakemberrel átnézetni a weboldal szövegeit indulás előtt, vagy legalább egy helyesírás ellenőrzőt lefuttatni a szövegeken.

A képek méreteinek optimalizálása

Aki igényes a munkájára az általában tűéles képeket használ a weboldal készítés során. A tűéles képeknek viszont van egy hátrányuk: sok helyet foglalnak és a Google nem szereti a nagyméretű képek használatát a mobil eszközökön. Hosszútávú gondolkodás esetén érdemes a képeket a modern reszlonzív kép megjelenítési technikákkal optimalizálni, úgy hogy a minőség és a méret között meg legyen a közös hangsúly.

Alt és Title címkék kitöltés

A weboldal készítés során a fejlesztők általában elfelejtik kitölteni a kiegszítő címkéket a forráskódban. Az "Alt" címke a képek során alkalmazandó, mellyel tömören meg lehet adni, hogy miről szól a kép. Ez a SEO szempontjából fontos, hiszen így a Google jobban tudja értékelni  a weboldalon található kulcsszavazot képeket. A "Title" tag a linkeknél használható címke. Ha megfelelően ki van töltve a linkek "Title" címkéje szintén tovább erősödhet a weblap SEO értéke.

XML Sitemap feltöltése

A sitemap egy XML lista, mely a weboldal egymásba kapcsolódó oldalait tartalmazza. A Goggle szereti a sitemap-eket, hiszen ha minden oldal ott van egy helyen, akkor könnyebben fel tudja térképezni az adott weblapot. A zökkenő mentes feltérképezés érdekében érdemes egy dinamikusan frissítődő sitemap-et létrehozni és azt beküldeni a Google-nek.

Tartalmak véglegesítése

Gyakran találkozni a frissen indult weblapoknál olyan jelenséggel, hogy az oldalak bizonyos elemei, nem a végleges tartalmat, hanem  töltelék szövegeket tartalmazzák, általában “lorem ipsumot”. Sajnos ez a lustaság, figyelmetlenség a felhasználók bizalomvesztésével járhat, ezért a lehetőségekhez mérten a félkész tartalmak megjelenítését célszerű elkerülni és a végleges tartalmakat lehetőleg még a weboldal készítés előtt beszerezni.

A Favicon ellenőrzése

A Favicon egy apró ikon, amely tipikusan a weboldal címe mellett jelenik meg a böngészőben. A böngészőtől függően a webcím mellett is megtalálható az url mezőben és számos további helyen is megjelenhet. Ez az ikon segít a márka elismerésében, és hozzáad egy kis professzionalitást a webhelyhez. Érdemes ellenőrizni az indulás előtt a weboldal készítés utolsó fázisában.

Törött linkek ellenőrzése

Érdemes mindig meggyőződni róla, hogy a weblap összes linkje a megfelelő forrásra mutat. Ez különösen fontos a webhelyen található belső linkek esetében. Néha az oldal URL-címének megváltozása, vagy az oldalak eltávolítása vagy cseréje okozhatja ezt a problémát. Érdemes végig kattingatni a weboldal készítés során a linkeket egy induló weblapnál, mert a törött linkek keresőoptimalizálási problémához (SEO) és felhaszálói élmény csökkenéshez vezetnek.

Google Analytics és a Webmaster tools bekötése

Átadás előtt a weboldal készítés utolsó fázisában érdemes bekötni Google Analytics és a Webmaster tools nevű analitikai applikációkat az induló weboldalba. Segítségükkel nagyon fontos információkhoz lehet hozzájutni a weboldal teljesítményével kapcsolatban és elengedhetetlen eszközei a későbbi monitorozási folyamatoknak. 

Szerzői jogok, adatkezelés

A szerzői jogi nyilatkozat és az adatkezelési dokumentumok kötelező elemei a weboldalaknak. Sajnos nagyon sokszor nem akarnak költeni rá az ügyfelek, vagy nem tulajdonítanak nekik megfelelő hangsúlyt. Érdemes tudni, hogy az adatkezelési nyilatkozat hiánya pénzbeli büntetéssel sújtható.

Biztonsági mentések készítése

A weboldal készítés elejétől érdemes biztonsági mentéseket készíteni a készülőben lévő weboldalról, hogy ne legyenek kényelmetlen meglepetések. Érdemes ezt megismételni az indulás előtt is, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba egy esetleges nem várt adatvesztéssel.

Remélem a weboldal indító tippjeim hasznosnak bizonyulnak és a segítségedre lesznek. Én mindig átmegyek ezeken a pontokon, hiszen a legtöbb esetben a megfelelő indulás kulcsfontosságú egy hosszútávú projekt esetében.

Ha bizonytalan vagy, segítségre lenne szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot és tanácsadási audit keretében szívesen validálom a weboldalad hiányosságait független szakértőként.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign