UX design

Weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX audit) hasznossága


Nem vagy biztos benne, hogy megfelelő teljesítményt nyújt-a weboldalad vagy a webáruházad? Szeretnéd megtudni, hogy hol vannak azok a felületi pontok ahol lehet, hogy pénzt veszítesz? Egy alapos weboldal elemzés, vagy webáruház elemzés (UX Audit) segíthet megoldani a problémádat.

Weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX audit) hasznossága
Author: Szabolcs Bakos

A konkurencia sokszor csak egy kattintásra van, ezért a siker és a hatékonyság azon múlik, hogy a felhasználók elégedettek-e, megtudják-e találni azt, amit keresnek, el tudnak-e igazodni a weblapodon, vagy webáruházad felületein.

Ahogy egy teljeskörű orvosi vizsgálatnál felmérhető az emberek egészségi állapota, úgy a weboldalak és a webáruházak esetében is vannak olyan általános irányelvek, amelyek alapján végig lehet elemezni használhatóság szempontjából az adott webáruház vagy weboldal felületeit. Egy általános weblap elemzés vagy webáruház elemzés (UX Audit) nagyon jó kiindulópont lehet egy későbbi redesignhoz, személyre szabott áttervezéshez.

A jó weboldal elemzés (UX Audit) nem terjengős, elméleti fejtegetéseket tartalmaz, hanem pontos, képernyőmentésekkel ellátott listákat tartalmaz a problémákról, hiányosságokról, fejlődési lehetőségekről, és mindezt különböző szempontok szerinti bontásban teszi.

A megoldás: Weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX Audit)

A hibák feltárására szolgáló módszer a UX Audit (User Experience Audit), mely során a weboldalad, vagy webáruházad egy teljeskörű átvizsgáláson esik keresztül, a felhasználói élmény szempontjából. A weboldal elemzés és a webáruház elemzés önmagában nem oldja meg egy csapásra a problémákat, azonban egy látleletet, egy pontos képet ad a weblapod vagy webáruházad jelenlegi állapotáról.

A weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX Audit) rámutat a weboldalad, webáruházad hibáira, gyengeségeire, azokra a pontokra, amiket érdemes lehet újragondolni, ezáltal növelheti a konverziót, hiszen a felhasználóid nagyobb valószínűséggel tudják majd elvégezni azt a feladatot, amiért a weblapodra, webáruházadra érkeztek.

Miért hasznos a weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX Audit)

A weboldal elemzés (UX Audit) nemcsak abban az esetben hasznos, ha úgy érzed, hogy a weboldalad vagy webáruházad nem teljesít megfelelően. Akkor is érdemes állapotfelmérést végeztetned, ha úgy gondolod minden rendben a weboldaladon vagy webáruházadon, hiszen minden lehet jobb, mindig van fejleszteni való egy digitális terméken, szolgáltatáson.

Egy weboldal vagy webáruház a felhasználói élmény szempontjából akkor megfelelő, ha:

  • A használata egyszerű és egyértelmű a felhasználók számára
  • A design-ja univerzálisan használható. Figyelembe veszi a felhasználók korát, vagy bármely más típusú időleges vagy tartós képességhiányát
  • Pozitív lenyomatot hagy a felhasználókban
  • Minőségi tartalommal rendelkezik és értéket teremt. A felhasználók megbíznak a közvetített információk hitelességében
  • A felhasználók könnyen és gyorsan megtalálják, azt amit keresnek. Egyszerűen és gyorsan képesek navigálni a tartalmak között

A weboldal elemzés, webáruház elemzés (UX Audit) a következő szolgáltatáselemeket tartalmazhatja:
 

Heurisztikus elemzés

A weboldalad vagy webáruházad átnézésre kerül különböző szempontok alapján (például: navigáció, űrlapok alkalmazása, felhasználói célok támogatása, nyelvezet, megbízhatóság, vizuális design és az oldalak elrendezése, felhasználók támogatása, hibakezelés stb.)

Adatokon alapuló elemzés

A weboldalad vagy webáruházad átnézésre kerül különböző analitikai eszközök segítségével - így például: Google Analytics, HotJar, Mouseflow, Inspectlet

Cognitive Walkthrough

Szakértő általi feladatmegoldás a weboldaladon, a hibák és problémák feltárása, valamint a fentiek alapján néhány órás tanácsadás, az eredmények értékelése.

Napjainkban már alapkövetelmény a reszponzív webdesign, azaz egy modern weboldalnak vagy webáruháznak lehetőleg a legtöbb ismert okoseszközön már jól kell működnie és jól kell kinéznie. A weboldal elemzés vagy webáruház elemzés (UX Audit) során az (asztali számítógép, laptop) nézetek mellett, a mobil és tablet verziók is ellenőrzés alá kerülnek.
 
Ha úgy gondolod, hogy a Te weboldaladat, vagy webáruházadat is hasznos lenne átvilágítani, vedd fel velem a kapcsolatot és személyre szabott weboldal elemzés csomagot állítok össze számodra.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign