UX design

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei


Nézzük meg mik azok a webergonómiai, használhatósági alapkövetelmények, amiket figyelembe kell vennünk, egy weblap készítésekor.

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei
Author: Szabolcs Bakos

Ahhoz hogy a felhasználók és a célcsoportunk számára a használhatóság szempontjából vonzó és kívánatos legyen a weboldalunk, tisztában kell lennünk a felhasználók alapvető igényeivel, elvárásaival.

Fontos és kiemelendő, hogy egy weblapot nem önmagunknak, vagy a megrendelő örömére készítünk, hanem a leendő látogatók számára. Ha a látogatók elégedettek a weblapunkkal, akkor értelemszerűen gyakrabban fognak visszatérni és nagyobb eséllyel lesznek vásárlóink, megrendelőink.

Nézzük meg mik azok a webergonómiai, használhatósági alapkövetelmények, amiket figyelembe kell vennünk, egy weblap készítésekor.

Értékes tartalom

A használhatóság szempontjából fontos, hogy weboldalunk a célcsoportunk számára érdekes és figyelemfelkeltő tartalmakat közöljön. Ne mástól nyúlt, hanem új egyedi tartalmakat állítsunk elő. Szöveges tartalom esetében mindig tömören és objektíven fogalmazzunk.

Könnyen és gyorsan megszerezhető információ

A weben böngésző felhasználók elsősorban információszerzés céljából keresnek. Számukra az információ gyors és hatékony megszerzése az elsődleges cél. Használhatósági szempontok figyelembevételével tehát az érdemi és lényeges tartalmainkat kiemelni és jól láthatóvá tenni. Fontos hogy kiemelt tartalmainkat könnyen és gyorsan el lehessen érni, ezért kiemelten ügyeljünk az oldalaink sebességére.

Jól megfogalmazott szövegek

A használhatósági kutatások szerint a felhasználók nagy része csak a cikkek elejét olvassa el. A felhasználók türelmetlenek és azonnal információhoz akarnak jutni. Szövegeinket tömören, egyszerűen és világosan fogalmazzuk meg. Mindig a legfontosabb információval kezdjünk és csak aztán fejtsük ki a lényeget.

Könnyű olvashatóság

Ahhoz, hogy a látogatóink könnyen el tudják olvasni a weboldalunk szöveges részét, igen körültekintően kell bánnunk a betűtípusokkal, a betűk méretével, a betűk színével és háttérszínével. A használhatóság szempontjából fontos hogy a szövegek kontrasztosak, jól olvashatóak legyenek. Világos háttérre sötét betűszínt, sötét háttérre pedig világos betűszínt használjunk.

Médiaelemek következetes használata

Fontos, hogy a weboldalunkon elhelyezett képek, animációk, videók számával bánjunk csínján. Ne a dizájn határozza meg a tartalmat, hanem pont fordítva, a tartalom a dizájnt. Kövessük „a kevesebb több” elvet, képek, dizájnelemek használatakor. Ez használhatósági kritérium.

Könnyen áttekinthető tartalom

A tartalmainkat mindig szervezetten kínáljuk a weboldalunkon. Fontos, hogy már a menüpontok átolvasásakor körvonalazódjon a látogatóban, hogy milyen tartalommal találkozhat. Használhatóság szempontjából a felhasználók azokat az oldalakat szeretik melyek tartalmi struktúrája könnyen átlátható.

Átlátható és logikus oldalak

Weboldalunkat érdemes funkcionális részekre osztani, hiszen az egy jó dolog ha a látogatóink egy vizuálisan jól átlátható, megfelelően strukturált oldal képével találkoznak először. A részekre osztás azt jelenti, hogy a weboldalunk egyes részein jól körülhatárolható funkciók helyezkedjenek el, és azok lehetőleg a szájt összes oldalán a használhatósági szempontok figyelembevételével ugyanazon a helyen maradjanak.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign