Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2021-ben

Érdekel, hogy milyen webdesign trendekre számíthatsz a 2021-es évben? Idén is összeírtam, hogy mire készülhetsz, mik lesznek a legfrissebb webdesign trendek 2021-ben.

Reszponzív webdesign
Frissítve: 2020.12.23 - Szerző: Bakos Szabolcs

Minden év decemberében összegyűjtöm a legfrissebb nemzetközi webdesign trendeket, hogy hasznos és fontos információkkal szolgáljak a számodra, ha érdekel a téma. Természetesen nem lesz ez máshogy idén sem, immáron ötödik alkalommal próbálom megjósolni mire számíthatsz a jövőt illetően. Kíváncsi vagy a legfrissebb 2021-es webdesign trendekre? Csapjunk is bele!

Minimalizmus

A nemzetközi porondon gyakorlatilag továbbra is minden a minimalizmus irányába tolódik el. A webdesign layout-ok minősége folyamatosan emelkedik és mára már egyre kevesebben tudják utolérni a legjobb webdesignerek tudásának szintjét. A legtehetségesebb webdesignerek gyakorlatilag kizárólag tipográfiával (esetleg pár fotóval) és a mono színek használatával képesek olyan brutális weboldalakat létrehozni, hogy néha még én is csak kapkodom a fejem. A minimalista webdesign, a minimalizmus, gyakorlatilag továbbra is a 2021-es webdesign trendek alapja lesz és folyamatosan jelen lesz az elkövetkezendő években is.

Webdesign trendek 2021

Brutalizmus

A brutalizmus mint webdesign trend a minimalizmusból nőtte ki magát. A legelső brutalista webdesign layout-ok gyakorlatilag elnagyolt, minimalista, össze-vissza betűméretekből álló kaotikus alkotások voltak. Bevallom őszintén pár éve még semmilyen jövőt nem jósoltam ennek a stílusnak, azóta viszont sok minden változott. A brutalista webdesign rengeteget fejlődött a 2020-as évben és jelenleg is egyre népszerűbb (hanem a legnépszerűbb) trend a legmagasabb szintű webdesignerek köreiben. A brutalizmus a webdesign-ban egy “ellenreakció” (antidesign) a lázadó gondolkodású webdesignerek részéről, a túlságosan szabályos, grid alapú webes layoutok ellen. A brutalista webdesign-ban nincs semmilyen szabály, pontosabban egy szabály van:

Felejts el minden szabályt!

A fentieknek fényében egészen biztos vagyok benne, hogy a 2021-es év legdinamikusabban fejlődő és egyben legforróbb webdesign trendje a brutalista webdesign lesz.

Webdesign trendek 2021

Színtelen webdesign

A fekete fehér vagy más néven színtelen webdesign szintén a minimalista webdesign egyik drasztikus irányzata, melynek a lényege, hogy a fekete fehér, vagy egyéb mono színeken kívül nincs más szín felhasználva layoutok tervezése során. A fekete fehér (színtelen) webdesign legnagyobb előnye UX szempontokat figyelembe véve, a könnyű szkennelhetőség és olvashatóság. A megfelelő tipográfia és térközök használata elengedhetetlen ennél a stílusnál, hiszen a színekkel nem tudsz játszani. A fekete fehér webdesign egészen biztosan ott lesz a 2021-es webdesign trendek között.

Webdesign trendek 2021

Agresszív mono színek

Az agresszív mono színhasználat népszerűsége a brutalista webdesign terjedésének köszönhető. Mi is a lényege? Végy egy brutális és erős színt pl. olíva zöld és durrants rá egy vad és agresszív tipográfiát esetleg pár éles fotót. Ha egy amatőr csinálja, értékelhetetlen dolgot fogsz látni, ha profi, akkor lenyűgözőt. Amennyiben a brutalista webdesign továbbra is hasonló mértékben népszerűsödik a közeljövőben, akkor a 2021-es webdesign trendek között egészen biztosan meg fogod találni az agresszív egyedi mono színhasználatot.

Webdesign trendek 2021

Serif betűtípusok

A letisztult talp nélküli betűk (Sans Serif) az elmúlt években, gyakorlatilag teljes mértékben dominálták a weboldalak felületeit. Szépek, letisztultak, könnyen olvashatóak és “modern” érzetet kölcsönöznek a weboldalaknak. Egy baj van velük, hogy már kezdenek unalmasak lenni. Részben ennek és részben az új stílusok terjedésének köszönhetően a talpas betűtípusok ismét a reneszánsz korukat kezdik élni. Teljesen biztos vagyok benne, hogy az új és friss szemléletű weboldalakon egyre több talpas Serif betűtípussal fogsz találkozni a 2021-es évben.

Webdesign trendek 2021

Túlzó, elnagyolt tipográfia

Angolul “Oversized Typography” néven futó webdesign trend már régóta jelen van a merészebb designerek palettáján, de a brutalizmus népszerűsödésével kapott egy igazán nagy löketet. A lényege, hogy a tervező minél nagyobb méretű, akár extrém nagyságú headline-okat használ a tervezés során, amik akár a teljes képernyőt is elfoglalhatják. Az elnagyolt túlzó tipográfia tökéletes eszköz a márka értékek, üzenetek közvetítésére, ha megfelelően használják, ha rosszul használják, akkor egy nagy katyvaszt fogsz látni. A 2021-es webdesign trendek között biztosan ott lesz az elnagyolt, túlzó tipográfia.

Webdesign trendek 2021

Kevert stílusú tipográfia

Korábban szinte teljesen elképzelhetetlen volt, hogy egy fejléc tartalmazzon, félkövér és dőlt betűket, vagy sima és outlined betűket egymás mellett. Pedig jobb, ha kezdesz hozzászokni. A brutalista webdesign elhozta őket és ami a legjobb az egészben, ha megfelelően vannak alkalmazva, brutálisan jól is néznek ki. A kevert stílusú fejléccel egészen biztosan találkozni fogsz a modern weblapok böngészése során és egészen biztosan ott lesz a 2021-es webdesign trendek között is.

Webdesign trendek 2021

Minimalista navigáció

A UX szakemberek évek óta tűzzel, vassal próbálják irtani a hamburger menüt és rejtett navigációt a weblapokon, ennek ellenére a hamburger menü és a minimalista “rejtett” navigáció a reneszánszát éli. Eléggé egyértelmű jelzés ez a UX-esek felé, hogy nem ők diktálják a feltételeket. A hamburger menü tovább zakatol előre, és a helyzet az, hogy olyan nagy cégek, mint a Google, a Facebook és az Apple is előszeretettel használja a navigációik megjelenítéséhez. A hamburger menü és rejtett navigáció volt, van és lesz 2021-ben is. Egyelőre.

Webdesign trendek 2021

Kézzel rajzolt illusztrációk

A Shopify által jó pár éve behozott kézzel rajzolt embert ábrázoló illusztrációk használata domináns trend lett 2020-ban, köszönhetően annak, hogy rendkívül friss megjelenést képes kölcsönözni bármilyen weblapnak. Egyetlen probléma van velük, lassan már minden trendibbnek vélt weblapon találkozhatsz ezekkel az illusztrációkkal. Szívem szerint nem raknám be a 2021-es trendek közé, de sajnos egészen biztosan egyre több weblapon fogsz találkozni a jelenlétükkel. Ha ennek ellenére te is látsz bennük fantáziát, adok egy kis segítséget. Erről a weboldalról azonnal töltheted is őket teljesen szabadon.

Webdesign trendek 2021

Élénk színű geometrikus alakzatok

Az élénk színek és geometrikus formák térnyerése még a 2018-as évekre datálható, a népszerűségük továbbra is töretlen. A stílus megjelenése szakértők szerint a Google Material Design elterjedésének köszönhető. Az elmúlt időszakban a geometrikus formák szabályossága teljesen eltűnt, a stílus viszont megmaradt, hiszen a helyes használatuk rendkívül egyedi és friss hangulatot képesek adni bármilyen tipusú weboldalnak. A 2021-es webdesign trendek között továbbra is jelen lesz ez a stílus.

Webdesign trendek 2021

3D hatású parallax

Ki ne emlékezne a parallax effekt megjelenésre a weblapokon? Boldog boldogtalan ezzel rondította a weboldalát, egészen addig, amíg a parallax az olcsó sablonok alsó kategóriás effektjévé nem züllött. A parallax nem tűnt el teljesen a weblapokról, inkább evolválódott. A parallax finom használatával gyönyörű 3D hatású effekteket hozhatsz létre a weblapodon, mutatok is egy példát, hogy hogyan. A parallax effekt 3D használatában rengeteg lehetőség rejtőzik, ezért a véleményem szerint ott lesz a 2021-es webdesign trendek között teljes mértékben.

Webdesign trendek 2021

DIY alapú weboldal építők

A böngésző alapú weboldal készítő alkalmazások (Squarespace, WIX, Webflow) rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt években és egyre komolyabb kihívói a klasszikus tartalomkezelő rendszereknek (pl: Wordpress). A programozás, fejlesztés bonyolultsága egyre kevésbé lesz útjában a kreativitásnak és ennek köszönhetően webdesignerek és az átlag emberek számára is egyre könnyebb feladat lesz egy weboldal létrehozása. A DIY (Do it yourself) rendszerek egyre népszerűbbek a felhasználók között és ez a teljes webdesign business átalakulásához fog vezetni. Ez a trend a 2021-es években is tovább fog erősödni és egyre több váltani képtelen klasszikus ügynökség halálához fog vezetni.

Squarespace weboldal készítés

Na de mi a helyzet magyar viszonylatban a webdesign trendek terén?

Magyar viszonylatban gyakorlatilag minden változatlan. Papíron megszámlálhatatlan mennyiségű átbrandelt webdesignerünk, UX designerünk, UI designerünk, CX designerünk, Product designerünk, design leaderünk, design megmondónk van, ennek ellenére évekkel lemaradva kullogunk a külföldiek után minden tekintetben. Tisztelet az elhanyagolható számú kivételnek.

Remélem idén is sikerült hasznos információval szolgálnom az aktuális és a 2021-es webdesign trendekkel kapcsolatban. Ha bármi kérdésed, kérésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan írj nekem egy üzenetet a weboldalam alján lévő űrlap segítségével. Jövőre találkozunk ugyanitt.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat. Imádom a versengést, ezért a legújabb hobbim a Google keresőoptimalizálás.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)