Reszponzív webdesign

Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2016-ban


Kiváncsi vagy mik lesznek a legnépszerűbb webdesign trendek a 2016-ban? Összegyűjtöttem a legfontosabbakat.

Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2016-ban
Author: Szabolcs Bakos

A fejlesztések és a technológia által vezérelt IT világban a webdesign trendek évről évre változnak. A webes platformok fejlődésével a webdesign is formálódik. Néha ez a formálódás jó változásokat hoz, néha viszont nem. Megjósolni a tutit természetesen nem lehet, de az alábbi dolgok biztosan népszerűek lesznek 2016-ban:

Minimalizmus és flat design 2.0

Flat design

A minimalista design brutális gyorsasággal terjedt 2015-ben és nem lesz ez másképp 2016-ban sem. Tény, hogy a reszponzív webdesign-al a minimalista stílussal működik a legjobban. Letisztultság, nagy térközök, fókusz a lényeges dolgokra, a kevesebb továbbra is több.

Egyes jóslatok szerint a Google Material Design idén már nagyon népszerű lesz, de ezt jósolták a múlt évben is és mégsem lett annyira kedvelt mint amennyire a Google szerette volna. Meglátjuk. A flat design trend tovább fejlődik 2.0 néven és szépen elkezdenek bejönni a finom színátmenetek és textúrák.


Retina ikonok

Retina ikonok

A nagy felbontású monitorokon, multimédiás készülékeken (iPhone, Ipad) a képalapú ikonok csúnyán néznek ki és homályosak. Szerencsére mára már az ismert modern böngészők nagy része tökéletesen támogatja az SVG-t (Scalable Vector Graphics) és az ikon fontokat. Jelenleg ezek a legjobb megoldások, ha nem szeretnénk szenvedni a kép alapú ikonokkal és a tűéles minőséget kívánjuk elérni. Sokan nem merték használni az SVG-t kompatibilitási problémák miatt, idén ez változni fog.


Vadabb tipográfia

Tipográfia

A minőségi branding központi eleme a megfelelő tipográfia. A Google fonts és a Typekit szolgáltatásoknak köszönhetően a limitált rendszer fontok kora lejárt és szinte végtelen mennyiségű egyedi betűkészlet áll mára a webdesignerek rendelkezésére. Ehhez képest az elmúlt években lett pár felkapott betűkészlet, de az igazán drasztikus tipóba nem nagyon nyúlt bele senki. A jövőben ez máshogy lesz, köszönhetően a vadabb script fontok népszerűségének, többen mernek majd vadulni tipográfiai téren.


HD minőségű képek, videók

HD képek

Az egyre növekvő sávszélnek és modern böngésző támogatásának hála, a jövőben egyre több weblapon fogunk találkozni brutális minőségű HD fotókkal és HTML5 videókkal. A CSS3 background blending növekvő támogatásának köszönhetően pedig már a böngészőben is effektelhetjük képeinket. Ismét egyre népszerűek a Cinemagraph-ok is, köszönhetően az új Iphone-ok élő fotó funkciójának. Sajnos a Cinemagraph-ok előállítása nem könnyű feladat, de a nagyobb büdzsével készülő weblapokon biztosan fogunk találkozni velük.


A sliderek nem halnak ki

Slider

A sliderek egészen biztosan nem fognak kihalni. Sokan hiszik a mai napig, hogy ez egy jó dolog, a szakma viszont a földbe taposná. A probléma a sliderek-el, hogy túl vannak használva és senki sem kattint rájuk. Egyszerűen bannervakságot okoznak és a felhasználók figyelmen kívül hagyják a létezésüket a weblapokon. Ettől függetlenül egészen biztosan rengeteg slider-rel fogunk találkozni a weblapokon, főleg a low budget templatek-nek köszönhetően.


Még több responszív grid

Bootstrap 4

A Bootstrap a Foundation továbbra is dominálni fogja a piacot. Hamarosan érkezik a Bootstrap 4. Úgy gondolom a grid alapú weblapok továbbra is többségben lesznek, de az igazán nagy költségvetésű projektek, nyugati stúdiók próbálnak kitörni ebből a közegből a minél szabálytalanabb struktúrákkal, layoutok-al.


CSS animációk

Gif Animation

A CSS animációk a böngésző támogatás növekedésével egy ütemben töretlenül fejlődnek és mára már egyre több weblapon találkozhatunk velük. Nem a flash-hez hasonló egész oldalas animációkra kell gondolni, hanem az apró interaktivitást segítő animációkra. Az előre elkészített CSS animáció tárháza 2016-ban drasztikusan nőni fog és nem nekünk kell szenvedni majd a megírásukkal.


Komplexebb layoutok

Grid

Jó magyar szokás a főoldal nézzen ki valahogy, az aloldalak meg mehetnek behányva. A CSS3 fejlődésével az aloldalak struktúrája is komplexebbé fog változni és a változatosabb tipográfia fog dominálni. Na nem itthon, hanem főleg a nyugaton.


Kártya-alapú elrendezés

Card layouts

Valahogy így lehet értelmesen magyarra fordítani mit is takar a card layouts elnevezés. Elsőként a Pinterest vezette be pár éve, mára már rendkívül népszerű lett, főleg a nagyobb tartalmú weblapok használják előszeretettel. Előnye, hogy nagy mennyiségű tartalmat tudunk könnyedén megjeleníteni a segítségével, jól néz ki, és könnyen olvasható mobil felületeken is. A jQuery Masonry ingyenes plugin segítségével, már mi is könnyedén készíthetünk kártya-alapú weblapokat.


Hamburger menü

Hamburger menu

A hamburger menü a három kis vonal egymás alatt, általában a felső navigációs sáv jobb, vagy bal szélén helyezkedik el. Eddig főleg mobil felületeken találkozhattunk velük, mára viszont már egyre több weblap kezdi használni a megszokott klasszikus navigáció helyett. Sokan pont emiatt szidják, hiszen gyakorlatilag minden menüpont el van dugva a hamburger menü mögé, ami nem túl felhasználóbarát megoldás. Ennek ellenére népszerűsége töretlen és egészen biztosan egyre több weblapon fogunk találkozni a használatával desktop módban is, nem csak a mobil felületeken.


A fentiekből is látszik, hogy izgalmas évnek nézünk elébe és remélhetőleg egyre több minőségibb weblap lát majd napvilágot itthon is. Ha kihagytam volna valami fontosat, küldd el és kiegészítem vele a cikket.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign