Webdesign trendek melyek 2015-ben dominálni fognak

Kíváncsi vagy mik lesznek a legmenőbb webdesign trendek 2015-ben? Összegyűjtöttem a legfontosabbakat.

Archive
Frissítve: 2022.01.14 - Szerző: Bakos Szabolcs

Webdesign trendek terén 2014-ben a reszponzív webdesign technológia uralkodott a leginkább, valamint a letisztult flat és minimalista stílus. 2015-ben ez a tendencia továbbra is dominálni fog, az animációk terén viszont komolyabb ugrásra számíthatunk.

Webdesign Trendek 2015

Reszponzív webdesign

2014 a reszponzív webdesign éve volt. Ez a trend 2015-ben is egészen biztosan folytatódni fog. A reszponzív weblapok mellett szól az okos telefonok, tabletek, erőteljes terjedése, valamint a hosszútávú költséghatékonyság is. A reszponzív weblapok legnagyobb erőssége, hogy nem kell külön pénzt költenünk natív appokra, ha mobilon is szeretnénk értelmesen elérhetővé tenni a márkánkat, hanem elég egy weblapot készíttetnünk. A megszokott viewportok mögé újabbak fognak felsorakozni, köszönhetően az egyre növekvő felbontásoknak, a képi elemeket pedig ahol csak lehet az svg és a vektor alap fogja felváltani.

Webdesign Trendek 2015

Minimalizmus / Flat design

A lekerekítés, a drop shadow, a bevel és társai, a mindenféle realizmus a modern webdesign-ban már nem számít trendinek. 2014 a letisztulás éve volt köszönhetően a iOS7 és a Windows 8 felületeinek, hiszen az általuk képviselt minimalista flat design a modern weblapok felületein is visszaköszönt. Véleményem szerint a letisztult, flat stílus továbbra is dominálni fog 2015-ben a modern weblapkészítésben és ez egy jó ideig nem is fog változni.

Webdesign Trendek 2015

Webes tipográfia

A Google fonts-nak a Typekit-nek és a társainak köszönhetően végre már egy jó ideje elfelejthetjük a megszokott webes alap fontok használatát és rengeteg betűtípus közül választhatunk. Jó ha tudjuk, hogy a jól megválasztott betűtípus határozza meg egy weblap olvashatóságát, stílusát és a hangulatát is. Abban tehát egészen biztos vagyok, hogy 2015-ben a jól megválasztott betűtípusok a legfontosabb elemei lesznek a modern weblapoknak.

Webdesign Trendek 2015

Parallax scroll

A parallax scroll használata 2014-ben is rendkívül népszerű volt és ez 2015-ben sem fog változni. Sajnos sokan túlzásokba esnek a használatával kapcsolatban, éppen ezért elég gyakoriak az olyan weblapok ahol túlzásba viszik a használatát. Ezt semmiképpen sem javaslom, óvatos és finom használatával, viszont fel lehet dobni szinte bármilyen weblapot.

Webdesign Trendek 2015

CSS animációk

A flash kiiktatásával vége lett a szép animációknak, a pulzáló gomboknak, a mindenféle elemek mozgatásának. Az igény viszont megmaradt erre és a böngészők fejlődésével szépen de biztosan egyre több és komplexebb animációt lehet megvalósítani natív CSS-ből és HTML-ből a designerek legnagyobb örömére. 2015-ben a legdurvább fejlődést a CSS animációktól várom.

Webdesign Trendek 2015

Böngésző kompatibilitás

Az elmúlt évek webes fejlesztéseit leginkább az Internet Explorer 6 nehezítette meg. Sajnos sokan kérték, hogy ezen az őskövületen is megfelelően működjön a leendő weblapjuk. Szerencsére ez már a múlté és a modern böngészők korában nem erőlteti már senki ezt. Jelenlegi alapnak az Internet Explorer 9 számít és ez 2015-ben sem lesz másképp.

Webdesign Trendek 2015

Content is king

A tartalom továbbra is dominálni fog a modern és átgondolt weblapok körében. 2015-ben a tartalom stratégiának is kiemelt szerepe lesz, hiszen csak a célközönséget megszólítani tudó weblapok lesznek hatékonyak. Sajnos Magyarországon kevesen fogják megfizetni ezt a szolgáltatást főleg a kkv körökben még mindenhol a Wolf féle bullshit marketing pörög továbbra is.

Webdesign Trendek 2015

Videó háttér

2014-ben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fejléc billboard-jában pörgő ismétlődő videók, amik általában márka erősítő célt szolgálnak (mekkora király hipszterek vagyunk). Ez a trend 2015-ben is erősödni fog, annak ellenére, hogy a senior fejlesztők ódzkodnak a használatától hiszen ezek a videók semmit sem adnak a tartalomhoz és növelik a weblap letöltési idejét.

A fentiekből is látható, hogy a 2015 izgalmas év lesz és egyre szebb és jobb weblapok fognak születni. Természetesen ez Magyarországra csak részben igaz. Itthon a cégek továbbra is szükséges rosszként tekintenek a weblapokra és szeretnék minél kevesebb összegből letudni és megúszni az elkészíttetésüket, fenntartásukat.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST