Reszponzív webdesign, UX design

UX tanácsok, hogyan növeld a weblapod felhasználói élményét


Nem vagy biztos benne, hogy elég hatékony a weblapod? Adok pár tippet, hogyan növelheted a felhasználói élményt.

UX tanácsok, hogyan növeld a weblapod felhasználói élményét
Author: Szabolcs Bakos

A túltervezett (túl dizájnolt), vagy az alultervezett, túl bonyolult weblapok kialakítása megakadályozhatja a megfelelő kommunikációt a felhasználóiddal. Egy weblapnak mindig kell, hogy legyen célja, a dizájnnak pedig ezt a célt kell szolgálnia. Nem vagy biztos benne, hogy elég hatékony a weblapod? Adok pár tippet, hogyan növelheted a felhasználói élményt.

Szabd meg a célokat

A legegyszerűbb megoldás, hogy kijelölöd a weblapod céljait és megnézed milyen dolgok akadályozhatják a felhasználóidat abban, hogy eljussanak az általad megszabott célokig. Ha tisztában vagy mi azok a problémák amik akadályozzák a felhasználóid célba jutását, akkor már félsikert értél el. Próbáld növelni a felhasználói élményt (UX) az akadályok megszüntetésével.

Egyszerűsíts a felületeken

Egyszerűsíts a felületeken

Az egyszerű, letisztult nem túlkomplikált weblapok jóval hatékonyabbak tudnak lenni átlagos társaiknál. Azok a felületek amiket könnyen meg lehet érteni, gyakrabban konvertálhatnak a mezei látogatókból aktív látogatót. Az egyszerű letisztult webes felületek a szükséges információkat, a márka üzenetet is gyorsabban és hatékonyabban tudják átadni a felhasználóknak az egyszerűségükből fakadóan. Egyszerűsíts a felületeken, ahol csak lehet.

Irányítsd a felhasználóidat

Irányítsd a felhasználóidatMinden weblapnak kell hogy legyen végcélja. Ennek a célnak egyértelműnek kell lennie minden látogató számára. Hogyan tudsz ezen segíteni? A felhasználókat a megfelelően felhasznált és elhelyezett call to action elemekkel tudod a leghatékonyabban terelni. A call to action elemek mindig legyenek egyértelműek és jó helyen elhelyezve a felhasználók számára.

Vágj, vagy növelj az oldalak számán

Vágj, vagy növelj az oldalak számán

Tipikus probléma a weblapoknál, hogy túl sok a nem megfelelően organizált oldalak száma, melyek a fölösleges tartalmaikkal összezavarhatják a felhasználók célba érését. Vannak felesleges oldalaid amik nem a weblapod céljait szolgálják? Szabadulj meg ezektől az oldalaktól. A másik eset amikor alig van tartalom, itt egyszerűen nem kap a felhasználó elég impulzust, ezért egy rövid idő után elhagyja a weblapot. Itt növelned kell a tartalmak méretén vagy az oldalak számán. Analitika a barátod.

Ragaszkodj az arculathoz

Ragaszkodj az arculathoz

Használj egységes színpalettát, ragaszkodj az arculati színekhez. Bár a sok szín használata lehet vonzó és szórakoztató is egyben, de összezavarhatja a felhasználókat. Maradj az arculatnál és ne keverj be új színeket, ha nem szükséges. Az egyszerűséggel a minimalizmus harmonizál a legjobban.

Maradj a standard navigációnál

Maradj a standard navigációnál

A hamburger menü és társai bár nagyon jól néznek ki és trendiek abszolút nem felhasználóbarátságukról híresek. Ez nem jelenti azt, hogy nem használhatsz hamburger menüt például ha designer vagy és a portfóliódat tervezed, de ha biztosra akarsz menni, maradj a hagyományos navigációnál, mert a felhasználók ezt kezelik a legmagabiztosabban.

Mértékkel használj UI elemeket

Mértékkel használj UI elemeket

Bár bizonyos vizuális elemek, piktogramok, ikonok színesíthetik egy weboldal design-ját, a túlzott használatuk ronthatja a felhasználói élményt, hiszen elterelhetik a felhasználói fókuszt a lényegi tartalomról. Ha például hemzseg a weblapod a tartalomban elhelyezett közösségi ikonoktól, vagy a dizájn elemek elviszik a fókuszt a lényegről, akkor ideje lesz korrigálnod.

Óvatosan a tipográfiával

A tipográfiára ugyanaz a szabály vonatkozik mint a dizájnra. A kevesebb több. Ne vidd túlzásba a betűtípusok használatát a weblapodon. Egy vagy két betűtípus használata bőven elég lesz. Törekedj a minél nagyobb betűméretekre, hiszen a lényeg az egyszerű és könnyű olvashatóság kell, hogy legyen.

Ha a fenti szabályokat betartod, biztos vagyok benne javulni fog a weblapod hatékonysága és megítélése a felhasználóid szemében.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign