Squarespace weboldal készítés: Előnyök és hátrányok

A Squarespace alapú weboldal készítés rendkívüli népszerűségnek örvend nyugaton, főleg Amerikában. Kíváncsi vagy miért? Ismerd meg a Squarespace honlapkészítés előnyét magyar viszonylatban.

UI/UX design
Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Frissítve: 2021.03.02 - Szerző: Bakos Szabolcs

Ha weboldal készítésről, vagy honlapkészítésről van szó, Magyarországon az ingyenes Wordpress rendszer használata terjedt el a leginkább, annak ellenére, hogy rendkívül sokan panaszkodnak a rendszer karbantartására és a biztonsági problémáira. Az alábbi bejegyzésben a Squarespace alapú weboldal készítés előnyeit és hátrányait fogom bemutatni számodra. Csapjunk is bele.

Mi az a Squarespace?

A New York-i Squarespace a világ egyik legnépszerűbb weboldal készítő platformja. A Squarespace-et 2004-ben alapították és töretlen népszerűségét jelzi, hogy a szolgáltatás több milliós felhasználói számmal rendelkezik. Különlegessége, hogy a rendszere bérelhető és szinte minden weboldal készítéssel kapcsolatos feladatot el tudsz végezni az adminisztrációs felületein keresztül. Mivel a Squarespace rendszere bérelhető, ezért nem kell folyamatosan szakembert alkalmaznod a rendszer telepítéséhez és karbantartásához, hiszen ezt a Squarespace szakemberi végzik el helyetted. A Squarespace, népszerűségét a letisztult design sablonjaival és a könnyen kezelhető webalapú szerkesztőjével szerezte. Leegyszerűsítve a Squarespace weboldalak Apple-je.

A Squarespace honlapkészítő rendszere zárt és egységes. Nem kell hozzá semmit sem telepítened, egy webböngésző segítségével gyakorlatilag teljesen lemenedzselheted a weblapodat.

Squarespace weboldal készítés

DIY weboldal készítés Squarespace alapokon

A Squarespace DIY alapú bérelhető weboldal készítés szolgáltatást nyújt a felhasználói számára. A DIY (Do it yourself) jelentése magyarul “Csináld magad”. A legdurvább az, hogy ez a történet akár működhet is, ha nincsenek nagy igényeid, egy kis szorgalommal összekattingathatsz magadnak egy elfogadhatóan kinéző weblapot. Illúzióid ne legyenek, ha profi megjelenésű weboldalt szeretnél, akkor Squarespace szakértőt kell fogadnod.

Squarespace alapú weboldal készítés határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Squarespace sablonok 7.1 vs 7.0

A Squarespace egészen 2020-ig különféle sablon családokat biztosított a felhasználói számára, ezt hívták 7.0-ás rendszernek. A Squarespace 7.0-ban gyakorlatilag ahány fajta sablon család volt, annyi féle sablon funkciót kellett megjegyezned. Rengeteg volt a variálhatóság és módosíthatóság a 7.0-ás sablonokban, de pont emiatt kezdett teljesen átláthatatlanná válni a teljes rendszer.

A Squarespace a 7.1-es verzió megjelenésével, végleg szakított ezzel a hagyománnyal. A Squarespace 7.1 rendszerében már nincsenek sablon családok, pontosabban csak egy sablon család van és az összes új sablon már erre az egy alapra épül. Ez egy nagyon komoly, de fontos lépés volt a cég részéről, hiszen gyakorlatilag az összes népszerű sablon családjuk kivezetésre került és a jövőben már csak a 7.1-re fognak érkezni a fejlesztések és frissítések, elméletben.

A gyakorlatban a Squarespace 7.0-ás sablonok még elérhetőek és frissítések is jönnek rájuk, de idővel tényleg teljesen ki lesznek vezetve. Összegezve a Squarespace 7.1 legnagyobb előnye, hogy nem kell betanulnod több 100 különböző sablon tulajdonságait a weboldal készítés során, hanem egy rendszerben meg tudsz oldani mindent.

Squarespace weboldal készítés

Üzleti Squarespace weboldal készítés

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Squarespace webdesign (sablon szerkesztő)

A Squarespace drag and drop tipusú zárt és könnyen kezelhető rendszert biztosít a számodra, profi sablon szerkesztővel rendelkezik, mely teljes mértékben segít, hogy a weboldalad egységes és profi kinézetű maradjon. A Squarespace sablon szerkesztőben egyszerűen és könnyedén szerkesztheted a kiválasztott sablonod paramétereit a böngésződ segítségével. Online arculat, betűtípusok, színek, eltartások, mind a Squarespace weboldal készítés elengedhetetlen kellékei. A Squarespace 7.1-ben a sablon szerkesztő is jóval egyszerűbb és átláthatóbb lett. Az egyszerűségnek viszont ára van, az új szerkesztővel jóval nehezebb komplexebb profibb kinézetű weboldalakat alkotni egy laikus számára.

Squarespace weboldal készítés

Mobilbarát kialakítás

A Squarespace sablonok mobilbarát kialakítással rendelkeznek, azaz reszponzív kialakításúak. A régebbi típusú 7.0-ás sablonokban rengeteg variálási lehetőség volt a mobil nézetekhez, sajnos a legújabb Squarespace 7.1 rendszerben a mobil nézetek megjelenésének variálása eléggé limitált lett, de ez fejlődni fog folyamatosan a jövőbeni frissítésekkel. A Suqarespace honlapok természetesen mind reszponzív kialakításúak.

Squarespace 7.1 admin felületek

A Squarespace admin könnyű, érhető és letisztult design-al rendelkezik. Gyakorlatilag egy böngészőből le tudsz managelni mindent, ami a weboldaladdal kapcsolatos. A Squarespace 7.1-ben az adminisztárciós felületek is egyszerűbbek és jóval átgondoltabbak lettek a korábbi verziókhoz képest. A Squarespace weboldalad beállítási és módosítási lehetőségei is viszonylag logikusan érhetőek el és viszonylag rövid idő alatt meg lehet tanulni az admin felületek kezelhetőségét is.

A Squarespace és a magyar nyelv

A Squarespace teljesen angol nyelvű, sajnos jelenleg nem támogatja a magyar nyelvet, ezért, ha nem tudsz angolul sajnos meg kell birkóznod az angol szövegekkel. Ennek ellenére természetesen a rendszer támogatja a magyar ékezetes betűket, a Squarespace támogatja a Google fonts használatát, ami rengeteg felhasználható ékezetes betűcsaládot biztosít a számodra. Az oldalakat, a menüpontokat teljes mértékben magyar nyelvűvé tudod varázsolni, bármilyen probléma nélkül.

Squarespace weboldal készítés

Squarespace blog

A Squarespace beépített blogrendszerrel rendelkezik, ráadásul ez az opció teljesen külön részt kapott a rendszeren belül. Sőt akár több blogod is lehet egyszerre, egy weboldalon belül. A Squarespace 7.1 blog oldalak designjának variálhatósága jelenleg még elég limitált, de a lehetőségek folyamatosan bővülnek a közeljövőben.

Squarespace SEO

A Squarespace rendszere beépített SEO támogatással rendelkezik. Az összes általad létrehozott oldal szükséges SEO paraméterét tudod valamilyen formában állítani, módosítani. Gyakorlatilag az összes alapvető SEO beállításra lehetőséged van a Squarespace rendszerén belül. Egyetlen dolgot nem fogsz tudni befolyásolni, ez az oldalak sebessége. Amennyiben kiemelten fontos számodra a gyors weboldal sebesség, abban az esetben egyedi weboldal készítésben érdemes gondolkoznod.

Prémium Squarespace honlapkészítés

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Squarespace hosting, tárhely

A Squarespace mivel bérelhető weboldal készítő rendszer, ezért a befizetett havidíjadért cserébe biztosítja a weboldalad hostingját, tárhelyét is, ráadásul ezeken felül, ingyenes SSL szolgáltatást is biztosít számodra. Ezzel a szolgáltatással a Squarespace gyakorlatilag leveszi a válladról a hosting szerverrel, tárhellyel való teendőket, így csak a weboldalra kell ténylegesen koncentrálnod.

Squarespace bővítmények

A Shopify-hoz hasonlóan a Squarespace is biztosít alkalmazásokat a rendszeréhez. Magyar felhasználóként ez a rész teljesen elhanyagolható, ugyanis a Squarespace apps store-ban főleg amerikaiaknak szánt appok találhatóak meg és a választék sem túlságosan nagy. Szerencsére applikáció nélkül is lehetőséged van szinte az összes fontosabb webes szolgáltatás összekötésére, a Squarespace-ben.

Squarespace weboldal készítés

Squarespace commerce

A Squarespace rendelkezik beépített webshop modullal is, ami egyszerűen és könnyedén bekapcsolható bármelyik Squarespace sablonba. Összehasonlítva a komolyabb webshop rendszerekkel a Squarespace commerce képességei elég gyérnek tűnhetnek elsőre, de egy egyszerűbb webshop elindításához bőven elegendőek. Nyilván, ha webshopban gondolkozol, akkor a Shopify webshop sokkal választás, már csak azért is, mert a Squarespace commerce a Paypal és a Stripe fizetési rendszereket támogatja jelenleg. A Stripe nem támogatott Magyarországon, kizárólag Paypal-ra építeni magyar webshopot, pedig felejtős vállalkozás. Ha webshop akkor Shopify, ennyire egyszerű. Update: 2021-től a Stripe támogatott Magyarországon.

Squarespace Scheduling

A Squarespace Scheduling segítségével időpontfoglaló rendszert tudsz beépíteni a weboldaladba, melyet a legváltozatosabb módokon tudsz konfigurálni. Ez a szolgáltatás főleg az időpont alapú szolgáltatás nyújtó vállalkozásoknak lehet nagy segítség. A Squarespace Scheduling támogatja a fizetéses időpontfoglalást is, de sajnos a kompatibilis fizetési rendszerek (PayPal, Stripe) Magyarországon jelenleg nem támogatottak. Ennek ellenére szimpla időpontfoglalásra tökéletesen tudod használni a rendszert.

Squarespace weboldal készítés

Squarespace csomagok

A Squarespace a Shopify-hoz hasonló előfizetés rendszerrel működik, tehát nem a Wordpresstől megszokott hagyományos telepítős témát képviseli.

A Squarespace-ben négy előfizetési csomag közül választhatsz: Personal, Business, Basic Commerce és advance Commerce. Az első két előfizetés között a lényegi különbség az egyedi CSS lehetőségének hozzáadása. Ez azt jelenti, hogy a Squarespace Business előfizetésben, lehetőséged van arra, hogy komolyabb módosításokat hajts végre a weblapod megjelenítésében. Nyilván, ha nem értesz a CSS-hez és csak egy egyszerű szimpla személyes honlapot szeretnél, akkor a Personal Squarespace csomag a Te választásod. Ha üzleti alapú Squarespace weboldalban gondolkozol, akkor a Squarespace Business lesz a te választásod.

Az utolsó kettő commerce alapú csomagra, akkor lenne szükséged, ha webshopot is szeretnél a Squarespace oldaladon üzemeltetni. De ahogy már írtam korábban is, magyar viszonylatban jelenleg webshopra a Shopify webshop rendszer a legjobb választás.

A Squarespace weboldal csomagokra, havi vagy éves szinte tudsz előfizetni. Az árakat itt tudod összehasonlítani. Nyilván, ha hosszútávban gondolkozol, akkor érdemes az éves fizetést választanod. Ha a havi Squarespace előfizetés választod, akkor sem fog 10.000 Ft fölé menni a havi költséged, ami, ha belekalkulálod, hogy a hostingod díját, az ingyenes rendszer frissítés, a tárhely díjait is tartalmazza, nem tűnik rossz üzletnek.

Magyar nyelvű Squarespace weboldal készítés határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Squarespace weboldal készítés előnyök

  • Mindent egy helyen elérsz, ami a weboldaladdal kapcsolatos
  • Nem kell foglalkoznod a technikai dolgokkal
  • Nem kell foglalkoznod a biztonsággal
  • Nem kell értened a programozáshoz
  • Csak a tartalom gyártásra fókuszálhatsz
  • Egyszerűen és könnyedén managelheted a weblapod akár egy okos eszközről vagy laptopról is
  • Egyedül viszonylag elfogadható weboldalakat is összerakhatsz magadnak

Squarespace weboldal készítés hátrányok

  • Profi megjelenéshez szakembert kell fogadnod, vagy prémium Squarespace sablont vásárolnod
  • Zárt rendszer, szakértői szemmel limitált lehetőségek
  • Komplexebb weboldal készítéshez alkalmatlan

Összegzés

A Squarespace weboldal készítő szolgáltatás abszolút a weboldal készítés jövőjét képviseli. A jövőt, amiben nem kell programozókat fogadnod a weboldalad feltelepítéséhez és beállításához. A véleményem szerint a Squarespace a prémium irányba próbálja pozícionálni magát. A Squarespace-ben ha akarod, akkor saját magad is elkészítheted a weblapod, vehetsz prémium sablonokat is jó áron, de rábízhatod profira is a weboldalad elkészítését. A döntés a Tiéd és pont ez a jó benne!


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat. Imádom a versengést, ezért a legújabb hobbim a Google keresőoptimalizálás.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)