Reszponzív webdesign

Reszponzív weblap tervezése


Ígéretemhez híven folytatom a cikksorozatot, melyben a reszponzív webdesign-nal kapcsolatban adok tippeket.

Reszponzív weblap tervezése
Author: Szabolcs Bakos

Mi is az a reszponzív webdesign?

A reszponzív webdesign-al készült weblapok tökéletesen megjeleníthetőek mobilon, tableten és a hagyományos monitorokon, ultra-felbontású monitorokon egyaránt. Nem kell többet bajlódnunk új weblappal, ha például mobilra is szeretnénk értelmesen megjelenő oldalakat, hiszen egy HTML fájlunk van amit több CSS fájlal jelenítünk meg megfelelően, különböző eszközökön.

Hogyan essünk neki?

Első körben mindenképpen kezdjünk el tervezni, hálóterveket készíteni. Mindenképpen a mobil verzióval kezdjünk és csak utána haladjunk a tablet és desktop irányába. Fontos, hogy a mobil verziónál jóval kevesebb elemet rakjunk csak ki, ne legyenek 10 képernyőnyi hosszúságú mobilra optimalizált oldalak, mert senki sem fogja végig tekerni őket. Csak a lényeget helyezzük el a mobil oldalakra, a felesleges tartalmakat pedig bátran tüntessük el.

A mobil verziónál figyeljünk az eltartásokra és a betűméretekre is, hiszen például egy 12 pixel nagyságú betűméret már nehezen olvasható kisebb telefonok kijelzőjén. Ne felejtsük a "fat finger" problémát sem, amikor a mobil felületet tervezzük.

A megfelelően felépített reszponzív weblap megtervezése időigényes feladat, hiszen akár a végtelenségig finomíthatjuk a megjelenést. Optimalizálhatunk több fajta mobil és tablet méretre, optimalizálhatunk asztali alap monitorokra, nagy felbontású TV-kre, laptopokra is. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen a tervezéssel rengeteg időt spórolhatunk meg.

Amennyiben szeretnél további információt a reszponzív webdesign-ról, látogasd meg ezt a linket: A reszponzív webdesign pár mondatban.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign