Reszponzív webdesign, Mobile-first design

Mobilbarát weboldal tervezés hatékonyan


Mitől jó egy mobilbarát weboldal? Az egyik legfontosabb tény, hogy a mobil felhasználók nagyon célorientáltak. Azonnal szeretik elérni az információt amit keresnek a lehető legrövidebb és legegyszerűbb módon.

Mobilbarát weboldal tervezés hatékonyan
Reszponzív webdesign
Mobile-first design
Author: Szabolcs Bakos

Szeretnéd javítani a weblapod mobil változatának felhasználói élményét? Összeírtam pár tippet, amire nem árt ha figyelsz a mobilbarát weboldal tervezésnél.

A mobilbarát weboldal célja legyen egyértelmű 

Tervezése közben érdemes figyelni arra a tényre, hogy a felhasználóidnak mindig tudnia kell elsőre, hogy miről szól a weblapod, különben csak az idejüket vesztegeted. Ha lehetséges már az első képernyőn jó ha tudatod velük, hogy mivel fognak találkozni ha elkezdik böngészni a tartalmaidat.

A mobilbarát weboldal nyitóoldalán található call to action gomb legyen elérhető scrollozás nélkül

Mobilbarát weboldal tervezésénél érdemes figyelni arra, hogy a modern reszponzív weblapok nyitóoldala általában hero képpel és CTA (call to action) gombbal indul. Mobil nézetben, ha a weblap nem megfelelően van optimalizálva, a CTA gomb csak scrollozás után érhető el. Ez egy fatális hiba, a mobil nézetben a CTA gomb az első képernyőn azonnal legyen elérhető.

Használj rövid és egyszerűsített menüket a mobilbarát weboldal tervezése közben

A mobil felhasználók nem szeretik tekergetni a hosszú menülistákat. Erre kiemelten ügyelj a tervezés közben. Alakítsd a weblapod menüpontjainak listáját úgy, hogy minél egyszerűbben elérjék a mobil felhasználók a keresett menüpontot.

A kereső legyen könnyen elérhető a mobilbarát weboldaladon

A mobil felhasználók információt keresnek a weblapokon. Ha nem találnak valamit, általában a keresőhöz fordulnak. Mobilbarát weboldal tervezése közben, ha a weboldalad rendelkezik keresőmezővel, akkor mobil nézetben is rakd egy jól látható helyre és ne dugd pl. egy lenyíló menü mögé.

Engedd a felhasználóidat szabadon böngészni

A felhasználók szeretik feltérképezni, megismerni a weblapokat mielőtt különböző döntéseket hoznak azokkal kapcsolatban. Engedd a felhasználóidnak, hogy szabadon böngészhessenek, kötelező feladatok nélkül. A felhasználók adatainak túl korai bekérése például kevesebb regisztrációhoz vezethet.

Használj minél egyszerűbb űrlapokat, az adatok bekéréséhez

Mobilbarát weboldal tervezése közben kiemelten figyelj arra a tényre, hogy a felhasználók utálják a hosszú, átláthatatlan űrlapokat. Használj minél egyszerűbb struktúrájú beviteli mezőket tervezéskor. Csökkentsd az űrlapok kitöltésének hibaszázalékát egyértelmű hibajelzésekkel.

Ne engedd meg a felhasználóidnak a kétújjas nagyítást

A mobil felhasználók már hozzászoktak a lefelé görgetés szabályaihoz. Ne zavard őket össze nagyítással és a horizontális scrollozás lehetőségével. Azok a weboldalak amik kényszerítik a felhasználókat a horizontális scrollozásra, általában elbuknak a Google mobilbarát teszten és rosszabbul szerepelnek a keresési találatokban.

Felejtsd el a weblapod alján található "Teljes verzió", "Asztali verzió" típusú linkeket

A fenti linkek segítségével egyes weblapok monitorokra tervezett verziói elérhetőek mobilon is. Ha mobilbarát weboldalt tervezel, felejtsd el ezeket a linkeket, mert azt sugallod a mobilos felhasználóidnak, hogy asztali verzióval több tartalmat fognak kapni.

Optimalizáld a teljes weblapod mobilra

A mobilbarát weboldal tervezésénél kiemelten fontos, hogy minden oldal optimalizálva legyen mobil felületekre. Azoknál a weboldalaknál, ahol ez nem történt meg a felhasználók összezavarodhatnak és ezáltal az adott weboldalak rosszabb teljesítményt nyújthatnak.

A megfelelően kivitelezett mobilbarát weboldal tervezés rengeteg időt és tervezést igényel. Remélem segítségedre lesznek a fenti hasznos tanácsok.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign