Mobilbarát weboldal készítés

A mobilbarát weboldal készítés terén a Google nem csak beszél, hanem tovább folytatja a mobile-first alapú stratégiáját. Ha weblap tulajdonos vagy és hosszútávban gondolkozol, jobban jársz, ha Te is így teszel.

Reszponzív webdesign
Frissítve: 2023.08.07 - Szerző: Bakos Szabolcs

Az elmúlt években rohamosan nőtt a mobileszközök használata, és egyre többen választják az okostelefonokat és tableteket az internetezésre. Az emberek szinte mindenhol, az utcán sétálva, étteremben, vagy éppen tömegközlekedési eszközön, a kezükben tartják mobilkészülékeiket. Ennek következtében az online tartalmakhoz való hozzáférés már nem korlátozódik az asztali számítógépekre. Az okostelefonok és tabletek elterjedésével egyre több multimédiás tartalom vált elérhetővé az emberek számára, és így az internetezés élménye még sokrétűbb és változatosabb lett.

A növekvő mobilhasználat miatt egyre több látogató érkezik mobil eszközökön keresztül a weboldalakra, és ezért elengedhetetlen, hogy a felhasználók számára könnyed és felhasználóbarát élményt nyújtsunk a mobilbarát weboldalak révén. 

Mobilbarát weboldal készítés

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Mik azok a mobilbarát weboldalak?

A mobilbarát weboldalak olyan honlapok, amelyek reszponzív design segítségével automatikusan alkalmazkodnak a különböző mobil eszközök kisebb képernyőméreteihez. 

Ez azt jelenti, hogy a weboldal tartalma és elrendezése rugalmasan igazodik a mobiltelefonok és tabletek képernyőjéhez, így könnyedén és hatékonyan lehet navigálni rajtuk. Ez a felhasználói élmény javulását eredményezi, és segít abban, hogy az emberek kényelmesen böngészhessék a mobilbarát weboldalakat bárhol és bármikor, akár útközben is. A mobilbarát weboldalak használata számos előnnyel jár, amelyek kulcsfontosságúak a felhasználói élmény javításában és az online jelenlét erősítésében. A mobilbarát weboldalak készítése és tervezése kiemelt fontosságú a mai digitális korban. A megfelelő felhasználói élmény a mobil felületeken nemcsak a látogatók elégedettségét növeli, hanem hozzájárulhat az oldal látogatottságának növekedéséhez és a konverziós arány javulásához is.

Mik a mobilbarát weboldalak előnyei?

A mobilbarát weboldalak jelentős előnyöket kínálnak. Az alkalmazkodás a kisebb képernyőméretekhez könnyű navigációt eredményez, minimalizálva az eltévedést és növelve az oldalon töltött időt. A mobilbarát design segíti a vásárlást, regisztrációt és más interakciókat mobil eszközökön, ezzel növelhetők a konverziós arányok és bevételek. A gyors betöltés és könnyen elérhető tartalom miatt a mobilbarát oldalak csökkentik a kilépési arányt és hosszabb időre vonzzák a felhasználókat. Végezetül pedig a mobilbarát oldalak megfelelő optimalizálása javíthatja a helyi vállalkozások találati esélyeit a Googleben. A Google és más keresőmotorok előnyben részesítik a mobilbarát weboldalakat a keresési eredményekben, ami növeli a láthatóságot és látogatók számát.

Mobilbarát weboldal készítés

Mitől lesz mobilbarát egy weboldal?

Egy weboldal mobilbarát lesz, ha az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

  • Reszponzív design: A weboldal automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez és eszközökhöz, így jól megjelenik és könnyen navigálható a mobiltelefonokon, tableteken és asztali számítógépeken egyaránt
  • Könnyű navigáció: A mobilbarát weboldalak egyszerű és felhasználóbarát navigációs struktúrával rendelkeznek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen megtalálják az információkat és elérjék a kívánt tartalmakat
  • Gyors betöltési sebesség: A mobilbarát weboldalak a legtöbb esetben optimalizáltak, mivel a mobilhasználók gyakran azonnali eredményeket várnak el és nem tűrik el a hosszú betöltési időt
  • Felhasználói élmény: A mobilbarát weboldalak figyelembe veszik a mobilhasználók igényeit és preferenciáit, hogy pozitív felhasználói élményt nyújtsanak, például könnyen kattintható gombokkal és nagyobb betűméretekkel
  • Optimalizált tartalom: A mobilbarát weboldalak tartalma könnyen olvasható és érthető a kisebb képernyőn is, anélkül hogy szükség lenne vízszintes görgetésre vagy nagyításra
  • Kevésbé használt technológiák elkerülése: A mobilbarát weboldalak elkerülik a Flash vagy más olyan technológiák használatát, amelyek nem támogatottak a mobil eszközökön, és problémákat okozhatnak a betöltési sebességben vagy a megjelenítésben

Mi az a reszponzív design?

A reszponzív megjelenés, vagy más néven reszponzív webdesign, egy olyan weboldal tervezési megközelítés, amely lehetővé teszi, hogy az adott weboldal dinamikusan és rugalmasan alkalmazkodjon a felhasználók különböző eszközeihez és képernyőméreteihez. Ez azt jelenti, hogy a weboldal automatikusan átrendeződik és átméreteződik annak függvényében, hogy éppen milyen eszközön és képernyőn jelenik meg.

A mobilbarát weboldalak reszponzív design alkalmazásával biztosítják, hogy az oldalak tartalma és elrendezése tökéletesen illeszkedjen a különböző mobiltelefonok, tabletek és asztali számítógépek képernyőméreteihez. Ezáltal a felhasználók könnyedén és kényelmesen böngészhetnek az oldalon bármilyen eszközön, anélkül, hogy az oldalt vízszintesen kellene görgetni vagy nagyítani ahhoz, hogy az információkhoz hozzáférjenek.

A reszponzív design nem csak az elrendezést, hanem a navigációt és a gombok méretét is optimalizálja az eszköz képernyőméretének megfelelően. Így a weboldal felhasználóbarát marad és könnyen használható, függetlenül attól, hogy éppen mobiltelefonon, tableten vagy számítógépen kerül megtekintésre.

A reszponzív design alkalmazása különösen fontos napjainkban, amikor az emberek egyre több időt töltenek mobil eszközeiken internetezéssel. A mobilforgalom folyamatosan növekszik, ezért elengedhetetlen, hogy egy weboldal mobilbarát legyen, hogy pozitív felhasználói élményt nyújtson és versenyképes maradjon a digitális piacon. A mobilbarát weboldalak nemcsak a felhasználók elégedettségét növelik, hanem segítenek javítani a weboldal keresőoptimalizálását is, mivel a Google és más keresőmotorok is előnyben részesítik a mobilbarát oldalakat a keresési eredmények során.

Mobilbarát weboldal készítés

Miért fontos a könnyen használható navigáció?

A mobilbarát weboldalakra jellemző, hogy rendelkeznek intuitív navigációs rendszerrel, amely segíti a felhasználókat abban, hogy könnyen és gyorsan megtalálják a keresett információkat és elérjék a számukra fontos tartalmakat. A mobilbarát weboldalak tervezése során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a navigáció egyszerű és felhasználóbarát legyen, és hogy a látogatók ne tévedjenek el és ne kelljen felesleges időt és energiát pazarolniuk az információk megkeresésére.

A könnyen használható navigáció esetében a mobilbarát weboldal menüpontjai, linkei és egyéb navigációs elemek logikus és érthető módon vannak elrendezve. Az ikonok és gombok megfelelő méretűek és elhelyezésük átgondolt, így a felhasználók könnyen kattinthatnak rájuk még kisebb képernyőkön is, anélkül hogy véletlenül másik elemre kattintanának.

A mobilbarát weboldal kialakítása során figyelembe kell vennünk az eszközök különböző képernyőméreteit. Például a hagyományos menü helyett egy mobilbarát weboldalon található navigációs menü lehet gördülő menü vagy egy lenyitható menü, amely a képernyőre kattintva jelenik meg és könnyedén elrejthető.

Mobilbarát weboldal készítés

A mobilbarát weboldal készítés alapszabályai

Mobilbarát weboldalt készíteni komplex feladat. Összegyűjtöttem néhány kulcsfontosságú irányelvet, amikre érdemes figyelmet fordítani a tervezése során:

Határozd meg a célokat

Egyértelmű célok hiányában könnyen elveszhetünk a tervezés során, és olyan weboldalt hozhatunk létre, amely nem hatékony, nehezen navigálható, és nem szolgálja megfelelően a felhasználók igényeit. Ezért érdemes időt és energiát fordítani a célok pontos meghatározására és a tervezési folyamatra, hogy egy hatékony és eredményes weboldalt hozzunk létre, amely pozitív felhasználói élményt nyújt és segíti az üzleti céljaink elérését.

Csak a legfontosabb elemek maradjanak

A mobil felületeken sajnos rendkívül kevés hely áll rendelkezésre, éppen ezért a legfontosabb elemekre kell helyezni a hangsúlyt. A cél, hogy minél kevesebb kattintható felület, minél kevesebb zavaró elem legyen a mobilbarát oldalakon. A zavaró elemek eltüntetése segíti a felhasználói fókusz megtartását, a rövidebb oldalak pedig abban segítenek, hogy kevesebbet kelljen lapozni a felhasználónak. Persze ez nem mindig kerülhető el a weboldal készítés során.

A kattintható elemek legyenek nagy méretűek

Az ujjaink jóval szélesebbek mint a precíz egér kurzor, ezért nagyobb felület szükséges a használatukhoz. Az Apple például 44px négyzet távolságot javasol a tapintható mobilfelületek köré. Természetesen ezt nem kell pixelpontosan betartani, de érdemes növelni a linkek körüli távolságot, a gombok kerületét és az eltartási távolságokat is, amennyire lehetséges. Így szellősebb lesz a tartalom és könnyebben kattinthatóak az elemek.

Mobilbarát weboldal készítés

Javasolt a szellős struktúrára, a nagy térközök használata

Különösen fontos az óvatos tervezés a mobil felületeken, beleértve a kényelmes térközöket és jól olvasható betűtípusokat is. A tágabb térközök segítenek a tartalom rendezettségében, míg a nagyobb betűk könnyebben olvashatóvá teszik azt. Az ügyfelek értékelik a tartalom gazdagságát egy oldalon, de érdemes elkerülni a kicsi és zsúfolt betűket, mivel ezek különösen nehezen olvashatók kisebb méretű telefonokon.

A nyitóoldalon található call to action gomb legyen elérhető scrollozás nélkül

Mobilbarát weboldalak készítése során fontos szem előtt tartani, hogy a modern reszponzív design általában egy hero képpel és egy CTA (hívás a cselekvésre) gombbal indítja az oldalt. Azonban mobil nézetben, ha az oldalt nem megfelelően optimalizáljuk, előfordulhat, hogy a CTA gomb csak az oldal görgetésével válik elérhetővé. Ez kritikus hiba, hiszen a mobil nézetben a CTA gombnak az első képernyőn azonnal láthatónak és elérhetőnek kell lennie a látogatók számára.

Használj rövid és egyszerűsített menüket

A rövid és egyszerűsített menük tervezése során fontos figyelembe venni a weboldal céljait és a látogatói igényeket. A menüpontok elrendezését és elnevezését úgy kell megválasztani, hogy az könnyen érthető legyen és segítse a felhasználókat a hatékony navigációban. A túl sok menüpont vagy felesleges kategória átláthatatlanná és zavaróvá teheti a weboldalt, ami negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt és a weboldal hatékonyságát. A látogatók könnyebben eligazodnak az oldalon, ha csak azokat a fő menüpontokat látják, amelyek relevánsak számukra!

Mobilbarát weboldal készítés

A kereső legyen könnyen elérhető

Mobil eszközöket használók gyakran böngészik weboldalakat, hogy információt találjanak. Ha valamilyen okból nem találják meg amit keresnek, általában a kereső funkciót veszik igénybe. Amikor olyan mobilbarát weboldalt hozol létre, amely rendelkezik egy keresőmezővel, rendkívül fontos, hogy gondoskodj arról, hogy ezt a keresőmezőt a mobil nézetben is könnyen észrevehető helyre helyezd el. Kerüld el az olyan megoldásokat, ahol a kereső rejtve marad egy lenyíló menü mögött vagy más nehezen elérhető helyen. Az egyszerű és gyors elérhetőség biztosítása segít abban, hogy a mobil használók könnyen megtalálják és használják ezt a kulcsfontosságú funkciót, ami növeli az oldalukon való elégedettséget és a hatékony információkeresést.

Engedd a felhasználóidat szabadon böngészni

Az online felhasználók gyakran élvezik a weboldalak felfedezését, ahogy megismerik azokat, mielőtt különféle döntéseket hoznának róluk. Fontos, hogy lehetőséget adj a látogatóidnak arra, hogy szabadon böngésszenek és felfedezzék az oldalad tartalmát, anélkül, hogy kötelező lépéseket kellene végrehajtaniuk. Az adatok korai bekérése, például azonnali regisztrációkérés, a felhasználók számára kellemetlen élményt okozhat, és csökkentheti a regisztrációk mennyiségét. Egy olyan megközelítés, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy először felfedezzék az oldaladat és megismerjék az értékeit, elősegítheti a pozitív felhasználói élményt, valamint növelheti a hosszú távú elkötelezettséget és interakciót az oldaladdal.

Használj minél egyszerűbb űrlapokat, az adatok bekéréséhez

Amikor mobilbarát weboldalt készítesz, különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy a felhasználók ne legyenek frusztráltak hosszú és nehezen átlátható űrlapok miatt. Az egyszerűbb struktúrájú beviteli mezők használata segíthet a felhasználóknak könnyebben és gyorsabban kitölteni az űrlapokat. A hibásan kitöltött űrlapok arányának csökkentése érdekében nyújts egyértelmű és pontos hibajelzéseket azoknál a mezőknél, ahol probléma van. Ha elkerülhetetlenül hosszabb űrlapokat kell használnod, gondolj a felhasználói élményre: használhatsz folyamatjelző csíkot vagy lépésenkénti útmutatót, hogy megmutasd a felhasználóknak, hogy mennyi lépés van még hátra a kitöltés befejezéséig. Ez segít a felhasználóknak jobban átlátni a folyamatot és csökkenti a kitöltés során érzett frusztrációt.

Mobilbarát weboldal készítés

Ne engedd meg a felhasználóidnak a kétújjas nagyítást

A mobil eszközöket használók már megszokták a lefelé görgetés természetes módját. Ne okozz zavart számukra azzal, hogy nagyítási és horizontális görgetési lehetőségeket vezetsz be. Azok a weboldalak, amelyek rákényszerítik a felhasználókat a vízszintes görgetésre, általában nem teljesítik jól a Google mobilbarát tesztjét és alábbhagynak a keresési találatokban. Fontos, hogy megtartsd a felhasználók számára megszokott, függőleges görgetési mintát, hogy a felhasználói élmény optimális maradjon, és a weboldalad mobilbarát maradjon a keresőmotorok szemében.

Törekedj a minél kevesebb beviteli mezőre

Az emberek többnyire könnyebben választanak a kattintás és érintés opciók közül, mintsem hogy gépeljenek, különösen mobil eszközökön. Mobil eszközökön a gépelés gyakran lassú és kényelmetlen folyamat. Az olyan weboldalak, amelyek nem megfelelően optimalizáltak a mobil eszközökre, gyakran a űrlapokkal kapcsolatos nehézségek miatt okoznak gondokat. Minél rövidebb egy űrlap, annál valószínűbb, hogy az emberek hajlandók lesznek azt kitölteni. Éppen ezért érdemes minimalizálni a gépelés szükségességét a mobil felületeken is.

Mobilbarát weboldal készítés határidőre

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Felejtsd el a weblapod alján található “Teljes verzió”, “Asztali verzió” típusú linkeket

Ha egy mobilbarát weboldalt készítesz, javaslom, hogy hagyd el az olyan linkeket, mint a "Teljes verzió" vagy "Asztali verzió", amelyek általában a weboldal alján találhatóak. Ezek a linkek arra szolgálnak, hogy a felhasználók mobil eszközökön is elérhessék a weboldal asztali verzióját. Azonban, ha a célod a mobilbarát élmény, akkor ne használd ezeket a linkeket, mivel ezzel azt sugallhatod, hogy az asztali verzió több tartalmat tartalmaz, ami zavaró lehet a mobilos felhasználók számára.

Optimalizáld a teljes weblapod mobilra

A mobilbarát weboldal készítésénél kiemelten fontos, hogy minden oldal optimalizálva legyen mobil felületekre. Azoknál a weboldalaknál, ahol ez nem történt meg a felhasználók összezavarodhatnak és ezáltal az adott weboldalak rosszabb teljesítményt nyújthatnak. Természetesen minden mobileszköz felületére nem lehet optimalizálni, de ha a felületek mobil first stílusban készülnek akkor jóval nagyobb tartományt tudnak lefedni. Törekedj rá, hogy minél több felületen nézzen ki jól a weblapod, webes alkalmazásod.

Mobilbarát weboldal készítés

További érvek az mobilbarát weboldal készítés mellett

  • Tízből négy magyarnak már van mobilnet előfizetése
  • A tendenciák szerint Magyarországon többen interneteznek mobil platformokról, mint az asztali számítógépekről
  • Ha valaki mobilon indít keresést a Google-ben, akkor a Google a mobilbarát weboldalakat részesíti előnyben
  • Mobilos böngészés közben az emberek 40%-a kilép egy weblapról, ha az nem mobilbarát
  • A felhasználók 48%-a bosszankodik, ha nem mobilra optimalizált oldalra lép
  • A felhasználók 48%-a szerint az a cég aki nem optimalizálta weblapját mobilra, az nem foglalkozik megfelelően az üzletével

Mobile first és kevesebb a probléma

A mobile first megközelítés egyik fő előnye, hogy a tervezés folyamata a mobil felületektől indul és a desktop felületekre terjed ki. Általánosan megállapítható, hogy a mobile first módszernél is hatékony, ha először készítesz egy drótvázat vagy vázlatot. Érdemes már a tervezés korai szakaszában meghatározni a reszponzív töréspontokat, és a tervezést a legkisebb mobil felbontásra optimalizálni. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a weboldal a kezdetektől fogva optimalizált legyen mobil felületekre, és fokozatosan alkalmazkodjon a nagyobb kijelzőkhöz anélkül, hogy elveszítené a felhasználói élmény minőségét. Ha szeretnéd tesztelni, hogy mobilbarát-e a weblapod a Google szerint, az alábbi linken megteheted: https://search.google.com/test/mobile-friendly

A fentiekből látszik, hogy rengeteg dolgot kell figyelembe venni az optimális felhasználói élmény eléréséhez a mobil felületeken is, de érdemes rá időt és pénzt fordítani. Lehet, hogy egy potencionális ügyfél a mobilon találkozik először a weblapoddal, és ha ott nem találja meg az információt amit keres, vagy káoszt talál könnyen tovább is állhat. Ezzel üzletet bukhatsz.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi azok a mobilbarát weboldalak?

A mobilbarát weboldalak a monitorok és a mobilkészülékek képernyőjén is teljes értékű felhasználói élményt biztosítanak a felhasználók számára.

Miért fontos a mobilbarát weboldal készítés?

Napjainkban már egyre többen böngésznek mobil felületekről, ezért kiemelten fontos, hogy egy modern weboldal, a mobil eszközökön is tökéletesen kezelhető legyen.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST