Webdesigner

Mit kell tudnia egy profi webdesigner-nek?


Webdesigner bárki lehet egy kis gyakorlással. Weblapot is bárki tud tervezni, viszont használhatót már kevesen.

Mit kell tudnia egy profi webdesigner-nek?
Author: Szabolcs Bakos

Tapasztalatból tudom, hogy a webdesignhoz mindenki ért. Az első bökkenő akkor történik, amikor a programozó visszadobja a "szakember" által elkészített és átadott terveket, mert nem lehet azokat megvalósítani.

A rosszabb eset az amikor már elkészült a weblap és utána derül ki, hogy valami nem oké. Nem a célközönségnek készült a design. Találkoztam már olyan esettel is, amikor a projekt végén derült ki, hogy nem állnak össze az oldalak. Nem megfelelő minőségű a színvonal. Természetesen ilyenkor a megrendelők bepánikolnak és megpróbálják minél kisebb költségből megoldatni mással a problémát.

Elég sok megkeresést kaptam már olyan célból, hogy vegyem át a más által elrontott munkát. Természetesen ezeket a megbízásokat sosem vállalom el. Ez már a végső fázis egy projekt életében. Az ügyfél már rendkívül frusztrált, a büdzsé nagy részét már elköltötte és minél kevesebből szeretné megoldatni a más által elrontott problémát. Nézzük hát, miket kell tudnia egy professzionális webdesigner-nek.

Egy profi webdesigner-nek tudnia kell az alábbiakat

  • A jó webdesigner ismeri a felhasználói szokásokat, a webergonómiát
  • Tudja hogyan kell használható weblapokat tervezni
  • Fejből fújja a webes tipográfiát
  • Ismeri a webes szabványokat
  • Ismeri a HTML és CSS nyelveket
  • Úgy tud weblapot tervezni, hogy az programozásilag is megvalósítható legyen
  • Tisztában van az aktuális webdesign trendekkel
  • Pontosan fel tudja mérni az ügyfelei igényeit
  • Mindig a legoptimálisabb webes megoldásokat tudja javasolni a felmerülő problémákra

Nem tudom hangsúlyozni, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy kivel kívánunk dolgozni. Továbbra is azt tudom javasolni, hogy ne sajnáljuk a pénzt a jó szakemberre. A low-cost emberekkel rengeteg időt és pénzt fogunk veszteni, hosszútávon mindenképpen.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign