Webdesign

Weboldal készítés

Webáruház készítés

Profi webdesigner-t keresel? Segítek hogyan válassz!


Webdesigner bárki lehet egy kis gyakorlással. Weblapot is bárki tud tervezni, viszont használhatót már kevesen.

Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Profi webdesigner-t keresel? Segítek hogyan válassz!
Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Author: Bakos Szabolcs

Megbízható webdesigner-t keresel? Nem vagy könnyű helyzetben. A modern technológiáknak köszönhetően egy weblapot bárki össze tud kattingatni, viszont használhatót már kevesen.

Napjainkban szinte minden cégnek van weblapja, amit valakinek meg kell terveznie, létre kell hoznia, majd azt karban kell tartania. A verseny óriási, a tét a felhasználók elérése, majd potenciális vásárlókká konvertálása. Ez egyre nehezebb és fáradtságosabb feladat. Ha versenyben szeretnél maradni a riválisaiddal szemben, ha versenyképes weboldalt szeretnél, akkor a weblapod folyamatosan csiszoltatnod, fejlesztetned kell, mert különben egyszerűen lehagynak a többiek. Itt jön képbe a webdesigner szerepe.

Webdesigner, webgrafikus

A webdesigner szakma napjainkban

Az internet dinamikus növekedésének és fejlődésének köszönhetően a webdesigner szakma jelenleg is rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Webdesigner-nek lenni, menő és trendi dolog, akár otthonról is végezhető szakma (szabadúszó webdesigner) és nem mellesleg jól is lehet keresni vele. A népszerűségnek viszont ára van, a webdesigner szakmában ma már rendkívül nehéz érvényesülni, ugyanis sokan próbálnak megélni belőle, ráadásul alacsony tudással.

Nem vagy könnyű helyzetben, ha megbízható szakembert keresel, ugyanis a webdesigner piac rendkívül híg. Rengeteg alacsony tudású játékos mozog a piacon, akik fűt-fát ígérgetnek, vagy az árak leverésével próbálnak életben maradni.

A rendkívül híg piac hátránya a sok alacsonytudású szakember jelenléte, akik általában az alacsony árakkal, a megbízhatatlanságukkal és a tudás nélküli ígérgetéseikkel rendkívül sokat ártanak a webdesigner szakma megítélésének.

Az elmúlt közel két évtizedben rengeteg szakemberrel dolgoztam együtt, rengeteg történetet tapasztaltam és hallottam az ügyfeleim révén. Bemutatok neked poénosan pár webdesigner típust, akiket jobb ha messziről elkerülsz, ha nem akarsz feleslegesen pénzt dobálni a kútba.

Az igérgetős webdesigner

Az igérgetős webdesigner-t nehezen fogod kiszűrni. A specialitása abban rejlik, hogy bármit kérsz tőle, mindenre azt fogja válaszolni, hogy meg tudja csinálni. A projekt elején mindenben készségesen a rendelkezésedre fog állni, egészen addig, amíg ki nem fizetted az előleget a projektért. Innentől kezdve egyre kevésbé lesz elérhető, a megbeszélt határidőket nem fogja teljesíteni, folyamatos csúszásokra, mellébeszélésekre számíthatsz. Ennél a webdesigner típusnál, ha leszerződtetek mindenképpen pénzt és energiát fogsz bukni, egyetlen dolgot tehetsz, nyelsz egy nagyot és ott hagyod a francba.

Webdesigner, webgrafikus

A marketing specialista webdesigner

Marketing gurukkal tömve az internet. A marketing specialista webdesigner ereje abban rejlik, hogy mindenféle marketing bullshittel fogja tele tömködni a fejed (amihez valamilyen szinte ért is), viszont a technológiai oldalon már komoly hiányosságokkal rendelkezik. Tudása általában kimerül egy kattingatós univerzális Wordpress sablon állítgatásában, amit te ki fogsz fizetni és meg is fogsz kapni gagyi kivitelben.

Webdesigner, webgrafikus

A nagyon kreatív webdesigner

A nagyon kreatív webdesigner általában valamelyik ismerősöd, vagy barátod közül fog megjelenni. Jellegzetessége, hogy általában végzett valamilyen művészeti iskolát, nagyon ért az offline arculattervezéshez és az offline design-hoz, de neked természetesen fog tudni tervezni szuper weblapot is. A nagyon kreatív webdesigner természetesen a kódoláshoz nem ért csak a designhoz. Miután kifizetted és leszállítja a terveket, fejlesztőt kell majd keresned, aki jelezni fogja, a tervek nem megvalósíthatóak és sajnos duplán kell majd a kasszához fordulnod, ha szeretnél egy működő weblapot.

Az olcsó webdesigner

A minőségnek ára van, tartja a mondás. Az olcsó webdesigner valamiért nem ismeri ezt az egyszerű mondást. Jellegzetessége, hogy nem tud érvényesülni a piacon, ezért lenyomja az árait a béka feneke alá. Az olcsó webdesigner-t könnyen felismerheted az alacsony árai miatt. Miután kifizetted az előleget, számolhatod a napokat, mert semmivel sem lesz meg időben, ugyanis ahhoz, hogy meg tudjon élni folyamatosan túlvállalja magát és a te projekted csak egy lesz a másik húsz projekt mellett.

Webdesigner, webgrafikus

A fenti négy poénosan megjelenített webdesigner típus sajnos nagyon is létezik és annyira már nem is poénosak, ha valamelyikkel volt dolgod.

A mai napig folyamatosan kapok olyan megkereséseket, ahol arra kérnek vegyek át mások által elrontott projektet. Természetesen ezeket a megbízásokat csak akkor vállalom el, ha nulláról kezdjük a történetet, amibe ritkán szoktak belemenni. Az ügyfél már rendkívül frusztrált, a büdzsé nagy részét már elköltötte és minél kevesebből szeretné megoldatni a más által elrontott problémákat.

A fentiekből is látszik, hogy a webdesigner szakma összetett tudást igényel, ha magasabb szinten űzi az ember és rengeteg irányba lehet specializálódni belőle. Én például a minimalista design (UI design) mellett a felhasználói élmény tervezés (UX design) irányába specializálódtam ezért jelenleg UI/UX designerként nyújtom a szolgáltatásaimat.

De térjünk vissza az alapokhoz és nézzük át miket kérhetsz számon egy profi webdesigner-en, ha dolgozni akarsz vele.

Vizuális tervezés

Egy profi webdesigner tökéletesen ismeri a vizuális tervezés alapjait és tisztában van az aktuális webdesign trendekkel. Képben van az alapvető webes design stílusokkal, fejből fújja az összes weboldalakon megtalálható elem célját és megjelenítését. Természetesen olyan webdesigner aki minden design stílusban jó nem létezik, ezért próbálj olyat keresni, aki a vizuális elvárásaidnak megfelel.

Webes tipográfia

A webdesign 95%-ban tipográfia. A profi webdesigner a kisujjából kirázza a webes tipográfia alapszabályait. Ha a véleményét kéred, fejből fogja sorolni számodra az összes ismert és népszerű webes betűtípust és azok legoptimálisabb kombinációit.

Webdesigner, webgrafikus

Reszponzív webdesign

Egy profi webdesigner tökéletesen ismeri a weboldalak felépítését mobil, tablet és az asztali monitorok felületein. Ismeri az összes népszerűbb multimédiás eszköz limitációját és előnyét, hogy a maximumot tudja kihozni számodra az összes általad igényelt multimédiás felületből.

HTML és CSS kódolás

A hibamentes HTML és CSS kódolás elengedhetetlen tudás a weboldalak készítése és tervezése során. Ezek hiányában ne várj el minőségi kódsorokat és gyors modern weboldalakat. A profi webdesigner fejből fújja a webes szabványokat és a HTML és CSS kódokat, hogy a lehető legoptimálisabban tudja megtervezni számodra a leendő weboldaladat.

Webdesigner, webgrafikus

UX design

Egy szép weboldal semmit sem ér, ha nem felhasználóbarát és nem a célcsoportnak készül. A felhasználói élmény ismerete ma már alap feltétele a weboldalak tervezésének. Egy profi webdesigner legalább alap szinten jártas a UX tudományában, ugyanis e-nélkül nem fog tudni neked felhasználóbarát felületet tervezni, csak egy csicsás valamit.

SEO, marketing tartalomírás

A megfelelő szöveges tartalom kulcsfontosságú, ha hatékony weboldalban gondolkozol. A profi webdesigner tud neked segíteni a megfelelő szöveg megírásában. Képes neked iránymutatást adni, hogy hogyan és miként állítsd elő a megfelelő szöveges részeket, vagy ha ez nem megy, tudja kihez fordulhatsz, ha profi szöveges tartalomra van szükséged.

Tech SEO

A modern SEO legfontosabb alapkövei a hibamentes és gyors weboldalak, valamit megfelelően felépített HTML struktúra. A gyors weblap sebesség gyakorlatilag kivitelezhetetlen univerzális Wordpress sablonokkal. Egy profi webdesigner-nek képesnek kell lennie 90+ sebességű weboldalakat létrehoznia, amennyiben egyedi weboldal készítést rendelsz tőle, ha ezt nem tudja megoldani nem profi szakemberrel van dolgod.

Webdesigner, webgrafikus

Analitikai ismeretek

A legalább alapfokú analitikai szoftverek ismerete elengedhetetlen képesség egy profi webdesigner számára, hiszen ezek nélkül nem fogja tudni monitorozni a weboldalad teljesítményét és nem fogja tudni megállapítani melyek azok a gyenge pontok, amin javítani kellene a weboldaladon.

Ügyfél menedzsment

A profi webdesigner-nek kiválóan tud tárgyalni veled a projekt bármelyik fázisában. Értelmesen és érthetően el tudja magyarázni, mire van szükséged ahhoz, hogy egy profi weboldalad lehessen, mindig a legoptimálisabb webes megoldásokat fogja javasolni a felmerülő problémáidra és készségesen fog válaszolni a felmerülő kérdéseidre.

Idő menedzsment

A határidők betartása. Talán ez az egyik legfontosabb dolog egy projekt életében. Ha megbeszéltek valamit, joggal várod el, hogy az be is legyen tartva. A profi webdesigner folyamatosan be fogja tartani a megbeszélt határidőket. Ha ez nincs meg és elérni sem tudod csak a szökőévben egyszer, rossz szakembert választottál.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek, auditálok weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
UI/UX Design
Kapcsolat Facebook Twitter Linkedin
Webdesign