A webdesigner: Mit csinál, mihez kell értenie?

Webdesigner bárki lehet egy kis gyakorlással. Weblapot is bárki tud tervezni, viszont használhatót már kevesen.

Reszponzív webdesign
Weboldal készítés
Frissítve: 2023.01.30 - Szerző: Bakos Szabolcs

Profi, megbízható webdesigner-t keresel? Nem vagy könnyű helyzetben. A modern technológiáknak köszönhetően egy weblapot bárki össze tud kattingatni, viszont használhatót már kevesen.

Napjainkban szinte minden cégnek van weblapja, amit valakinek meg kell terveznie, létre kell hoznia, majd azt karban kell tartania. A verseny óriási, a tét a felhasználók elérése, majd potenciális vásárlókká konvertálása. Ez egyre nehezebb és fáradtságosabb feladat. Ha versenyben szeretnél maradni a riválisaiddal szemben, ha versenyképes weboldalt szeretnél, akkor a weblapod folyamatosan csiszoltatnod, fejlesztetned kell, mert különben egyszerűen lehagynak a többiek. Itt jön képbe a webdesigner szerepe.

Webdesigner, webgrafikus

Ki az a webdesigner?

A webdesigner egy olyan kreatív szakember, aki rendelkezik művészeti és technológiai tudással. A tudás segítségével képes weboldalakat tervezni és újra tervezni. Szakember, aki képes megtervezni és létrehozni könnyen használható és funkcionális weboldalakat, tisztában van az aktuális webes trendekkel és tudja hogyan kell esztétikailag vonzóvá tenni egy weblapot a felhasználók számára.

A fő feladata a weboldalak megtervezése, újratervezése. Egy átlagos felhasználó nem veszi észre, nem ismeri, nem látja azokat az apróságokat amitől egy weboldal jól néz ki és használhatóvá válik.

Az internet dinamikus növekedésének és fejlődésének köszönhetően ez a szakma jelenleg is rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Menő designer-nek lenni, divatos és trendi dolog, akár otthonról is végezhető szakma (szabadúszóként) és nem mellesleg jól is lehet keresni vele. A népszerűségnek viszont ára van, a szakmában ma már rendkívül nehéz érvényesülni, ugyanis sokan próbálnak megélni belőle, ráadásul alacsony tudással.

Nem vagy könnyű helyzetben, ha megbízható szakembert keresel, ugyanis a webes piac rendkívül híg. Rengeteg alacsony tudású játékos mozog a piacon, akik fűt-fát ígérgetnek, vagy az árak leverésével próbálnak életben maradni.

Letisztult, minimalista webdesign több mint 17 év tapasztalattal

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Milyen szakmákból tevődnek össze a webdesigner feladatkörei?

Fussuk át, hogy milyen szakmákból is tevődnek össze egy tapasztalt designer feladatkörei:

Webgrafikus

A webgrafikus a weboldalak grafikai megjelenésére fókuszál és ahogy a neve is mutatja webes grafikai UI elemeket, weboldalakat tervez. A webgrafikus nem tud programozni, kizárólag Photoshop, Sketch, vagy Adobe Illustrator-ral dolgozik, képességeitől függően. Régebben megkövetelték a kézzel való rajztudást is a nagyobb kreatív ügynökségek, ma már ez nem követelmény. A webgrafikus mint önálló szakma már kihaló félben van, hiszen ha csak rajzolgatni tudsz, az ma már nem elég túl sok mindenre.

Illusztrátor

Az illusztrátor, ahogy a neve is mutatja brutálisan jó illusztrációkat képes rajzolni akár kézzel, akár vektoros szoftverekkel. Ez a szakma napjainkban egyre népszerűbb, ugyanis a weboldalakon használt, kézzel rajzolt illusztrációk a reneszánszukat élik. A komolyabb illusztrátorok képesek profi színes ikonokat is rajzolni, de a szépen kidolgozott ikonozás a flat design előretörésével jelenleg a háttérbe szorult. Ha tudsz szép ikonokat és illusztrációkat rajzolni, az egy plusz bevételi forrás lehet a számodra.

Online art director

Az online art director, a komoly szakmai tudással és irányító képességekkel rendelkező webgrafikusok közül kerül ki. Az online art director-ok a megmondó emberek, általában egy adott online projekt vizuális koncepcióját tervezik meg, illetve irányítják a kezük alá dolgozó designereket. A nagy kreatív ügynökségeknél még pörögnek ilyen titulusok, de napjainkban már ez a titulus is kihaló félben van. Ha online art director vagy, akkor napi 24 órában a mókuskerékben pörögsz, ahonnan nincs kiszállás.

Profi webdesigner

Front-end fejlesztő / Sitebuilder

A front-end fejlesztő (sitebuilder) feladata a weboldalak grafikai felületeinek a lekódolása HTML, CSS és JS formátumban. Kevés jó és pontos front-end fejlesztő van a piacon, pedig ez egy nagyon kulcsfontosságú szakma, hiszen nem mindegy, hogy egy adott weboldal milyen minőségben kerül lekódolásra. Napjainkban a front-end fejlesztők főleg a nagyobb cégeknél dolgoznak, vagy specializálódnak valamelyik népszerűbb CMS (Pl: Wordpress) rendszerére. Jó, ha értesz a front-end-hez, hiszen az alapvető HTML és CSS ismeretek legalább alapszintű ismeretei gyakorlatilag elengedhetetlenek a szakmához.

Szövegíró

Minek egy designer-nek szövegírás? Hát például azért, mert az weboldalak legnagyobb része szövegből áll. A szövegírás mint különálló szakma pár éve kezdett egyre népszerűbbé válni, amikor rájöttek az emberek, hogy nem árt minőségi tartalmat gyártani a weboldalakra. Az interneten és a weboldalakon megtalálható szövegek minőség elég gyatra és rengeteg a másolt tartalom, egy jó szövegíró tud ezen a problémádon segíteni.

Fotós

A jó fotók elengedhetetlen elemei a profi weboldalaknak. Magát a fotós szakmát nem kell bemutatnom, hiszen gondolom tudod miről van szó. A fotós szakma rendkívül népszerű napjainkban. Itt is rengeteg a kókler, az igazán profi szakember megkéri az árát a munkájának. Több olyan fotós is van aki designer munkát is vállal a fotózás mellett, igazából náluk sablonok variálásán kívül magasabb szintet nem érdemes várnod.

A fentiekből is jól láthatod, hogy van itt jó pár szakma felsorolva. Nyilván a fenti szakterületekből nem lehet egyszerre mindenki profi, de egy tapasztalt webdesigner-nek legalább alapszinten hozzá kell tudnia szólni a fenti szakmákhoz.

Nézzük tovább az alapvető designer skilleket:

Mihez kell értenie egy profi webdesigner-nek?

A szakma szerteágazó full-stack tudást igényel, hiszen egy weboldal elkészítése rengeteg feladatból tevődik össze. Tervezés, kódolás, rajzolás, marketing, keresőoptimalizálás, szövegírás, webmesteri feladatok és még sorolhatnám a listát. Tipikusan a modern weboldal készítés világában, ezek a feladatok már különálló pozíciókban összpontosulnak és kevesen rendelkeznek a megfelelő tudással minden téren.

Webdesigner, webgrafikus

Nézzük át röviden milyen szakértelmek szükségesek ehhez a szakmához:

Vizuális tervezés

Egy profi tökéletesen ismeri a vizuális tervezés alapjait és tisztában van az aktuális webdesign trendekkel. Képben van az alapvető webes design stílusokkal, fejből fújja az összes weboldalakon megtalálható elem célját és megjelenítését. Természetesen olyan szakember aki minden design stílusban jó nem létezik, ezért próbálj olyat keresni, aki a vizuális elvárásaidnak megfelel.

Webes tipográfia

A webdesign 95%-ban tipográfia és a webes tipográfiai trendek folyamatosan változnak A profi designer a kisujjából kirázza a webes tipográfia alapszabályait. Ha a véleményét kéred, fejből fogja sorolni számodra az összes ismert és népszerű webes betűtípust és azok legoptimálisabb kombinációit.

Reszponzív webdesign

Egy profi tökéletesen ismeri a weboldalak felépítését mobil, tablet és az asztali monitorok felületein. Ismeri az összes népszerűbb multimédiás eszköz limitációját és előnyét, hogy a maximumot tudja kihozni számodra az összes általad igényelt multimédiás felületből.

HTML és CSS kódolás

A hibamentes HTML és CSS kódolás elengedhetetlen tudás a weboldalak készítése és tervezése során. Ezek hiányában ne várj el minőségi kódsorokat és gyors modern weboldalakat. Egy profi szakember fejből fújja a webes szabványokat és a HTML és CSS kódokat, hogy a lehető legoptimálisabban tudja megtervezni számodra a leendő weboldaladat.

Profi webdesignert keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

UX design

Egy szép weboldal semmit sem ér, ha nem felhasználóbarát és nem a célcsoportnak készül. A felhasználói élmény ismerete ma már alap feltétele a weboldalak tervezésének. Egy profi legalább alap szinten jártas a UX tudományában, ugyanis e-nélkül nem fog tudni neked felhasználóbarát felületet tervezni, csak egy csicsás valamit.

SEO, marketing tartalomírás

A megfelelő szöveges tartalom kulcsfontosságú, ha hatékony weboldalban gondolkozol. A profi szakember tud neked segíteni a megfelelő szöveg megírásában. Képes neked iránymutatást adni, hogy hogyan és miként állítsd elő a megfelelő szöveges részeket, vagy ha ez nem megy, tudja kihez fordulhatsz, ha profi szöveges tartalomra van szükséged.

Tech SEO

A modern SEO legfontosabb alapkövei a hibamentes és gyors weboldalak, valamit megfelelően felépített HTML struktúra. A gyors weblap sebesség gyakorlatilag kivitelezhetetlen univerzális Wordpress sablonokkal. Egy profinak képesnek kell lennie 90+ sebességű weboldalakat létrehoznia, amennyiben egyedi weboldal készítést rendelsz tőle, ha ezt nem tudja megoldani nem profi szakemberrel van dolgod.

Webdesigner, webgrafikus

Analitikai ismeretek

A legalább alapfokú analitikai szoftverek ismerete elengedhetetlen képesség egy profi számára, hiszen ezek nélkül nem fogja tudni monitorozni a weboldalad teljesítményét és nem fogja tudni megállapítani melyek azok a gyenge pontok, amin javítani kellene a weboldaladon.

Ügyfél menedzsment

A profi szakember-nek kiválóan tud tárgyalni veled a projekt bármelyik fázisában. Értelmesen és érthetően el tudja magyarázni, mire van szükséged ahhoz, hogy egy profi weboldalad lehessen, mindig a legoptimálisabb webes megoldásokat fogja javasolni a felmerülő problémáidra és készségesen fog válaszolni a felmerülő kérdéseidre.

Idő menedzsment

A határidők betartása. Talán ez az egyik legfontosabb dolog egy projekt életében. Ha megbeszéltek valamit, joggal várod el, hogy az be is legyen tartva. Egy profi folyamatosan be fogja tartani a megbeszélt határidőket. Ha ez nincs meg és elérni sem tudod csak a szökőévben egyszer, rossz szakembert választottál.

A fentiekből is látszik, hogy a webdesigner szakma összetett tudást igényel, ha magasabb szinten űzi az ember és rengeteg irányba lehet specializálódni belőle. Én például a minimalista design (UI design) mellett a felhasználói élmény tervezés (UX design) irányába, az üzleti weboldalakra specializálódtam. Egyszerűen elkerülhetetlen ebben a szakmában a folyamatos önképzés, ugyanis az ügyfelek a legváltozatosabb kérésekkel tudnak megjelenni.

Webdesigner, webgrafikus

Mire ügyelj ha webdesignert keresel?

A leendő ügyfelek sajnos nincsenek mindig tisztában azzal, hogy mit várhatnak el egy webdesignertől. Felsorolok neked három alapvető dolgot, amire jó ha ügyelsz, ha egy designerrel akarsz dolgozni.

Az offline (print) design nem egyenlő az online design-al

Szoktam kapni olyan megkereséseket, ahol a projekt részeként elvárják, hogy a leendő weboldal mellé, a cég teljes offline arculatát is tervezzem meg. Ezeket egyszerűen nem szoktam elvállalni. Hogy miért? Azért mert az offline (print) design teljesen más tudást igényel, mint az online design. Egy webdesigner a webre tervez, nem papírra. Ha az offline és online arculatot is egy helyen szeretnéd terveztetni, akkor egy olyan kreatív stúdiót keress, ahol a printtel külön szakember foglalkozik, különben egyátalán nem biztos, hogy profi minőséget fogsz kapni.

Szöveges tartalom nélkül nincs mit tervezni

Gyakori hiba az ügyfelek részéről, hogy gyakorlatilag szinte semmilyen szöveges tartalommal nem rendelkeznek, a leendő weblapjukhoz. Hogy ez miért gond? Mert a weboldalak közel 90%-a tipográfiából áll. Ha nem áll rendelkezésedre a leendő webodalad szövege, akkor a designer sem fog tudni mit tervezni. Mentőövként szokott szolgálni az ilyen esetekre a Lorem ipsum szövegek használata, de ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy a végső szöveges tartalom mérete drasztikusan el fog térni a “demó” szövegektől és a design fázis végén, vagy később derül, ki, hogy át kell tervezni a weboldalad különböző részeit.

Stock fotókból nem lehet várat építeni

Ezek a fránya stock fotók. Ha profi megjelenésű színvonalas weblapot szeretnél a cégednek, akkor ma már alapvető elvárás, hogy rendelkezz minőségű profi fotókkal. Ha ezek nem állnak a rendelkezésedre, akkor még a designer megbízása előtt keress egy profi fotóst. Nyilván a stock fotókkal is el ehet bűvészkedni egy bizonyos szintig, de egy komolyabb szint fölött elengedhetetlen az egyedi fotók megléte.

Szabadúszó webdesignert keresel?

Kérj ajánlatotKérj ajánlatot

Szabadúszó webdesigner típusok, akiket jobb, ha messziről elkerülsz!

A rendkívül híg piac hátránya a sok alacsony tudású szakember jelenléte, akik általában az alacsony árakkal, a megbízhatatlanságukkal és a tudás nélküli ígérgetéseikkel rendkívül sokat ártanak a szakma megítélésének. Az elmúlt közel két évtizedben rengeteg szakemberrel dolgoztam együtt, rengeteg történetet tapasztaltam és hallottam az ügyfeleim révén. Bemutatok neked poénosan pár típust, akiket jobb ha messziről elkerülsz, ha nem akarsz feleslegesen pénzt dobálni a kútba.

Az igérgetős webdesigner

Az igérgetős webdesigner-t az elején nehezen fogod kiszűrni. A specialitása abban rejlik, hogy bármit kérsz tőle, mindenre azt fogja válaszolni, hogy meg tudja csinálni. A projekt elején mindenben készségesen a rendelkezésedre fog állni, egészen addig, amíg ki nem fizetted az előleget a projektért. Innentől kezdve egyre kevésbé lesz elérhető, a megbeszélt határidőket nem fogja teljesíteni, folyamatos csúszásokra, mellébeszélésekre számíthatsz. Ennél a típusnál, ha leszerződtetek mindenképpen pénzt és energiát fogsz bukni, egyetlen dolgot tehetsz, nyelsz egy nagyot és ott hagyod a francba.

Webdesigner, webgrafikus

A marketing specialista webdesigner

Marketing gurukkal tömve az internet. A marketing specialista webdesigner ereje abban rejlik, hogy mindenféle marketing bullshittel fogja tele tömködni a fejed (amihez valamilyen szinte ért is), viszont a technológiai oldalon már komoly hiányosságokkal rendelkezik. Tudása általában kimerül egy kattingatós univerzális Wordpress sablon állítgatásában, amit te ki fogsz fizetni és meg is fogsz kapni gagyi kivitelben.

A nagyon kreatív webdesigner

A nagyon kreatív webdesigner általában valamelyik ismerősöd, vagy barátod közül fog megjelenni. Jellegzetessége, hogy általában végzett valamilyen művészeti iskolát, nagyon ért az offline arculattervezéshez és az offline design-hoz, de neked természetesen fog tudni tervezni szuper weblapot is. A nagyon kreatív designer természetesen a kódoláshoz nem ért csak a designhoz. Miután kifizetted és leszállítja a terveket, fejlesztőt kell majd keresned, aki jelezni fogja, a tervek nem megvalósíthatóak és sajnos duplán kell majd a kasszához fordulnod, ha szeretnél egy működő weblapot.

Webdesigner, webgrafikus

Az olcsó webdesigner

A minőségnek ára van, tartja a mondás. Az olcsó webdesigner valamiért nem ismeri ezt az egyszerű mondást. Jellegzetessége, hogy nem tud érvényesülni a piacon, ezért lenyomja az árait a béka feneke alá. Az olcsó webdesigner-t könnyen felismerheted az alacsony árai miatt. Miután kifizetted az előleget, számolhatod a napokat, mert semmivel sem lesz meg időben, ugyanis ahhoz, hogy meg tudjon élni folyamatosan túlvállalja magát és a te projekted csak egy lesz a másik húsz projekt mellett.

Webdesigner, webgrafikus

A fenti négy poénosan megjelenített webdesigner típus sajnos nagyon is létezik és annyira már nem is poénosak, ha valamelyikkel volt dolgod.

A mai napig folyamatosan kapok olyan megkereséseket, ahol arra kérnek vegyek át mások által elrontott projektet. Természetesen ezeket a megbízásokat csak akkor vállalom el, ha nulláról kezdjük a történetet, amibe ritkán szoktak belemenni. Az ügyfél már rendkívül frusztrált, a büdzsé nagy részét már elköltötte és minél kevesebből szeretné megoldatni a más által elrontott problémákat. Ezekben az esetben sajnos már szinte biztosan menthetetlen a projekt.

Remélem a cikkem hasznos információkkal szolgált a szakmával kapcsolatban és a segítségedre volt, hogy megfelelő szakembert válaszd a céged weboldalának elkészítéséhez.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Hogyan lehetsz webdesigner?

Kitartó tanulással és önképzéssel. A webdesigner szakma rendkívül sok gyakorlást önállóságot igényel. Szerencsére az interneten minden szükséges tudást megtalálsz, akár teljesen ingyen.

Mennyit keres egy webdesigner?

A bejelentett webdesigner fizetések nettó 250.000 Ft-tól indulnak, szabadúszóként a határ a csillagos ég.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST