UX design

Hogyan javítsunk a weboldalunk használhatóságán?


A weboldalak egyik legfontosabb és gyakran figyelmen kívül hagyott eleme a használhatóság (usability). Pedig egy szép weblap önmagában semmit sem ér, ha nem használható.

Hogyan javítsunk a weboldalunk használhatóságán?
Author: Szabolcs Bakos

A weboldalak egyik legfontosabb és gyakran figyelmen kívül hagyott eleme a használhatóság (usability). Pedig egy szép weblap önmagában semmit sem ér, ha nem használható. A használhatósággal folyamatosan foglalkozni kell, nem csak tervezéskor, hanem a weboldal elkészülése után is használhatósági tesztelésekkel. Ebben a cikkben öt egyszerű módszert mutatok be, amelyek segítségével egyszerűen javítható egy weblap használhatósága.

Fókuszban az olvashatóság

A könnyű olvashatóság a használhatóság egyik legfontosabb eleme. Ha egy weblap nehezen olvasható, akkor nagy esély van, hogy a látogatók bosszankodni fognak, majd idő előtt lelépnek. Gyakorlatilag tehát potenciális felhasználókat, vásárlókat veszíthetsz ha problémák vannak a weblapod olvashatóságával. A megfelelően formázott szövegek, a jól megválasztott betűtípus, a minél nagyobb betűméret kulcsfontosságú a megfelelő olvashatóság szempontjából. Ha bővebben szeretnéd magad beleásni a témába, akkor a webes tipográfiával kapcsolatban egy korábbi bejegyzésemben írtam bővebb tippeket.

Megfelelő színek, kontraszt

Egy weblap megfelelő színeinek kiválasztásához különböző szempontokat kell figyelembe venni. Ebből az egyik legfontosabb szempont az, hogy a különböző színek máshogy hatnak pszichológiailag a felhasználókra. Mielőtt színt választanál a weblapodhoz mindig gondold át, hogy mit szeretnél a márkáddal sugallni, kifejezni a látogatóid felé. Az üzleti weblapok által leggyakrabban használt szín például a kék. A kék megbízhatóságot és biztonságot sugall.

Minőségi képek megfelelően elhelyezve

Ha egy weboldalon túl sok fotó vagy kép van használva, akkor bizony elterelődhet a fókusz a lényegi részekről, és ez nem tesz jót a használhatóságnak. Kevés de jó minőségű fotót érdemes használni. A rossz minőségű képek, fotók rendkívül le tudják rontani egy weboldal szinvonalát. Egy üzleti weboldalhoz például nem célszerű elvont, a témához nem illő fotókat választani csak azért mert más weboldalakon is üzletemberek vannak. A fotók mindig témába vágjanak.

Navigáció

Manapság a legtöbb felhasználó már mobilról és tablet-ről is böngészi a tartalmakat. A mai modern weblapoknak könnyű és egyszerű navigációval kell rendelkezniük a különböző multimédiás mobil eszközökön is. Érdemes törekedni a minél egyszerűbb és átláthatóbb navigációra, hiszen ha a navigálás nem egyértelmű a felhasználók nem fognak tudni tartalmakat elérni és elhagyhatják a weblapot.

Egyszerű használat

Használhatóság szempontjából egy weblap akkor jó ha felhasználók könnyen tudják kezelni.

  • Ha a felhasználók egyből tudják milyen oldalon járnak
  • Ha az oldalak pár kattintással elérhetőek
  • Ha az oldalakon elhelyezett gombok, linkek könnyen azonosíthatóak
  • Ha nincsenek felesleges, bonyolult űrlapok, popup ablakok
  • Ha lényeges tartalom minden oldalon könnyen azonosítható

Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign