UX design

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei II. rész


Elkészült a webergonómiai cikkem folytatása, melyben további webergonómiai, használhatósági követelményeket írok le.

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei II. rész
UX design
Author: Szabolcs Bakos

Az előző blog bejegyzésemben boncolgattam, hogy mik azok a webergonómiai alapkövetelmények amikre érdemes odafigyelni, ha weboldal tulajdonosok vagyunk. A lista nem teljes, ezért a hiányzó elemek pótlása itt következik.

Egy weboldal készítésénél rengeteg dologra kell figyelnünk, ha azt szeretnénk hogy hatékony is legyen, ne csak kidobott pénz az ablakon. Az igazán hatékony weboldalak arról ismerhetőek fel, hogy az első pillanatban megragadják a felhasználó figyelmét, könnyen olvashatóak és könnyű őket kezelni. 

Nézzük hát tovább az alapvető használhatósági követelményeket. Ezekre figyelj, ha használható weblapot szeretnél:

Minőségi webes megjelenés

Az első benyomás mindig fontos. Ha egy weboldalra érkezünk az egyik legmeghatározóbb dolog a külső megjelenés, a minőségi webdesign. Weboldalunkat mindig körültekintően tervezzük meg, vagy terveztessük meg, a megfelelő webes szakember, webdesigner kiválasztásával.

Egyértelmű navigáció

Gyakori probléma a weblapok nagy részénél, hogy a tájékozódás, a navigáció nem egyértelmű, ezért a felhasználók gyakran el szoktak tévedni. Ez rendkívül frusztráló dolog, ami általában a weblap elhagyásával szokott végződni. Fontos, hogy a továbbhaladáshoz és a visszalépéshez az útvonalak mindig egyértelműek legyenek. A felhasználók mindig lássák éppen mely menüponton belül tartózkodnak.

Könnyen kezelhető, felhasználóbarát felület

Ha a weboldalunk felületei nem egyértelműek, nehezen kezelhetőek, akkor frusztrációt okozhatnak a felhasználókban. A felhasználók nagy része tovább áll, ha weboldalunk első látásra bonyolult. Használjunk minél egyszerűbb letisztult felületeket.

Logikus oldalstruktúra

A sitemap tulajdonképpen a weblapunk oldalainak kapcsolódási rendszere. Ha az oldalaink nem logikusan kapcsolódnak egymáshoz, hanem össze-vissza, akkor a felhasználók össze fognak zavarodni a weblapunk böngészése közben. Fontos, hogy a struktúra és a navigáció szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért mind a navigációt, mind a struktúrát a lehető leglogikusabban próbáljuk megtervezni.

Egyszerű bővíthetőség, módosíthatóság

A minőségi weblapok megfelelő stratégiával hosszútávra készülnek. Ezért kulcsfontosságú a könnyű bővíthetőség és az egyszerű módosíthatóság. Mindig tájékozódjunk mielőtt rendszert választunk a weblapunkhoz. A sablonokra épülő rendszerek olcsóak és gyorsan elkészülnek, de nehezen módosíthatóak és bővíthetőek hosszútávon.

Kompatibilitás a különböző böngészőkkel

Hiába szép és jó a weblapunk, ha nincs optimalizálva és nem jelenik meg rendesen a legnépszerűbb böngészőkben. Sajnos a böngészők nem minden kódot értelmeznek egyformán és a szabványokat sem egyformán tartják be. A jelenség miatt bizony nagy esély van arra, hogy a weboldalunk nem ugyanúgy fog megjelenni a különböző típusú böngészőkben. A probléma elkerülése végett érdemes tesztelni weblapunkat még a publikus megjelenés előtt és javítani a kompatibilitási hibákat.

Reszponzivitás

A tartalomfogyasztási szokások megváltoztak. A felhasználók nagy része ma már nem csak a számítógép előtt ülve böngészi a weboldalakat. Az okostelefonok és a tabletek elterjedésének következtében, egyre többen használják a kis felületeket böngészésre. Értelemszerűen ma már alapkövetelmény, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a legelterjedtebb multimédiás eszközökön. Erre a legalkalmasabb technológia jelenleg a reszponzív webdizájn. A kifejezés azt jelenti, hogy a weboldal reszponzív “rugalmas” dizájnnal készül el, mely alkalmazkodik a multimédiás eszközök (asztali számítógép, notebook, tablet, mobiltelefon) különböző felbontásaihoz.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Web Design