UX design

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei II. rész


Elkészült a webergonómiai cikkem folytatása, melyben további webergonómiai, használhatósági követelményeket írok le.

Webergonómia: A használhatóság alapkövetelményei II. rész
Author: Szabolcs Bakos

Az előző blog bejegyzésemben boncolgattam, hogy mik azok a webergonómiai alapkövetelmények amikre érdemes odafigyelni, ha weboldal tulajdonosok vagyunk. A lista nem teljes, ezért a hiányzó elemek pótlását itt folytatom.

Egy weboldal készítésénél rengeteg dologra kell figyelnünk a webergonómia szempontjából, ha azt szeretnénk hogy hatékony is legyen, ne csak kidobott pénz az ablakon. Az igazán hatékony weboldalak arról ismerhetőek fel, hogy az első pillanatban megragadják a felhasználó figyelmét, könnyen olvashatóak és könnyű őket kezelni.

Nézzük hát tovább az alapvető webergonómiai, használhatósági követelményeket. Ezekre figyelj, ha használható weblapot szeretnél:

Minőségi webes megjelenés

Az első benyomás mindig fontos. Ha egy weboldalra érkezünk az egyik webergonómia szempontjából az egyik legmeghatározóbb dolog a külső megjelenés, a minőségi webdesign. Weboldalunkat mindig körültekintően tervezzük meg, vagy terveztessük meg, a megfelelő webes szakember, webdesigner kiválasztásával.

Egyértelmű navigáció

Webergonómiai probléma a weblapok nagy részénél, hogy a tájékozódás, a navigáció nem egyértelmű, ezért a felhasználók gyakran el szoktak tévedni. Ez rendkívül frusztráló dolog, ami általában a weblap elhagyásával szokott végződni. Fontos, hogy a továbbhaladáshoz és a visszalépéshez az útvonalak mindig egyértelműek legyenek. A felhasználók mindig lássák éppen mely menüponton belül tartózkodnak.

Könnyen kezelhető, felhasználóbarát felület

Ha a weboldalunk felületei webergonómia szempontjából nem egyértelműek, nehezen kezelhetőek, akkor frusztrációt okozhatnak a felhasználókban. A felhasználók nagy része tovább áll, ha weboldalunk első látásra bonyolult. Használjunk minél egyszerűbb letisztult felületeket.

Logikus oldalstruktúra

A sitemap tulajdonképpen a weblapunk oldalainak kapcsolódási rendszere. Ha az oldalaink nem logikusan kapcsolódnak egymáshoz, hanem össze-vissza, akkor a felhasználók össze fognak zavarodni a weblapunk böngészése közben. A webergonómia szempontjából fontos, hogy a struktúra és a navigáció szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért mind a navigációt, mind a struktúrát a lehető leglogikusabban próbáljuk megtervezni.

Egyszerű bővíthetőség, módosíthatóság

A minőségi weblapok megfelelő stratégiával hosszútávra készülnek. Ezért kulcsfontosságú a könnyű bővíthetőség és az egyszerű módosíthatóság. Mindig tájékozódjunk mielőtt rendszert választunk a weblapunkhoz. A sablonokra épülő rendszerek olcsóak és gyorsan elkészülnek, de nehezen módosíthatóak és bővíthetőek hosszútávon a webergonómia szempontjából.

Kompatibilitás a különböző böngészőkkel

Hiába szép és jó a weblapunk, ha nincs optimalizálva és nem jelenik meg rendesen a legnépszerűbb böngészőkben. Sajnos a böngészők nem minden kódot értelmeznek egyformán és a szabványokat sem egyformán tartják be. A jelenség miatt bizony nagy esély van arra, hogy a weboldalunk nem ugyanúgy fog megjelenni a különböző típusú böngészőkben. A webergonómiai probléma elkerülése végett érdemes tesztelni weblapunkat még a publikus megjelenés előtt és javítani a kompatibilitási hibákat.

Reszponzivitás

A tartalomfogyasztási szokások megváltoztak. A felhasználók nagy része ma már nem csak a számítógép előtt ülve böngészi a weboldalakat. Az okostelefonok és a tabletek elterjedésének következtében, egyre többen használják a kis felületeket böngészésre. Értelemszerűen ma már webergonómiai alapkövetelmény, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a legelterjedtebb multimédiás eszközökön. Erre a legalkalmasabb technológia jelenleg a reszponzív webdizájn. A kifejezés azt jelenti, hogy a weboldal reszponzív “rugalmas” dizájnnal készül el, mely alkalmazkodik a multimédiás eszközök (asztali számítógép, notebook, tablet, mobiltelefon) különböző felbontásaihoz.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign