Google képek: Hogyan használd a képalapú keresést a Google-ban

A Google képek szolgáltatás segítségével a már jól ismert kulcsszó alapú keresés mellett, fotó és képalapú keresést is végezhetsz a Google keresőjében. Tippek trükkök, hogyan használd!

Google
Frissítve: 2021.03.16 - Szerző: Bakos Szabolcs

A Google napjainkban már a hagyományos szöveges kulcsszó alapú keresésen felül, hangalapú és képalapú keresést is biztosít a felhasználóik számára. Érdekes módon ezeket a megszokottól eltérő alternatív keresési formákat kevesebben ismerik és használják, de minden előrejelzés és statisztika arra mutat, hogy hang és képalapú keresés évről évre egyre népszerűbb lesz.

Kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet képek alapján keresni? Ebben a blog bejegyzésben a Google képek használatát fogom bemutatni neked.

Mi az a Google képek?

A Google képek (Google Images) a Google képalapú kereső szolgáltatása. A segítségével a jól megszokott szöveges kulcsszó alapú keresés mellett, képi és fotó alapú kereséseket is végrehajthatsz.

Amíg egy egyszerű szövegalapú keresésnél a Google az adott kulcsszó alapján jeleníti meg a releváns szöveges tartalmakat a számodra, addig a képi alapú keresésnél többfajta dolgot is figyelembe vesz különböző algoritmusok és a gépi tanulás segítségével. A képalapú keresés esetében a Google figyeli és próbálja megérteni a képeken, fotók található tárgyak, személyek, történések lényegét és ezt összeveti a képek elnevezéseivel. Ezért fordulhat elő, hogy a képkeresési találatok között nem mindig az kapod amire számítasz, de szerencsére a technológia folyamatosan ez a helyzet javulni fog.

Google képek

Hogyan éred el a Google képeket?

A korábban Google Image Search néven futó szolgáltatást többfajta módon is elérheted:

  • Érd el a Google keresőjéből. Menj a google.hu weboldalra, indíts el egy keresést, és találati oldalakon a keresési mező alatt válaszd ki a “Képek” opciót
  • Érd el a Google képek weboldalról. Nyisd meg a Google Képek webhelyet
  • Érd el böngészőből. Ha a böngésződ támogatja (pl: Chrome), akkor egyszerűen vidd egy kép fölé az egered mutatóját, nyomj egy jobb klikket és válaszd a “Search Google for Image” opciót.
Google képalapú keresés

Egyszerű képalapú keresés használata

A fenti módszerek valamelyikével indíts egy képalapú keresést, egy vagy több kulcsszó megadásával. Én most az első módszert mutatom be.
Indíts egy keresést “Mountains” kulcsszóra a google.hu oldalon, majd kattints találati lista tetején található “képek” linkre. Ha sikerrel jártál, megszámlálhatatlan mennyiségű “hegyet” ábrázoló képet fogsz látni a találati listáidban.

Ha ráklikkelsz a számodra legszimpatikusabb képre vagy fotóra, azonnal információt fogsz kapni, hogy miről szól a kiválasztott kép, melyik weboldalon érheted el, illetve azt is látni fogod jogvédett-e a kép vagy fotó vagy sem.

További lehetőségként a kapcsolódó képek között tovább kereshetsz a kiválasztott képedhez hasonló képek és fotók között.

Google képek képalapú keresés

Képalapú szűrés, filterek, tag-ek használata

A Google Képekben a keresési találataidat tovább tudod szűkíteni a beépített tag-ek és szűrők használatával. A tag-ek általi kép szűrést automatikusan felkínálja a Google a képek találati listájának a tetején. Viszont, ha ez a szűkítés nem lenne elég, az “Eszközök” gombra kattintva további szűrési lehetőségekkel fogod szemben találni magad.

Google képek szűrés

Képszűrési feltételek:

Méret

Képszűrés méret alapján. Ha fontos számodra a keresett kép mérete, például kizárólag nagy méretű képeket keresel, akkor ez a szűrő a te választásod lesz.

Szín

Képszűrés szín alapján. Nagyon hasznos szűrő lesz a számodra, ha például átlátszó hátterű vagy specifikus színtónusú képeket, fotókat keresel.

Típus

Képszűrés kép típusok alapján például GIF, Clipart, vonalrajz alapján tudsz itt szűrni a képekre.

Idő

Képszűrés megjelenési ideje alapján. Abban az esetben, ha fontos számodra, az általad keresett képek megjelenési dátuma, akkor azt ebben a szűrési opcióban állíthatod

Felhasználási jogok

Képszűrés licencek alapján (Creative Commons, egyéb licencek)

Fordított képalapú keresés használata

A hagyományos képi alapú kereséssel szemben a fordított fotó vagy képalapú keresésnél, nem egy kulcsszóra keresel, hanem egy képet vagy fotót adsz meg keresési kifejezésként. A fordított képalapú keresést a Google képek főoldalán a fényképezőgép ikonra kattintva éred el. Az fényképezőgép ikonra kattintva, megadhatod a kép internetes elérhetőségét (amennyiben ismered), vagy fel is töltheted a keresett képet, amennyiben nem tudod hol érhető el.

Mire jó a fordított képkeresés? Több dologra is:

Képek fotók forrásának megtalálása

A fordított képalapú keresés megmutatja neked, hogy az általad keresett fotó vagy kép mely indexelt weboldalakon érhető el az interneten, valamint megmutatja azt is, hogy az elérhető variánsokhoz milyen szöveges tartalmakat kapcsoltak. Ez az opció például akkor jöhet jól a számodra, ha tudni akarod egy képről, hogy hol található meg az interneten, mi lehet a forrása. De használhatod arra is, hogy megkeresd egy gyenge minőségű kép jobb minőségű verzióját. Nyilván ebben az esetben nem árt tisztában lenned, a keresett fotó vagy kép jogi felhasználási feltételeivel is.

Google képek fordított képalapú keresés

A fordított kép alapú keresés esetén a Google képek különböző képfelismerő algoritmusok segítségével nem csak az eredeti kép forrásait próbálja megmutatni neked, de keresési ajánlatokat fog adni hasonló kinézetű és témájú képek és fotók felkínálásával is.

Remélem ez a cikk hasznos volt a számodra, hiszen a fentiekből is láthatod, hogy a Google Képek rengeteg lehetőséget biztosít a számodra, csak ismerned kell a megfelelő használatát.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Több mint 17 év tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat, webáruházakat és webes alkalmazásokat. Imádom a versengést, ezért a legújabb hobbim a Google keresőoptimalizálás.További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)