Reszponzív webdesign, UX design

A Wireframe terv (hálóterv) készítés hasznossága


Megbeszéléseim során az ügyfelek 90%-a megkérdezi tőlem hogy mik azok a wireframek (drótvázak), ezért gondoltam írok pár mondatot róluk.

A Wireframe terv (hálóterv) készítés hasznossága
Author: Szabolcs Bakos

A drótvázak gyakorlatilag vázlatok, melyek segítségével az elkészülendő weboldalakat, applikációkat viszonylag egyszerűen fel tudjuk vázolni.

A drótvázakat papíron rajzolják vagy digitálisan, hiszen van ma már erre sok jó szoftver (Axure, Visio, Omnigraffle, Sketch), de persze van aki még mindig a papírt szereti, én már nem használom.

A drótváz jó az ügyfélnek, mert már nagyjából látja hogyan fog kinézni a weblapja. A designernek is hasznos, hiszen pontos rálátása lesz az ügyfél igényeire, már előre tudja tervezni a weblapot és ki tudja szűrni a usability, user experience problémákat. Az elkészülendő weblap bonyolultságától függően, érdemes a drótvázak részletgazdagságával is foglalkozni. Értelemszerűen egy nem túl bonyolult, minimál funkcióval ellátott weblap tervnél felesleges részletgazdag drótvázakat készíteni, viszont egy komplex online szolgáltatásnál, vagy portálnál, igen hasznos lehet.

Visual Window wireframe

A rosszul megtervezett drótváz elviheti a projektet teljesen rossz irányba is. A designer összezavarodik, nem tudja kivitelezni a kért tervet, az ügyfél ideges lesz. Nagyon fontos, hogy a drótvázakat mindig leinformált szakemberrel végeztessük, aki már rendelkezik leinformálható referenciákkal. Sokan nevezik magukat User Experience szakértőknek a piacon. A név jól hangzik, viszont a kellő tudás hiányzik bizonyos embereknél.

Összességében tehát ne sajnáljuk a pénzt a drótvázakra ha profi weblapot szeretnék kapni, viszont körültekintően válasszuk ki, hogy kivel csináltatjuk.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign