Reszponzív webdesign

A reszponzív webdesign költségei


A reszponzív webdesign létszükséglete nem is kérdéses, nyugaton már abszolút alapnak számít, itthon viszont csak kevés cég tudja megengedni magának az egyedi reszponzív weblapot.

A reszponzív webdesign költségei
Author: Szabolcs Bakos

Pár mondatban áttekintem, milyen nehézségekkel is kell megküzdeni egy reszponzív weblap készítésekor, és milyen költségekre számíthat a megrendelő, ha reszponzív weblapot szeretne készíttetni.

Mi is az a reszponzív weblap?

A reszponzív weboldalak úgy készülnek, hogy többfajta eszközről is optimalizáltan lehessen őket böngészni. Tipikusan nincs szükség külön weblapot gyártatni pl. mobilra, ugyanis a reszponzív technológiával készült weblap jól fog kinézni szinte minden eszközön amire optimalizálva lett (monitor, tablet, mobil). Az én weblapom is reszponzív technológiával készült, egyszerűen meg kell nézni mobilról és például monitorról. Érzékelhető lesz a különbség. A technológiának viszont ára van. A reszponzív weboldalak jóval több tervezési időt vesznek igénybe mint a hagyományos weboldalak.

Több felbontásra optimalizált design

A reszponzív weblapoknál több képernyő méretre kell optimalizálni a designt. Meg kell tervezni a mobil, a tablet, és a monitor nézeteket is, ami nem könnyű feladat, figyelembe véve, hogy egy monitorra sokkal több elem fér el, mint egy mobil kis képernyőjére.

Minél több felbontás, annál több kódolás

Általában Ipadre, Iphonera és 1280x monitor felbontásra szokták a reszponzív weblapokat optimalizálni alapból. A weblap célközönsége és a céleszközök felbontása viszont változhat és további felbontásokat hozhat be a fejlesztésbe. Például optimalizáció nagy monitorokra 1920x, TV-kre, kisebb tabletekre, Nexus 7, Ipad Mini, specifikus Android eszközökre. Tehát minél több eszközre szeretnék optimalizáltatni a leendő reszponzív weboldalunkat, annál több időbe fog kerülni a fejlesztése.

Retina febontás, egy lehetséges opció

Iphone 4+ és Retina Ipad tulajok szoktak panaszkodni, hogy a készülőben lévő weboldalon, homályosak az ikonok és a képek az iOS eszözeiken. Ez a probléma a nagy felbontású mobil eszközökön jön elő, a Retina felbontású Apple termékeken és a modernebb Android eszközön. Természetesen ezen lehet segíteni úgy, hogy elkészítettjük a homályos képi elemek nagy felbontású verzióját. Ezzel nem sokan szoktak foglalkozni, de ha van rá keret, akkor megéri az árát, hogy minden eszközön penge legyen a weblapunk.

Tartalomtervezés különböző felbontásokra

A reszponzív weblapoknál jó előre meg kell tervezni a weblap tartalmát is, hiszen monitoron és tableten van hely bőven, viszont mobilra csak minimális hely áll a rendelkezésre, lapozni pedig senki sem szeret. A tartalmat és a stratégiát tehát jó előre meg kell terveznünk, illetve terveztetnünk egy profi szakemberrel, aki már több dimenzióban képes látni a különböző felbontások lehetőségei között. Sokan nem szoktak tervezni és terveztetni sem, aztán a végén jönnek szépen elő a struktúrából és tartalomból eredő problémák. Sose spóroljunk a tervezésen és a terveztetésen!

Folyamatos tesztelés

A reszponzív weblapokat végig tesztelni kell a céleszközökön (mobil, tablet, monitor), hiszen ahány struktúra, annyiféle probléma léphet fel a tesztelések során. Minél többet lesz tesztelve a leendő weblap, annál jobban fog kinézni a különbőző eszközökön.

A fentiekből is látszik, hogy mennyivel több feladat van egy reszponzív weblappal. Persze össze is lehet hányni a dolgokat, de ez egy használhatatlan weblaphoz fog vezetni. Nem olcsó mulatság a reszponzív weblap, de aki hosszútávban gondolkozik, annak kötelező ez a technológia és mindenképpen érdemes beleinvesztálnia, hiszen vissza fogja hozni az árát.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign