Webdesigner

A profi webdesigner lop


Gyakran találkozom az internet klónozott weblapokkal. A magyar weblapok között is van jó pár amiről a tulajdonosa nem is sejti, hogy egy az egyben másolva van.

A profi webdesigner lop
Author: Szabolcs Bakos

Gyakran találkozom az internet klónozott weblapokkal. A magyar weblapok között is van jó pár amiről a tulajdonosa nem is sejti, hogy egy az egyben másolva van.

Lehet lopni kulturáltan vagy primitíven, hiszen mielőtt az ügyféllel nekikezdünk egy weblapnak, előtte közösen megnézünk jó pár weboldalt inspiráció gyanánt és lenyúljuk a jó ötleteket. Viszont az, hogy hogyan nyúljuk le ezeket nem mindegy.

Webdesigner aki másol

Sokan csinálják, hogy kinéznek egy szép weblapot és egy az egyben lenyúlják a dizájnt, kicserélgetik a szöveget a logót esetleg pár képet. Mivel ebben az esetben a készítő nem nagyon ért a dologhoz a végtermék nem egy minőségi dolog lesz. Ez főleg az indiaikra jellemző, de itthon is találkoztam már pár ilyen esettel.

Ennek a fejlettebb verziója amikor a webdesigner már ért is valamennyire a szakmához, de egy minőségi szintet nem tud magától létrehozni, ezért fogja lemásolja a megcélzott weblapot. Ha megvan szépen kicserélgeti a képeket átírja a szövegeket izlésesen és büszkén kiáll verni a mellét, hogy mekkora király. Ez a leggázabb megoldás. Több hazai weblapot láttam már amit "design stúdiók" csináltak, jól néznek ki, viszont a gazdájuk nem tudja, hogy az egész nyúlva van egy másik külföldi siteról. Általában nem is derül ki, hogy a világ másik végéből lett nyúlva, a gáz akkor van, ha kiderül.

Vannak még itt ugye a template klónerek is. A template klónerek azok a személyek akik megvásárolt , vagy rosszabb esetben illegálisan megszerezett profi template-eket írnak, módosítanak át. Lecserélik a logót és a képeket amitől profinak tűnnek, majd pedig ugyanilyen template-eket árulnak borsos áron a naív ügyfeleknek. Amikor az ügyfél kifizette a weblapot felszívódnak, hiszen lövésük sincs mit hogyan kéne módosítani a templatekben.

Lehet kulturáltan is lopni

A legnagyobb ötletrabló Steve Jobs volt. Lerabolt minden olyan ötletet amit jónak talált aztán szépen beépítette az elképzeléseibe. A profik is lopnak, sőt! A különbség annyi, hogy a profi nem egy az egyben másol egy jó ötletet, hanem beleépíti azt a saját elképzeléseibe. Ha találunk egy egy olyan design megoldást, ötletet amitől jobb lehet az általunk készített weblap, akkor ne habozzunk lelopni, viszont sose másoljunk.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

A bejegyzés írója

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign