Reszponzív webdesign

A flat design nem mindenkinek való


Sok ember összekeveri ezt az izgalmas új irányzatot a minimalizmussal, a minimalista designnal.

A flat design nem mindenkinek való
Author: Szabolcs Bakos

Flat design. Napjainkban mindenki erről a design trendről beszél, különösképpen az iOS7 megjelenése óta. Sajnos sok ember összekeveri ezt az izgalmas új irányzatot a minimalizmussal, a minimalista designnal. A probléma az, hogy a flat design és a minimalista design két különböző dolog.

A flat design egy vizuális stílus. Neked lehet egyszerű, komplikált és zsúfolt flat stílusú weblapod is. A lényeg hogy a megfelelő stíluselemekből készüljön. A minimalista design viszont egy design filozófia. A minimalista megközelítésű weblapokon könnyű navigálni, minimalista a színhasználat, a cél az egyszerűség.

Hogy érthető legyen a laikusok számára is, a flat design olyan mint egy új egyedi étel, amit a legmenőbb éttermekben kapni, a minimalista design pedig olyan mint egy klasszikus szakácskönyv amiből csak a legjobb szakácsok tudnak főzni.

Ne mixeljük a stílusokat

Egyre több cég próbál beleugrani a flat designba, hiszen most ez a legmenőbb trend, mindenki ilyet akar és ez természetesen teljesen érthető. Azzal viszont nem számol senki, ha sokan átváltanak majd flat-be, akkor szinte mindenkinek hasonló stílusú weblapja lesz. Ha egy ügyfelünk szeretné flat desingra cserélni a weblapját, csak akkor vállaljuk, ha a weblap egész arculatát flat-re tudjuk cserélni. A különböző stílusú elemek keverése mindig a legrosszabb végeredményt hozza. Tudom nehéz ezt kommunikálni az ügyfél felé, de a stílusok keverését senkinek sem ajánlom.

A flat design nem mindenkinek való

A flat design egy stílus: letisztult, modern és trendi. Viszont nem mindenkinek való. Rengeteg dolog van ami egy weblapot használhatóvá, vagy használhatatlanná tesz. Egy rossz struktúrájú, vagy rossz tartalmú weblap flat designnal is ugyanolyan rossz weblap marad, nem fog rajta segíteni. Egy trendi online szolgáltatónak vagy egy start up-nak simán ajánlanám a flat stílust, viszont például egy olasz étteremnek nem választanám, hiszen abszolút nem illene hozzá stílusilag. Gondoljuk át százszor mielőtt ebbe az új stílusba szeretnénk váltani, hogy biztosan passzolni fog-e a márkánkhoz, weblapunkhoz és csak utána cselekedjünk döntésünk szerint.

A jövő kérdése hogy meddig lesz trend a flat stílus. Szerintem egy jó ideig még biztosan, de az is lehet jövőre már jön valami teljesen új.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign