2014 a reszponzív webdesign éve lesz


A 2013-as évben is rengeteget fejlődött ez a technológia, a 2014-es évben viszont robbanás várható.

2014 a reszponzív webdesign éve lesz
Author: Szabolcs Bakos

A 2013-as év hatalmas robbanás volt a reszponzív webdesign szempontjából. Egyre többen kezdték el megismerni, használni a reszponzív technológiát és ennek köszönhetően rengeteg friss inspiratív nyugati site készült el.

Sajnos Magyarország szokás szerint itt is lemaradásban van és lemaradásban is lesz. A cégek nagyon lassan lépnek, ami persze nem csoda, hiszen jóval drágább és időigényesebb egy egyedi profi reszponzív weblapot megtervezni és kivitelezni mint egy klasszikusat. A 2014-es év egészen biztosan továbbra is a reszponzív weblapok terjedését fogja hozni. Szerencsére egyre többen ismerik meg ezt a technológiát és a friss gondolkodású cégek minél előbb szeretnének átváltani rá.

Külföldön egészen biztosan és remélhetőleg itthon is fogunk látni új, jó minőségű reszponzív céges weblapokat, új egyedi megoldásokat, bár úgy gondolom itthon az alacsony költségvetés miatt az 50 dolláros módosított templatek fognak uralkodni. A nagy felbontásra való optimalizáció mindenképpen fontos választás lesz annak, aki több évre előre szeretne tervezni a weblapjával kapcsolatban. Ez nem csak a nagy felbontású monitorok és TV-k miatt lesz így, hanem a mobileszközök brutális felbontás fejlődése miatt is. Ez azt jelenti, az igényesebb weblapok minimum 4 viewport-al fognak rendelkezni (mobil, tablet, laptop, nagy felbontású monitor, HD TV).

Jelenleg a legigényesebbek cégek optimalizáltatják csak Iphone, Ipad Retina felbontásra a weblapjaikat, de egy pár éven belül az Android alapú telefonok minőség javulása miatt, előbb utóbb alap lesz. Várhatóan egyre többen fognak átállni a "Mobile first" metódusra, ami alapján a mobil felületekre lesznek előbb megtervezve a weblapok és csak utána a monitorokra. Jelenleg ez szinte mindenhol fordítva van, főleg itthon.

Nyugaton a szabványos menüpontokat is kezdi már felváltani a mobilos hamburger ikon és az off-canvas panelek használata. Itthon ilyet sajnos még sehol sem láttam. A kisebb tudással, vagy időhiánnyal küszködő fejlesztők körében mindenképpen növekedni fog a reszponzív keretrendszerek használata mint például a Foundation vagy a Bootstrap. Az igényesebb cégek csak a keretrendszerek bizonyos részeit fogják felhasználni, mert ugye a reszponzív keretrendszerek tele vannak felesleges kóddal és egyedi kódolással értelemszerűen minden kód jobban optimalizálható.


Bakos Szabolcs, UI/UX Designer

Kövess Facebookon a friss bejegyzésekért

Bakos Szabolcsnak hívnak, szabadúszó UI/UX Designer vagyok, több mint 17 év webdesign tapasztalattal a hátam mögött, cégek és vállalatok számára tervezek weblapokat.Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot

UI/UX Design
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Webdesign