Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

Reszponzív weblap tervezése

Ígéretemhez híven folytatom a cikksorozatot, melyben a reszponzív webdesign-nal kapcsolatban adok tippeket.

Iphone és iPad Retina Home screen ikon készítése
A Magyar webdesign helyzete 2013-ban
Reszponzív weblap tervezése
Szerző: Bakos Szabolcs
Ígéretemhez híven folytatom a cikksorozatot, melyben a Reszponzív webdesign-nal kapcsolatban adok tippeket.

Mi is az a reszponzív webdesign?

A reszponzív webdesign-al készült weblapok tökéletesen megjeleníthetőek mobilon, tableten és a hagyományos monitorokon, ultra-felbontású monitorokon egyaránt. Nem kell többet bajlódnunk új weblappal, ha például mobilra is szeretnénk értelmesen megjelenő oldalakat, hiszen egy HTML fájlunk van amit több CSS fájlal jelenítünk meg megfelelően, különböző eszközökön.

Amennyiben szeretnél további információt a reszponzív webdesign-ról, látogasd meg ezt a linket: A responsive web design pár mondatban

Hogyan essünk neki?

Első körben mindenképpen kezdjünk el tervezni, hálóterveket készíteni. Mindenképpen a mobil verzióval kezdjünk és csak utána haladjunk a tablet és desktop irányába. Fontos, hogy a mobil verziónál jóval kevesebb elemet rakjunk csak ki, ne legyenek 10 képernyőnyi hosszúságú mobilra optimalizált oldalak, mert senki sem fogja végig tekerni őket. Csak a lényeget helyezzük el a mobil oldalakra, a felesleges tartalmakat pedig bátran tüntessük el.

A mobil verziónál figyeljünk az eltartásokra és a betűméretekre is, hiszen például egy 12 pixel nagyságú betűméret már nehezen olvasható kisebb telefonok kijelzőjén. Ne felejtsük a "fat finger" problémát sem, amikor a mobil felületet tervezzük.

A megfelelően felépített reszponzív weblap megtervezése időigényes feladat, hiszen akár a végtelenségig finomíthatjuk a megjelenést. Optimalizálhatunk több fajta mobil és tablet méretre, optimalizálhatunk asztali alap monitorokra, nagy felbontású TV-kre, laptopokra is. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen a tervezéssel rengeteg időt spórolhatunk meg.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!