Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

Google SEO: Előnyben a mobile-first reszponzív weblapok

Tudtad, hogy a Google 2016 novemberétől elkezdte tesztelni a weblapok mobile-first alapú indexelését?

Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2017-ben
Hatékony UX, felhasználói élmény tippek, hogyan növeld a weblapod konverzióját
Google SEO: Előnyben a mobile-first reszponzív weblapok
Szerző: Bakos Szabolcs
A Google nem csak beszél, hanem tovább folytatja a mobile-first alapú stratégiáját. Ha weblap tulajdonos vagy és hosszútávban gondolkozol, jobban jársz, ha Te is így teszel.

Ez a víziójuk már nyugaton be is igazolódott, hiszen nagyjából 2013 közepétől a mobilos felhasználók száma, mérhetően átlépte az asztali számítógépesek táborát és azóta bőven le is hagyta. Magyarországon ez a jelenség még nem történt meg. Nem vagyunk annyira fejlettek mint pl. Amerika, és a pénzünk is jóval kevesebb, viszont a mérésekben a mobil folyamatosan emelkedik. Nem kell tehát géniusznak lenned, ha hosszútávban gondolkozol mobilban kell gondolkoznod.

Mobilbarát weblapok

Így látja ezt a Google is, ezért 2015 április 21-e óta, a mobilbarát weblapok előnyt élveznek a Google mobilos kereséseiben. Aki képben van az tudja, hogy erre a problémára a reszponzív weblap a legjobb megoldás. Igen ám, de a reszponzív weblapok nagy százaléka úgy készül, hogy első körben a monitorokra terveződik a weblap és csak utána készül el mobilos megjelenítés. Általában a mobilos nézet a monitoros nézet egy erősen megcsonkított verziója. Nagyon kevés a hely a mobilokon, mit lehet csinálni? Nem jelenítjük meg a tartalom nagy részét aztán viszlát.

Ha böngészel a mobilodon tapasztalni fogod, hogy sokkal használhatatlanabbak, nehezen kezelhetőbbek a weblapok. Ez a jelenség a fenti dolgok miatt van, mivel a mobil verzió a monitoros verzió egy erősen megvágott verziója.

Mobile-first weblapok és a Google

Van egy másik metódus, a mobile-first metódus. Amikor a tervező mobilra tervez alapból és csak a mobilos felületek elkészülte után tervezi a monitoros felületeket. A mobile first metódus előnyeiről itt olvashatsz részletesebben. Ennek az előnye - mivel alapból mobilra van megtervezve a felület-, ezért kevesebb tartalom van eltüntetve és könnyebben kezelhető a weblap.

Miért volt szükség erre a sok rizsára?

Azért mert a Google 2016 novemberétől elkezdte tesztelni a weblapok mobile-first alapú indexelését. Mit jelent ez egy mondatban? Ha mobile-first alapú a weblapod, akkor további előnyökben fogsz részesülni a Google keresőben, amint a Google teljesen át fog térni erre az indexelési folyamatra.
Nem nehéz kikalkulálni, ha a weblapod a klasszikus tartalom elrejtős reszponzív módszerrel készült, hátrányban leszel, hiszen a mobil tartalmad bizonyos része el van dugva.

Mi a megoldás?

Kapkodni nyilván nem kell, ha már mobilbarát weblappal rendelkezel ami megfelelően van lekódolva sok bajod nem lehet. Ha viszont számít a SEO és hosszútávban gondolkozol, akkor érdemes mobile-first metódus alapján átterveztetned a weblapod, vagy webes szolgáltatásodat, egy megbízható szakemberrel.

Ha van weblapod, akkor ezen az oldalon gyorsan megnézheted hogyan állsz a mobilbarát történetben:
https://search.google.com/search-console/mobile-friendly

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!