Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

Felhasználói élmény tervezés (UX design)

Webdesign trendek melyek 2015-ben dominálni fognak
Hogyan javítsunk a weboldalunk felhasználói élményén?
Felhasználói élmény tervezés (UX design)
Szerző: Bakos Szabolcs
Az interneten több cikk is foglalkozik azzal, hogy mi is valójában a user experience design (UX) és témát globálisan több szemszögből is meg lehet közelíteni, ezért a cikkben a lehető legegyszerűbben próbáltam fogalmazni.

A User Experience (UX) gyakorlatilag magyarul a felhasználói élményt jelenti. Felhasználói élménynek nevezzük azokat a benyomásokat (élményeket), amik a felhasználót egy felület (UI) vagy termék használata közben érik.

Sokan úgy gondolják a UX a kutatásról, a drótvázakról, a prototípus készítésről szól, arról hogy az emberek hogyan gondolkoznak, vagy mit gondolhatnak amikor használnak egy weblapot, vagy egy terméket. Pedig nem. A UX arról szól, hogy az emberek mit éreznek. Ha a céged weblapja, vagy a céged digitális szolgáltatásának használata nem elégíti ki az emberek igényeit, és úgy mennek tovább hogy nem érzik a WOW faktort - vagy rosszabb esetbe szitkozódnak, akkor sürgősen javítanod kell a felhasználói élményen.

A fentiekből gondolom nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a user experience design pedig nem más mint egy olyan folyamat ami javítja a felhasználói elégedettséget a felhasználó és a termék között, a használhatóság, a hozzáférhetőség és az élmény növelésével.

A lehető legprimitívebben fogalmazva tehát, ha böngészel egy weblapot és minden a helyén van, szép, könnyen kezelhető, informatív, pozitív élményeid vannak a használata során, akkor jó a weblap felhasználói élménye.

Végezetül nézzünk pár tipikus ux design folyamatot.

UX design folyamatok

  • Használhatósági audit készítése (usability tanulmány)
  • Folyamatok, navigációs térképek készítése
  • Felhasználói történetek, forgatókönyvek készítése
  • Interjú, perszónák létrehozása, felhasználói szegmentáció, célcsoport
  • Hálóterv, drótvázkészítés
  • Prototípusok létrehozása
  • Specifikációk írása, tartalom stratégia
  • Grafikai tervek készítése
  • Mérés, analitika

A fenti felsoroláshoz még rengeteg dolgot lehetne írni, amiből jól látszik, hogy erősen multidiszciplináris szakmáról beszélünk, egy ux designernek sok mindenhez kell értenie.

Természetesen az összes tudományágból nem lehet mindenki szamuráj, ennek köszönhetően ahány ux designer annyiféle megközelítés létezik. Van aki az interjúkban hisz, van aki a mérés, analitikára helyezi a fókuszt, van aki a folyamatok, drótvázak minél részletesebb kidolgozására esküszik, igazából mindegy is, a cél ugyanaz, ami nem más mint hogy javuljon a felhasználói élmény.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!