Egy jó UI/UX designer időt és pénzt spórol

Tapasztalataim alapján, a fejlesztési projektek jelentős hányadánál (legyen az egy weblap, vagy egy komplexebb vállalati webes applikáció) a design általában nem alapvető fontosságú, de azért jó, ha van tipusú szakaszként van kezelve.

UI/UX design
Reszponzív webdesign
Frissítve: 2023.01.20 - Szerző: Bakos Szabolcs

A cél mindig ugyanaz, minél előbb “essünk túl a dizájnon” és jussunk el a fejlesztésig. Ez a nézőpont a végtermék minél előbbi leszállítására összpontosít, a design nem lényeges, vagy csak annyira, hogy nézzen ki jól a főoldal, a funkcionalitás nincs megfelelően kitesztelve.

Elindul a projekt aztán hamarosan beérkeznek az első “hát erre nem gondoltunk” tipusú mondatok. A felhasználók nem elégedettek, a megbízó pedig szépen kezdhet fizetni a módosításokért.

UI/UX Designer

A design olcsóbb, mint a fejlesztés

Egy dedikált designer költsége általában olcsóbb mint a fejlesztőket fizetni. Hogy miért? Mert egy design tervet, prototípust, drótvázat, jóval egyszerűbb és időkímélőbb módosítani, mint egy elkészült rendszer kódját átmódosítani.

Rövidebb fejlesztési körök

A design nem növeli meg a fejlesztési időt, mert lehet párhuzamosan is csinálni a fejlesztéssel egy időben. Miközben a fejlesztők készítik a backendet, vagy tervezik a rendszert, addig a designer tudja készíteni, tesztelni a drótvázakat, felületeket. A dedikált designer időt tud spórolni a fejlesztőknek, hiszen leveszi a vállukról azt, amihez nem értenek és csak a fejlesztésre kell fókuszálniuk.

Kevesebb meeting

A dedikált UI/UX designer mindenki idejét képes megspórolni a projektben, hiszen a drótvázak, prototípusok segítségével vizuálisan tudja felvázolni a projektet anélkül, hogy egyetlen sor is kódolva lett volna. Így nem kell minden egyes alkalommal meetinget tartani, hogy mindenki megértse ha változás történt a felületben.

UI/UX Designer

Javítás, mielőtt elromlik

A használhatósági tesztek és a felhasználói tesztek segítségével a UI/UX designer képes felmérni mi az a design megoldás ami működik, és mi az, ami nem. Ezáltal jóval kisebb az esélye annak, hogy a projekt elkészülése után derüljön ki, hogy valamelyik funkció nem megfelelően működik. A fejlesztési idő is csökkenhet, hiszen a felületi problémák megoldódhatnak mielőtt a fejlesztők elkezdenek dolgozni.

Letisztultabb kódolás

Az elkészült prototípusok, design tervek alapján a fejlesztők is jobban tudnak tervezni, hiszen vizuálisan is látják mit kell majd fejleszteniük. A kódolás jobban szervezett lesz, a felesleges sorok mérete csökken, a tisztább, átláthatóbb kód pedig kevesebb hibához vezet majd a projektnél.

A fentiekből is jól látható, hogy nem érdemes a designeren spórolni, mert egy jó UI/UX designer sok időt képes megspórolni az egész csapatnak.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST