Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

A Wireframe terv (hálóterv) készítés hasznossága

Megbeszéléseim során az ügyfelek 90%-a megkérdezi tőlem hogy mik azok a wireframek (hálótervek), ezért gondoltam írok pár mondatot róluk.

A webdesign jövője Magyarországon
A javíthatatlan ügyfél
A Wireframe terv (hálóterv) készítés hasznossága
Szerző: Bakos Szabolcs
A hálótervek gyakorlatilag vázlatok, melyek segítségével az elkészülendő weboldalakat viszonylag egyszerűen fel tudjuk vázolni.

A hálóterveket régen papíron rajzolták ma már van erre sok jó szoftver (Axure, Visio, Omnigraffle), de persze van aki még mindig a papírt szereti, én már nem használom.

A hálóterv jó az ügyfélnek, mert már nagyjából látja hogyan fog kinézni a weblapja. A designernek is hasznos, hiszen pontos rálátása lesz az ügyfél igényeire, már előre tudja tervezni a weblapot és ki tudja szűrni a usability, user experience problémákat. Az elkészülendő weblap bonyolultságától függően, érdemes a hálótervek részletgazdagságával is foglalkozni. Értelemszerűen egy nem túl bonyolult, minimál funkcióval ellátott weblap tervnél felesleges részletgazdag hálóterveket készíteni, viszont egy komplex online szolgáltatásnál, vagy portálnál, igen hasznos lehet.

Visual Window wireframe

A rosszul megtervezett hálóterv elviheti a projektet teljesen rossz irányba is. A designer összezavarodik, nem tudja kivitelezni a kért tervet, az ügyfél ideges lesz. Nagyon fontos, hogy a hálóterveket mindig leinformált szakemberrel végeztessük, aki már rendelkezik leinformálható referenciákkal. Sokan nevezik magukat User Experience mágusnak a piacon. A név jól hangzik, viszont a kellő tudás hiányzik bizonyos embereknél.

Összességében tehát ne sajnáljuk a pénzt a hálótervekre ha profi weblapot szeretnék kapni, viszont körültekintően válasszuk ki, hogy kivel csináltatjuk.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!