Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

A Magyar webdesign helyzete 2013-ban

Rettenetes sebességgel jönnek a modernebbnél modernebb nyugati weblapok, brutális tipográfiával, HTML5-ös és Jquery trükkökkel és természetesen responsive webdesign-al.

Reszponzív weblap tervezése
Kreatív cégek akik megtévesztik a leendő ügyfeleiket
A Magyar webdesign helyzete 2013-ban
Szerző: Bakos Szabolcs
Nem köntörfalazok. Csúnyán le vagyunk maradva, nagyon csúnyán. A szokásos havi nyugatiweblap-mustrám közben ismét rá kellett jönnöm valamire. Ezek nagyon elhúztak! Rettenetes sebességgel jönnek a modernebbnél modernebb nyugati weblapok, brutális tipográfiával, HTML5-ös és Jquery trükkökkel és természetesen responsive webdesign-al.

Ehhez képest itthon mi pörög? Semmi. Egyre gagyibb weblapokat látok, a nagy marketing bullshit viszont pörög ezerrel. A helyi kreatív cégek nagy része elérte fejlődési csúcsát webdesign-ban, vagy nincs motiváció, igény vagy nincs több skill, de maximum a két kezemen meg tudom számolni, ha össze kéne gyűjtenem kik azok a cégek akik magasabb szinten pörögnek a szakmában.

Nagyon nem jó ez így, kicsi az ország kicsi piaccal, de az, hogy egy nyomorult weblap galériát nem lehet összerakni, mert nincs mivel megtölteni, ez azért hatalmas szégyen.

Kétségbeesett kapkodást látok mindenhol, melynek eredménye a vásárolt Wordpress sablonok átszerkesztése, melyről az ügyfél nem tudja, hogy több ezer hasonló létezik. Van persze aki átszerkeszti ezeket, de mivel nincs meg a skill a sablon minőségéhez, lehet látni, hogy kontár munkát végez és a végeredmény ismét egy silány weblap lesz.

Az idősebb generáció bullshittel és a jó kapcsolatok ápolásával próbál fennmaradni. Sajnos ez a réteg van a legjobban lemaradva, nekik már csak egy dolog maradt, az illúzió elhintése az ügyfél előtt. A régen még kiemelkedő minőséget produkáló top ügynökségeink is öntik a szemetet, hiszen a kristálypaloták fenntartása nem két forintba kerül, rövid határidő alatt kell rengeteg projekttel elkészülni. Utánpótlás viszont alig akad. Egyszerűen nem tudunk kitermelni annyi tehetséget, amennyit a webes szakma fel tudna szívni. Ráadásul a tehetségek nagy része nem is bohóckodik itt, hanem egyből koccol külföldre.

Nem túl biztató jövő ez sokak számára. De végül is a tisztulás sosem árt.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!