Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

A minimalista webdesign alapjai

A Google-t gyakran nevezik a minimalista webes felületek úttörőjének, hozzátenném nem véletlenül. A keresőóriás sikerét pontosan a minimalizmusnak köszönheti.

Webdesigner vagy UX designer?
UX tanácsok, hogyan növeld a weblapod felhasználói élményét
A minimalista webdesign alapjai
Szerző: Bakos Szabolcs
A Google-t gyakran nevezik a minimalista webes felületek úttörőjének, hozzátenném nem véletlenül. A keresőóriás sikerét pontosan a minimalizmusnak köszönheti.

Az 1990-es években megalkotott kereső kezdőképernyőjének minimalista koncepciója semmit sem változott az évek során. A Google összes terméke a minimalizmust követi és ehhez egy saját design nyelv is készült, a Material design-t. A minimalista webes felületek másik nagyágyúja egyértelműen az Apple. Johny Ive vezető designer és csapata a mai napig a legjobb munkát nyújtja a letisztult design területén.

Miről szól a minimalista webdesign?

A minimalista design kivitelezése bár egyszerűnek tűnhet, a "kevesebb több" szlogennél természetesen jóval több dolog rejtőzik a felszín alatt. A minimalista webdesign alapkövei a következők:

  • Tudatosan felépített tipográfia
  • Minimális színhasználat
  • Negatív tér és térközök használata
  • Minimalista mono ikonok használata
  • Tűéles minőségi fotók megfelelő használata
  • Kontraszt

nézzük hát ezeket:

Tipográfia

A minimalista webdesign legfontosabb eleme a jól megválasztott tipográfia. A designer a betűkkel és a térközökkel tud a legtöbbet játszani. A megfelelő tipográfiai rendszer megválasztása, definiálása kulcsfontosságú a minimalista webdesign során.

Minimalista tipográfiaMinimalista színhasználat

A nevéből adódóan a minimalista webdesign színhasználata eléggé limitált. A legelterjedtebb kombináció a fehér és fekete plusz egy mono szín használata, de ez természetesen nem örökérvényű szabály.

Dixon and MoeNegatív tér

A negatív tér  vagy más nevén whitespace  az egyik legfontosabb eleme a minimalizmusnak. A feladata, hogy vezesse a felhasználó tekintetét. Minél több negatív tér van egy vizuális elem (objektum) körül, annál jobban kiemelődik, annál jobban vezeti a felhasználók figyelmét.

Newconcept minimalista logoTérközök

A modern minimalista webdesign-ban a térközöknek és a megfelelő méretű eltartásoknak kiemelt szerepe van. Minél nagyobbak a térközök, annál szellősebb lesz a design. A minimalista webdesign pedig szereti a szellőséget.

Mikro térközök

A negatív tér jelen van a weblapokon található legkisebb elemek szintjén is, mint például a betűk. A betűk közti sortávolság gyakorlatilag egy mikro negatív tér. Minél nagyobb a betűk közti sortáv, annál olvashatóbb lesz a szöveg.

Minimalista térközökMinimalista ikonok

Az ikonok rendkívül népszerűek a mondern webdesign-ban, viszont vigyázni kell a használatukkal, ugyanis zsúfolttá, zavarossá tehetik a layoutot. A minimalista webdesign leginkább az egyszínű mono ikonokkal tud működni, a mono ikonokon belül is a hairline ikonok mutatnak a legszebben.

Minimalista ikonokTűéles, minőségi fotók

A legjobb példa a profi fotók használatára az Apple. A vállalat méltán híresült el a brutálisan jó minőségű termék fotóiról. Ezek a termék képek annyira jól néznek ki, hogy akár önmagukban is megállják a helyüket bármilyen felületen. Nyilván ezt a minőséget szinte lehetetlen produkálni, de a rossz minőségű, gagyi fotók abszolút kerülendőek a minimalista weblapokon, hiszen egy rosszul megválasztott kép, gyakorlatilag teljesen tönkreteheti az összképet.

Form follows function

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!