Bakos Szabolcs UI/UX Designer portfóliója

8 webergonómiai tipp, amire érdemes figyelni weblapkészítés során

Webergonómia és használhatóság szempontjából rengeteg dologra kell figyelni egy weboldal tervezése során.

Webdesign trendek melyek dominálni fognak 2016-ban
21 hasznos tanács designerek számára
8 webergonómiai tipp, amire érdemes figyelni weblapkészítés során
Szerző: Bakos Szabolcs
Webergonómia és használhatóság szempontjából rengeteg dologra kell figyelni egy weboldal tervezése során, hiszen a hatékony weblapok nagy része aprólékos munkával készül.

A témával oldalakon át lehetne foglalkozni, ezért most inkább felsorolok nyolc tippet, ami hasznodra válhat, ha weboldalt készíttetsz, vagy weboldal készítéssel foglalkozol.

A tagline használata kötelező

A weblapokon a felhasználó az esetek 90%-ban a tagline-nal találkozik először. A tagline a weblapok fejlécében elhelyezkedő pár mondat, mely segít abban, hogy megértsük, miről is szól az adott weblap. Mindig használjunk ki a tagline-t, hiszen ezzel a felhasználóinknak segítünk. Az emberek nagy része 2-8 mp alatt továbbáll, ha nem tudja eldönteni miről szól egy weblap.

A navigáció mindig legyen egyszerű

Sokan szeretik telezsúfolni a navigációs menüjüket linkekkel, ami ettől hosszú lesz és apró betűs. Az ilyen sok pontból álló menü fárasztó lehet, hiszen a látogatóknak át kell nézniük az összes menüpontot, hogy megértsék milyen lehetőségeik vannak a weboldalon. A fókusz gyakran elveszhet emiatt, és a látogatók tovább állhatnak. Ha tehetjük, használjunk kevés menüpontot, vagy ha ez nem kerülhető el, akkor használjunk hamburger menüt.

A gombok könnyen felismerhetőek legyenek

Mindig ügyeljünk arra, hogy a weblapon elhelyezett gombok jól elkülönített színűek legyenek és jól látható helyen helyezkedjenek el. Minél logikusabban tudjuk elhelyezni a gombokat, annál nagyobb százalékban fogják kattintani azokat a felhasználóink. Kerüljük a sok gomb használatát és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb fajtájú szerepeljen a a weblapunkon.

Törekedjünk az egyszerűségre

A jó dizájn könnyen fogyaszthatóvá varázsolja a tartalmat. A túldizájnolt weblapok viszont nehezen emészthetőek, hiszen a túlzásba vitt dizájnelemek elvihetik a fókuszt a lényeges részekről. Tipikus példája ennek a szénné parallaxozott weboldalak, ahol a sok háttérben úszó fotó elviszi a fókuszt a tartalomról. Ne dizájnoljuk vagy dizájnoltassuk túl a weblapunkat, inkább próbáljunk fókuszálni a tartalmi részek könnyen fogyaszthatóvá tételére.

Törekedjünk a könnyen olvasható tartalmakra

Rengeteg weblapnál óriási probléma, hogy a tartalom nem átlátható, nehezen olvasható, a szövegek apró betűvel vannak írva. Mindig törekedjünk arra, hogy a weblapunk tartalma logikusan felépített és könnyen olvasható legyen. Használjunk minél nagyobb betűket a kenyérszövegekhez. A fejlécek mindig legyenek vizuálisan könnyen megkülönböztethetőek a kenyérszövegtől.

Bölcsen a white space-szel

White space, negative space (üres tér, negatív tér) leegyszerűsítve egy olyan területet jelent, amelyen nem található semmilyen tartalom vagy képi elem, egyszerűen üres. A megfelelő white space használata segíthet fókuszáltabbá tenni a kiemelt tartalmakat és segítségével könnyeben olvashatóbbá tehetjük a weblapunkat. Emeljünk ki elemeket hatékonyan a white space használatával.

Ne vigyük túlzásba a közösségi linkek használatát

Sokan szeretik teleaggatni a weblapjukon megmaradt üres helyeket mindenféle közösségimédia-ikonokkal, linkekkel, aminek sajnos általában az a vége, hogy elterelik a fókuszt a lényeges tartalmi részekről. A közösségimédia-gombok, linkek természetesen hasznosak, de csak módjával használjuk őket!

A linkek vizuálisan jól megkülönböztethetőek legyenek

A weboldalunkon található linkek színe mindig legyen egységes és jól elkülönülő a kenyérszövegtől, hogy a felhasználók mindig tudják, hogy linkkel találkoztak. Természetesen vannak kitételek a link színek használatával kapcsolatban is, de ezeket az eseteket csak szakképzett designer tudja felbecsülni.

Dolgozzunk együtt!

Amennyiben konkrét webdesign projekttel szeretnél megkeresni, vagy szeretnél velem együttműködni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Dolgozzunk együtt egy sikeres projekten!